Nyt on hyvä aika tehdä oman elämän inventaario: 1. kvartaali 2019

Oman elämän inventaario

Oman elämän inventaario

Meillä on mieletön määrä erilaista informaatiota tulkittavana ja käsiteltävänä koko ajan. Pysyäkseen perillä asioista pitää oppia koko ajan uutta tarpeellista ja tarpeetonta tietoa.

Usein erilaisen infoähkyn ja arjen rullaamisen keskellä unohtuu se kaikkein tärkein tarkastelun kohde, minä itse. Mitä minulle kuuluu ja miten voin?

Uudenvuodenlupaukset ovat tuttuja blogimaailmassakin. Vuosi on kuitenkin pitkä aika ja kuka oikeasti pysähtyy vuoden lopussa miettimään, mitä vuosi sitten tuli luvattua ja miten lupaukset tai tavoitteet toteutuivat?

Tähän oman elämän oppimiseen voisi hyvin ottaa mallia liike-elämästä, jossa pääoma käydään lakisääteisesti kunnolla läpi joka vuotisessa tilinpäätöksessä, mutta tavoitteet tehdään kvartaaliksi ja aina uuden alussa käydään läpi edellisen neljännesvuoden asiat. Eikö vähintään yhtä usein olisi hyvä pysähtyä hekeksi miettimään omaa elämää, omaa henkistä ja fyysistä pääomaa? Omia ajatuksia, elämää, haaveita, tavoitteita, pelkoja, unelmia?

Nyt pääsiäisenä olisi aika hyvä aika pysähtyä hetkeksi miettimään, miten alkuvuosi on kulunut ja mitä minulle kuuluu nyt.

Aloitan kirjoittamalla tähän nyt pääsiäisenä oman kvartaalitarkasteluni erilaisista hyvinvointinäkökulmista. Mitä uutta tein, miltä se tuntui, pääseekö se jatkoon ja mitä haluaisin tehdä eri lailla seuraavalla kvartaalilla. Minulla kohtia kertyi 9, sinulla se voi olla enemmän tai vähemmän:

Oman elämän inventaario vuoden ensimmäisestä kvartaalista

Säännöllinen ulkoilu

Arki on rullannut nopeasti. Olen tyytyväinen muutamaan uuteen hyvinvointitapaani. Kerroin jo aikaisemmin postauksessa Maapallomaanantai: autoilijasta kävelijäksi, että toimistoni muutettua lähemmäksi kotiamme, aloin kävelemään työmatkat helmikuun alusta. Siitä on tullut minulle uusi elämäntapa, josta nautin todella paljon ja nyt valitsen kävelyn autoilun sijasta usein muutenkin.

Tätä tapaa aion jatkaa ja oikein odotan kesäkaudella kävelyä uusia reittejä pitkin valoisissa aamuissa ja illoissa.

Oman elämän tarkastelua

Hiki pintaan joka päivä

Olen myös lisännyt liikuntaa arkeen. Otin tavoitteekseni nostaa hien pintaan joka päivä (en muuten hikoile kovinkaan helposti eli tähän tarvitaan kunnollista sykkeen kohotusta). Treenin ei tarvitse olla pitkä, 30 min. kuntosalia, aeroobista treeniä tai tunti intensiivistä joogaa on hyvä. Joka päiväinen liikunta ja ulkoilu on paras mahdollinen energisyyden ylläpitäjä. Tätäkin aion jatkaa kesää kohti.

Meressä uiminen

Aloitin viime kesänä joka päiväisen meressä uimisen ja pitkästä aikaa olen jatkanut sitä talven yli. Syksylläkin kävin pulahtamassa joka päivä, mutta nyt vuoden alussa tahti on harventunut pariin kolmeen kertaan viikossa. Siitä aion pitää kiinni, mikään ei saa aikaan samanlaista energiabuustia ja tavallaan myös rauhoittumista kuin pulahdus kylmään meriveteen. Se nollaa mielen, rentouttaa lihakset ja laitaa kropassa verenkierron liikkeelle. Ihaninta pulahtaminen on auringonnousussa tai -laskussa.

Kunnon tauko työpäivään

Kirjoitin postauksessa Terveelliset minitauot päivällä parantavat unen laatua siitä, miten tärkeää on tauottaa työpäivää kunnolla. Liian pitkä keskittyminen (tai yhtä hyvin mikä tahansa työ, myös monotoninen liike) päivällä jättää helposti aivot pingotustilaan myös yöllä ja nukahtaminen voi kestää tai unen katkettua on vaikea saada unta uudelleen. Tämä on ollut ongelmani todella pitkään ja liian helposti lipsun työn tauottamisesta.

Juuri ennen pääsiäistä pidin muutamana päivänä todella pitkästä aikaa kunnon ruokatauon – ja huomasin taas, että saan ihan yhtä paljon päivällä aikaan, vaikken tinkisikään tauoissa. Miten tämän onkaan niin vaikeaa muistaa? Nämä tauot  ovat todennäköisesti ainakin osittain syynä siihen, että siitä asti olen myös nukkunut paremmin kuin aikoihin. Uni on niin tärkeää terveydelle, että tätä uutta tapaa aion myös pitää yllä mahdollisimman usein. Kuten sitäkin, että syön aina lounaan klo 11-14 välillä.

Uusi ilmansuunta nukkumiselle

Toinenkin uneen liittyvä tekijä on astunut elämääni hiljattain, noin 3 viikkoa sitten. Kirjoitin viime viikolla postauksen Mihin ilmansuuntaan nukut? Ayurvedan ja Fenshuin mukaan sillä on iso merkitys. Siinä kerroin että meillä on alettu nukkua päät etelään päin ja miksi niin. Sekä minä että mieheni ollaan tosiaankin alettu nukkua paremmin sen jälkeen. Tämäkin uusi tapa menee ehdottomasti jatkoon.

Auyrveda

Olen alkanut taas tutustumaan syvällisemmin Ayurvedan saloihi, tästäkin kirjoitin aikaisemmin: 10 faktaa Ayurvedasta -postauksessa. Mitä enemmän sitä opiskelen, sitä luonnollisemmalta se kaikki tuntuu ja sitä enemmän haluan oppia lisää. Tuntuu, että liian monessa asiassa olemme vierottuneet luonnollisista asioista nykymaailmassa ja yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla onkon huikean hyvä vaikutus. Ayurveda saa pysyä elämässäni jatkossakin enenevässä määrin pukkuhiljaa. Haluan ottaa uusia käytäntöjä vähitellen kokeiltavaksi, opittavaksi ja pohdittavaksi.

Rennompi asenne

Tätä haluan herätellä lisää ja se sopii minusta myös hyvin tähän vuodenaikaan. Mitään ei tapahdu väkisin ja oikeasti kaikki strssi, pelko ja liika kiire on turhaa. Usein vain minullakin yrittäjänä, vaimona, äitinä ja tyttärenä on niin monta rautaa tulessa, että tämä unohtuu. Stresaantuneena muutun helposti liiankin vaativaksi ja meno vain kiihtyy, kun pitäisi olla ihan toisin päin. Seuraavan kvartaalin mottoni saakin olla ”vähemmän on enemmän”. En juokse asioiden perässä, vaan ymmärrän, että oikea flow ja tämä hetki ovat tärkeintä, kaikella on aikansa ja paikkansa. Tämäkin on Auyrvedista ajattelua.

Laiturilla

Enemmän aikaa ystäville

Tämä taisi olla uudenvuoden tavoitteeni eli sitä onkin nyt hyvä tarkastella ja todeta, että eipä ole onnistunut hyvin toistaiseksi, mutta tässä aion ryhdistäytyä kesäkaudella. Kaikilla on arki täynnä, ja on niin helppoa antaa viikkojen vain rullata omalla painollaan. Minulla on niin ihania ystäviä ympärilläni, että haluan myös järjestää heille enemmän aikaa. Kevät ja kesä olkoon sopivaa aikaa yhteisiin kävelyihin, lounaisiin, peli-iltoihin tai mihin tahansa kuulumisten vaihtoon. Otan tavoitteeksi harjoitella sosialisoimaan arkirutiineita ja tekemään enemmän yhdessä.

Parisuhde

Olin 19-vuotias, eli nuorempi kuin molemmat lapsemme nyt, kun tapasin mieheni. Silti meillä elämä tai parisuhde ei ole missään vaiheessa käynyt tylsäksi, päinvastoin. Aika erilaisia tyyppejä olemme molemmat, mutta silti arvot ja intressit ovat useimmiten yhteisiä. Voisin kuvailla parisuhdettamme elämänmakuiseksi, tunteelliseksi, pääsääntöisesti ihanaksi ja meidän perheen punaiseksi langaksi.

Ei meilläkään tietysti tanssita ruusuilla päivästä toiseen, mutta pääsääntöisesti parisuhteesta saamme voimaa ja enegiaa koko elämään. Meillä on jotenkin hiljainen ymmärrys siitä, että meidän suhteemme pitää pysyä kasassa, eikä se tapahdu itsestään. Silloin kahden yrittäjän ja neljän suuren persoonan arki rullaa. Päivät eivät muistuta toisiaan, eikä niiden tarvitsekaan. Näin pitkään liittoon mahtuu paljon yhteisiä kokemuksia, sekä niitä superupeita että niitä surullisia. Samaan suuntaan kulkemalla tuntuu, että mistä vain selvitään ja arkisistakin päivistä saadaan aikaan niitä ihania. Tärkeintä taitaa olla se positiivisuus. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi mihinkään muuhun.

Luovuus

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Minunkin elämässäni on tarpeeksi taulukoita, listoja, muistettavaa, huolehdittavaa, velvollisuuksia, aikatauluja jne. Balanssi on tärkeää ja siksi tarvitsen luovuutta jokaiseen päivääni; kauniita asioita, luovia projekteja, uuden tekemistä, ihanaa musiikkia, visuaalisuutta, leikkiä ja pelleilyä. Tätä meillä on viljelty taas tänä vuonna ja sillä mennään myös kesää kohden. Luovuudesta tuskin haluan luopua koskaan.

Mikä on sinun elämäsi inventaario juuri nyt?

Tämä listani ei ole tärkeysjärjestysessä. Se syntyi ihan ajatuksen virrasta. Mitä asioita sinä haluaisit tarkastella omassa elämässäsi? Suosittelen tekemään pienen inventaarion jo tässä vaiheessa. Nyt keväällä on hyvä tehdä huomoita, tarvittavia korjausliikkeitä ja itsensä onnitteluita. Kesälomaan on vielä matkaa.

hyvinvointi onnellisuus tyohyvinvointi stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *