Miten saada salilaitteista enemmän irti? Lifehackit salilla!

Tuntuuko välillä siltä, että oman kotisalin laitevalikoima on koluttu läpi jo hyvän päivää sitten? Niistä joka treeneissä jyystetyistä laitteista ja tutuista taljoista voi saada huomattavasti enemmän irti pienellä luovuudella, eikä kotisalia tarvitse heti pistää vaihtoon, vaikka laitteet kävisivät jo liian tutuiksi. Tässä muutama hyväksi kokemani vinkki, joilla voi tuoda vaihtelua salitreeniin suppeallakin laite- ja taljavalikoimalla!

Lisää pieniä painoja taljoihin

Onko sullakin sama ongelma, että taljassa nykyinen painomäärä alkaa olemaan liian pieni, mutta seuraava paino onkin jo liian suuri? Etenkin taljassa tehtävissä vipunostoissa viiden kilon painolaattojen väli on itselleni kertahyppäyksenä aivan liian suuri. Näissä tilanteissa tappiin voi laittaa roikkumaan vaikka 1,25kg:n tai 2,5kg:n levypainon, jolloin haastetta tulee juuri sopivasti lisää. Lisäys se on pienikin lisäys!
sali-talja-liian-raskas

Kahvan tai otteen vaihto

Samaan liikkeeseen voi saada aivan erilaista tuntumaa ihan vain kahvaa tai otetta vaihtamalla. Esimerkiksi selkätreenissä ylä- tai alataljaan voi vaihtaa perinteisen tangon sijaan esimerkiksi kapean kahvan, narut, lapiokahvan tai vaikka yhden käden kahvan. Ottetta voi myös kokeilla perinteisellä tangolla vaihtaa kapeampaan tai vaikka tarrata kiinni vastapuolelta kapealta. Pienillä muutoksilla tuntuma voi olla aivan erilainen.

selkatreeni-kahvat-ylatalja-3
Tässä muutama kahvavariaatio selkätreeniin ylä- tai alataljan kohdalle!

 
selkatreeni-kahvat-ylatalja

Ehdoton lempparikahvani! Vetolenkkiin voi ”hirttää” ranteet kiinni, ja voiman voi kohdistaa puristusotteen sijaan työtä tekeville lihaksille. Sopii erityisesti vetoliikkeisiin selälle, takaolkavetoihin tai pystysoutuun.

Kahvojen modaaminen yhdistelemällä

Eikö salin kahvavailikoima riitä? Kaipaatko vaihtelua taljoihin? Yhdistämällä esimerkiksi perinteisiin naruihin tai vetolenkkiin yhden käden kahvat saat luotua aivan erilaisen vimpaimen, joka mukautuu omiin liikeratoihisi esimerkiksi selkä-, käsi- tai olkapäätreenissä.

selkatreeni-kahvat-ylatalja-2
Esimerkki itse moodatusta kahvasta, joka mukautuu taljassa omiin liikeratoihin

Laitteiden ”väärinkäyttäminen”

Hyvinkin useita salivimpaimia voi käyttää useaan eri tarkoitukseen kuin hieman käyttää mielikuvitusta. YouTuben ”you are doing it wrong”-idioottivideoihin ei kuitenkaan tarvitse pelätä pääsevänsä, jos on vähänkin järkeä päässä.
Omat suosikkini väärinkäyttöön:

 • Pakarapotkut reiden ojennus tai koukistuskoneessa (video)
 • Ylhäältä tulevien selkävetolaitteiden käyttäminen seisten (video)
 • Pystypunneruskoneessa väärinpäin istuminen (tämän teen lähes aina väärinpäin, video)
 • Pystypunnerrus kyykkykoneessa (kuva alla)
 • Reiden loitonnuskone väärinpäin (ehdoton lempparini! Kuva alla)

pystypunnerrus-variaatio
Tekemällä pystypunnerruksen kyykkykoneessa (tai istuen väärinpäin pystypunnerruskoneesssa) saat painon pysymään suoraan päälläsi, jolloin työntö kohdistuu tasaisemmin olkapään eri lohkoille, eikä mene niin selkeäti etuolalle tai rintalihaksille.

 
tehokas-jalkatreeni-5
Pitkähihainen treenipaita (täältä) // Nike Pro-trikoot (täältä) // Kengät (täältä)

Tuleeko teille mieleen muita hyviä vinkkejä tai kikkakolmosia salilla?

Edellinen juttuni: Jätskiä riisin tilalta? Pikaopas IIFYM-ruokailuun!

Kommentit (10)
 1. Tuo kyseinen ”kyykkykone” on nimenomaan tarkoitettu myös pystypunnerrusten tekemiseen tuolla otteella. Eli ei tuo mikään oma innovaatio ole.

  1. Piia Pajunen
   20.12.2016, 21:47

   Kappas! Niinhän se varmaan muuten onkin! Itse luin/katsoin videolta tästä alunperin muistaakseni (?) Hietalan Utin tuotoksista, ja itselle tuo ei olisi kyllä muuten tullut mieleeni. Eikä näistä toki muutkaan mitää omia innovaatioita ole, vaan kaikki olen jostain itsekin matkan varrella hyötykäyttöön napannut! 😉

 2. Tota vikaa pakaraliikevariaatiota ajattelin et oisin voinu testata ens jalkatreenissä.. Kunnes älysin, et meidän salilla siinä laitteessa on sellanen levyseinä, että eihän siihen väliin kontilleen mahdu > : ( murr. Onko sulla jotain hyviä liikeideoita ETUreisitreeneihin? Meidän salilla ei ole hackia ja se on aika iso miinus, smithissä olen tehnyt erityisesti etureisiin ottavaa kyykkyvariaatiota, mutta polvet ei aina oikeen tykkää siitä.

  1. Piia Pajunen
   20.12.2016, 21:51

   Tuon pystyy tekemään myös useammissa laitteissa myös puoliseisten, eli ei tarvitse mahtua kontilleen! Eli seisomaan niille jalkatuille, polvet polvituille ja käsillä kiinni selkänojasta! ( https://www.youtube.com/watch?v=HWcqD7EfWHs )
   Oletko kokeillut etureisille erilaisia sissy-kyykkyvariaatioita? Pistäpä Googleen tai YouTubeen, niin sieltä voisi löytyä hyviä variaatioita. 🙂

Kommentointi suljettu.