MIKSI PAINO NOUSEE, KUN SYÖ HIILAREITA?

Hiilarit tuppaavat edelleen aiheuttamaan suurta pelkoa ja ahdistusta monien lautasella. En tiedä onko tämä runsaammin nautittujen hiilihydraattien kammoksumisen perä juurikin sen aiheuttamassa painonnousussa, vaikkei se suoraan laardiksi pakkautuisikaan. Vaa’alla se kuitenkin usein näkyy, ja se saattaakin järkyttää digitaalivaa’an lukemiin tiukkaa seuraavien naisten sielunmaailmaa syvästi. Puolen kilon nousu ja hiilarit heti veks!

Jos siis kartat edelleen hiilihydraatteja kuin ruttoa, ja pelkäät niiden lisäämistä päivittäin popsimiesi aterioiden kylkeen, niin suosittelen lämmöllä lukemaan ensin aiemmat hiilarisarjan postaukseni, jotka löytyy näppärästi tuosta alta:

Noh, mennäänpä itse tämän päivän asiaan. Hiilihydraatit ovat makroravinteista (toisin kuin proteiini ja rasva) siitä näppäriä, että ne pystyvät varastoitumaan kehoon nopeasti hyötykäytettäväksi energiaksi esimerkiksi treenitehoja vauhdittamaan. Se ei siis suoraan pamahda persposkiisi ja jenkkakahvoisi, vaan ne pystyvät suuntautumaan suoraan lihaksiisi varastoituen hyötykäyttöön ja nopeaksi energiaksi kelpaavaksi glykokeeniksi. Lihakseen varastoitunut yksi glykokeenigramma pystyy sitomaan itseensä jopa kolme grammaa nestettä.

Vaikka asia tuskin käytännössä menee ihan suoraan näin, mutta otetaan tähän väliin yksi tilannetta edes hieman hahmottava ajatusleikki. Popsit menemään 50 grammaa (eli esimerkiksi vajaa 400 grammaa perunaa tai 65 grammaa irtonamusia) tavallista enemmän hiilihydraatteja yhtenä iltana, koska viikon aikana hiilareista rajoittunut ruokavaliosi ajaa sinut tankkailemaan mummin keittämiä pottusia kernaan possupihvin kera. Namskis. Tämä 50 grammaa puhdasta hiilihydraattia pamahtaa kovan treeniviikon jälkeen suoraan palautuviin lihaksiisi glykokeenivarastoja täyttämään, ja sinne jysähtää kylkeen myös 150g nestettä. Se, että suolistossasi luuraa vielä seuraavana aamuna todennäköisesti nuo viisi isoa perunaa möyhiintyneenä, ja lihaksesi on nyt myös täynnä tavaraa, voi siis todellakin näkyä vaa’alla.

Mikäs kuitenkaan sen parempi paikka nousseen vaakalukeman aiheuttajalle olisi kuin se paineisen pyöreä ja uusiin treeneihin ladattu hyvin palautunut lihas, jota treenilläsi muutenkin tavoittelet? Ja haittaako se, että paino vaa’alla muodostuu osittain myös suolessasi ulostuloa odottavassa massassa, joka myös kakkapökäleenäkin tunnetaan. Toimiva suoli on muuten myös ihan metka juttu, ja tätä toimintaa edesauttaa juurikin se, että siellä on sitä massaa, jota esimerkiksi riittävästä hiilarista (joiden mukana lisäksi kuitujakin usein tulee) sinne saadaan.

Collegepaita: TÄÄLTÄ* // Adidas-3/4-trikoot: TÄÄLTÄ*

Tottakai myös hiilarien todella rankka nipistäminen kertaheitolla puolestaan tiputtaa painoa aika hurjasti osittain edellä mainitun ilmiön vuoksi. Tämä hiilarien lähes kokonaan karistaminen kertaheitolla onkin melko yleinen tavan tallaajan tehokeino muutaman ylimääräisen kilon karistamiseksi. Jo ensimmäisessä viikossa karisseet useat kilot toki motivoivat oikein olan takaa, mutta helpommallakin pääsisi ilman kärttyisiä perheriitoja, vetelää oloa ja heikotusta. Rasvaa palaisi varmasti ihan yhtä tehokkaasti tai tutkimusten mukaan jopa tehokkaammin, jos niitä hiilareita maltettaisiin pitää matkassa mukana. Paino toki tippuisi hieman rauhallisemmin, mutta suurin osa siitä pudonneesta painosta ei olisikaan niitä kehon nesteitä ja suolimassoja, jotka palautuvat kuitenkin takaisin heti kun perunakattilan ja kaurapuuron makuun jälleen päästään, vaan enemmän aktuaalista kärynnyttä laardia.

Noh, mitä tästä tänään opimme? Ainakin toivottavasti sen lisäksi, että suolessa on kakkaa myös sen, ettei hiilari pamahda taikaiskusta suoraan rasvakudokseksi hanuriin. 😉

Hiilaririkasta ja huoletta painavaa viikonvaihdetta!

Tsekkaa myös: Heitä nyt se henkilövaaka roskakoriin!

Edellinen juttuni: Asioita, joihin ymmärrykseni ei riitä #2

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (6)
 1. Siis mikä voisikaan olla parempaa, kuin suurinpiirtein kellontarkkuudella toimiva suolisto ja älyttömät treenitehot (ja se pumppi reenin jälkeen) kiitos niiden hiilarien.

  1. Piia Pajunen
   9.5.2017, 11:15

   Kyllä! Hiilarit on silkkaa parhautta, ja tavoitteellisen treenaajan paras kaveri! 😀

 2. Vetelin just tossa viikonloppuna 300g irttareita ja vielä jätskiä päälle, mutta paino ei heilahdakaan! En sitten tiedä syönkö edelleen liian vähän hiilareita, vai onko mulla joku superaineenvaihdunta! Muutenkin tuntuu että painoa on tosi vaikea nostaa, aina se pysyy siinä samassa.. 😀

  1. Piia Pajunen
   9.5.2017, 11:16

   Eipä tuo välttämättä edes kaikilla näy hetkellisestikään painossa, vaikka pistäisi herkutteluksi. Ilmeisesti sullakin kroppa tykkää tosissaan hiilareista, ja jos tavoitteena on nostaa painoa edes supermaltillisesti treenauksen ohessa, niin eihän se hiilarilisä siellä arjessakaan välttämättä olisi huono 😉

Kommentointi suljettu.