Lukeminen edistää hyvinvointia ja terveyttä

Tämä käyttämäni otsikko on (hieman mukaelemanani) sama kuin Lukukeskuksen julkaisemasta 10 kohdasta, miksi lukeminen on hyväksi. Siinä on niin paljon muutakin kiinnostavaa faktaa lukemisesta, että lainaan tähän muutamia.

Lukeminen edistää hyvinvointia ja terveyttä

“Lukemisella on lukuisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa vaativa lukeminen tarjoaa vastapainoa kiireiseen ja lyhytjännitteiseen työelämään. Lisäksi se kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä parantaa keskittymiskykyä.”

Olen aivan samaa mieltä, vaikka usein syyllistyn “pitäisi lukea useammin” -ajatteluun. Kirjoilla on nykyään niin paljon kilpailijoita, mutta harvasta tekemisestä tulee oikeasti yhtä hyvä ja rento olo. Lukemisessa mielen on pakko viipyä samassa aiheessa hetki ja samalla rauhoittua ja rentoutua, juuri päinvastoin kuin työpäivän aikainen multitaskaaminen, jolloin asioista sinkoaa vähän joka tuutista samaan aikaan.

“Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan lukeminen on tehokas tapa alentaa stressitasoa. Jo kuudessa minuutissa lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Kaunokirjallisuuden lisäksi sama vaikutus on tietokirjojen ja sanomalehtien lukemisella.”

Todellakin, jos vertaan sitä että katson illalla jotain sarjaa tunnin tai siihen, että luen hetken kirjaa… olen paljon rentoutuneempi vaikka vartin lukemisen jälkeen ja ihan valmis nukkumaan. Eli saisin 45 min, enemmän yöunta kuin jos samaan aikaan katsoisin koko ohjelman loppuun. TV rytmittääkin nukkumaanmenoamme ihan väärin. Harvoin tulee kesken jakson laitettua tv kiinni, mutta kirjan kannet napsahtavat kiinni heti, kun väsymys ottaa yliotteen.

“Lukemisharrastuksella voidaan hidastaa ikääntymisen haittoja, kuten aivojen rappeutumista ja dementian puhkeamista. Aikuisilla paljon lukevilla tehdyt aivotutkimukset ovat osoittaneet laajojen aivoalueiden aktivoituvan pitkää, tarinallista tekstiä luettaessa. Tutkimukset osoittavat lukemisesta olevan etuja muistijärjestelmille ja erityisesti muistin säilymiselle ikääntyessä. Kirjoja ahkerasti lukevien eliniän on havaittu olevan 2 vuotta pidempi kuin ei-lukevilla.”

Huimia tuloksia. Tuskin samaa voidaan sanoa tv:n katselusta.

“Lukemisen stressiä alentava ja rentouttava vaikutus voi itsessään edesauttaa unta. Perheissä, joissa luetaan iltasatu 1-6-vuotiaan lapsen yöuni kesti puoli tuntia pidempään verrattuna perheisiin, joissa lukemista ei harrastettu.”

Lasten ollessa pieniä, luin heille joka ilta. Siinä samassa rentoutui itsekin ja aina lapset nukahtivat nopeasti ja nukkuivat aamuun asti. Vaikka lapsille ei enää tarvitse lukea, voisin hyvin elvyttää saman iltalukutavan taas. Minusta syksy on parasta aikaa lukemiselle. Onneksi lainasin ystävältä tänään taas ison pinon uusia kirjoja. Lukeminen on hyvä ottaa tavaksi muulloinkin kuin vain lomalla uima-altaalla rentoutuessa.

Olen aloittanut myös äänikirjojen kuuntelemisen. Usein silmäni rasittuvat, kun työssäni tuijottelen niin paljon näyttöjä. Siksi on ihanaa sulkea silmät ja kuunnella kirjaa, tulee ihan lapsuuden iltakirjojen lukeminen mieleen.

Kuvat kohteessa Levante Beach Resort. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *