Mitä geenit kertovat? Evogenom geenianalyysi yllätti!

Kaupallinen yhteistyö: Kuntomaailma

Sain työpaikkani Kuntomaailman kautta Evogenomin Pro geenianalyysin, joka kertoo perinnöllisistä ominaisuuksista liittyen liikuntaan, hyvinvointiin ja painonhallintaan. Evogenom testi kertoi minulle mm. millainen ruokavalio olisi painonhallinnan näkökulmasta juuri minulle sopiva, millaiset liikuntaan ja urheiluun liittyvät ominaisuudet ovat geeniperimässäni, miten geenieni perusteella palaudun, nukun, jne. Supermielenkiintoista!

Evogenom geenianalyysi tehdään syljestä, joten syljeskelin loppukeväästä purkkiin, joka lähetettiin analysoitavaksi, ja muutaman viikon kuluttua sain tulokset kotiini. Olin juuri lähdössä töihin, kun löysin datan sisältävän tikun postilaatikostani, enkä olisi millään malttanut odottaa iltaan saakka päästäkseni tutkimaan tuloksia.

Saamani raportti on 38-sivuinen, joten informaatiota tuli paljon. Raportti osittain vahvisti omia ajatuksiani, mutta tarjosi myös yllätyksiä..!

Poimin tähän mielestäni mielenkiintoisimmat tulokset. 🙂

Evogenom Pro -raportti tarjosi sivukaupalla mielenkiintoista tietoa.

Uni ja lepo – geeniperimäni puolesta minun pitäisi nukkua hyvin

Tämä osuus testistä kiinnosti minua eniten. Olen aikaisemmin kertonut uni-ongelmistani ja epäillyt, että huonounisuus on geeniperimässäni. Mutta näin ei olekaan! Geenitestin mukaan perinnöllinen unentarpeeni on samankaltainen kuin väestöllä keskimäärin. Tarvitsen siis unta yleisten suositusten verran, noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi minulla ei ole perintötekijöitä, jotka vaikuttaisivat unisykliä lyhentävästi, eli geeniperimäni ei tee unestani rauhattomampaa tai herättele minua keskellä yötä.  Toisaalta tämä tieto oli helpottava – uniongelmiini pystytään todennäköisesti vaikuttamaan, koska ne eivät ole perinnöllisiä. Toisaalta olin odottanut, että selittävä tekijä löytyisi geeniperimästäni, jolloin minun ei tarvitsisi enää pähkäillä sitä, mistä ongelmat johtuvat. En siis heitä hankoja tiskiin ja syytä perimää, vaan koitan löytää ratkaisun ongelmaan. 🙂

Painonhallinta ja ravinto – karppaus ei sovi minulle

Tämä oli toinen erittäin mielenkiintoinen osio. Geenieni perusteella perusaineenvaihduntani on normaalia tasoa, ja elimistöni varastoi energiaa tavanomaisella tehokkuudella. Perimäni ei siis hankaloita painonpudotusta väestön keskiarvoon verrattuna. Mielenkiintoisinta tässä osiossa oli kuitenkin se, että jos haluan pudottaa painoa ja säilyttää samalla lihasmassa, olisi vähärasvainen ruokavalio geenieni perusteella minulle paras. Lisäksi kuulun geenieni puolesta ryhmään, jonka painonhallinnan kannalta proteiinia maltillisesti sisältävä ruokavalio on suositeltavin – toisin sanoen painonhallintani on helpompaa, jos päivittäisen ravinnon kokonaisenergiasta enintään 15% tulee proteiineista, ja lihasmassa säilyy parhaiten, jos ruokavalioni sisältää 20% tai vähemmän rasvoja! Eli karppaajan runsasproteiinien, vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio ei ole minulle paras mahdollinen. Noudatin alkukesästä vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota, joka ei juuri vaikuttanut painooni. Syy lienee geeniperimässäni. 🙂

Mielenkiintoinen seikka ravintoon liittyen oli myös se, että perimäni mukaan saatan joutua syömään keskivertoa enemmän saman mielihyvän saavuttamiseksi. Tunnistan tämän! Yksi karkki lähinnä ärsyttää, joten on syötävä aina koko pussi. 😉

Evogenomin geenitesti kertoo myös luontaisista vitamiini-, hivenaine- ja mineraalitasoista. Geenieni perusteella luontainen D-vitamiinitasoni, fosforitasoni, sekä kalsiumtasoni ovat keskivertoa matalammat. Nämä tasot olisi mielenkiintoista mitata verikokeella, jotta pääsisin näkemään, saanko näitä ruokavaliostani tarpeeksi.

Urheilu ja suorituskyky – minusta olisi pitänyt tulla urheilija..  😉

Suorituskykyni on genotyyppini mukaan painottunut voimaurheiluun. Toisaalta perinnöllinen taipumukseni kestävyysurheiluun on myös kohonnut. Minusta olisi siis ehkä pitänyt tulla urheilija. 😉 Evogenomin sporttitesti antaa Proe-testiä tarkempaa tietoa urheiluun liittyvistä sekoista. Minulle riitti Pro-testin tietojen laajuus, sillä kuntoilen lähinnä huvin vuoksi ja terveyden kannalta. 😉

Nautintoaineet ja addiktiot – kahvi ja alkoholi koukuttavat minua

Seuraavat tulokset aiheuttivat hilpeyttä, mutta toisaalta herättivät myös ajatuksia. Nimittäin geeniperimäni mukaan minulla on alttius juoda kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia enemmän kuin keskiverron määrin. Lisäksi minulla on perinnöllinen taipumus nauttia alkoholia keskivertoa runsaammin. Ja kaiken kukkuraksi geenieni mukaan riippuvuusherkkyyteni on suurehko, ja jään helposti kiinni asioihin. Apua! Kahvia kyllä joisin reippaasti, jos vatsani kestäisi. Myös viini maistuu. Ja liikunta on nuorempana ollut lähestulkoon addiktio. Vaikka nämä tulokset huvittivat, pistivät ne myös miettimään. On hyvä tiedostaa, että minulla on esimerkiksi geneettinen taipumus nauttia alkoholia keskivertoa enemmän, jotta sen kulutukseen tulee kiinnitettyä huomiota.  

Terveys ja lääkevasteet – suola nostaa verenpainettani keskivertoa enemmän

Geenitesti kertoo myös terveyteen liittyvistä sekoista, mm. perinnöllisestä verensokeritasosta. Paastonaikainen perinnöllinen verensokeritasoni on keskivertoa korkeampi. Samoin paastonajan triglyseriditasoni ovat normaalia korkeammat. Ja suola nostattaa verenpainettani tavanomaista enemmän. Minun on siis tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon terveyden kannalta.

Lisäksi testi kertoo siitä, miten kehoni vastaa lääkkeisiin. Muut lääkevasteeni olivat normaalit, mutta eräs geenimuunnos voi herkistää minua aspiriinille, jolloin sitä käyttäessäni aspiriinin aiheuttaman astman eli Samterin triadin riski on kohonnut. Buranaa siis kehiin.. 😉

Persoonallisuus  – toimin stressin alla hyvin

Yllättävää oli se, että saatan toimia stressin alaisena sekä paremmin kuin keskiverrot ihmiset että paremmin kuin jos toimisin ilman stressiä. Mielenkiintoista. Olen aina ajatellut, että siedän stressiä huonosti.

Mitä sain testistä / kenelle suosittelisin testiä?

Sain testistä hurjan määrän informaatiota, joka herätti ajatuksia. Uskon, että ihan jokainen saa testistä mielenkiintoista tietoa, jota voi hyödyntää mm. omaa arkea suunnitellessa esim. seuraavissa asioissa:

–          Painonpudotus ja –hallinta helpottuvat, kun tiedät, millainen ruokavalio on juuri sinun geeniperimällesi sopiva.

–          Voit ottaa urheilussa ja kuntoilussa paremmin huomioon perinnölliset vahvuudet ja haasteet harjoittelun ja lajivalintojen avuksi.

–          Saat tietoa unentarpeestasi, sinulle sopivasta vuorokausirytmistä, sekä palautumisesta.

Jos kiinnostuit, voi Evogenom Pro-testin ostaa vaikkapa Kuntomaailmasta.

Onko sinulle tehty geenitesti? Yllättivätkö tulokset?

Terkuin, Kirsi

 

 

 

Kommentit (6)
 1. Minäkin olen aiemmin tehnyt juuri samaisen Evogenomin Premium-testin. Sain kyllä tosi mielenkiintoisia ominaisuuksia itsestäni, esimerkiksi sen, että makeanhimoni on geeneissäni ja keskivertoa enemmän alkoholia nauttivaan ryhmään (opiskelija *kröhöm*) kuulun :’D Osaapahan seurailla ja tarvittaessa tehdä elintapoihin muutoksia raportin lukemisen jälkeen!

  1. kirsinkuntopiiri
   23.8.2018, 11:34

   Moi kaima! 🙂 Ja hups – huomasin vasta nyt hyväksyä kommenttisi. 🙂 Mutta joo – supermielenkiintoinen testi kyllä! 🙂

 2. Olipahan mielenkiintoinen testi! En tiennyt, että tämäntyyppisiä testejä tehdään Suomessakin, ja nyt vähän harmittaa, että tulin tilanneeksi omani ulkomailta. Tämä vaikuttaa paljon paremmalta. 🙂 Mutta ei se mitään,. varmaan minun pitää tehdä jossakin vaiheessa tämäkin testi. 😉 Kiitos paljon vinkistä!

  1. kirsinkuntopiiri
   8.12.2018, 11:56

   Muakin harmittaa, etten ostanut raakadataa – se info kun ei muutu minnekään, niin voisi sitten jälkikäteen vielä analysoida lisäosioita, jos olisi tarve. 🙂 Tossa sun tekemässä testissä oli myös tosi mielenkiintoisia juttuja, mitä mun testissä ei taas ollut. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *