FIKSUIN RASVANPOLTTO? MAKEUTUS? MEITSI VASTAA!

rasvanpoltto
Rasvanpoltto ja sen jaksotus? Makeutusaineet vai sokeri? Aerobiset rasvanpolton tukena? Annoin teille virtuaalisen mikrofonin käpälään Instagramin MyStoryssa aika päiviä sitten, ja kysymyksiä tuli tällöin niin mehevä keko, ettei niitä millään olisi saanut ympättyä yhteen postaukseen.

Mun omaan elämään (törkykommentit, lapset tulevaisuudessa jne.) liittyviin kysymyksiin vastailin jo aiemmin (löytyy täältä), ja viikonvaihteen kunniaksi päätin pistää nyt pihalle vastauksia rasvanpolttoon ja safkahommiin liittyen. Treenikysymyksiin tulossa myöhemmin vielä oma osionsa, mutta jatketaan hommaa tältä erää näillä! Hiiops, hypätään homman kimppuun!

RASVANPOLTTO & TREENI

Millaisia aerobisia suosittelet salitreenin lisäksi rasvanpolttoon?
Rasvanpolttoon ei välttämättä tarvitse ollenkaan aerobista harjoittelua, eikä kulutusta tarvitse välttämättä lisätä rasvanpolttoa tavoiteltaessa. Merkittävin tekijä tulee ravintopuolelta maltillisista miinuskaloreista, mutta mikäli treenillä tätä haluaa tukea, niin usein salitreeni raskailla lisäkuormilla on aerobista harjoittelua huomattavasti toimivampi treenimuoto rasvanpolttoon. Salitreeni säästää (tai jossain tapauksissa jopa lisää) parhaiten lihasmassaa, kiihdyttää energiankulutusta sekä rasvanpolttoa levossa treenin jälkeen (jälkipoltto) jopa 24-72 tunniksi sekä lisää kokonaisenergian kulutusta.

Onko rasvanpoltossa hyötyä kovista treeneistä (syke 80-100% maksimista)? Esim. ryhmäliikunta?
Rasvanpoltossa suosisin ensisijaisesti raskailla kuormilla suoritettua salitreeniä edellä mainituista syistä. Liian paljon kovatehoisia harjoituksia (tai liikaa treenikertoja ylipäätään) tähän kylkeen rasittaa palautumiskapasiteettiä turhan paljon ja voi vaikuttaa negatiivisesti omassa arjessa ja treeneissä jaksamiseen sekä siten tuhota motivaatiota ja treeni-intoa. Viikkoon on yleisesti tarkastellen järkevä ottaa maksimissaan viisi kovatehoista harjoitusta, jotta vältyttäisiin treenitehojen tippumiselta sekä alipalautumiselta. Kovatehoisia harjoituksia voi siis ottaa viikkoon kulutusta lisäämään, kunhan niiden määrä ei lähde lapasesta.

RASVANPOLTTO YLEISESTI

Paras rasvanpolttovinkkisi?
Älä pyri polttamaan rasvaa nyt ja heti ja muutaman viikon aikajänteellä, sillä tällöin tehdään usein pitkällä aikajänteellä toimimattomia ratkaisuja. Rasvanpolttoakin on syytä joskus valmistella varsinkin, jos rasvanpolttotähtäin on koko ajan ollut tiuikkana mielessä. Merkittävin tekijä rasvanpoltossa on ravinto (maltilliset miinuskalorit), ja jos koko ajan nipistää entisestään ravinnosta, niin päätyy kyllä säästöliekille. Mikäli olet normaalipainoinen, niin vaihde nimeltä rasvanpoltto ei kannata olla koko aikaa silmässä, vaan mahdollisimman pienellä kalorivajeella ja sopivalla määrällä raskailla kuormilla suoritettua salitreeniä voi olla usein toimivin tapa.

Miten kannattaa vuorotella on/off-jaksojen välillä kiristelyssä?
Tämä riippuu todella monesta asiasta kokonaiskuvassa, ja etenkin siitä, kuinka paljon rasvaa kropassa on poltettavana. Normaalipainoisilla en suosittelisi kovinkaan pitkiä kiristelyjaksoja (maksimissaan 2-4 kuukautta rasvaprosentista ja kiristelyn agressiivisuudesta riippuen), jonka jälkeen on hyvä antaa kropan palautua riittävillä energiamäärillä. Normaalipainoiselle en muutenkaan suosittele kovinkaan tiheitä, pitkiä tai rajuja rasvanpolttotalkoita, sillä tutkimusten valossa nämä keskimääräisesti vain nostavat rasvaprosenttia pitkällä tähtäimellä. Kestävimmän tuloksen saa usein pienillä siirroilla ja pitkällä aikajänteellä toteutettuna.

Onko matalan rasvaprosentin sietokyky naisilla yksilöllistä?
Tämä on tosiaankin yksilöllinen ja geneettinen ominaisuus, miten hyvin kroppa sietää alhaista rasvaprosenttia ja mihin rasvaprosenttiin keho luontaisesti mieluiten asettuu (nk. ”set point”). Suurinta osaa meistä naisista ei kuitenkaan ole luotu kovin alhaisiin rasvaprosentteihin, joka on pitää realiteeteissä mielessä. Miehillä taas on keskimäärin luontaisesti alhaisempi rasvaprosentti kuin naisilla.
rasvanpoltto

RAVINTO

Kumpi on parempi: Makeutusaineet vai sokeri?
Riippuu miltä kantilta. Makeutusaineessa on vähemmän kaloreita kuin sokerissa, mutta osa haluaa välttää makeutusaineita. Näiden välillä on myös yleensä isoja makueroja, joka jakaa myös mielipiteitä. Markkinoilla sallittujen makeutusaineiden kohtuukäytöllä ei kuitenkaan ole tutkittuja haittavaikutuksia, ellei yksilöllisiä yliherkkyyksiä näiden kohdalla ole.

Voiko Pepe Makee juoda joka päivä tölkillisen? Onko paha?
Kuten edellisessä kohdassa jo mainittiin, niin tämän hetkisen tutkimustiedon valossa makeutusaineiden kohtuukäytöllä ei ole todettuja haittavaikutuksia. Joillakin voi tietty olla yliherkkyyksiä makeutusaineisiin, mutta jos itselle ei oireita tästä tule, ja tykkäisi kovasti juoda kyseistä juomaa tölkin päivässä, niin tuskin on syytä huoleen. Myös yhden PepsiMax-tölkin kofeiinimäärä on suhteellisen alhainen, joten senkään puolesta ylilyöntejä ei pitäisi tulla.

Millon yötyöläisen kannattaisi parhaiten syödä? Herääminen kun on 16.00 ja työ 22-07?
Hyviä pääpointteja ruokailussa on, että ruokaa tulisi riittävästi ja että syöminen olisi suurinpiirtein säännöllistä. Suosittelen siis syömään ateriat samaan tapaan kuin perinteisessä päivärytmissäkin, eli herätessä aamupala ja yhteensä noin 4-6 ateriaa päivässä noin 3-4 tunnin välein.

Crop-huppari: TÄÄLTÄ* // Saumattomat trikoot: TÄÄLTÄ* // Tennarit: TÄÄLTÄ*

Ja psst. PROVE by Piia BASIC-valmennus on myynnissä enää tänään ja huomenna maanantaina. Jos oikeasti haluat saada junnaavat treenitulokset jälleen vauhtiin, pistää treenitekniikat uuteen iskuun (huikeaa palautetta saaneet tekniikkavideot) sekä saada rentoutta omaan syömiseen tuloksista tinkimättä, niin vielä kerkeät messiin mun valmennettavaksi! Tsekkaa valmennus TÄÄLTÄ* ja hyppää mun PROVE-jengiin mukaan!

Paukkuja uuteen viikkoon just sulle!

KATSO MYÖS AIHEESEEN LIITTYEN:
Vahvoja myyttejä salitreenistä ja ravinnosta

EDELLINEN JUTTUNI:
Miltä elämä maistuu ilman kilpaurheilua?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (7)
 1. Koska seuraavaksi alkaa proven nettivalmennuksen pro versio?😊

  1. Piia Pajunen
   22.10.2018, 08:16

   Heti tammikuun alusta pamahtaa liikkeelle, ja myyntiin tulee jo varmaan ennen joulua. 🙂

 2. Hyvä postaus! Tuli tuosta pepsi maxista mieleen, että katsoin Katsomosta ohjelmaa ja siinä mainittiin suurilla määrillä olevan vaikutusta miesten testosteronitasoon. Määrä tekee myrkyn kyllä ihan missä asiassa vain.:)

  1. Piia Pajunen
   22.10.2018, 12:51

   Siis tämä on juurikin se pointti, että määrä on usein se vaikuttava tekijä, ja kohtuudella nautittuna monessakaan asiassa haittavaiksuksia ei yleensä ole (paitsi yliherkillä/allergisilla). Kultainen keskitie ja kokonaiskuvan pitäminen hyvällä tolalla on usein se olennaisin asia, ja niinhän se menee, että liika määrä vettäkin voi tappaa, ja pähkinöitä kilokaupalla päivittäin mussuttamalla voi hankkiutua vaikka sairaaloisen lihavaksi. 😀
   Toki makeutusaineita ei kukaan erikseen tarvitse eikä niiden varaan ole syytä omaa ruokaympyräänsä rakentaa, mutta kohtuukäytöllä ei ole tutkittuja haittavaikutuksia, ja markkinoilta on erikseen poistettu jo makeutus- ja lisäaineet, joissa näitä on pystytty toteamaan. 🙂

Kommentointi suljettu.