MITEN SÄÄSTÄÄ SELVÄÄ RAHAA RUOKAMENOISSA?
Rahan menoa ei voi estää varsinkaan, kun puhe on ruuasta. Pakkohan ihmisen on syödä, ja aikuisena se on ostettava sekä kannettava kaupasta kotiin itse. Tässä muutamia päteviä vinkkejä, miten voit säästää sievoisen summan kuukausittaisessa ruokabudjetissasi. Osa voi toki olla itsestään selvyyksiä, mutta pohdi kuitenkin jokaisen osion kohdalla toteutuuko asia itselläsi. Aina meinaan tuppaa päästä lipsumaan itse kullakin. 😉
Kaupalla on väliä
Se pieni nurkan takaa löytyvä lähikauppa ei ikävä kyllä ole välttämättä se kaikkein edullisin paikka keskittää kotitaloutesi ruokaostokset, vaikka se näppärä onkin. Itse ostan suurimman osan elintarvikkeista esimerkiksi Lidlistä, joka sijaitsee onneksi itselläni näppärästi oman kuntosalini vieressä. Kauppakuitti on huomattavasti miellyttävämpää katseltavaa “saksan siwassa”. Myös isommista marketeissa selviää huomattavasti halvemmalla saman kauppakassin kanssa pihalle.
Isommat erät ja kuuluisa kilohinta
Ostan jatkuvasti kuluvia perushyödykkeitä aina isommissa pakkauksissa, koska ne ovat yleensä selkeästi edullisempia. Ja nyt ne rillit kohti kilohintoja. Älä haksahda halpaan hintalappuun ja houkuttelevaan tarjoukseen ennen kuin olet tsekannut kilohinnan. Näissä voi olla aivan huomattavia eroja pakkauskokojen sekä valmistuttajien välillä. Myös kauppojen omat halpismerkit ovat monesti ihan sitä samaa tavaraa kuin paremmaksi brändättyjen tuotemerkkien vastaavat. Kurkkaapa joskus huvikseen pakkauksesta halpismerkkien valmistaja, ja voit yllättyä.
Ostoslista kokoon ja kerralla enemmän koriin
Oikeasti. Tee se ostoslista. Olen ihan käytännössä itsekin todennut, että selkeän ja suunnitellun ostoslistan kanssa sieltä kaupasta tulee kannettua kotiin niitä oikeasti tähdellisiä elintarvikkeita kaikennäköisten turhakkeiden sijaan. Tämä edesauttaa myös sitä, ettei kauppareissulta unohdu mitään olennaista. Unohdusta lähdettäessä korjaamaan nopealla kauppareissulla siitä selkeästi kalliimmasta lähikaupasta tarttuu ostoskoriin tällä reissulla sitten niitä muita turhia heräteostoksia, ja ylimääräinen rahanmeno on taattu.
Tämä sama periaate pätee myös siihen, että osta kerralla useamman päivän ruuat suunnitellusti, ja jos vain mahdollista, kokkaa niistä kotona valmiiksi isompi satsi ruokaa useammalle päivälle. Näin ei tarvitse joka päivä käydä hakemassa jotain pientä siitä tyyriimmästä lähikaupasta, josta kuitenkin tarttuu kaikkea muutakin turhaa joka kerta mukaan.
Tarjoushaukka kärppänä!
-30% ja -50% tarrat kannattaa aina hyödyntää, ja syödä sitten heti ensimmäisenä pois. Lisäksi omia viikon ruokia voi myös suunnitella sen mukaan, mitä lihaa tai muuta järkevää pääruoka-ainetta on tarjouksessa. Älä kuitenkaan haksahda ihan jokaiseen kaikkiin tarjouksiin. “Ostin ja säästin” ei ihan taida toimia, jos et ihan oikeasti tarvitsisi alun perinkään kyseistä elintarviketta. 😀
Kasvikset ja hedelmät kauden mukaan
Kasvisten hinnat tuntuvat olleen aika pilvissä viime aikoina, joten suosi aina ensisijaisesti kauden edullisimpia kasviksia ja hedelmiä. Näitä kausituotteita hyödyntämällä saat myös mukavaa vaihtelua ruokiisi. Itse suosin paljon myös pakastevihanneksia, joiden kilohinta on hurjan paljon edullisempi kuin tuoreiden (ikävä kyllä), ja näin säästyy iso summa.
Hyvää ruokaa edullisemmista aineksista
Panosta ruokiin, joihin tarvittavat raaka-aineet saa halvemmalla tai isommissa edullisemmissa pakkauksissa, sekä joiden raaka-aineet ovat monikäyttöisiä eri ruuissa. Jos kokkaat joka toinen ilta uudella erikoisreseptillä, johon aina tarvitaan hyppysellinen kallista erikoisainesosaa, josta loppu jää kuitenkin käyttämättä, niin aika kalliiksi se tulee. Hiilihydraattien lähteet ovat muutenkin yleensä melko edullisia, joten panosta hyviin ruokiin, jossa käytetään pääraaka-aineena esimerkiksi pastaa, perunaa tai riisiä.
Tsekkaa “turhakkeiden” kulutus. Oikeasti.
Mieti ja laske kuinka paljon olet tuhlannut esimerkiksi viikon tai parin sisällä täysiin “turhuuksiin” eli limsoihin, energiajuomiin, herätenaposteluihin, tupakkaan, noutoruokiin, lounaisiin tms. Toki nämä ovat jokaisen oman mielipiteen alla, että ovatko nämä turhakkeita vai mukavaa luksusta, mutta ainakin näiden kulutusta tarkkailemalla säästät selvää seteliä. Yksi kahden euron energiajuoma tai limupullo päivässä tekee kuukaudessa kuitenkin 60€. Hups.
Tee eväät ja vältä ruokakauppoja nälkäisenä
Syö ennen kuin lähdet sinne kauppaan, koska vanha virsikin kailottaa sen puoleen, että nälkäisenä teet siellä kaupassa surkeampia ratkaisuja. Jos lähdet töihin tai päiväksi viipottelemaan pois kotoa, niin tee evääsi kotona itse. Päivittäin ulkona syöty “edullinen” lounas voi olla kivaa luksusta, mutta jos haluaa pennostensa perään vähän tarkemmin katsoa, niin itse mukaan pakatut kotitekoiset sapuskat ovat usein pidemmän päälle huomattavasti edullisempia, ja esimerkiksi herkulliset eväsleivät saavat takuulla kaverisi kateellisiksi. Testattu on. 😉
Panosta laatuun oikeissa asioissa
En itse esimerkiksi koskaan osta broileria valmiiksi suikaloituna. Esimerkiksi Lidlissä broilerin sisäfile tai rintafile on oikeasti suhteellisen edullista, ja avatessani kotoa pakkauksen suikaloin fileet kylmän viileästi keittiösaksilla kaikki kerralla, jollen iske niitä kokonaisena uuniin. Tähän suikaloimiseen menee ehkä minuutti, mutta maku ja koostumus on täysin eri luokkaa kuin valmiissa jämäpaloista muodotetuissa suikaleissa, vaikka hyvää ruokateollisuuden hyötykäyttöähän tämä jämäpalojenkin hyödyntäminen on.
Kasviksissa ostan myös mieluummin hieman ravintorikkaampia lajikkeita kuin sitä (muutenkin kallista) kurkkua ja valkoista jäävuorisalaattia, jotka ovat käytännössä vain vettä ja kuitua. Mieluummin syön vähemmän “oikeaa tavaraa” kuin enemmän sitä pelkkää vettä ja kuitua, jolla voi toki huijata itseään runsaaksi kasvisten kuluttajaksi.
Tottahan toki välillä saa siihen ruokaankin tuhlata, ja kyllä silläkin saa ja kuuluukin välillä pröystäillä ja nautiskella, jos vain mahdollisuus on. Pienellä tarkkaavaisuudella voi myös tähän ruualla hevosteluunkin jäädä enemmän massia käyttöön, jos osaa säästää puolestaan oikeissa asioissa. Noh, mutta löytyykös teiltä muita päteviä vinkkejä?
Häikäisevän aurinkoista viikkoa ruudun toiselle puolelle!
Tsekkaa myös:
Onko ruokasi oikeasti terveellistä?
Edellinen juttuni:
Keväistä inspiraatiota kotiin
♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen
Heippa!
Uteliaisuuteni heräsi, kun mainitsit, että ostelet usein mieluummin näitä ravintorikkaampia kasviksia, kuin vain kurkkua ja jäävuorisalaattia. Mitä kasviksia siis tykkäät syödä? 🙂 Mun ehdottomia lemppareita on ainakin pinaatti ja porkkanat nam!
Esimerkiksi parsakaalia, ruusukaalia, paprikaa, tomaattia, babypinaattia, lehtikaalia, porkkanaa eli kaikkea missä on vähän enemmän vihreää tai väriä 🙂 Juureksista myös punajuuri ja bataatti on myös mun suurta herkkua! Ja kyllähän mäkin toki kurkkua ja jäävuorisalaattiakin ostan, koska niistä saa kivan pohjan salaatille, muttei niihin kannata ainakaan ensisijaisesti ykkösvaihtoehtona panostaa 😉
Onko sulla Lidlin valikoimassa jotain tiettyjä “all time favourite” tuotteita? Olis jännä vertailla löytyykö samoja:) tai jotain mahtavii uutuuksia? Itsellä ainaki pakasteista sellainen grillikasvispussi, ruusukaalit, j a jäätelöt on !!!!!
Huikea kysymys! 😀 Offilla mun ihan ykköstuote Lidlistä oli palkkariksi paketti Koskikylän maksalaatikkoa, joka oli aivan puoli-ilmaista (ja niin hyvää <3) Lidlissä!
Nuo pakasteruusukaalit on myös itsellä lemppareita, ja lidlissä on selkeästi halvimmat broilerit, pähkinät ja riisikakut. Tuoreita kasviksiakin sieltä irtoaa yleensä edullisimmin. Rakastan myös Lidlin 2% kreikkalaista jugurttia, Linessan kevyttä "ilmakuivattua" kinkkua ja sitä ihanan hapanta 200g pakkauksissa olevaa mössöraejuustoa 😀 Perustarpeena myös Dulanon kalkkunaleike on hyvää, halpaa ja aika täyttä tavaraa, jota tulee ostettua usein 🙂 Niin ja täytyy antaa peukku myös niille mini-Solero-kopio-jäätelöpuikko-monipakkauksille. Erittäin hyvää! 😀