Täysikuun vaikutus ihmisiin – kuuhullu ilmoittautuu

Taysikuun vaikutus ihmisiin

Itse olen ollut aina aikamoinen kuuhullu. Yleensä nukun huonosti jo pari täysikuuta edeltävää yötä. Usein en edes tiedä, että on täysikuu ennen kuin huomaan pyöriväni sängyssä omituisen virkeällä ololla. Tämäkin täysikuu häiritse montaa peräkkäistä yöunta. Moni teistäkin on ilmoittautunut olevansa herkkä kuun ilmiöille eli on hyvä aika uusia tämä täysikuun vaikutuksista kertova kirjoitukseni. 

Täysikuun vaikutus ihmisiin

Joskus ennen en kauheasti huudellut tästä kuuhulluudestani, kun useimmat vain hymähtelivät sille. Nykyään taas kuulen samaa täysikuun aiheuttamaa väsymystä monilla muillakin.

Täysikuun aikaan myös rikostilastot nousevat, ihmiset ovat usein allapäin tai levottomia. Tutkimuksissa on todettu, että täysikuu todellakin vaikuttaa. Esim. sveitsiläiset tutkijat havaitsivat, että ihmiset nukkuvat vähemmän ja nukahtavat vaikeammin jopa silloin kun täysikuu ei ole näkyvillä, eivätkä ihmiset edes tiedä siitä. Tutkimuksessa nimenomaan tutkittiinkin ihmisiä, jotka eivät olleet tietoisoa täysikuusta. Silti heidän syvänunen aivotoimintansa väheni lähes kolmanneksella.

Ikivanhassa eurooppalaisessa lainsäädännössä täysikuu oli jopa lieventävä seikka rikollisten tuomitsimisessa. Monet sairaanhoitaja sanovat, että haavatkin tyrehtyvät huonommin täysikuulla. Eläimissäkin muutkin kuin sudet käyttäytyvät poikkeuksellisesti.

Vaikutusten syitä on haettu painovoimasta, säteilystä ja valosta. On sanottu, että kuuhulllut ovat muutenkin valolle ja äänille erityisen herkkiä. Tässä kohtaa nousee ainakin oma käteni ylös. Välillä tuntuu, että ei ole niin pientä valonsädettä tai ääntä, johon en heräisi syvästäkään unesta tai jota en huomaisi.

Ihmisestä yli 70% on vettä eli ei kai ihme, että vetovoimaisen kuun liikkeet vaikuttavat meihin monella tavalla. Oma tuntemukseni täysikuun öinä on lähinnä sellainen, että vain tunnen nukahtamisen olevan lähes mahdotonta, ihan kuin kaikki siihen liittyvä hormonitoiminta puuttuisi. En ole niin pirteä, että jaksaisin alkaa tekemään mitään, mutta olen vain liian virkeä nukkumaankin.

Monia täysikuu myös ahdistaa. Sanotaan myös, että jos täysikuu tuo pintaan patoutuneita tunteita, on parasta vain antaa niiden tulla ja mennä.

Seuraavaksi alkaa kuitenkin uusi, puhdas jakso uusilla energioilla. Itse en yleensäkään tunne varsinaista levottomuutta tai ahdistusta täysikuun aikaan, mutta tunnen väsymyksestä käyväni hieman hitailla ja parasta on vain olla taistelematta sitä vastaan. Silloin karsin liian tiukkaa päiväohjelmaa, jotta pystyn keskittymään niihin töihin, joita jätän listalle. Silloin myös liikun maltillisemmin, lähinnä ulkoilen, kävelen ja joogaan ja panostan rentoutumiseen, lukemiseen ja vähän hiljaisempaan menoon muutenkin. Olen myös huomannut, että silloin minua janottaa entistäkin enemmän ja vettä tulee juotua monta litraa päivässä. Sitten seuraavina päivinä olo on aina taas entistä energisempi, kuin uusi luovan ja puhdistuneen kauden alku.

Lisää blogejani unesta ja täysikuusta löytyy täältä.

hyvinvointi unettomuus mieli mielenterveys
Kommentit (1)
  1. On olemassa paastotekniikka, jossa paastopäiväksi valitaan 11. päivä uudenkuun ja täydenkuun jälkeen, ja koska se silloin ajoittuu noin 3 päivää ennen seuraavaa täyttä ja uutta kuuta, niin sen yksi vaikutus on se, että se vähentää täyden ja uuden kuun haitallisia vaikutuksia, valvotusta, päänsärkyä jne..

    Sanskriitiksi 11 on ekadashii, joten kyseistä päivää kutsutaan ekadashiiksi.

    Ananda Margassa harjoitetaan päivän täyspaastoja ja perusidea on ajoittaa juurikin tuohon päivään. Harjoitusta kutsutaan nimellä upavasa, joka ei mitenkään liity paastoamiseen, vaan tarkoittaa “elää lähellä”, joka liittyy siihen, että paastopäivät ovat hyviä päiviä harjoittaa enemmän meditaatiota, “elää lähellä omaa sisintämme”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *