JUNNAAKO TREENITULOKSET? 6 SYYTÄ, MIKSET KEHITY

JUNNAAKO TREENITULOKSET
Juna junnaa paikallaan, eikä pihvi pyöristy yhtään aiempaa enempää. Treenipainot ovat junnanneet jo jokusen tovin, mikä myös lähtee syömään sitä motivaatiota ja uskoa itseensä. Missä oikein on vika? Perehdytään sunnuntain kunniaksi asiaan, ja otetaan käsittelyyn yleisimpiä syitä kehityksen junnaamisen sekä tuloseten tasannevaiheen takana. Ja uskokaa tai älkää, niin nämä kaikki ovat harmittavan yleisiä kehityksen tappajia, joihin usein tiedostamattaan tai kokonaiskuvan ymmärryksen puutteen vuoksi moni päätyy.

6 x SYYT, MIKSI ET KEHITY

1. Treenaat liikaa
Kehitys vaatii palautumista. Jos et palaudu hyvin, et myöskään kehity hyvin. Treenaamisessa enemmän ei todellakaan ole usein enemmän, vaan monesti jopa täysin päinvastoin. Usein suomalainen työmoraali ja mentaliteetti kuitenkin ohjaa meitä ojasta allikkoon urheilun saralla. Vähän vielä lisää varmuuden vuoksi. Jokainen sarja myös mielellään failureen, että lihas on varmasti väsytetty.

Salitreenien määrä vedetään varmuuden vuoksi myös mielellään varman päälle sinne yläkanttiin, että varmasti ollaan tehty tarpeeksi.
Vahvasti on edelleen valloillaan käsitys, että kehitystä tulee vai silloin, kun kroppa tai lihas on hakattu aivan tuhannen pirstaleiksi ja totaalisen piippuun. Tietyn pisteen yli treenatessa kuitenkaan ei enää edesauteta kehittymistä, vaan kuormitetaan lähinnä turhaan kropan palautumiskapasiteettiä (eli hidastetaan vain palautumista). Treenisi ei siis kehitä yhtään sen enempää, vaikka runnoisit vipunostoja silmät sikkurassa puolitoista tuntia putkeen pyöreät olkapäät mielessä. Vähempikin ärsyke riittää, eikä salilla erikoistekniikoita tarvitse välttämättä viljellä ämpärikaupalla jokaisen treeniin jokaiseen liikkeeseen. Laatu korvaa määrän.

Kehittyminen lihasmassan ja voiman puolella ei vaadi koko elämän vetämistä ranttaliksi treenin puolella, vaan vähemmän voi oikeasti olla enemmän. Myös raskaiden salitreenien kyljessä vedetyt lukuisat aerobiset ja raskaat HIIT-vedot voivat myös pistää kapuloita rattaisiin palautumiseen, vaikka ne kovimmat kulutuspiikit saadaan aikaiseksi siellä raskaiden painojen parissa salitreenin puolella. Muista ensisijainen tavoitteesi, äläkä höntyile treenejä kasaan vain siksi, että saisit kulutuksen pidettyä ylhäällä, jos tavoitteena on lihaskasvu.
2. Syöt liian vähän
Täysiä treenattu. Puoliksi syöty. Suhteellinen energiavaje on harvinaisen yleinen täällä Suomessa ihan aktiivitreenaajien kuin jopa huippu-urheilujoiden kohdalla. Tarkkaa makrojakaumaa, ravinnon laatua tai sitä kuuluisaa “puhtautta” ensijaisesti tärkeämpää kehittymisen, terveyden ja myös yleisen hyvinvoinnin kannalta on se, että sitä ravintoa tulee riittävästi. Huomattavasti haitallisempaa on se, ettet syö tarpeeksi, kuin että saisit riittävän energiatarpeen täyteen lisäämällä aterioillesi myös jotain “epäpuhdasta” tai “tyhjiä kaloreita”.

Harvinaisen yleinen ongelma etenkin naisilla, jotka ajatus lihomisesta tai painonnoususta tuntuu karmeammalta kuin mörkö öisin sängyn alla. Kun halutaan kasvattaa lihasta, niin se usein tarkoittaa sitä, että painoa tulee puntarille lisää, koska se lihas painaa. Vielä enemmän painaa se riittävällä hiilarilla ravittu pyöreän paineinen lihas, jossa glykokeenivarastot ovat täynnä. Ei se kasvanut paino ole todellakaan aina läskiä tai pöhöä, ja jos se nestepöhö on oikeassa paikkaa siellä lihaksen sisässä, niin homma menee juuri niinkuin pitääkin.
3. Treenistä puuttuu punainen lanka
Treenissä ei ole varsinaista punaista lankaa, ja siinä tehdään vähän kaikkea. Samaan aikaan halutaan jatkuvalla syötöllä lihasmassaa ja rasvanpolttoa, mutta kunnon suunnitelmaa näihin ei ole koskaan tehtykään, vaan kaikki paukut tavoitteita kohti pistetään jo kättelyssä kehiin ja treeniä kehitetään lähinnä ottamalla mukaan kaikennäköiset hifistelyt ja kikkailusarjat. Kokonaiskuvan hahmotus puuttuu, eikä suunnitelmallisuutta pitkällä aikajänteellä ole mailla eikä halmeilla.

Usein keskitytään treenissä vääriin asioihin tavoitteen kannalta. Treenin onnistumista mitataan harmittavan usein sykemittarilla, hengästymisellä ja hien määrällä, vaikka tarkoituksena olisi esimerkiksi kasvattaa nimenomaan lihasta ja jerkkua ranteeseen. Lihaskasvun ja voimatasojen kehittämisen kannalta sillä vuodatetun soijan määrällä tai hengästymisen tasolla ei ole itseasiassa mitään merkitystä, eivätkä ne liity toisiinsa juuri millään tavalla.

Mitä enemmän on uupunut ja poikki treenin jälkeen, niin sitä parempana treeninä sitä pidetään. Jos tavoitteesi on lähinnä tekemisen tunne ja hien pintaan puskeminen, niin jatka vain samaan malliin. Jos kuitenkin tavoitteenasi on saada pyöreämpää ja vahvempaa lihasta varteen, niin kannattaa miettiä hetki oman treenin suuntaviivoja.
4. Unohdat sarjapalautukset
Yleinen ongelma etenkin naisilla on, ettei sarjapalautuksia malteta pitää. Tämä johtaa usein siihen, että lihas ei ole valmis työstämään oikeasti raskasta sarjaa, ja treeni menee enemmänkin kuntopiiriksi, ryhmäliikuntatunniksi tai maratontreeniksi. Näin taataan tehokkaasti se, ettei treenipainoja tai toistomäärää pystytä alun jälkeen enää kasvattamaan, ja tulokset jäävät junnaamaan. Tässäkin se syke, hengästyminen ja hien määrä pissii edelleen ja lujaa monia silmään. Se, että treeni tuntuu tehokkaalta näiden osilta ei välttämättä mittaa yhtään sitä, että onko treeni ollut lihaskasvun tai voiman kehittämisen kannalta osunut.
5. Et pyri/pysty kehittämään suoritustasi tai treenipainojasi
Oletko unohtunut nykyisten painojesi alle? Seuraatko ylipäätään millaisia painoja liikuttelet treenissä ja kirjaatko painoja tai toistomääriä koskaan ylös? Lihasta ei tarvitse “yllättää” säännöllisin ajoin mitä ihmeellisimmillä erikoistekniikoilla tai hakata joka kerta tuhannen sirpaleiksi, vaan olennaisinta kehityksen kannalta on se, että treeni pysyy nousujohteisena.

Nousujohteisuudella viestitetään keholle sitä, että sen olisi syytä kehittyä. Suoritusta, jossa hakkaat joka kerta kaikki sarjat failureen, voi olla oikeasti vaikea “koventaa” ja antaa siten lihakselle viestiä, että sen pitäisi kehittyä. Jos siis et aktiivisesti pyri parantamaan suoritustasi, etkä edes tarkallaan tiedä, mitä suoritusta lähdet parantamaan, niin tulokset voivat jäädä jossain vaiheessa junnaamaan pahastikin. Myös treenitekniikoiden heikko taso voi iskeä kapuloita rattaisiin, ja huomaamattaan heikolla tekniikalla suorittettaviin liikkeisiin voi olla vaikea kasata enempää kuormaa niskaan, vaikka päällisin puolin tekeminen näyttäisikin ihan mukiin menevältä.
6. Skippaat aina lepoviikot tai kevennykset
Treenaatko salilla kovaa vähintään 3-4 kertaa viikossa? Onko viimeisestä kevennyksestä tai lepoviikosta kulunut jo yli kaksi kuukautta? Tai muistatko edes ylipäätään, milloin olet viimeksi levännyt? Se, että niitä tuloksia saadaan vietyä ylöspäin vaatii usein säännöllistä kevennystä. Kropan pitää pystyä purkamaan hieman kertynyttä rasitusta, että se voisi oikeasti päästä entistä kovempiin suorituksiin. Levossa kehittyy, kunhan on vain muistanut treenata ensin.

Urkkatoppi: TÄÄLTÄ* // Trikoot: TÄÄLTÄ*

Huomenna pamahtaa liikkeelle PROVE by Piia BASIC-valmennuksen* yhteisstartti, jossa tehdään oikeita tuloksia oikeisiin asioihin keskittyen ilman mitään hifistelyjä tai muita pelleilyjä. Jos nyt rehellisiä ollaan, niin valmennuksessa keskitytään nimenomaan korjaamaan nämä tässä postauksessa mainitut kehitystä hidastavat taustasyyt, ja pistämään junnaava kehitys liikkeelle sekä antamaan eväät tuloksien kehittämiseen myös valmennuksen jälkeenkin.

Treenitekniikoiden kehittämisen tukena ovat huikeaa palautetta kokeneiltakin treenaajilta saaneet laadukkaat liikevideot, joissa käydään läpi jokaisen liikkeen osilta myös ne yleisimmät ja huomaamatta jääneet virheet. Myös mielettömän paljon positiivista palautetta kerännyt Prove by Piia PRO-valmennus* on myynnissä enää tämän viikonlopun ajan. Vielä viimeiset hetket hypätä messiin tähän valmennukseen!

Veikeää viikonvaihdetta joka tuuttiin!

KURKKAA MYÖS:
Vatsalihakset kuntoon oikeasti – Näillä lähtee!
EDELLINEN JUTTUNI:
Meitsi vastaa: 30 kysymystä & 30 vastausta

♥  SEURAA MINUA  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

treeni-ja-ravinto kuntosali
Kommentit (6)
  1. olen samaa mieltä, mutta listaan voisi lisätä myös liian kevyen treenin ja liian vähäisen treenaamisen yhtälailla.

    1. Piia Pajunen
      8.10.2018, 12:45

      Tuoki on kyllä totta, että jos ei käy siellä treenillä tarpeeksi usein tai uskalla haastaa siellä itseään!

  2. Kiinnostaisi tietää mikä on rankkaa treeniä ja mikä ei. Olen raskaana (keskiraskaus) ja treenaan 3 kertaa viikossa. Kaksi niistä keskittyy jalkoihin ja pakaroihin ja yksi kerta yläkroppaan. Kevyillä painoilla mennään, kun vähän pelottaa kuinka kovaa sitä raskaana uskaltaa aloittelija treenata ja missä kohtaa lisätä painoa. Alakroppa menee suurinpirtein näin: alkulämmittely 10-15min, treeni itsessään sisältää cruntsy lunges 10x4s (10kg), squats 10x3s (10kg), side lying leg lift 10×3 (2kg nilkkapaino) ja loppuun joko donkey kicks 15x4s (2kg nilkkapaino) tai pakaraojennukset suoralla jalalla ristiin 15×2 (2kg nilkkapaino)
    Toisen kerran alakroppa treenissä side lying leg lift vaihtuu brasilialaiseen kyykkyyn, muuten aikalailla sama homma.
    Pitääkö tuollasen ohjelman aikana pitää väliviikkoja/kevennyksiä, vai voiko vaan painaa menemään omien tuntemusten mukaan?

    1. Piia Pajunen
      8.10.2018, 12:47

      Mä luulen, että tuo treeni on varmasti sun kohdalla keskiraskauden aikana ihan riittävää ja sopivalla tavalla kuormittavaa. Toki en ole erikoistunut raskausajan treenaamiseen, mutta uskoisin, että noilla treeneillä ei erikseen tarvitse ottaa kevennyksiä, jos kroppa ja tuntemukset eivät sellaisen tarvetta ilmennä. Suosittelen siis kuulostelemaan kroppaa tässä hommassa. 🙂

Kommentointi suljettu.