Rakasta ruokaasi ja itseästi – ja muita hyvän olon kulmakiviä

Blogiin on tullut viime aikoina paljon uusia lukijoita. Kiitos siitä ja tervetuloa mukaan! Koska täällä on paljon ruokavinkkejä ja syömiseen liittyvää asiaa,  ajattelin taas valottaa hieman ajatusiani liittyen  ruokaan ja hyvään oloon laajemminkin.

Kuvat ovat tyttären kanssa kahdestaan tehdyltä lomamatkalta ja liittyvät  oikeastaan aiheeseenkin. Tuona iltana, kun kävelimme rantaa pitkin paljain jaloin hotellille nukkumaan auringon laskiessa oli taas erityisen seesteinen ja hyvä olo. Yleensäkin lomalla on aikaa ajatella ja keskustella. Ja koska yksi ikuinen kiinnostuksen kohteeni on terveellinen ja hyvää tekevä ruoka ja elämäntapa, oli alkukesä siinäkin suhteessa Kreikassa ihanteellista aikaa, täynnä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, kalaa ja paikallisia kasvisherkkuja parhaimmillaan.

Kuumassa ilmassa ei tehnyt mieli syödä kiireesti tai liikaa, vaan nautiskella hitaasti kevyitä ja tuoreita ruokia. Tähänkin asiaan keskityimme taas matkalla sitä edeltänyttä kiireistä arkea enemmän. Siihen,  miten syö. Rakastavaan suhtautumiseen ruokaan ja syömiseen. Ruoka ei ole vihollinen, päinvastoin. Siihen tulee suhtautua rakkaudella. Nautiskellen, kunnolla pureskellen ja hyvällä fiiliksellä.

Niin kuin joogitkin ovat opettaneet jo tuhansia vuosia sitten, ruoka tulisi valmistaakin vain hyvälä fiiliksellä, positiivisilla energioilla. Sama koskee syömistä. Kiireessä syöden, ruokaan ikävästi suhtautuen tai muihin asioihin keskittyen, kehittyy vereen stressihormoneja, kuten adrenaliinia, jotka toimivat ruuansulatusta vastaan. Ikävän yleisiä ovat eilaiset dietit, jotka keskittyvät liian ankaraan syömiseen. Ruoka sulaa parhaiten ja tekee meille hyvää, kun pureskelemme sen kunnolla, nautimme syömisestämme ja teemme ruokailusta miellyttävän kokemuksen. Kunnollinen pureskelu, stressin hallinta ja nesteytys ovat helpoimpia tapoja edistää hyvää ruoansulatusta.

Näin syöden osaa tai oppii myös syömiseen liittyvän tärkeän taidon, syömisen lopettamisen ajoissa. Ravintola-annoksetkin ovat usein ihan liian suuria. Jos ruoan hotkaisee kiireessä, koko annos vain hulahtaa alas ennen kuin nälän tunne saavuttaa mielen. Jos ei ole aktiiviurheilija tai kasvava lapsi tai nuori, ei nykymenolla ja sisätöissä istuessa liian suurelle energiamäärälle löydy kulutusta. Silloin ylimääräinen ruoka rasittaa kehoa ja mieltä ja kertyy meihin aiheuttaen painohaasteita, väsymystä, uupumusta ja erilaisia terveysongelmia. Hitaasti nautiskellen tulee kohtuullisesta (=sopivasta) annoksesta tyytyväiseksi, eikä ruuasta kuulukaan tulla ähkyksi.

Olen muuten käytännössä asunut tämän kesän viileät päivät näissä tuona iltana paikallisesta pienestä putiikista ostamissani yliusuurissa luomupellavahousuissa <3
Luonnollisesti yhtä tärkeää on se, mitä syö. Samat asiat eivät sovi kaikille. Mutta on aika selvää, että kenenkään ei ole terveellistä syödä liikaa kemikaaleja ja elimistölle huonoja aineita. Täällä blogissa tuon esille juuri hyvän olon syömistä. Vuosien varrella ruokavalioni on hioutunut ihanteelliseksi oman jaksamiseni ja terveyteni tuottajaksi. Kyseessä ei ole käytännössä mikään tiukka dietti tai ruuan laskeminen, vaan laadukkaasta syömisestä (ja elämästä yleensäkin!) nauttiminen hyvällä omalla tunnolla. Näihin rakentuvat bloginkin ruokavinkit, pähkinänkuoressa:
  • Ei valmisruokia
  • Ei sokeria
  • Ei juurikaan viljoja (90% viljaton ruokavalio), ei siis pastaa yms. prosessoituja jauhotuotteita
  • Ihanaa puhdasta ja selkeää, ns. ”kokonaista” ruokaa – tiedän ja näen, mitä syön
  • Hyviä, luonnollisia rasvoja ja öljyjä
  • Ei juurikaan kofeiinia
  • Kohtuullisesti alkoholia
  • Paljon, paljon vettä
  • Valtavasti vihanneksia joka päivä
  • Paljon yrttejä
  • Laadukkaita eläinproteiineja kalassa, kanassa ja lihassa
  • Paljon pähkinöitä ja siemeniä
  • Kohtuullisesti maitotuotteita, mukana luonnollinen rasva, kuten paksut luonnonjogurtit ja juustot
  • Paljon marjoja
  • Tuoreita hedelmiä
  • Superfoodeja aamun starttaussmootheissa
  • Kerran vuodessa puhdistava paasto
  • Rakastava suhtautuminen ruokaan
  • Ikuinen harjoittelu stressitekijöiden vähentämiseksi
  • Myrkyllisten tekijöiden välttäminen ruuassa, kosmetiikassa, ympäristössä, ihmisissä, viihteessä
  • Riittävä säännöllinen uni ja lepo
  • Säännöllinen jooga
  • Keho – mieli -tasapainon ja läsnäolon harjoittelu
  • Säännöllinen liikunta luonnossa; merellä tai metsässä
  • Mahdollisimman paljon asioita, joista nautin ja joita rakastan
  • Kaikkea kaunista, uusia kokemuksia, matkoja ja positiivisia ihmisiä
  • Aktiivisia, kiinnostavia projekteja

Viimeiset kohdathan eivät ole perinteisesti syömiseen liitettäviä asioita. Ruoka on kuitenkin polttoaineemme, joka tarvitsee oikean ympäristön ja mm. suoliston terveen bakteerikannan tuottaakseen meille hyvää energiaa. Se on oleellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kun pyrkii kääntymään enemmän sisään- kuin ulospäin, kuuntelemaan itseään, antamaan itselleen aikaa ja nautintoja, myös herkkyys ja oikea suhtautuminen ruokaan ja omaan hyvinvointiin vahvistuvat. Kun omaa kehoa ruokkii hyvyydellä ja rakkaudella, vahvistuvat puolustuskyky, energisyys ja terve olemus. Kuulostaa ehkä itsestäänselvältä tai turhuudelta, mutta kiireisessä nykyajassa, joka täyttyy velvollisuuksista ja solkenaan hoidettavista asioista, on vaara hukata itsensä ja unohtaa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Se on kuitenkin jokaisen aikuisen ihmisen omalla vastuulla. Kun itse voi hyvin, voi huolehta muistakin ja laittaa hyvän kiertämään <3

Kommentit (2)
  1. Niina/ Kuiskauksia -Blogi
    23.8.2015, 21:56

    Seurailen blogiasi tiiviisti, vaikka harvoin tulee kommentoitua. Tiivistelmäsi pohjalta huomasin vielä paremmin, kuinka moni asia osuu yksiin oman ajatusmaailman ja elintapojen kanssa. 🙂
    P.S: Tunnelmallisia lomakuvia ja ihanat nuo housut! <3

  2. inspirations
    25.8.2015, 20:28

    Kiitos Niina kauniista kommentistasi <3 Ihana kuulla samanhenkisten lukijoiden kommentteja omista ajatuksista. Kiva, että olet mukana. Aurinkoista viikkoa sinulle!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *