Maapallomaanantai: 5 x ekologiset lahjavinkit

Maapallomaanantai: 5 x ekologiset lahjavinkit

 

Ostosakosta on tullut uusi trendi ja turhaa kulutusta pyritään yleisestikin järkevöittämään. Päänvaivaksi nousee usein vierailut ja juhlapäivät. Silloin on ihanaa muistaa läheisiä, muttei turhien tavaroiden hankinnan kustannuksella. Keräsin tähän vinkkejä, joita on kiva antaa ystäville lahjoiksi hyvällä omalla tunnolla ympäristöystävällisyys huomioiden.

Kestävät kotimaiset vaatteet

Sain niin pehmeät ja kauniit käsineet Juliaanalta synttärilahjaksi, että haluan vinkata niistä muillekin. Suomalaiset Paccas-käsineet tehdään Pohjanmaalla lampaan tai poron nahasta, joka on eettinen ja ekologinen valinta. Eläin saa vaeltaa vapaana luonnossa ja nahka on lihateollisuuden sivutuotetta. Hiilijalanjälki jää huomattavan pieneksi.

Poro ei tarvitse lämmitettyä rakennettua ympäristöä eikä sen ruokkimiseen tarvita erillistä tuotantoprosessia. Nahan kuljetusmatka nahkatehtaalle sekä nahkatehtaalta Paccasille on lyhyt. Tämä perheyhtiö on kerännyt neljän sukupolven ajan ammattitaitoa, jota hyödyntää nyt tämän päivän tarpeisiin.

Lahjan saajan omaa elämänkatsomusta pitää tietysti arvostaa ja esim. vegaanille ei anneta mitään eläinperäisia tuotteita. Aina on kuitenkin vaihtoehtoja ja Suomesta löytyy iso valikoima monenlaisia eettisesti tuotettuja ja korkeanlaatuista designia edustavia vaatteita, joita kannattaa suosia. Samalla edistää kotimiasta työllisyyttä ja lahjojen lyhyitä kuljetusreittejä.

Trendikästä kierrättämistä lahjaksi – käytetty on arvokkaampi kuin uusi

Uudet kierrätyskaupat ovat kivoja vierailukohteita ja kiinnostavia aarreaittoja. Kuukauden takaisessa Maapallomaanantaissa kirjoitin Reloven uudesta ihanan boheemista Fredan liikkeestä, jossa on kierrätyskaupan lisäksi kahvila ja pop up-designia. Lahjakortti sinne miellyttää varmasti ketä tahansa.

Relove

Yhtä hyvin voit kierrättää lahjaksi jonkin itsellesi mieleisen vaatekappaleen, korun tai kirjan, josta tiedät ystäväsi pitävän.

Viherkasvit

Ilmoittaudun kaktustelijaksi – rakastan erilaisia kaktuksia. Ja kyllä, olen antanut niille nimet ja juttelen niille. Viime aikoina olohuoneen nurkkaan on alkanut kerääntyä kaktusten ympärille pieni viidakko palmuja, ja muitakin viherkasveja.

Pari kertaa olemme vieneet lahjaksi kaktuksen ja ainakin niiden iloisesta vastaanotosta päätellen tästä lahjaideasta kannattaa myös vinkata eteenpäin. Kaktus ruskeassa paperikassissa narulla solmittuna on helposti hankittava ja monelle sopiva tuliainen.

Kaktuksen persoonallisuutta on myös aina osattu arvostaa. Opiskeluaikanani markkinointitunnilla kävi luennoimassa Suomen johtavan mainostoimiston AD, joka antoi vinkkejä työnhakuun. Tarinan mukaan edellisen työpaikan oli napannut hakija, joka erottui muista tavallisista työhakemuksista lähettämällään kaktuksella.

viherkasvit

Tunnelmallinen illallinen vegaanisista herkuista

Herkkuillallinen on aina hyvä idea. Valmista ihana kasvisruokadinneri, kata ateria pöydälle tai piknikiksi olohuoneen lattialle. Koristele se kynttilöillä ja luonnosta haettavilla lehdillä ja oksilla. Jos et ehdi ja jaksa kokata, varaa pöytä ruokahävikkiravintolasta.

Jos lahjan saaja on kasvissyöjä, on lahja luonnollisestikin mieleinen. Toisaalta kasvisruoka on kovaa vauhtia kasvava trendi ja kasvisillallinen olisi todennäköisesti mieleinen ja kiinnostava kokemus kenelle tahansa. Illallisen kanssa voi antaa reseptin mukaan otetavaksi.

Jos yhteistä aikaa ei löydy, anna illallinen paperikassissa – ja pakkaa rseptin mukaan ruoka-aineet ja pari kynttilää lahjaksi. Helppo vaihtoehto on Härkis-paketti lisukkeineen. Reseptejä löydät joka makuun täältä.

Luomu Campo Viejo Cava

Yhteinen aika ja muki yrttiteetä tai lasillinen luomuviiniä

Anna lahja ystävyydelle. Näin hektisenä aikana aika on arvokasta luonnonvaraa, jota jokainen osaa arvostaa. Aina ei tarvitse venyä koko illalliseen pitkän kaavan mukaan. Kutsu ystävä istumaan vaikka pariksi tunniksi iltaa ja tarjoa mukillinen yrttiteetä tai lasi luomuviiniä tai -kuohuvaa marjojen kanssa.

Kuvat ovat naistenpäivän illalta. Tämä toiselta ystävältäni saatu luomukuohuva on myös vinkkaamisen arvoinen, kaunis pullo ja hyvä juoma. Ystävän kanssa vietetty aika on aina myös lahja itselle – ainakin itse taas rentouduin niin hyvin, että nukuin seuraavat pari yötä paremmin kuin koko viikkoon.

Laita hyvä kiertämään muulloinkin kuin jouluna

Joulu on hyväntekeväisyyden trendisesonki, mutta samoja ideoita voi hyödyntää koska tahansa. Aina on hyvä idea auttaa. Kurkkaa ideoita postauksesta 9 helppoa tapaa auttaa ja jakaa joulumieltä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *