Piia Pajunen
Piia Pajunen

MAAILMA PULLOLLAAN TÄYTTÄ RAVINTOSKEIDAA


Aijettä mitä on taas tullut luettua, nähtyä ja kuultua. Toisinaan vaan verkkokalvoille vastaan tulvii niin kovalla tykityksellä täyttä kuraa ravinnosta vielä vuonna 2017, että oma pata vetää totaalisen tilttiin. En todellakaan enää ihmettele, miksi nykypäivän terveellisiä elämäntapoja jahtaavilla ihmisillä menee vintti aivan sekaisin tästä informaation ristitulesta.
Vielä tänäkin päivänä lyötyy ihmisiä, jotka olettavat polttavansa kohdistetusti rasvaa keskivartalosta lisäämällä vatsalihasliikkeitä, uskovat laihdutuspillereiden tehoon ja välttävät tiettyjä täysin turvallisia ja laadukkaita ravintoaineita, koska joku kertoi niiden olevan suoraan Tuonelan porteilta. En todellakaan ihmettele tätä menoa, kun vähänkään laajemmin katsoo, mitä tavaraa netti, televisio, printtimedia ja ihmisten joukkohysteria puskee meidän eteemme.
Erityisen osuva esimerkki oli viikonlopun Iltasanomien artikkeli, jossa otsikossa jo huudetaan kovaan ääneen, että pelkän vatsan seudulta voi todellakin laihtua. Juttu sisälsi kuitenkin viiden eri keski-ikäisen naisen tiivistetyt laihdutustarinat liikunnan avulla, mutta artikkelissa ei mitenkään selvinnyt, miten nämä kertomukset liittyivät pelkän vatsan seudulta laihtumiseen. Lukijaa oli kuitenkin taas vedetty höplästä, ja uskoteltu tälle ihan mitä sattuu tuulesta temmatuilla mielikuvilla ja kaksi asiaan liittymätöntä aihetta yhdistämällä. Klikkejä varmasti syntyi.

Jutussa oli toki sivulauseessa linkki aiempaan postaukseen, jossa kerrottiin paikallisen rasvan polttamisen myytin olevan kumottu. Kurkkasin tämän, ja mitä löysin? Toimittajan omin sanoin esitellyn tutkimuskoosteen, jossa hehkutettiin, että rasva voi sittenkin palaa kohdistetusti vatsasta, vaikka meille on jo vuosia uskoteltu toisin. No mistäs nyt tulee?
Tästäkin jutusta pääsin taas yhden linkin kautta Time-lehden alkuperäiseen artikkeliin, josta informaatio tuohon ”mullistavaan ja shokeeraavaan” kirjoitukseen oli otettu. Ainut vaan, että jutussa todettiin tutkimusten perusteella rasvan palavan usein epätasaisesti (ei muutenkaan uutta tietoa), ja monesti helpoiten eroon pääsee massun alueen rasvoista. Lopussa vielä erikseen mainittiin, että kohdistetun rasvanpolton tavoittelu ei ole kovin tuottoisaa. Hahaha! Ei jumankekka!
Vähän rikkinäistä puhelinta, pari oiottua mutkaa, muutamia ”unohdettuja yksityiskohtia” ja omin sanoin asian esittelyä, jotta jutusta saadaan pikkaisen raflaavampi. Päälle lisätään hienot otsikot ja homma on sipuli. Saanko paiskata läppärin seinään? 😀

Keissi numero kaksi niiden sadan muun joukosta. Aloitettiin kotisohvalla köllötellessämme katsomaan Netflixistä dokkaria nimeltä What the Health, jota loppupeleissä pystyttiin katsomaan ehkä 20 minuuttia. Kyseessähän on elävä esimerkki erinomaisesta propagandafilmistä. Erinomaisesta siinä mielessä, että se täytti kaikki sille asetetut kriteerit. Ensin esitellään ”asiantuntija”, jolla on tuikitärkeän kuuloinen nimike ja rooli jossain alaan liittyvässä organisaatiossa. Elämäntyönään tämä on usein tutkinut asiaa ja löytänyt erittäin fataaleita tuloksia haluamastaan aiheesta. Sitten minuutin välein näitä asiantuntijoita esitellään toinen toisensa perään, ja näiden lentävistä lauseista on koottu huikean vakavan kuuloinen ja äärimmäisen voimakkaalla viestillä kuorrutettu suorastaan välkkyvä tietoisku.
Mitään vaihtoehtoista ajatusmallia ei edes tarjota, eikä omaa sitä kantaa pohdita missään vaiheessa oikeasti kriittisesti. Tarkoituksena on sekoittaa vastaanottajan pää niin huolella, ja runtata sinne sitä omaa ajatusmaailmaa suorastaan välivalloin kaikkia tehokeinoja käyttäen. ”Faktaa faktan perään”, ”mullistavia tutkimuksia” ja ”asiantuntijaa” toisensa jälkeen. Jotain hyvää siellä voisi ollakin joukossa, mutta kaikki vähänkään järkiperäinen hukkuu tämän raivokkaan informatiivisen sillisalaatin sekaan, ja niitä on sieltä kriittisenkään tarkastelijan vaikea poimia. Kaikki ”faktat” sisältävät kasan saivartelua ja pilkun viilaamista, ja jokainen esimerkki on sieltä ääripäästä.
Huutonaurua meidän kotisohvan uumenista pamahti siinä vaiheessa, kun ensin vuoron perään 10 minuuttia on paukuteltu kuinka tuhoisaa se tavallinen ruoka on, ja perään heitetään 65-vuotias rollaattorin kanssa kävelevä nainen, joka toteaa, ettei hänen elämänsä kuuluisi olla tällaista. Jaahas. Miten koko nainen tai hänen tilansa edes liittyi aiheeseen? Sitä ei toki kerrottu, mutta hienosti tämä 15 sekunttinen elämäkerta oli tähän ”faktojen” väliin leikattu. Onnistuneelle tehokeinolle 10 pojoa ja paviaanimerkki!
Toinen esimerkki oli keski-ikäisestä sairaaloisesti lihavasta naisesta, jonka ennustettiin elävän noin 30 päivää tai jotain sinne päin. Tästä vähän pidemmästä esimerkistä ei toki taaskaan selvinnyt, miten juuri täysin demonisoidut ja suoraan ihmisravintona Manalan porteille vievät liha- ja maitotuotteet olisivat kiistatta ajaneet hänet tähän pisteeseen. Dokumentissahan painotettiin sitä, että broileri on s****nasta, mutta esimerkeissä näkyi vain friteerattuja hampurilaispihvejä ja rasvassa lilluvia nugetteja. Tässä vaiheessa vaihdettiin vähän laadukkaampaan viihteeseen, ja valittiin animaatio ”Möröt vastaan muukalaiset”.

College-paita: TÄÄLTÄ*

Ihmisestä ei tee fiksua se, että hän on lukenut tutkimuksia tai jopa itse toteuttanut sellaisia. Tutkimuksia voi tehdä kuka vaan, mistä aiheesta tahansa ja halutessaan saada millaisia tuloksia tahtoo. Ihmisestä fiksun tekee mielestäni kyky soveltaa tietoa ja tarkastelemaan informaatiota kriittisesti. Asiat ovat harvoin täysin mustavalkoisia.
Seuraavan kerran, kun iltapäivälehtien otsikoissa huudellaan mullistavista tutkimustuloksista tai asiantuntijalausunnoista, suosittelen lämpimästi olemaan vaivaamatta päätään klikkaamalla tätä auki. Harvoissa näissä on sisällä oikeasti mitään merkittävää. Äänekkäimmin nimittäin huutelevat ne, kenellä on eniten asiaa. Ei välttämättä ne, kenellä on eniten oikeaa tietoa. Raflaavimmat otsikot syntyvät niiltä, ketkä haluavat eniten klikkejä. Ei välttämättä niiltä, kenellä sitä tietoa oikeasti olisi.

Sopivan kriittistä tiistaita! 😉

Kurkkaa myös: Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa?

Edellinen juttuni: Parhaat pitkähihaiset treenipaidat?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (32)

 1. Jemina

  Hyvä juttu ja olen tosiaan huomannut ihan samoja juttuja, asiantuntijoita ja tehokeinoja 🙂 Mutta kyllä liha- ja maitotuotteet itse asiassa on tuotettu suoraan manalan porteilla, vai miltäköhän itse kustakin tuntuisi syntyä sellaisiin olosuhteisiin kuin tuotantoeläimet? Tuskin taivaalliselta. Silti, hyvä että tuot tällaisia juttuja esille 🙂 Kunnioittavasti
  http://www.jeminanvegaanifitness.blogspot

  • Piia Pajunen

   Kiitokset! 🙂 Itseasiassa maito- ja lihatuotannon eettisyyteen tässä ei ollut tarkoitus millään tavalla mennä, mutta asiaa kyllä aiheesta turiset! Lähinnä höpinäni tällä erää koski nimenomaan tätä ravintoinformaation ja välillä jopa suoranaisen propagandan ristitulta, jossa kriittisyys on unohdettu ja mustavalkoisella ajattelulla polskitaan eteenpäin sekoittaen samalla kaikkien muidenkin päät. 😀

  • Anni

   Itse et ole tainnut koskaan edes käydä suomalaisella kotieläintilalla, joten lasken kyllä kommenttisi ainoastaan propagandaan kuuluvaksi tietyn aatesuunnan markkinoimiseksi. Minä olen useammallakin, joten tiedän kyllä, että suomalaisilla tiloilla asiat ovat erittäin hyvin.

 2. Lotta

  Just oli jossain lööppilehdessä kuinka proteiini(lisät) on tarpeetonta ja jopa haitallista…
  ” Ruotsin kansallisen urheiluliiton puheenjohtaja Matt Richardson tylyttää juomia sekä treeniteollisuutta, joka on rakentanut mielikuvan juomien ja proteiinin välttämättömyydestä.
  – Meistä on tehty proteiiniriippuvaisia, vaikka monet tutkimukset osoittavat, että vahvat lihakset tarvitsevat paljon muutakin. Kestävät tulokset saadaan nitraattipitoisilla kasviksilla, antioksidanteilla, hyvillä rasvoilla sekä tasapainoisilla hiilihydraateilla, säestää myös Aftonbladetin haastattelema ylilääkäri Mai-Lis Hellénius.
  Näin ollen proteiinilisiä voidaan pitää hyödyttömänä sekä ylihinnoiteltuna tuotteena. ”
  Olisin kaivannut johonkin väliin kommenttia siitä että proteiini on osa terveellistä ruokavaliota ja mistä tavan tallukka sitä saa …mutta ei..

  • Piia Pajunen

   No näinpä… Tässähän juurikin hyvä esimerkki siitä mustavalkoisuudesta. Hyviä pointtejahan noissa kommenteissa oli, mutta taas mennään sillä meiningillä, että tästä toisesta näkökulmasta suljetaan kaikki hyvät näkökulmat pois. Ei aina tarvitsisi mennä äärilaitaan tai tuoda omaa näkemystä esille sillä, että se toinen vaihtoehto olisi kokonaan väärin. Tottakai proteiinia tarvitaan, ja niin tarvitaan sitä hiilaria ja rasvaakin. Kaikkea sopivasti ja jokainen päättäköön itse, mistä lähteistä niitä haluaa nauttia. Se ei ole keltään pois 🙂

 3. Heidi

  Katsoin itsekin kyseisen dokkarin ja mitä kauemmin sitä katsoi sen enemmän nauroin sohvan nurkassa😂. Mutta ehdottomasti missasit koko ohjelman loppuhuipennuksen! (spolausta tiedossa) lopussa kaikki ongelmat paranee vegaaniruualla😂kyseinen rollaattirinainen oli kuin uudesti syntynyt😂 vaikka itsekin olen kasvissyöjä, niin ei tuollaista soopaa kyllä toivottavasti usko kukaan. Uskon että jenkkilässä on hieman eri meininki kuin pienessä Suomessa kaikkia maitotuotteita ja lihatuotteita kohtaan. Suomessa homma ei toivottavasti ole viety niin pitkälle kun dokkarissa kerrottiin, että diebetes sivuja tulee tahot jotka aiheuttaa diapetestä yms. Mutta mielestäni hyvä kuitenkin miettiä syömisiään ylipäätään☺️ kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista ❤️

  • Piia Pajunen

   Ahaa! Tässä siis lopussa päästiinkin selville siitä, miksi nämä henkilöt olivat nykytilaansa ajautuneet. 😀 Ja varmasti vegaaniruualla tulee terveeksi, jos vaihtaa paneroidut broileripihvit ja rasvakeittimessä uitetut mätöt oikeasti fiksuun ravintokokonaisuuteen. Veikkaan, että samaan lopputulokseen olisi päästy myös maito- ja lihatuotteilla, jos unohdettaisiin sieltä ne roskavaihtoehdot, ja kokonaisuus olisi suunniteltu oikeasti tasapainoiseksi. Mutta väliäkös sillä, jos nämä ”koekaniinit” saatiin kuntoon ja taas terveeksi 😀

 4. Ninna

  Oho oletpa perehtynyt asiaan kiva kun kiinnostaa! Iltapäivälehtien ”tutkimukset” ja ”neuvot” ovat lähinnä markkinointia ts. saada lehti myytyä. ”Kesäkilot helposti pois” ja sitten tuleekin 20erilaista neuvoa, helppoa vaiko? Ja eikös tuo vatsasta laihtuminen ole yksilöllistä? Joillakin menee ensin reisistä joillakin käsistä, perimä vaikuttaa myös. Muutenkin yleensä noihin ”pelkillä vatsoilla hoikka vyötärö” yhdistyy myös ruokavalio esimerkkinä ”ihanat” tv shop tuotteet ennen-jälkeen kuvat tuskin siinä se laite on 100%tuloksien takana vaan myös muu treeni+ruoka. Oletko tv shopin tuotteisiin tutustunut? Mitä mieltä? Muistan 90luvun värinävyötärövyön mikä se olikaan nimeltään? Piti kuulemma vatsaa litistää mutta sainpahan vaan ihottumaa siitä. Äiti osti jotain voidetta jonka mukana tuli ”mummopöksyt” piti kaventaa reisiä mutta housut oli niin epäseksikkäät ja hiertävät ettei kehdannut käyttää, koiran leluksi meni. Asiantuntijoista kelpuutan alan opiskelleet ja tutkinnon suorittaneet, ei itseopintojen/kokemusten kautta omaavia henkilöitä.

  • Piia Pajunen

   No näillä lööpeillähän halutaan niitä klikkejä aikaiseksi, eli ihmekös tuo. Ja hahaha! TV-Shopin Saunabelt oli kyllä aikansa legenda! 😀
   Oma näkemys on, että mikään tutkinto tai paperi itsessään ei tee viisaaksi, vaan se miten sitä tietoa käsittelee ja käyttää. Itseoppineillakin voi olla todella kova tietotaito alasta riippuen. Kaikessa sopivasta tutkittua tietoa, käytännön soveltamista ja kokemusta, niin hyvä tulee. Avarakatseisuus ja maalaisjärki on myös kovaa valuuttaa. 🙂

 5. Henna

  Aiettä! What the Health on kyllä sellainen huumorihöysteinen pelotteludokkari että luoja auta. Erityisesti tykkäsin niistä kohdista, missä toimittaja soitteli eri järjestöille ja kyseli, miten kehtaavatkin laittaa vaikkapa nyt liharuuasta reseptin verkkosivuilleen. Kaikki on yhtä ruokatuotannon salaliittoa, mutta onneksi heinää syömällä selviää…

  • Piia Pajunen

   Joo meilläkin nuo soittelukierrokset nousi suureen suosioon. 😀 Ei ihme, ettei kaveri saanut vastauksia näiltä organisaatioilta, kun mitä ihmettä noihin esitettyihin kysymyksiin olisi edes pitänyt vastata. 😀 Jos ihminen on jo valmiiksi sitä mieltä, että hän on asiassaan väistämättä oikeassa, niin eihän tällaiseen enää auta mikään argumentti tai vastaus.

 6. Anna

  Huippu postaus! Samalla linjoilla oon sun kanssa, vaikka turhan usein nuita uutisia sortuukin lukemaan.😄 Sun blogi on kyllä niin huippu ja rehellinen. Nuoret tarvii just sun kaltasia esikuvia!
  Teeppä joskus postaus lisäravinteista, ois mielenkiintosta kuulla sun näkökanta proteiinijauheisiin, -rahkoihin, -vanukkaisiin jne.😊

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Anna kivasta palautteesta! Lisäravinnepostaus on kyllä ollut tässä työn alla, ja varmaan pian sen pamautan ulos! Proteiinivälipaloista olen tasaisesti puskenut ulos tavaraa täällä blogissakin kaikkien ruokapostausten ohessa, eli niitä löytyy täältä ripoteltuna pitkin matkaa, ja varmasti näitä tulee vielä jatkossakin. 🙂
   Ihan yleisenä kommenttina kaikesta ravinnosta heitän ilmoille, että mikään tapa toteuttaa ruokavaliota ei ole väärin tai oikein. Niin monta kuin meitä ihmisiä täällä maapallolla on, niin näin monta on myös tapaa toteuttaa elämää. Syömisen ei tarvitsisi olla nykyään niin vaikeaa, kuin se tuntuu olevan, ja olisi mielestäni aika jo lopettaa hyvän/ huonon ravinnon sekä oikean/väärän ruuan lajittelu. Jokainen syököön miten parhaaksi näkee oli sitten vegaani, lihansyöjä, paleopopsija tai valmisvälipalojen ystävä. 🙂

 7. Jenna

  Just tän takia mä katson vähän missä tutkimus on tehty ja kuka sen on tehny. Sen lisäksi vielä mikä tavoite sillä on ollut. Välillä tulee sellaista shaibaa eteen että ei voi kuin nauraa. Parhaillaan/pahimmillaan niissä on ihmeellisiä kirjoitusvirheitä joka puolella, jolloin käy vaan mielessä että miten hiivatissa tää on ees päätynyt julkaistavaksi.
  Mä en edes avannut koko juttua, kun sen viikonloppuna bongasin vaan huokaisin syvään ja olin että kaikkea shaibaa… Mää saisin tehdä vaikka koko ajan vatsalihaksia ja silti en laihtuis vatsanseudulta juuri ollenkaan. Mulla kilot lähtee viimeisenä sieltä. Ekana näkyy naamassa ja käsissä, sitten jaloissa ja lopuksi keskivartalossa.

  • Piia Pajunen

   Jep. Tutkimustieto voi olla ihan mitä vaan, ja vaikka kyseessä olisikin laadukas tutkimus, niin se ei silti aina kerro koko totuutta ja sovellu käytettäväksi jokaiseen tilanteeseen. Sekin on kyllä totta, että kaikkea sitä julkaistaankin, hah! 😀
   Ja tuo rasvan palaminen on tosiaankin niin yksilöllistä, ja suurimmalla osalla naisista se lähtee liikkeelle voimakkaimmin sieltä vatsan seudulta, ja viimeisenä alleista ja hanurista. Näissä on kuitenkin paljon yksilöllisiä eroja, ja sulla näyttää juuri olevan asia toisin päin.

 8. Mira

  Moikka!
  Tärkeä ja mielenkiintoinen aihe. Ymmärrän, että tarkoitat tässä sitä, kuinka lukija- ja katsojalukujen tavoittelu ohjaa tiedon muuttumista siten, että tuotettu informaatio ei välttämättä vastaa lainkaan alkuperäistä lähdettä. ”Tieto” esitetään siten, kuin katsojat sen haluavat kohdata, ja se voi olla hyvinkin vääristeltyä ja kirjoittajan mielestä mielekkäästä näkökulmasta esitettyä.
  Toteat, että ”Ihmisestä ei tee fiksua se, että hän on lukenut tutkimuksia tai jopa itse toteuttanut sellaisia. Tutkimuksia voi tehdä kuka vaan, mistä aiheesta tahansa ja halutessaan saada millaisia tuloksia tahtoo.”
  Siksi haluaisinkin kysyä, mitä mieltä itse olet ylipäätään tutkimusten tuottamasta tiedosta. Voiko tutkijoihin mielestäsi luottaa? Tänä päivänä ihmiset luottavat yhä enenmän ”itseoppijoihin”, esimerkiksi etsiessään tietä hyvinvointiin. Yhä vähemmän luotetaan tutkimustietoon, ja yhä useammin luotetaan vaikkapa siihen lemppariblogaajaan tai muuhun samaistuttavampaan henkilöön. Esimerkiksi yleisiä ravitsemussuosituksia nostetaan jatkuvasti pöydälle ravisteltavaksi, vaikka suositukset ovatkin vain suuntaa antavia, sekä pohjautuvat vankkaan (tähän mennessä) tutkittuun tietoon.
  Mikä on oma suhtautumisesi? Voinko päätellä jutustasi, että kyseenalaistat tutkimustiedon?
  Ps. On ihailtavaa, miten tuotat kerta toisensa jälkeen viimeisteltyä ja laadukasta tekstiä. Blogiasi on ilo lukea. Toivon sinulle kaikkea hyvää kisoihisi ja syksyn jatkoon!

  • Piia Pajunen

   Tutkimustieto ja tutkijat ovat itsessään todella laaja käsite, ja näihin joukkoihin mahtuu vaikka ja minkälaista sakkia ja tapausta sisälle. Tässä en siis halunnut sen suuremmin ottaa kantaa tutkimustietoon yleensä, vaan siitä miten asioita esitellään, vääristellään tai halutaan uskoa. Tutkimustieto ja -työ on mielestäni hyödyllistä ja kannattavaa, ja oikein toteutettuna ja tulkittuna todella arvokasta, mutta maailmassa ei mielestäni pitäisi mennä liian putkikatseisena eteenpäin. Tutkimuksissa ei pystytä lähellekään aina ottamaan huomioon kaikkia eri tekijöitä, ja mutta näistä voidaan saada hyvää ja avaavaa näkökulmaa ilmiöiden taustalta. Järkevästi toteutettua tiedettä ja maalaisjärkeä toki tapauksesta riippuen tasapainossa. Sillä hyvä tulee. 🙂
   Ja kiitos vielä ihanasta palautteesta! Mahtavaa syksyn jatkoa sinnekin!

 9. Sara

  Moi!
  Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa näitä tekstejä! Nyt osui hyvä aihe hyvään saumaan, kun olen just mietiskellyt terveysbisnestä Usassa ja Kanadassa (missä itse asun). Kun olet kisamatkoilla viettänyt aikaa sekä Usassa että Kanadassa, oletko ehtinyt tutustua mihinkään pohjoisamerikkalaisiin lisäravinteisiin? Olen yrittänyt etsiä tietoa, että mitkä merkit olisi turvallisia esim. treenin aikaisissa aminohapoissa. Grass fed-lehmien prodejauhot on kaapissa, eli normi pradejauho on haltsattu, mutta muuten mietityttää… Koska aina ei voi olla varma, että vaikka se tavara on kaupan hyllyllä, se on turvallinen ja ei sisältäisi aivan mitä tahansa aineita. Itse en ainakaan kaikkien pillepurkkien kyljissä koreilevien vaikeiden sanojen ja termien päälle välttämättä edes ymmärrä. Toki Kanadassa on tämä tilanne parempi kuin Usassa, mutta ei silti Suomen tasoa. Ja tästä pääsee näpsäkästi Usan puolellekin ravinnekaupoille, joten sieltäkin purnukkaa voisi lastata autoon, jos niikseen. Noh, tulipahan vaan mieleen, jos tiedät tästä asiasta jotain.

  • Piia Pajunen

   Moikka Sara ja kiitos kivasta palautteesta! En ole erityisemmin perehtynyt Pohjois-Amerikan lisäravinteiden taustoihin, mutta uskoisin, että yhtälailla siellä nuo lisäravinteiden ”turvallisuus” on samalla tasolla kuin muidenkin elintarvikkeiden. Tietty uskoisin, että isompien puljujen toimintaa usein seurataan vähän tarkemmin ja läpinäkyvämmin, joten valitsisin lisäravinteet sieltä ehkä tällä perusteella, jos niiden turvallisuus ja sisältö mietityttää.

 10. Piia

  Heippa! Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Sen dokkarin perusta on kuitenkin tosi laajassa tutkimuksessa (china study),jossa osoitettiin kaseiinin yhteys lisääntyneeseen syöpätaipumukseen rotilla. Tokihan se on vain yksi tutkimus,mutta aika kattava kuitenkin. 🙂

  • Piia Pajunen

   Tämä ei ole itseltäni asiantuntijalausunto, mutta rotilla tehty tutkimus on kuitenkin vielä aika kaukana ihmisestä ja kaseiinin arkikäytöstä ihmisellä. Toki suuntaa tämä voi antaa, mutta yleensä näissä tutkimuksissa myös syötetyt määrät ovat aika rajuja suhteessa kohteen kokoon. Aika monellakin asialla on todettu olevan syöpätaipumusta lisäävä vaikutus (ainakin rotilla), eikä kaikkea elämässä voi yksinkertaisesti välttää. 🙂

 11. Tuuli

  Itselläni on onneksi se hyvä tilanne, että työn puolesta pääsen käsiksi tieteellisiin artikkeleihin. Eli yleensä, kun iltapäivälehdet jotain kohuotsikkoaan huutelevat, pyrin jäljittämään alkuperäisen lähteen – ei sitä Timen tai Washington Postin tai Women’s Healthin juttua, joka on copypastettu ja vähän pieleen suomennettu, vaan alkuperäisen tutkimusartikkelin. Sen lukemalla voikin sitten selvittää juurikin 1) mitä oikeasti on tutkittu 2) miten on tutkittu (esim. kuinka monta tutkittavaa on ollut ja miten pitkään on tutkittu) 3) miten suuri muutos on oikeasti saatu 4) onko kaikki mahdolliset muut tekijät huomioitu ja 5) mitä tutkijat itse kertovat tulokseksi. Tämän jälkeen voi sitten alkaa miettiä, onko tulos oikeasti luotettava ja onko se millään tapaa merkityksellinen todellisessa elämässä. Mutta jos tätä mahdollisuutta ei ole, on valitettavasti iltapäivälehtien ja nettipalstojen ja blogien armoilla, ja jos ei sitä lähdekritiikkiä ja omien aivojen käyttöä löydy, niin ei ole ihme, että niin suuri osa ihmisistä hurahtaa milloin mihinkin.

  • Piia Pajunen

   Sama homma on itselläni, kun käsiksi pääsen vielä toistaiseksi teknillisen yliopiston kautta moniin tietokantoihin. Tiivistit muuten aivan hemmetin hyvin tuon tutkimuksen tulkitsemisen, ja olen kyllä täysin samoilla kannoilla kanssasi. Joskus kuitenkin ”viisaatkin aivojen hyödyntäjät” tuppaavat höynähtämään, jos asia on esitetty todella taidokkaasti. Loppupeleissä olen kuitenkin sitä mieltä, että suurin vastuu on kuitenkin meillä jokaisella itsellämme tietojen käsittelyssä kuin elämässä yleensäkin. 🙂

 12. Oman elämänsä asiantuntija

  ”Möröt vastaan muukalaiset” Hahheh.
  Totta puhut. Maailmaan mahtuu asiantuntijaa joka lähtöön. Suurimmat asiantuntijat ovat aina ne joilla ei itsellä ole kokemusta kyseisestä asiasta.

  • Piia Pajunen

   Eniten kyllä ärsyttävät juuri ne ihmiset, jotka pätevät ilman mitään kompetenssia. 😀 Lääkäri ei ole automaattisesti ravintotieteiden maisteri eikä kauppatieteiden maisteri ole automaattisesti markkinoinnin ammattilainen, vaikka korkeasti olisivatkin koulutettu. Akateemisuus ei tee autuaaksi jokaisella elämän, tieteen tai talouden osa-alueella, ja joskus sitä rautaista tietämystä ja kokemusta voi löytyä juuri siltä itse oppineelta ilman mitään paperia kourassa.

 13. Elsa

  Totta, monipuolisia näkökulmia kaivataan. Mutta toisaalta, vaikka lisäravinteet ja esim. proteiinilisät eivät olisikaan vaarallisia, niin miksi tavallisen liikkujan ja peruspirkon pitäisi niitä syödä? Minun nähdäkseni ne ovat pitkälti myös (muiden lisäravinteiden ohella) hyvää rahastusta ja mielikuvailla markkinoivaa bisnestä. Kaipaisin enemmän näkökulmia ja vinkkejä siitä, miten ihan perus kotiruoalla saa kaikki tarpeet täytettyä. Koska tämäkin on mahdollista!
  Kiitos blogista ja järjen äänestä monessa jutussa silti Piialle ja tsemmpiä syksyyn 🙂

  • Oman elämänsä asiantuntija

   Minusta naistenlehdet ovat täynnä vinkkejä terveellisestä kotiruuasta.
   Olen aiemminkin kritisoinut tuota ” kotiruoka” teiä koska minusta se on epäselvä. Siitä tulee epämääräinen mielikuva josyakin Marttaliiton ja ravintoympyrän suositusten välimaastosta.
   Terveellinen ruoka ihan millä tyylillä vain on ok.
   Minä seuraan tätäkin blogia koska näen kuvissa ne lihakset mitä hänen opeillaan on saatu aikaan. Jos haluan perusPirkon kropan menen sellaisen blogiin hamuamaan vinkkejä.
   Nimenomaan lihastenkasvussa uskon eniten heitä joilla lihaksia on.

  • Piia Pajunen

   Eihän lisäravinteita ja proteiinilisiä tarvitse syödä, jos ei niihin koe tarvetta. Jos kokee, niin niistä voi olla suuri apu! Meitä on monenlaisia ihmisiä erilaisin elämäntilantein, tavoittein ja makunystyröin. ”Kotiruualla” pärjää ihan todella hyvin, ja näitä olen täällä blogissakin paljon jaellutkin esimerkiksi ruokapäiväkirjojen ja reseptien avulla. Jokainen voi näistä ottaa siis itselleen parhaaksi sopivat vinkit käyttöönsä halusi sitten käyttää lisäravinteita tai ei 🙂
   Tietyillä proteiinilisillä tai proteiinivälipaloilla koen itse saavani lisää vaivattomuutta ja jopa sitä monipuolisuutta myös makumaailmojen ja yhdistelmien suhteen päivien varteen. Esimerkiksi heraproteiinijauhehan on ihan tavallista ravintoa, joka syntyy sitä kotiruuaksi miellettyä juustoa valmistaessa oheistuotteena. Osittain tämän vuoksi itsekin periaatteessa koen tuon ”kotiruuan” tai ”tavallisen ruuan” vähän haastavaksi käsitteeksi, mutta itsekin sitä käytän, koska parempaakaan termiä ei ole tarjolla, heh. 😀
   Noh, tähän tiivistettäköön kuitenkin, että jokainen syököön itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla, eivätkä toiset ruokatottumukset ole yleensä toiselta pois. 🙂

 14. Marja

  Joo Aamen! Kiitos hyvästä tekstistä, taas kerran superviihdyttävää ja täynnä asiaa. Minäkään en juuri 10 minuuttia pitemmälle kyennyt sitä dokumenttia katsomaan vaikka vegaanista ruokavaliota terveellisenä pidänkin – kyllä järki ja kriittinen ajattelukyky pitää säilyttää. Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kun ei vain ole 🙂

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Marja! Ei mullakaan mitään vegaanista ruokavaliota vastaan ole, mutta tuossa kaikki argumentit olivat tosissaan olivat niin surkealla pohjalla, että huhhuijaa. 😀 Ja voin täysin kompata tuossa sua, että yhtä ja oikeaa tapaa syödä ei vain ole, ja maalaisjärki sekä kriittinen ajattelu on kultaa! 🙂

 15. Teea

  Mediakriittisyydestä pitäis saada ihan oppisisältö peruskouluihin! (Vai onkohan jo?)
  Tutkimusten osalta musta suurin ongelma on, miten asioista etenkin lööppivetoisissa kevytmedioissa viestitään ja miten tutkimus-sanaa käytetään. Toivoisin, että ”tutkimus” varattaisiin aidosti tieteellisissä lehdissä/foorumeissa julkaistuille löydöksille, jolloin pois tippuvat erilaisten gallup-toimistojen ja konsulttifirmojen katsaukset sekä ”huijaustiedelehtien” epätutkimukset (vakuuttavan niminen lehti jossain Aasian maassa, jutun saa läpi rahalla). Ei tämä kaikkea huonoa tutkimusta poista, mutta suuren osan täyshutusta kyllä.
  Em. syistä mun mielestä ei myöskään voi sanoa, että tutkimuksia voi tehdä kuka tahansa ja saada millaisia tuloksia tahansa. Tarkoitushakuinen toiminta ja katugallupit ei ole sen enempää tutkimusta kuin sunnuntaihiihtely kilpaurheilua, vaikka hiihtäisikin Lahden kisareittejä pitkin. Eli kriittisyyttä myös sitä kohtaan, miten tutkimus-sanaa käytetään, eiks je!
  Terveisin tutkija, jota välillä kismittää oman ammattikunnan työn aliarvostus medioissa, kun tutkimus sotketaan melkein mihin vaan puuhaan jossa mitataan tai yleistetään jotain 😉
  (Ja kyllä, tutkijoiden itsekin olisi hyvä oppia popularisoimaan tiedettään, niin kaikki ei jäisi toimittajien tai lukijoiden kriittisyyden varaan…)

  • Piia Pajunen

   Kiitokset todella mielenkiintoisesta kommentista! Mun käsittääkseni tuota mediakriittisyyttä ollaan yritetty sisällyttää peruskoulujen mediakasvatukseen, mutta en sitten tiedä miten tämä tapahtuu käytännössä.
   Tuo mun letkautus tutkimuksista koski siis juurikin sitä, että kriittisyyttä pitäisi löytää ja oppia tunnistamaan ne oikeat tutkimukset sieltä ”tutkimuksien” joukosta. Itsehän pidän tiedettä, tutkijoita ja tutkimuksia suuressa arvossa, mutta massoilla on mennyt median myötä vähän tutkimukset ja ”tutkimukset” sekä tiedon kriittinen tulkitseminen vähän väärille urille. Tuo tutkimus-termin määritelmä olisi muuten todellakin syytä täsmentää, koska nythän sitä käytetään vähän kaikesta.

Kommentoi »

Comments are closed