SALITREENI DIEETILLÄ? PARAS TOISTOMÄÄRÄ? MEITSI VASTAA!

*Sisältää mainoslinkkejä

salitreeni dieetillä

Morjesta pöytään! Taas olen kohdannut niin päteviä kysymyksiä teiltä, että parempi ottaa niitä käsittelyyn yhdessä koossa! Tänään käsittelyssä parhaimmat toistomäärät lihaskasvuun tähdättäessä, salitreenin venyminen liian pitkäksi, jalkojen treenaaminen loukkaantumisen kohdalla sekä salitreeni dieetillä. Ja mitäs tässä enää jauhetaan, vaan käydään kimppuun kuin sika limppuun!
Salitreenin ja sarjojen pituudet?
Mitä jos salitreeni venyy reilusti yli tuntiin? Olen monesta paikkaa kuullut, että jos salitreeni kestää yli tunnin, niin se kääntyy itseään vastaan.

Salitreeniä ei voi suoraan mitata ajallisesti, vaan enemmänkin tässä merkitsee salitreenin sisältö. Jos hakkaat treenissä vain yhtä lihasryhmää ja vedät koko treenin kovaa ja korkealta sekä hieman varmanpäälle vielä erikoistekniikoilla kuorruttaen ja failureen vetäen, niin tässä tapauksessa yli tunnin mittainen veto on jo varmasti hieman liioiteltu. Liian pitkälle vietäessä usein vain kuormitetaan enää omaa palautumiskapasiteettia, sillä kehitysärsyke lihaskasvulle saadaan yleensä jo huomattavasti pienemmällä.

Jos kuitenkin treenissä on mukana huolelliset lämmittelyt, treenissä otetaan riittäviä sarjapalautuksia (raskaat kyykky ja mavesarjat voivat vaatia jopa 3 min palautukset) ja treenataan mahdollisesti useampia eri lihasryhmiä samassa treenissä, niin treeniin kuluvalla ajalla ei ole kovin suuria vaikutuksia sen toimivuudelle. Toki treenin keston soveltuvuuteen vaikuttaa myös yksilölliset aikataulut, ja kaikki eivät ehdi tai halua viettää salilla tuntikausia (eikä tarvitsekaan).

Kumpi on parempi lihaskasvun kannalta? Lyhyet 6-10 toiston sarjat vai pitkät 10-15 toiston sarjat?

Miksi et tekisi molempia? Lihaskasvun kannalta ei ole myöskään typerää sekoittaa mukaan myös alle 6 toiston sarjoja tai jopa 15-20 toiston sarjoja. Kaikki on kiinni kokonaisuudesta, ja erilaisilla sarjapituuksilla sekä niitä sekoittamalla voidaan päästä erittäin hyvään lopputulokseen lihaskasvua ajatellen.

Salitreeni dieetillä?
Miten salilla kannattaisi treenata dieetillä? Onko parempi tehdä pidempiä sarjoja pienemmillä painoilla tai lisätä esimerkiksi supersarjoja?

Dieetillä suosittelisin treenaamaan samaan tapaa kuin “rakennuskaudellakin”. Se tapa, jolla olet saanut lihakset rakennettua, on paras tapa pitää niistä kiinni (ja mahdollisesti jopa kehittää voimatasoja/lihasmassaa) miinuskaloreilla. Liian kuormittavia erikoistekniikoita en miinuskaloreilla suosittelisi viljelemään kovin paljoa, sillä energiansaannin rajoittaminen usein vaikuttaa myös palautumiseen, ja raju erikoistekniikoilla kikkailu voi vaatia paljon palautumiselta. Suorat kovat sarjat eivät yleensä mene hutiin.
Jalkojen treenaaminen hankalassa tilanteessa?
Pyöräytin nilkkani ympäri, enkä pysty treenaamaan jalkoja moneen viikkoon. Yläkropan treenaaminen salilla edeleen hoituu, mutta kuinka pahasti lihaskatoa tässä voi tapahtua?

Haa tuttua! Itse toki jalkapohjan jänteen vaurioituminen pisti toisen jalan aikoinaan pakettiin. Jalkojen treenaamiseen voi silti löytyä konstit, vaikkei jalan päälle pystykään varaamaan painoa. Käyttökelvottomalla romunilkalla voi usein tehdä mm.

  • Reiden koukistusta istuen/maaten laitteessa (yhdellä tai kahdella jalalla kerrallaan)
  • Reiden koukistusta maaten/istuen taljassa istuen tai maaten (lenkki nilkan ympärille)
  • Reiden ojennusta
  • Reiden loitonnusta & lähennysta
  • Pakarapotkuja taljassa kontillaan penkillä nilkkaremmillä (jos nilkassa ei ole pakettia)

Näistäkin saa koottua aika tiukan treenin kintuille tai jakaa vaikka kahteen eri treeniin yläkropan treenien yhteyteen. Loukkaantumisen kohdalla kannattaa olla luova ja kokeilla rohkeasti erilaisia variaatioita. Toki jalkojen treenaamiseen voi vaikuttaa loukkaantumisen laatu, mikäli jalassa on iso paketti tai jos pienikin paine laitteesta nilkassa/sääressä aiheuttaa kipua.

Mikäli jalkoja ei pääse treenaamaan, niin mahdollinen pieni lihaskato kyllä paikkaantuu äkkiä lihasmuistin myötä. Jokainen joskus loukkaantunut on kuitenkin aina selvinnyt tilanteesta, eikä tulokset koskaan valu täysin viemäriin, vaikka siltä etukäteen tuntuisikin.

Treenipaita: TÄÄLTÄ*
Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Jos mieleen heti juolahtaa lisää visaisia kysymyksiä, niin kommenttiboksi laulamaan! Oli kyse sitten treenistä, ravinnosta, palautumisesta tai kehonhuollosta, niin kysymyksiä kehiin rohkeasti. Seuraavassa vastaussessiossa pistän näitä sitten kehiin, ja mahdollisesti kohtuu piankin!

LUE MYÖS AIHEESEEN LIITTYEN:
Myyttejä jalkatreenistä ja kyykyistä
EDELLINEN JUTTUNI:
Gladiaattorit 2019 alkaa tänään!

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

 

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta kuntosali pakaratreeni
Kommentit (9)
  1. Hei!
    Olen ihan pikkulikasta asti ollut erittäin kova syömään, ja lapsuuteni on ollut aktiivinen ja on sitä edelleen, sillä tavoitteelinen hevosurheilu ja lähivuosina salitreeni tullut vahvasti mukaan;)
    Minua huolestuttaa eniten tässä nyt siis se, että koska mun pitäisi lopettaa syöminen? Avaan vähän asiaa. Siis, mulla kun oikeesti uppoo sitä ruokaa todella paljon ja musta tuntuu, etten osaa erottaa näläntunnetta ruoanhimoon. Ja jos joskus syön itseni täyteen, niin kyllä mä kylläisyyden tunteen saan enkä sitten syö enempää, mutta sen eteen mun pitää oikeesti kahlia sitä ruokaa (menee reilu 3000kcal), ja en sen takia oikein uskalla syödä itseäni täysin täyteen, vaan aina jätän sen siihen kun tiedän syöneeni ihan tarpeellisesti mutta ruoka vielä kutkuttelee mieltä. Joten en siis tiedä onko mulla oikeasti nälkä vain himoilenko vain sitä ruokaa?
    Ps. Olen ihan normaalipainoinen täysikänen likka jolla ehkä vähän enemmän lihasta kropassa;)

  2. Olen miettinyt, että mikä on riittävä sarjojen määrä? Itsellä aikaa salilla ei yleensä ole kovin paljoa, eli 30 minuuttia pitää aamuisin riittää lämmittelyyn ja treeniin ja teenkin vain muutamaa liikettä – mutta riittääkö se kolme sarjaa mitä yleensä teen vai pitäisikö mahduttaa enemmän?

    Olen miettinyt prove simpleä, koska ainakin tuon kerran viikossa pystyn käymään ja sitten nuo lyhyet haja kerrat – onko tuloksia silti mahdollista saada? Kotona 12kg kahvakuula ja renkaat, eli pystyisi kyllä kotonakin tekemään jotain 🙂

    Ps. Tornadolla oli kyllä näyttävin sisääntulo – enkä sulta kyl muuta odottanutkaan 😀

Kommentointi suljettu.