Terveelliset minitauot päivällä parantavat unen laatua – 5 helppoa vinkkiä

Terveelliset minitauot päivällä parantavat unen laatua

Huomaan, että tämän talven aikana minulla on ollut usein huono tapa paahtaa päivällä monta tuntia töitä ilman taukoja. Vaikka illalla rentoutuisin hyvin ennen nukkumaanmenoa, nukun usein huonosti.  Oikeastaan heräilen helposti ja uudelleen nukahtaminen on vaikeaa.

Terveelliset minitauot päivällä parantavat unen laatua

Näillä kahdella asialla on selkeä yhteys. Jos työpäivän paahtaa kokonaan tai suurimmaksi osaksi ilman rentouttavia taukoja, jää aivojen ylivireys helposti päälle. Silloin ei saa helposti yölläkään laadukasta unta. Oikeastaan illalla ei ole edes kyse siitä, onko päivällä tuntenut olonsa stressaantuneeksi vai ollut kiinni kiinnostavissa ja kivoissa projekteissa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että jos keskittyminen on ollut liian pitkäkestoista, se jättää aivot aktiivisiksi ja niitä on vaikeaa rentouttaa illallakaan.

Oikeastaan sama koskee kaikkea tekemistä. Minkä tahansa asian liian pitkäkestoisesti suorittaminen ilman vaihtelua tai taukoja on haitallista. Terveellinen elämä koostuu erilaisten tekemisten vuorottelusta, joista syntyy tasapaino; lepoa ja aktiivisuutta niin mielelle kuin kropallekin.

Useimmiten minusta työpäivän aikana tuntuu, ettei ole mitään ongelmia keskittyä tai paahtaa to do-listaa kohta toisensa jälkeen läpi. Illalla kotihommatkin hoituvat hyvin, mutta yöllä onkin vaikeaa rentoutua.

Työpaikkojen tauot vähentyneet

Jo vuosia sitten Ruotsissa otettiin lakisääteisesti käyttöön isoissa yrityksissaä viiden minuutin minitauot palaverien perään. Myös Suomessa alettiin toimistorakennuksiin tehdä rentouttavia taukotiloja. Silti tänä päivänä tauot työympäristöissä ovat kuitenkin taas vähentyneet.

Kun olin lapsi, äiti kertoi usein, kuinka heidän toimistollaan koko porukka kerääntyi aina yhteen iltapäivän kahvitauolla, jonne kaikki vuorotellen toivat pullat. Se on ollut itse asiassa erittäin hyvä ja rentouttava tapa aivojen hyvinvoinninkin näkökulmasta. Muiden kanssa juttelu niistä näistä on todella rentouttavaa ja tehokasta mielen hoitoa.

Nykyään kahvitaukokulttuuri on vähentynyt toimistoilla. Etätöiden yleistyttyä moni tekee yksin kotoaan töitä. Ainoa sosiaalinen kontakti voi olla kesken päivän pidetyt videokonffat, jotka eivät kuitenkaan ole mitenkään rentouttavia.

Itse huomaan usein, että kotona tulee pidettyä vielä vähemmän taukoja kuin toimistolla. Usein ajattelen, että nyt kun teen tehokkaasti työpäivän, pääsen sen jälkeen ajoissa vaikka ulkoilemaan tai treenaamaan. Liian usein työpäivä kuitenkin venyy ajateltua pidemmäksi. Ja vaikkei venyisikään, niin iltatreeni ei kuitenkaan korvaa aivoille sitä jännitystilaa ja pingottumista, jonka on itselleen aiheuttanut monen tunnin aikana, varsinkin jos kyseessä on keskittymistä vaativa työpäivä.

Listasin tähän erilaisia terveellisiä tekemisiä, jotka sopivat hyvin tauottamaan työpäivää. Olen jo huomannut käytännössä, että kun muistan ripotella niitä päivääni, on seuraavan yön nukkuminenkin paljon parempaa ja laadukkaampaa.

Terveelliset minitauot päivällä parantavat unen laatua

5 helppoa vinkkiä minitauoiksi

1: Minimeditointi

Jo 5 minuuttia totaalista rauhoittumista silmät kiinni ja syvään hengittäen rentouttaa tutkimustenkin mukaan tehokkaasti. (kts. postaus Näin aloitat meditoinnin harjoittelun)

2: 10 aurinkotervehdystä

Joogan harjoittamiseen ei aina tarvita paljoa aikaa tai sopivaa asua. Jos käytössäsi on rauhallinen  nurkkaus ja mahdollisesti myös joogapatja (eikä sekään ole välttämätön), jo 10 minuutin jooga rentouttaa tehokkaasti sekä psyykkisesti että fyysisesti. Aurinkotervehdys on tehokas liikesarja, joka saa veren kiertämään, venyttää tärkeimpiä lihasryhmiä ja virkistää mielen nopeasti. Kokeile vaikka kuinka paljon parempi olo on 10 aurinkotervehdyksen jälkeen kuin ennen sitä.

3: Rauhassa ja ajatuksella nautittu terveellinen välipala

Ensi kerralla kun teet marjaisan smoothien tai puristat appelsiineista tuoreen mehun, suo itsellesi rauhallinen hetki sen nauttimiseen. Keskitä ajatuksesi ihaniin makuihin, unohda kaikki muu hetkeksi ja nauti jokainen siemaus rauhallisesti ilman että ajatukset vilistävät töissä tai muissa asioissa. Yleensäkin ruoansulatus toimii paremmin ja ruokailu on rentouttava hetki, kun sen aloittaa hengittämällä muutaman kerran rauhallisesti sisään ja ulos ja ruhoittumalla ennen syömistä. Helppoja smoothiereseptejä löydät täältä.

4: Pieni kävely ulkona

Raitis ilma ja luonnonvalo on aina hyvä idea. Melkein joka säällä jo vartin reippailu ulkoilmassa virkistää ihanasti ja seuraava tunti sujuu taas paljon tehokkaammin. Koululaisten säännölliset ulkovälkät on viisas idea, jota voisi hyvin soveltaa aikuistenkin työpaikoille.

5: Piirtäminen ja musiikki

Pieni luova tauko virkistää aina mielen. Kokeile piirtämistä. Vielä rentouttavampaa, jos yhdistät siihen musiikin kuunteluun. Jos et innostu piirtämisestä, sulje silmäsi ja kuuntele musiikkia nauttien ja hitaasti hengitellen silmät kiinni.

Kaktus

Vinkkejä kotityön tauoiksi

Moni edellisistä sopii sekä työpaikalle että kotiin, mutta nämä seuraavat on yleensä helpompi toteuttaa vain kotoa käsin. Jos työskentelet kotona;

  • lämmin suihku katkaisee tehokkaasti päivän
  • myös lyhytkin puhelu ystävälle virkistää ja saa ajatukset hetkeksi irti työstä, vasinkin jos olet sosiaalinen tyyppi ja teet paljon töistä yksin
  • hieman ekstriimimpi, mutta sitäkin virkistävämpi on talviuinti eli pulahdus jääkylmään veteen.

Minkälaisista minitauoista sinä pidät?

hyvinvointi tyouupumus unettomuus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *