Onko ruokasi oikeasti terveellistä?
Törmään ihan älyttömän usein kysymyksiin, että onko tämä tai tuo ruoka terveellistä? Mitään yksittäistä ravintoainetta on paha suoraan sanoa terveelliseksi tai epäterveelliseksi. No okei, transrasvoja kilokaupalla päivittäin mutustamalla tuskin hyvää seuraa, eikä arsenikkia kannata aamupuuroon sekottaa. Jäätelö, einespitsa, light-limu tai suklaa kohtuullisina annoksina silloin tällöin eivät kuitenkaan ketä sairastuta tai lihota, jos muu ruokailu on kunnossa ja elämäntavat tasapainossa. Päinvastoin spiruliinajauhe aamuisin ei tee sinusta suoraan terveyden perikuvaa. Kyse on kokonaisuudesta.
Terveellisyys on katsojan silmissä
Terveellisyys on suhteellista. Ihan kuten kauneus, se on katsojan silmissä. Vastaajasta riippuen se voi tarkoittaa vähärasvaista, lisäaineetonta, luomua, vähähiilihydraattista, vähäkalorista, käsittelemätöntä, ravinnerikasta tai sisältää paljon kuituja, vitamiinejä, hivenaineita ja suojaravinteita. Etenkin makeutusaineet tuntuvat herättävän ihmisissä suurta kahtiajakoa, ja itselläni näistä minulle paasaaminen herättää lähinnä hohhoijaa-fiiliksen. Olen kyllä niihin perehtynyt, enkä ole vieläkään vakuuttunut, että silloin tällöin kohtuullisina annoksina ne eivät tee minulle hallaa.
Yliherkkyyksiä varmasti löytyy ihmisiltä, mutta kyllähän allerginen ihminen voi kuolla yhden maapähkinän nieltyään, ja kuka tahansa meitä voi riittävän määrän vettä kitattuaan kuolla myrkytykseen, mutta se ei tee kummastakaan näistä yleisesti yksiselitteisesti vaarallista. Tutkimuksia löytyy lisäksi jokaisesta aiheesta moneen lähtöön, ja osa saaduista tuloksista on päteviä ja osa ei. Makeutusaineet toki sellaisenaan eivät todellakaan terveellisiä ole, enkä niitä kenellekään suosittele päivittäiseen ravintoon varta vasten lisäämään, mutta kohtuullisella käytöllä en henkilökohtaisesti katso tästä olevan hallaa. Tämä oli toki vain oma mielipiteeni.
Ei se laatu, vaan se määrä
Nykyään on trendikästä syödä terveellisesti ja siten, että ravinto koostuu niistä kuuluisista puhtaista ravintoaineista. Mielestäni tämä on ihan positiivinen juttu. Se kuitenkin, missä tunnutaan menevän usein metsään niin että humpsahtaa, on se määrä. Joku kaunis päivä sujauttaessasi omat suupalasi kalorilaskuriin huomaat eläneesi viimeiset kaksi vuotta joka päivä 1200-1500 kalorilla.
Tähän päälle vielä järkyttävä määrä treeniä päälle, niin en katsoisi tämän olevan pitkällä tähtäimellä kovinkaan terveellistä ravintopolitiikkaa, vaikka ateriasi koostuisivatkin värikkäistä kasviksista, laadukkaista proteiininlähteistä, pehmeistä rasvoista ja paljon kuitua sisältävistä hiilihydraatinlähteistä. Vaikka vuodesta toiseen söisit kuinka luomukasviksilla ja superfoodeilla höystettyä ravintorikasta sapuskaa, mutta energiasisältöä kuvaa termi nälkävuosi, niin en tiedä voisiko tätä suoraan terveelliseksi kuvailla, vaikka kivan värikkääseen salaattikuvaan iskisi Instagramissa kuvatekstin alle #healthyfood.
Lisää aiheesta: Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte
Henkinen puoli
Ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet ravintoasioista, tähtäävät usein terveellisyyteen. Suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme osa tavan tallaajista tuppaa viemään tämänkin asian yli että heilahtaa, ja jokainen suupala on tarkkaan mietitty ja optimoitu. Jokainen ateria on koottu vain viimeisen päälle mietityistä osasista, ja kastikkeita ei missään nimessä käytetä, leipää ei syödä saati margariinia käytetä, sokeri lepää täyspannassa ja päivänmittaan syödään vaikka minkänäköistä lompakon lommolle vetävää superfoodia ja tarpeetonta ravintolisää. Tällä en todellakaan tarkoita, etteivätkö jotkut vitamiinilisät, superfoodit ja lisäravinteet olisi hyvästä, sillä käytän niitä itsekin. Tiettyjä pystyn käsi sydämmellä suosittelemaan muillekin, mutta näiden ympärille omaa ruokaympyräänsä ei kannata pelkästään rakentaa.
Toki tässä ravinnon optimoinnissa ja hifistelyssä ei ole mitään väärää tai haitallista niin kauaa, kun se tuntuu itselleen hyvältä, se tehdään oikeista syistä eikä tämä aiheuta ahdistuksen tunteita vintillä. Liika suorittaminen on tuskin missään asiassa hyväksi, vaikka ulkoisesti sillä saatetaankin saada tuloksia näkyviin ja nopeasti. Tämä voi kuitenkin kolahtaa jossain vaiheessa omaan nilkkaan ja rajusti, jos hommaa ei ole rakennettu pitkällä kantimilla kestävälle alustalle. Nyt en puhu pelkästä fyysisestä terveydestä vaan asia koskee yhtälailla henkistä puolta. Tähän on myös hyvä lisätä, että termi ”tiukka ruokavalio” on myös erittäin suhteellinen. Jonkun toisen ”rento ravintomalli” voi aiheuttaa toiselle suurta henkistä tuskaa rajoittuneisuuden vuoksi, kun taas toisen mielestä oma tiukka ruokavalio voi toiselle olla hyvinkin lepsu ja salliva.
Lisää aiheesta: Milloin syömisestä tuli niin vaikeaa?
Yksiselitteisesti voi siis olla vaikeaa kuvailla ravinnon terveellisyyttä, sillä sille on olemassa niin monta erilaista määritelmää tai vaihtoehtoista toteutustapaa. Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, joka muodostuu monista eri tekijöistä kuten esimerkiksi energiasisällöstä, yksittäisten ruoka-aineiden määrästä, laadusta, yksilöllisistä henkisistä sekä fyysisistä tarpeista ja henkisestä tasapainosta. Tärkeintä ruokavaliossa kuitenkin on, että juuri sinä voit hyvin ja se sopii juuri sinun tarpeisiisi. Ja kyllä, myös terveellinen ruokavalio voi sisältää silloin tällöin pullaa tai makkaraa. 😉
Leppoisaa keskiviikkoiltaa joka iikalle!
Edellinen juttuni: 16 weeks out – Kisapreppi käynnissä!
Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen
Heippa Piia!
Tosi kiva kirjoitus sulta taas! 🙂
Tuosta leivästä ja päälle laitettavasta margariinista haluaisin juuri kysellä. Onko margariini pahasta jos sitä sipaisee hieman leivän päälle (ei mitään paksua kerrosta), vielä kun itselläni olisi menossa operaatio painonnosto normaalipainoiseksi.
Kiitos Julia! No minusta ainakaan margariinissä ei ole mitään vikaa, ja varsinkin jos tavoitteenasi on nostaa painoa, niin rasvaa voi levittää leivän päälle aivan huoletta. 🙂 Käytän itsekin margariinia leivän päällä, ja nehän vielä sisältävät usein paljon hyviä rasvoja. 🙂
Sulla on kyllä parhaimmat fitfashion tekstit. Oletko kirjaa harkinnut kirjoittaa? Olisi myyntimenestys! Mulla monet pitää kasvis-fodmap ruokavaliotani liian tiukkana ja se etten syö pullaa/suklaata/kakkua/keksejä koska en niistä pidä. Samoin alkoholi ”siis etkö sä nyt vähän voi ottaa” Ylipäätänsä mitä muille kuuluu mitä toinen syö? Mulle ainakin ihan sama syökö naapurin Pirkko lounaaksi parsakaalia ja kanaa tai einespizzan. Mitä terveellisyyteen tulee niin monipuolisuus usein unohtuu. Onhan toki terveellistä syödä kaurapuuroa, munia, rahkaa, lohta, mantelia, paprikaa ja parsakaalia mutta jos päivän ruoat koostuu tästä niin onko se hyvä? Tuostahan saa periaatteessa ”kaikki”. Puolikiloa kasviksia/pvä on loistava jos sen saa mutta onko se terveellistä että syö sen kurkkuna ja banaanina? vitamiiinipitoisempi setti olisi tomaatti, lanttu, parsa, omena ja mustikka yhdistelmä. Voiko yksipuolinen ruoka olla terveellistä?
Voi kiitos Ninna! 🙂 Tällä hetkellä taidan keskittyä ihan blogin kirjoittamiseen, ja kirjan kokoaminen voisi itselläni olla liian suorittamista ja ”epäspontaania” 🙂
Tuo on kyllä todella hyvä pointti, että päivittäin täsmälleen samojen sapuskojen popsiminen hävittää kyllä ravinnosta monipuolisuuden. Vaihtelu edes pienissä määrin virkistää ja lisää monipuolisuutta huomattavasti 🙂