MYYTTEJÄ JALKATREENISTÄ JA KYYKYISTÄ


Voihan kyykky! Tästä legendaarisesta liikkeestä on paljon myyttejä ja epävarmuutta ilmassa, ja tänään otetaankin käsittellyyn kasa myyttejä jalkatreenistä ja kyykystä!

MYYTTEJÄ JALKATREENISTÄ JA KYYKYSTÄ

Syvempi kyykky on aina parempi.
Ei välttämättä. Itselle sopiva kyykkysyvyys riippuu hyvin pitkälti oman kropan mittasuhteista sekä liikkuvuudesta. Kyykkysyvyys on itselle silloin suotuisa, kun alaselkä ei pääse pyöristymään kyykyn syvimmässä vaiheessa. Eli kaiken maailman ass to grass-höpinät kannattaa lakaista rikkalapioon ja roskakoriin, ja esimerkiksi voimailussa vaadittavat kisakyykyt syvyyskriteereineen on aina asia erikseen. Jos bodailet oman itsesi vuoksi ja lihasmassaa kehittäen, niin suosittelen tsekkaamaan juuri sinulle sopivan kyykkysyvyyden kuntoon.
Polvet eivät saa mennä kyykyissä yli varpaiden
Tarua. Yritäpä liikkua normaalin ihmisen lailla tai mennä ylipäätään kyykkyyn niin, ettei näin koskaan kävisi. Ihmisen luonnollisessa liikkumisessa ei voida välttyä siltä, etteikö polvet menisi yli varpaiden. Jos aina vältetään tätä luonnollista liikettä rajoittamalla tekemistä, niin miten meille käy, kun me joskus luontaisesti liikkuessa tähän asentoon joudutaan. “Kräks” voi olla hyvin todennäköinen, mikäli keho ei ole tottunut koskaan tässä asennossa käymään. Ja sitähän me ei haluta.
myyttejä jalkatreenistäPolvien tulisi kulkea aina täsmälleen samaan suuntaan kuin varpaat
Osittain totta. Polvien sisäänpäin kääntyminen kyykkyliikkeissä on yleinen ongelman varsinkin naisilla, ja voi kieliä pakaran heikosta aktivaatiosta tai lihasvoimasta. Polvet eivät siis saisi kääntyä varpaiden suunnasta sisäänpäin, joka voi aiheuttaa ongelmia ja vaivoja.
Polvet kuitenkin saavat painua jonkin verran ulospäin varvaslinjassa ja etenkin aukikiertoon kyykätessä, joka samalla aktivoi kehoa kantavaa pakaraa yleensä tehokkaammin. Tämä polven hieman ulospäin hieman suuntaaminen ei yleensä vahingoita polvia, ja monissa tapauksissa olemassa olevat polvioireet voivat jopa näin vähentyä. Tässäkään ei kannata liioitella, ja pitää kohtuus matkassa.
Kyykky on ylivoimainen liike jalkojen kasvattamiseen
Eihän se nyt näin ihan ole. Kyykky on hyvä ja kuormittava moninivelliike kintuille, muttei se suinkaan ole ainut väylä saavuttaa vahvoja ja lihaksikkaita kinttuja. Toisille kyykky myös sopii rakenteeltaan paremmin, ja toiset taas saavat lihasaktivaation paremmaksi täysin muilla liikkeillä. Aina on olemassa vaihtoehtoisia liikkeitä, jos tavan kyykkääminen ei sytytä tai sen suorittaminen on esimerkiksi polvivammojen vuoksi haastavaa.
Kaverini kyykkyasento on ihan erilainen kuin minun, enkä saa sitä samanlaiseksi. En siis vain osaa.
Kyykkyasento on jokaisella yksilöllinen, ja tähän vaikuttaa jokasen omat vartalon mittasuhteet. Selän, reisiluun ja sääriluun pituuden eri vaihtelut voivat muovata kyykkyasentoa eri ihmisillä aivan erinäköiseksi, ja voi olla ihan luonnollista, että sinun kyykkyasentosi on erilainen kuin ystävälläsi. Se ei välttämättä tarkoita, että asentosi olisi huono. Yleensä jos kyykky tuntuu hyvältä ja se luistaa, niin tekniikka ja asento on kutakuinkin tällöin ainakin oikealla suunnalla.
myyttejä jalkatreenistäMinun ei kannata tehdä vapaalla painolla tehtävää liikettä, sillä keskivartalon pito ja lapojen hallinta pettää aina.
Hmm. Mietitäänpä asiaa. Mikäli kintut jaksaisivat liikutella isompia painoja kuin keskivartalo tai selkä jaksaisi pitää matkassa mukana, niin se on aika suora merkki siitä, että asialle kannattaisi tehdä jotain. Yhtälailla (ellei enemmänkin) ne tuikitärkeät tukilihakset vaativat panostusta, ja jos tämän skippaa aina, niin tulokset myös muussa treenissä voivat jäädä jumittamaan pahasti paikalleen.
Heikot lenkit tulevat iskemään kapuloita rattaisiin pidemmällä tähtäimellä yhä useammalla osa-alueella, jos niille ei koskaan anneta mahdollisuutta kehittyä. Jos tilanteesi on tämä, niin ota mukaan lämmittelyihin tai treenin perään oheistreeniä lavoille, corelle tai muille laahaaville tukilihaksille. Eihän tämä kovinkaan mediaseksikkäältä kuulosta, mutta jos haluaa tehdä oikeita tuloksia treenillä, niin kannattaisi välillä keskittyä niihin oikeisiin asioihin, eikä hakata päättömästi rautaa liikkeelle.
Kasvuikäiset eivät saisi kyykätä tai tehdä jalkaprässiä raskailla painoilla.
Tämä on vieläkin osittain elämään jäänyt myytti, joka on kumottu jo luotettavissa tutkimuksissa vuosia sitten. Kovempia voimia kasvuikäiseen kohdistuu ihan tavallisessa pomppimisessa ja hyppelyssä tasaisella maalla. Toki salitreenistä vahvasti kiinnostuneelle nuorelle olisi lähtökohtaisesti hyvä opettaa oikeat tekniikat heti alusta alkaen ammattilaisen opastukselta, jotta turhilta loukkaantumisriskeiltä vältyttäsiin.

myyttejä jalkatreenistä
Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Trikoot: TÄÄLTÄ*

Kyykkyjen tekniikkaan ja vaihtoehtoisten liikkeiden toteutukseen perehdytään myös mun PROVE by Piia valmennuksissa, ja siellä todella laadukkailla ja kattavilla tekniikkavideoilla pääsee perehtymään syvemmin liikkeiden tekniikoihin ja parantamaan tuntumaa entisestään. Aiemmin startanneessa PRO-ryhmässä on tehty ihan älytön määrä oivalluksia tutuistakin liikkeistä, ja kuulemma mennyt mm. jalkatreenit ja vatsaliikkeet perille ihan uudella tavalla kokeneillakin treenaajilla.
Tänään BASIC-valmennuksen* ensimmäiset ohjelmat ja alkumateriaalit tulivatkin julki osallistujille, whoop whoop! Kaikki alkaa olemaan kunnossa maanantain yhteisstarttia varten, ja hyvin on aikaa perehtyä ohjelmiin ja matskuihin. Vielä kerkee tähän kolmen viikottaisen salitreenin BASICiin messiin, ja PRO-valmennus on vielä myynnissä tämän viikon ajan. Tsekkaa valmennukset TÄÄLTÄ*, jos haluat saada oikeita tuloksia treenilläsi, ja saada junnaavat tulokset uuteen nousuun!

Kyykkyjä keksiviikkoon itse kullekin!

KURKKAA MYÖS:
Tarvitseeko naisen treenata tissejä? &
Mitä ovat 2+2-jakoiset ja 2+1-jakoiset ohjelmat?
EDELLINEN JUTTUNI:
Oon aivan liian vanha näihin finneihin!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YPROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

 

treeni-ja-ravinto kuntosali
Kommentit (4)
  1. Tosiaankin tiukassa piinaa nuo kaikenmaailman uskomukset juurikin syväkyykyn pakosta ja kyykyn “kuninkaudesta”. Jotenkin se OLLAAN YKSILÖITÄ unohtuu niin monessa asiassa ja aina saa olla muistuttelemassa, kun ohjaa, että se pätee asiassa kuin asiassa ;)! Hyvä postaus siis ja antaa taas pohdittavaa monelle 🙂 .
    Malttamattomana fastin pistettä jo viikonlopulta odotan, että saa uuden ROXin kätösiin, OMG! 😀

    1. Piia Pajunen
      3.10.2018, 20:13

      Toi yksilöllisyys tuntuu välillä vähän kliseeltä, mutta hemmetti vie, kun se vaan pitää paikkaansa. Kaikki me emme ole samasta muotista fyysisesti eikä myöskään henkisesti, ja tästä tuleekin sellainen kocktaili, joka on itse hyvä oppia itsestään ja myös muista. 😀
      Ja hei tuu ihmeessä morottelemaan sinne FASTin pisteelle, jos satutaan siellä samaan aikaan olemaan, ja uutta ROXia siellä on todellakin tarjolla!

  2. Mulla itellä on just kyykyssä ongelmana se et ku mul on niin pitkä reisiluu et aina ku yritän kyykätä nii tuntuu et teen vaa takapuoli pitkällä sellasii puolikkaita kyykkyjä vaikka meen nii alas ku pystyy ilman et selkä pyöristyy. Ja sit ku tuntuu et tekniikka on ok ja koittaa lisätä painoa nii sit se vasta tuntuuki et teen puolikkaita kyykkyjä. Siispä perus takakyykky on jääny aika vähille omissa treeneissä, et hyödynnän ennemmin kyykkyjen eri variaatioita. Eli käytännössä musta vaan tuntuu et en “osaa” kyykätä. Sinänsä harmittaa ku haluaisin kyl yrittää kehittää omaa kyykkyä ja kyykätä treenatessa, mutta liike vaan tuntuu niin epäluonnolliselta et oon vaa suosiolla jättäny sen pois.

    1. Piia Pajunen
      8.10.2018, 12:52

      Sulle hyvä vinkki vois olla, että ota vaikka joka treenin lämmittelyyn esim kyykkyä omalla painolla tai pelkällä 10-20kg tangolla, jolloin se voi sieltä ehkä hiljalleen lähtemään muovautumaan, kun toistoja ja treeniä sille tiheään tulee. Voi myös olla, että liikkuvuudessakin voi olla kehitettävää, jos selkä lähtee hirveästi pyöristymään, ja tähän yleensä auttaa myös se, että kyykkäilee omalla painolla/pienellä lisäpainolla tekniikkaan ja liikerataan keskittyen. 🙂
      Ja lämmittelyihin mukaan erilaisia liikkuvuusharjoitteita ja dynaamisia venytyksiä nilkan/lonkan alueelle, niin silläkin voi alkaa tulemaan tulosta. 🙂 Tietty joillakin vaan se ruumiinrakenne voi pistää kapuloita rattaisiin, mutta monesti siitäkin voi päästä yli, jos luodaan pohjaa huolella. Oletko muuten kokeillut jotain muuta kyykkyvariaatiota, kuten etukyykkyä, käsipainokyykkyä tai maljakyykkyä? Niissä asento on hieman erilainen, mutta osuu todella hyvin kinttuihin.

Kommentointi suljettu.