KUN OIKEASTI TOIMIVA TREENI EI OLE TRENDIKÄSTÄ
Sisältää mainoslinkkejä *
Siis niin hyvä treeni, kun polttelee ja tuntuu tehokkaalta! Tämä uusin ja hienoin treenikokonaisuus on kyllä niin tehokas! Onneksi myös otin nämä uudet superpolttelevat vatsalihasliikkeet mukaan, ja hankin uuden lisäravinnepaketin tämän tueksi. Kylläpä nyt varmasti tulee tulosta, ja hyvä niin, kun kolme edellistä kertaa ei kuitenkaan loppupeleissä sitten toiminutkaan. Niinpä niin.
Niin kauan kuin juokset trendien ja massapikamuutosten perässä, niin luultavasti tulet juoksemaan päin seinää (ei päin unelmiasi vaikka niin sinulle markkinoidaan). Trendeihin, trendikkyyteen ja suosioon perustuva dieettaaminen ja treenaaminen on usein kaukana oikeasti toimivasta. Kehosi toiminta ei kulje trendien tai suosion mukana, vaan se on muovautunut evoluution myötä tuhansien ja tuhansien vuosien aikana. Tätä eivät trenditreenit ja uusimmat rasvanpolttojuomat hetkessä hetkauta.
Jos joku väittää keksineensä pikaratkaisut isoihin perustavanlaatuisiin muutoksiin, niin pistäpä Epäilevän Elmerin tuntosarvet pystyyn ja kriittinen antenni ojoon. Jos kaikki supertransformaatiodieetit ja ”peppu pyöreäksi neljässä viikossa”-valmennukset oikeasti toimisivat, niin miksi jokainen vastaantuleva ei sitten näytä kuin veistokselta. Tai mikset sinä, jos olet jo kaksi sellaista läpikäynyt? Vika kun ei hyvin luultavasti ole sinussa, vaan metodissa.
Kun treenin on pakko tuntua mahdollisimman rankalta
Ai että! Tuntuipa tehokkaalta ja tosiaankin poltteli! Näin kuulee sanottavan monista trendikkäistä IG-julkkisten jakamista treeneistä tai kansainvälisten fitnesstubettajien hikeä vuodattavista kotijumpista. Se on vaan vissisti eri asia, että jokin tuntuu tehokkaalta kuin että se oikeasti veisi sinua lähemmäksi tavoitettasi. Kyllähän 100 kyykkyhyppyä putkeen tuntuu tehokkaalta ja rankalta sekä polttelee jaloissa, mutta kiinteyttääkö se maagisesti jalkojasi tai kasvattaako se sinulle pyöreän pakaran. Aivan.
Tähän samaan sorrutaan usein etenkin salitreenissä, jossa tavoitellaan muotoa kroppaan ja ehkä vähän sitä jerkkua ranteeseenkin. Kun treeni ihanasti polttelee, hengästyttää ja tuli hiki, niin sen täytyy toimia. No, ehkä se voi kuluttaa ja siitä voi tulla aina paikallisesti hyvä fiilis, mutta miten polttelu, hengästyminen, syke tai hiki liittyy lihaskasvuun (eli pyöreämmän lihaksen saavuttamiseen). Jep, sitähän minäkin. Ja asiaan liittyen: Älä mittaa salitreenin onnistumista sykemittarin avulla.
Toki asia erikseen on, jos yksinkertaisesti nauttii siitä, että treeni tuntuu rankalta. Mutta riittääkö sulle pelkkä hyvä fiilis, jos et näe tekemiselläsi juuri mitään tuloksia. Ja nimenomaan pitkällä tähtäimellä. Jos näillä ihanan polttelevilla pumppi-supersarja-pudotussettitreeneillä puolen vuoden päästä liikkuvat tasan saman treenipainot eikä lihaskaan tahdo enää pyöristyä, niin eihän se silloin toimi, vaikka tuntuukin tehokkaalta. Jos tämä riittää sinulle, niin homma kunnossa. Jos kuitenkin haluaisit nähdä tuloksia tekemiselläsi, niin miksi jatkat pään seinään hakkaamista?
Kun enemmän ja kovempaa on hienompaa
Hyvä treeni kehittää ja tekee sinusta paremman. Kovalta tuntuva treeni taas on eri asia, eikä kerro itsestään mitään sen toimivuudesta. Enemmän ja kovemmin tuo todellakaan yksioikoisesti parempia tuloksia vaan useinmiten päinvastoin. Jos minulta kysytään, niin mitä vähemmällä pystytään saamaan selkeitä tuloksia, niin sen parempi. Turha kuormitus vain aiheuttaa väsymystä, haastaa palautumiskapasiteettiäsi sekä häiritsee kehitystäsi. Älä treenaa kovaa. Treenaa kovaa ja fiksusti.
Ja mitä tulee ihaniin rasvanpoltto- ja dieettitoteutuksiin, niin tässäkään enemmän treeniä ja vähemmän ruokaa ei aina ole se juttu. Hyötyliikuntakaan ei ole mediaseksikästä, vaikka sillähän juuri saataisiin se kulutus pysymään ylhäällä ja pidettyä homma pyörimässä, mutta silti valitaan väkisin ne äärimmiset tappohiitit ja trendikkäät aamuaerobiset viidesti viikossa ihan vain siksi, että saataisiin pari kiloa pois ja ”kiinteä bikinivartalo”.
Siitäkin on aika hyvin tutkimusnäyttöä, että ne lisätyt tappohiitit ja supertehokkaat aamuaerobiset tuppaavat varsinkin miinuskaloreilla pistämään kropan alitajuisesti suurimmalla osalla säästämään kulutusta muualta. Keho on siitä nerokas, että se pyrkii sinulta salaa vähentämään kaikkea ylimääräistä arjen kulutusta säästääkseen itseään. Askelmäärä tippuu ja arjen aktiivisuus ja käsien heilauttelukin vähenee. Mitä enemmän kovissa treeneissä kulutetaan, sitä vähemmän kroppa kuluttaa näiden ulkopuolella. Ja muutaman (tai välttämättä useammankaan) kilon kiinteytykseen et oikeasti tarvitse yhtäkään aerobista, vaikka sinut on tyhjällä mahalla jyystettävien aamuaerobisten ylivertaisuuteen aivopesty.
Mikä siinä treenissä ja tuloksissa ratkaisee?
1. Peruspilarit. Laita treenissä laatu, toteutus ja suunnitelmalliksuus kuntoon määrän sijasta (ja määrää saat monesti pudottaa). Huiput ovat hyviä perusteissa, joten jos perustekniikat treenissä ei ole täysin mintissä, niin et tule olemaan sinäkään. Lepää, jotta palaudut. Syö riittävästi ja monipuolisesti ilman väkinäisiä kieltolistoja. Peruspilarit eivät tarkoita väkinäistä suorittamista ja jäykkää raamia, vaan hyvää suuntaa antavaa runkoa, jossa on varaa tarvittaessa joustaa. Ja kyllä. Perusteihin panostamisella saat loppupeleissä kaikken näkyvimmät ja nopeimmat muutokset. Olen nähnyt tämän aivan liian monta kertaa.
2. Pitkäjänteisyys. Unohda kaikki mulle heti nyt. Jos haluat saavuttaa jotain nopeasti ja mielellään sitäkin pikaisemmin, niin tulos on aivan taatusti sen mukainen, eli juosten kustu. Varaa siis aikaa, ja valmistaudu pitkään, mielenkiintoiseen ja kutkuttavaan prosessiin, jonka matkan varrelle kehityt ja samalla opit itsestäsi! Hyvä yleissääntö voisi olla se, että lisää tavoitteesi tavoiteltuun toteutumispäivämäärään yksi vuosi (todellisuudessa matka jatkuu tämänkin jälkeen). Näin teet luultavasti lähtökohtaisesti edes vähän parempia siirtoja, ja sinulla on varaa aloittaa peruspilareiden kuntoon laittamisella.
3. Halu kehittää itseään ja tekemistään. Ymmärrä, ettet ikinä pääse täysin maaliin, vaan aina on varaa oppia ja kehittyä. Lisäksi jos huomaat, että nykyinen toimintamallisi ei tuota tulosta tai aiemmat ratkaisuyritykset ovat vieneet sinut aina samaan pisteeseen, niin muuta suunnitelmaa, äläkä hakkaa päätä seinään. Ja jos core falskaa, liikeradat kirraavat, kyykkytekniikka pissii ja selkäliikkeet eivät mene perille, niin lähde pureutumaan näihin.
4. Yksilöllisyys, joustavuus ja soveltuvuus omaan elämään. Miksi edes yrität treenata viittä kertaa viikossa, jos tiedät, ettet pysty tällaista määrää arjessasi pitkällä tähtäimellä toteuttamaan. Sinä olet yksilö, ja oma treenin ulkopuolinen elämäsi oikeasti vaikuttaa siihen, millainen toteutus sinulle on optimaalisin (optimaalinen on kokonaiskuvassa meille jokaiselle erilainen). Homma ei myöskään kaadu siihen, jos joudut skippaamaan kaksi treeniä, ottamaan parin viikon tauon treenistä, yhden kuukauden treenit jäävät vaisuksi pääsykoeurakan tai perhekriisin takia tai syöt jäätelön keskiviikkona.
Röchnisch-urkkatoppi: TÄÄLTÄ*
Puma- korkeavyötäröiset trikoot: TÄÄLTÄ*
Älä aliarvioi itseäsi!
Pliis sinä ihana ihminen. Anna itsellesi sen verran arvostusta, että panostat itseesi pitkäjänteisesti ja kehität itseäsi oikeasti. Mikäli treenaaminen kiinnostaa ja on lähellä sydäntä, niin unohda pikaratkaisut ja trendit. Panosta perusteisiin, älä uusiin pikaratkaisuihin ja trendeihin. Toki jos haluat vain liikkua ilman erityistä tavoitetta, niin silloin jatka ihmeessä nykyisellä menollasi.
Jos kuitenkin haluaisit nähdä itsesi oikeasti kehittyvän ja tulevan lyömättömäksi siinä mitä teet, niin älä hypi trendien mukana vaan kehitä perustekemistäsi ja taio sillä hämmentävän kovia ässiä hihaan. Ihan tavallinen sinä voit pystyä oikeasti huimiinkin suorituksiin, kun pidät itsesi pitkäjänteisellä ja oikeasti kehittävällä tiellä!
Laadukkaita treenejä kesään ja myös vuoden päähän!
TSEKKAA MYÖS:
Miksi normaalipainoiset dieettaavat eniten?
EDELLINEN JUTTUNI:
Q&A – Elämä, unelmat, opiskelu ja randomit!
Tutustu valmennuksiin:
PROVE-valmennukset
Loistava kirjoitus taas! 🙂
Musta tuntuu, että mulla on nykyään peruspalikat aika hyvin kunnossa ja sä oot kyllä ollut valtavan isona inspiraationa siihen. Oon lähemmäs pari vuotta lukenut sun juttujasi ja osallistuin Prove simpleen alkuvuodesta, mikä oli kyllä ehdottomasti rahansa väärti satsaus! Mulla on sali-into laskenut enkä oo varsinaista ohjelmaa noudattanut muutamaan kuukauteen, mutta arkiaktiivisuus on lisääntynyt ja oon käynyt salilla tekemässä oman mieleni mukaan samoja liikkeitä kuin Proven opasteissa oli, mutta sen mukaan mikä huvittaa milloinkin. Ihan tasapainoisia treenejä on helppo koostaa, kun muistaa sun/teidän tekemät ohjelmat ja että missä minkäkin liikkeen pitäisi tuntua! Painoja on saanut edelleen lisäillä, vaikkakaan ei tietty samaa tahtia kuin aluksi 😀
Ruokapuolikin tuntuu helpolta – syön ihan perusruokaa ja herkuttelen kun tekee mieli, eikä mulla oo samanlaisia mielitekoja kuin silloin joskus, kun oon kiristellyt rasvoja tai hiilareita. Samaten ymmärrän nykyään levon tärkeyden paremmin ja annan enemmän armoa itselleni. Ihan ylipäänsä musta tuntuu, että mulla on nämä hyvinvointiasiat aika balanssissa ja otan ne riittävän rennosti. Perusta on kumminkin kunnossa, niin olokin on hyvä 🙂
Tulipas pitkä sepustus, mutta kaiken pointtina oli siis vaan kiittää siitä, miten paljon oon oppinut! En toki tiedä, millaiset mielenmaisemat mulla olisi, jos en olisi blogiisi koskaan törmännyt, mutta väitän kyllä silti että nimenomaan sulla on ollut mieletön vaikutus. Some kun on usein niin täynnä roskaa pikadieeteistä yms. – onneksi sä jaksat toitottaa järjen äänenä perusasioista! Kiitos! <3
Kiitos sulle Annika! Ihan mahtava kuulla, että sinne päähän on tarttunut niin paljon oppia, ymmärrystä, edistysaskeleita ja tekemisen mielekkyyttä monilla eri tavoin! Ja usein kun juuri ymmärtää ne peruspilarit, niin se lisää jo touhuun mielekkyyttä ja tasapainottaa palettia. Ja sehän ei juuri poista sitä, että olisi pakko mennä tietyn raamin mukaan, vaan juuri antaa monesti lisää väljyyttä, kun huomaa, että mitkä simppelit asiat siellä pohjalla ovat ne olennaiset, ja samalla voimaantuu myös henkisesti, kun huomaa menevänsä oikeasti eteenpäin. 🙂 Kiitos sulle vielä ihanasta palautteesta ja treenin iloa sinne! <3
Täytynee tänne tulla toteamaan että nimenomaan teiän valmennusten kautta nää asiat ei ole pelkästään menneet jakeluun vaan ihan todella se kehitys valmennusten myötä on ollut uskomatonta.
Tänään viimeksi tämän totesin kun tein reidenojennusta ja aloin miettiin että aikanaan junnasin vuositolkulla samoissa luvuissa ja nyt on 15kg enemmän painoa ja suunta ollut tasaisesti ylöspäin. Sama penkin kanssa; itselle mahdottomalta tuntunut 10kg lisäys painoissa on nyt sitä uutta arkea – ja taas suunta vaan ylöspäin.
Laatu todella korvaa määrän ja nousujohteisuus ei ole kaatunut vaikka muutamalla viikolla on päässyt tasan yhden kerran salin suuntaan. Itseasiassa näiden treeniköyhien viikkojen jälkeen huitasin tänään omat enkat mavesarjoissa kun 105kg meni rikki 😍
Että järjen sanoja sulta taas, toivottavasti mahdollisimman moni ne sisäistäisi! ihan vaan koska elämä on huomattavasti helpompaa kun ei tarvi ottaa stressiä treenistä eikä syömisestä.
terv. entinen aamulenkki-päiväsali-iltazumba/pv, nykyinen (max) 3 krt sali/vko
Eikä! Ihan huippua kuulla! Ja noi tulosten nousut on oikeasti aika hurjia, jos penkkisarjoihin on saanut 10kg lisää ja mavessa paukkuu 105kg:llä sarjat! Eikä sinne arkeen tarvitse väkisin mahduttaa (ellei erikseen sitten syystä tai toisesta halua) ihan älytöntä määrää treeniä, vaan vähemmälläkin homma voi kulkea ja vaikka tuleekin poikkeavia viikkoja, niin eipä se siihen kaadu. 😉 Kiitos vielä sulle, ja ihan tosi ihana saada tällaista palautetta! <3