Piia Pajunen
Piia Pajunen

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Miten säästää rahaa ruuanlaitossa? Sapuska on asia, johon tosiaan saa hukattua ihan julmetun määrän tuohta, jos oma seula pääsee vuotamaan. Olen jo aiemmin kirjoitellut vähän eri näkökulmasta säästötoimista ruuan hankintamenojen osalta, mutta tänään tujautankin ulos, miten sitä penniä voisi venyttää siellä oman keittiön puolella. Osalle nämä voivat olla jokainen tuttujakin juttuja, mutta niinhän se menee, ettei kertaus tieltä kaada.

Olen jo pikkutytöstä asti ottanut äiskältäni oppia, ettei ruokaa heitetä hukkaan. Kaikki ruoka joko syödään nyt tai myöhemmin sellaisenaan tai uudessa muodossa. Mitään ei heitetä harakoille. Omena ei ole tainnut puusta kauaksi pudota, sillä itsekin huomaan huutelevani omassa taloudessakin näiden samojen juttujen perään. Sydämeen oikein sattuu, jos joskus joutuu pilalle kerennyttä ruokaa lappaamaan roskakoriin. Tästä inspiroituneena tästä vähän vinkkejä kehiin, miten siellä kyökin puolella voisi penniä venyttää makunautinnoista tinkimättä! 😉

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

JÄRJESTELY JA KOKKAAMINEN

”Jämälautanen” on itselläni osoittautunut to-del-la kovaksi jutuksi. Kasaan jääkaappiin tälle pienelle lautaselle kaikki yksittäiset vihannesten, juuresten ja hedelmien jäänteet, jotta ne tulee oikeasti käytettyä seuraavalla aterialla kokatessa, leipiä väsäillessä tms. eivätkä jää hevi-lokeron kätköihin mätänemään. Monesti kokkaillessa heitän sekaan vähän kaikkea, ja tästä niitä on helppo nappailla ja ideoida, kun ainekset ovat suoraan silmillä jääkaapin etuosassa nätisti lautasella. Puolikkaat sipulit, kurkun pätkät, puoliksi popsitut paprikat tms.

Kokoa jääkaapin näkyvimmälle hyllylle etuosaan ne tuotteet, jotka ovat menossa pilalle nopeimmin tai tulisi käyttää alta pois. Näin ne eivät jää muhimaan piiloihinsa, vaan tulee oikeasti käytettyä.

Säilö ylijääneet ruuat ja lisukkeet läpinäkyviin rasioihin jääkaappiin. Näin ne eivät unohdu omaan kätköönsä, ja eivät jää syömättä ennen pilaantumista.

Kokeile rohkeasti yhdistellä ylijääneistä ja pian vanhentuvista raaka-aineista luovasti erilaisia ruokia. Perinteisiäkin reseptejä voi tuunata vaikka ja millä, joten sekaan vaan ennakkoluulottomasti pieniä piristeitä. Esimerkiksi ”palautuspannuihin” voi heittää lähes mitä tahansa sekaan, ja taatusti tulee hyvää!

Edellisen päivän riisit, nuudelit, perunat ja makaronit maistuvat erittäin osuvilta pannulla pyöräytettynä, joten älä suotta heitä ylijäämiä menemään. Näitä voi tuunata vielä sekaan heitetyllä kananmunalla tai kasviksilla, ja tulee taatusti hyvää!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Tässä pannulla pyöräytettynä kaikki edellispäivän jämäriisit, uunibroilerit ja kasvisten rippeet. Toimii!

PAKASTAMINEN

Heitä pakastimeen jo suorilta käsin isoista kerralla valmistuvista satseista sopivia kerta-annoksia, jotka voi nälän hädän iskiessä vain sulattaa mikrossa tai napata kiireessä mukaan töihin. Parasta ennakointia!

Jos huomaat, että kerralla on tullut ostettua liikaa leipää, niin pakastimeen siitäkin osa jo suorilta käsin ennen kuin home valtaa ja kannikat kuivuvat.

Kuori, kuutioi ja pakasta hieman ylikypsyneet hedelmät. Näistä saa aivan loistavat raaka-aineet raikkaisiin smoothieisiin myöhemmin, ja vielä sopivasti jääkylminä blendattaviksi!

Pakastaa voi myös avokadot, chilit, tuoreet yrtit, lehtikaalit ja monet muut pian pilalle menevät vihannekset. Pilko ne valmiiksi ja pakasta näppärinä kerta-annoksina, niin johan helpottaa ja nopeuttaa ruuanlaittoa myöhemmin!

Pakastamista varten juurekset voi raastaa, höyryttää tai soseuttaa valmiiksi, ja lihaleikkeleet voi pilkkoa kuutioiksi esimerkiksi lämpöisiä voileipiä, pitsoja tai laatikkoruokia varten.

Pilalle menevät lihatuotteet kannattaa myös pakata itselleen tai syöjäkunnalleen ruuanlaittoon soveltuvassa kerta-annoksessa. Pakasterasioita kehiin, ja jauhelihapaketin sisältö reteästi vaikka puoliksi!MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?

PARASTA ENNEN JA VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ

Tuote ei ole välttämättä pilalla, vaikka parasta ennen päiväys olisikin jo mennyt ohi suun. Parasta ennen-päiväyksen idea monesti taata kuluttajalle oletettu lähes varma säilymispäivä laadun puolesta, mutta usein tuote voi olla käyttökelpoista vielä tämänkin jälkeen. Älä siis suotta heitä kaikkia päivyksen ohittaneita tuotteita suorilta käsin biojätteeseen.

Varsinkin kuivatuotteissa (jauhot, mausteet, lisäravinteet tms.) säilyvyys on monesti huomattavasti pidempi kuin parasta ennen päiväys antaa olettaa. Jos tuote tuoksuu ja näyttää normaalilta, niin sitä voi usein aivan hyvin käyttää vielä pidempään päiväyksen jälkeen.

Viimeinen käyttöpäivä on usein jo sitten fiksumpi ottaa jo hieman enemmän tosissaan, joten muistahan sijoittaa nämä tuotteet sinne jääkaapin etuosaan, etteivät kerkeä mennä pilalle!

MITEN SÄÄSTÄÄ RAHAA RUUANLAITOSSA?
Fila-huppari: TÄÄLTÄ*

Välillä on myös kiva pistää itselleen sopivaa arkista haastetta ja aivopähkinää purtavaksi, ja päättää olla painelematta ruokaostoksille, vaikka jääkaappi vaikuttaisikin turhan vajaavaiselta. Yleensä tällaisina hetkinä luovuus lähteekin kukkimaan, ja kaikista jämistä saa koottua aivan todella herkullisia aterioita. Ja katse pelkästä jääkaapista myös kuivakaappeihin ja pakastimen kätköihin, ja vanhan liiton Kokkisota (jonnet ei muista) itseään vastaan pystyyn! 😉

Maukasta maanantaita jokaiseen massuun!

Vilkaise myös:
Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!
Keittiön lifehackit – Näillä lähtee!

Edellinen juttuni:
Suomalaisen synkkä sielunmaailma

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (6)

 1. emzi

  hyviä vinkkejä 😀

  • Piia Pajunen

   Jesss! 😉

 2. Juuli

  Suurin osa jo käytössä, mutta hedelmien pakastaminen menee käyttöön.
  Ja mahtavaa, että otit esille ruuan arvostamisen. Itellä oikeen sydäntä kylmää aina nähä ku ihmiset laittaa ruokaa roskiin .

  • Piia Pajunen

   Noi hedelmät on kyllä näppäriä noissa smoothieissa! Ja hyvä kuulla, että ainakin yksi tärppi osui täältäkin, tai oikeastaan hyvä merkkihän se vaan on, jos jo ennestään on keittiössä ruokien hyötyprosentti ollut korkealla! Itselläni kanssa ottaa sydämestä, jos hyvää ruokaa heitetään hukkaan..

 3. ninna

  Kaikista yksinkertaisin säästää; suunnittelu, kauppalista ja käteinen. kortilla tulee helposti heräteostoksia, ainakin itselläni. Oma kauppakassi ei muovikassia. Aivan saman kasvatuksen saanut, ruokaa tehdään sen verran kun syödään ellei tarkoituksella ole säästää seuraavalle päivälle tai pakastaa. Homeidet ruoat tosin heitän toivottavasti sinäkin, ei halua riskeerata vatsatautia. jos tekee uunissa jotain kannattaa hyödyntää sen lämpö monelle ruoalle jos mahdollista. Keittiölaitteiden käytöllä on myös vaikutusta; mikro kaikista energiapihin ja uuni energiasyöppö. Jälkilämmöt kunniaan myös keitettäessä levy kiinni jo ennen kun keittoaika umpeutunut. Jääkaappiin olen laittanut ihan rasian/korin jonne laitan ”käytettävä pian” tuotteet, vinkki. Pakastaminen kaksipiippuinen juttu kun se usein jää ”säiliöksi” tehdään iso kasa ruokaa ”ja voihan se pakastaa” ja sitten unohtuu sinne. parasta ennen on ainakin kuivatuotteissa aika huono, jauhot ja sokeri säilyy kuukausia sen jälkeen. mitenköhän proteiinijauheet? ainakin maitopohjaiset juomat ei säilö sen tiedän siinä kannattaa noudattaa päiväystä ellei halua vatsaongelmia. pari offtopic kysymystä: Mitä eroa on muuten sumokyykyllä ja sumomaastavedolla vai onko? toinen kysymys offtopic: teen usein pystypunnerrus/rintaprässilaitetta ja usein vasen käsi hyytyy mutta oikea jaksaisi. Kannattaako lopettaa vai jatkaa oikealla? Postaustoive jota en ole törmännyt salihanskat. voisitko kirjoittaa millainen hyvä salihanska? toivottavasti snapq&a kommenttikysymysket saisi pian vastaus

  • Piia Pajunen

   Juu noita muita säästövinkkejä mulla olikin tuossa alussa linkkaamassani postauksessa. 🙂 Tuo ”käytettävä pian”-kori itseasiassa kuulostaa aika osuvalta!
   Proteiinijauheet ja kuivat lisäravinteet säilyvät myös usein todella pitkään ”parasta ennen”-päiväyksen jälkeenkin, mutta toki kannattaa katsoa, onko maku tai koostumus pysynyt hyvänä. Meillä on ainakin aina hyödynnetty kasa päin päiväyksen ylittäneitä lisäravinteita ja vitamiinilisiä.
   Sumokyykyllä ja sumomaastavedolla liike lisäpaino osuu vartaloon nähden hieman eri kulmassa, ja muuttaa siten liikerataa hieman. Liikkeissä myös aina tulisi tehdä heikomman puolen ehdoilla, jotta puolierot eivät pahenisi. Salihanskoista en osaa sanoa juuta eikä jaata, koska en ole koskaan käyttänyt. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed