SALITREENIN ALOITTAMINEN – MISTÄ LIIKKEELLE?

Kaupallinen yhteistyö: Forever

salitreenin aloittaminen

Mielessä salitreenin aloittaminen, mutta et oikein tiedä miten lähteä liikkeelle? Tässä olisikin tärpit siihen, miten ensikertalaisena pääset salitreenissä vauhtiin! Salitreeni ja sali treeniympäristönä voi tuntua alkuun vieraalta, ja se on aivan luonnollista. Eihän kukaan marssi ensimmäisenä päivänä uuteen opiskelu- tai työpaikkaansa henkseleitä paukutellen ja valmiiksi kaiken osaten. Sama pätee myös salitreenissä, ja liikkeelle lähtemällä ja tekemällä sitä oppii!

Salitreenin aloittaminen – Mistä liikkeelle?

Mitä tarvitset?

 • Sisäkengät (alkuun käyvät vaikka puhdaspohjaiset lenkkarit)
 • Juomapullon
 • Hikipyyhkeen, jos hikoilet paljon
 • Treenivaatteiksi sellaiset joissa itse viihdyt. Salilla ei tarvitse olla tiptop, ja syntyvät hikiläntit kuuluvat urheiluun.

Ole rohkea!

Ensimmäistä kertaa lähteminen voi tuntua jännittävältä ja jopa pelottavalta, mutta kannattaa muistaa, että jokainen on joskus ollut aloittelija salin puolella. Monia mietityttää, että mitä jos salilla tekee jotain väärin tai ei osaakaan toimia saliympäristössä. Mitä jos muut tuijottavat? Ei huolta! Jokainen salitreenaaja keskittyy yleensä vain omaan tekemiseen, ja jokainen on tullut salille tekemään omia juttujaan kuten sinäkin.

Rohkeasti vain kokeilemaan, ja alkuun voit pyytää mukaan myös ystävän matkaan, jos salitreenin aloittaminen ensimmäisellä kerralla jännittää hurjasti. Myös salilta voi pyytää opastuskertaa personal trainerin kanssa, joka ensimmäisellä kerralla neuvoo sinut salilla liikkeelle!

Uskalla kokeilla!

Aloittelijalla varsinkin laitteet ovat hyvin tehokas ja turvallinen tapa treenata monipuolisesti ja tehokkaasti. Laitteiden käyttöä ei kannata suotta liikaa jännittää. Kokenutkin treenaaja joutuu usein testailemaan uusia laitteita ja liikkeitä alkuun sekä etsimään sopivaa painoa itselleen yksinkertaisesti kokeilemalla. Tämä kaikki siis kuuluu asiaan, eli ei kannata stressailla siitä, jos joutuu hieman alkuun hakemaan. Myös minä pyörin edelleen uusien liikkeiden ja laitteiden kohdalla testaillen painoja ja liikeratoja. Joskus myös totean, ettei laite tunnukaan hyvältä, ja vaihdan testaamisen jälkeen toiseen. Se on ihan normaalia.

Laatu ennen määrää

Salilla treenaaminen tuloksekkaasti ei vaadi aloittelijalta hillitöntä treenimäärää, eikä se kaikille ole edes kehittymisen tai koko elämän paletin kannalta aina järkevääkään. Alkuun voit treenata 1-2 kertaa viikossa, ja halutessasi myöhemmin siirtyä 3-4 kertaan, jos into ja nälkä kasvaa syödessä. Salilla ei myöskään tarvitse viettää montaa tuntia kerralla aikaa, ja vähemmän voi olla joskus enemmän.

Muista lämmittely

Lämmittely on erittäin olennainen osa treeniä, ja se valmistaa kehon sekä mielen harjoitukseen. Lämmittelyä voi toteuttaa monella eri tapaa. Selkeä ja helppo lämmittely alkuun voi olla ihan vain aerobisilla laitteilla (kuntopyörä, crosstrainer, juoksumatto) kevyesti puskutteleminen noin 5-10 minuutin ajan. Tämän päälle voi hieman venytellä ja pyöritellä raajoja. Lämmittelyn osana voi myös harjoitella salitreenitekniikoita kevyillä painoilla pumpaten ja kohdelihaksen työhön keskittyen. Näin valmistat myös lihakset tulevaan treeniin ja hieman raskaampiin painoihin.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa treenata

Salilla ei tarvitse treenata vain ja ainoastaan yhdellä tapaa. Monet urheilijat käyvät tekemässä salilla oheistreenejään, ja itsekin treenailen salilla usein akrobaattisia kehonpainoliikkeitä. Parhaimmin varustelluilla saleilla on myös mielettömät toiminnallisen harjoittelun alueet, jossa on vapaasti tilaa tehdä kehonpainotreenejä tai liikkua hyvinkin monipuolisesti. Ei kukaan katso kummeksuen, jos treenailet myös omia juttuja salilla, sillä tärkeintä on, että treeni on sinua varten ja tukee sinun tavoitteitasi. Voihan siellä käydä myös tekemässä vaikka hikitreenin juoksumatolla!

Syö riittävästi

Salitreenin aloittaminen ei vaadi pilkun tarkkoja ruokavalioita, eikä salilla käyminen tai siinä kehittyminen vaadi oheen tarkalleen optimoitua ja ruokavaa’alla punnittavia ruokavalioita. Ravinnon riittävyys on treenaajalle ensisijaisesti tärkein asia safkapuolella. Liian pienillä eväillä ei jaksa treenata eikä myöskään kehity.

Syö tasaisesti päivän aikana ja 1-2 tuntia ennen salitreeniä syö riittävä välipala, jotta jaksat treenata hyvillä energioilla. Tarvittaessa juuri ennen treeniä voit huitaista naamaan esimerkiksi banaanin. Treenin jälkeen kotiin päästyäsi taas kunnon ateria naamariin, niin palaudut treenistä ja saat tyhjentyneet tankit täytettyä!

Keskity perusteisiin

Vaikka kuntosalilla on laitteita vaikka mihin lähtöön ja Instagramista löytyy vaikka minkälaisia treeniliikevinkkejä, niin aloittelijalle suosittelisin ottamaan mukaan alkuun vain muutaman (3-6) hyvän perusliikkeen (esim. yksi per lihasryhmä), jotka opettelee kunnolla.

Tässä muutamia vinkkejä eri lihasryhmille, joista voi valita yhden itselleen:

 • Jalat: Jalkaprässi, takakyykky tangolla/kiskotangolla
 • Selkä: Ylätalja, alatalja, vaakasoutu laitteessa
 • Rinta: Pec deck, penkkipunnerrus käsipainoilla, flyes käsipainoilla
 • Olkapäät: Pystypunnerrus käsipainoilla/laitteessa, vipunostot sivulle
 • (Kädet: Hauiskääntö käsipainoilla & ojentajat taljassa, tasapainon vuoksi molemmat)

Näistä jokaiselle lihasryhmälle yhden valitsemalla pääsee jo pitkälle. Jokaista liikettä voi tehdä esimerkiksi kolme sarjaa ja 8-12 toistoa (=yksi sarja). Näitä voi esimeriksi alkuun googletella, jotta tietäisi mihin tarttua, ja kirjoittaa itselleen lapulle ylös.

Ihan ensimmäisellä kerralla voit ottaa tavoitteeksi kokeilla vaikka muutamaa liikettä, ja treenailla niillä useampia sarjoja kerrallaan. Voit hyvin aloittaa niistä liikkeistä tai laitteista, jotka vaikuttavat sinusta helpoimmin lähestyttäviltä. Esimerkiksi jalkaprässi on monille hyvin luontainen ja turvallinen liike, jolla saa hyvin laitettua jalat töihin. Kaikkea ei tarvitse osata heti kerralla.

Älä unohda keskivartaloa!

Keskivartalon lihaksisto on erittäin tärkeä myös salitreenaamisessa. Mikäli keskivartalossa ei ole voimaa tai sen hallinta falskaa, niin jossain vaiheessa salitreenaaminenkin voi käydä haasteelliseksi, kun keskivartalo ei jaksa kannatella painoja liikkeessä. Voit joko aloittaa tai lopettaa jokaisen treenin vatsalihasliikkeisiin joko salin laitteita käyttämällä tai perinteisesti omalla painolla.

Ammattilainen apuun?

Lämmöllä suosittelen pyytämään tarvittaessa personal traineria apuun salitreenin aloittamisessa, jos olo on todella epävarma, ja haluaisit päästä heti vauhtiin! Usein kuntosaleilla tarjotaan aloittelijoille personal trainerin opastusta salitreenin aloittamiseen, jossa ammattilaisen rautaisella avustuksella sinulle neuvotaan kädestä pitäen, miten pääset salitreenissä liikkeelle. Lämmittelyt, laitteiden käyttäminen ja hyvät treenitekniikat tulevat tutuiksi, ja salitreenin aloittaminen on varmemmalla pohjalla.

Ohjauksen mukana saat usein myös hyvän treeniohjelman, jolla pääset alkuun, ja pääset kehittymään heti alusta alkaen monipuolisesti ja tehokkaasti. Näin liikkeelle lähteminen on mutkatonta ja helppoa. Tarvittaessa myös laajempien PT-kokonaisuuksien hankkiminen ei ole yhtään hassumpi idea, mutta yhdelläkin kerralla pääset jo varmasti hieman paremmin treenaamiseen sisään. Esimerkiksi Forever-kuntoklubeilla personal trainerin opastustreeniin sisältyy myös aloittelijalle sopiva treeniohjelma, joka käydään yhdessä läpi ohjaajan kanssa.

Forever Tampella Tampere

Tamperelaiset hoi: Forever Tampella

Nyt täytyy heittää vahva suositus ”uudelle” Forever Tampellan kuntosalille. Kyseisellä salilla olen treenannut useamman vuoden edellisessä omistajan alla, ja sama järjettömän laadukas varustelu laitteineen ja painoineen on edelleen paikallaan Forever Tampellan tiloissa. Rehellisesti voisin siis väittää, että hintalaatusuhde on paikan hinnoilla suorastaan jäätävän kova. Tässä muutamia syitä, miksi homma pelaa:

 • Laitteisto suorastaan huippuluokkaa (Hammer Strengthin laitteisto sekä laadukkaat taljat)
 • Vapaat painot, levypainot ja tangot todella priimaa (myös vaativampaan menoon)
 • Toiminnallinen alue älyttömän monipuoleinen ja laaja
 • Aerobiset laitteet todella osuvat ja monipuoliset (myös porraskoneet ja wattipyörät)
 • Laajasti tilaa salin puolella
 • Ilmapiiri salilla on aidosti urheilullinen ja treeniorientoitunut
 • Kulkukortilla sisäänpääsy 24/7
 • Hyvät suihkut, pukkaritilat ja saunat
 • Salitreenin aloittaminen on mahdollista myös personal trainerin opastustreenin avulla saliohjelman kera. Kysy ihmeessä

Hox! Koodilla PIIAPAJUNEN saat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi Tampellan Foreverille, ja tämän jälkeenkin salimaksu on vain 24,90€ / 4 viikkoa, joka oikeasti näillä puitteilla on todella kova. Etu on voimassa 28.2.2019 asti, ja edun voit lunastaa TÄÄLTÄ. Nähdään manselaiset Tampellassa! Muut Suomen Forever-kuntoklubit löydät TÄÄLTÄ.

Aitoa treenin iloa just sulle!

EDELLINEN JUTTUNI:
Ne kaiken maailman vastuuttomat valmentajat

♥  MUUALLA:  ♥
YouTube // Bloglovin // Instagram

Kommentit (7)
 1. Hä? Miten voi olla noin halpa? Jos käy esim. 2-3 kertaa viikossa salilla, niin eihän kertakäynnille jää juuri mitään hinnaksi. Jos asuisin keskustassa kävisin tuolla ehdottomasti. Nyt pitää tyytyä hiukkasen hikisempiin saleihin.

  1. piiapajunen
   26.1.2019, 13:07

   Hikisemmissä saleissakaan ei mitään vikaa ole, joten kaikki ilo irti nykyisistä puitteista! Osuvaa treeniä saa varmasti aikaiseksi monissakin eri puitteissa! 😉

  2. Totta. Treenaamaanhan sinne salille mennään, eikä tekemään sisustuslehteen reportaasia. Toki tietysti hygienian taso voisi olla ehkä hitusen korkeampi. Onneksi on käsidesi 😀

 2. Kiiiiiiitooos tästä postauksesta! 🙂

  1. piiapajunen
   26.1.2019, 13:08

   Eipä mitään, ja mahtava kuulla, että tästä oli jeesiä!

Kommentointi suljettu.