Maapallomaanantai: Kavli + Härkis = kotimaista ruokaa korkealla moraalilla

Kavli + Härkis = kotimaista ruokaa korkealla moraalilla

Kuvan resepti Täytetyt herkkusienet Välimeren tyyliin löytyy täältä. 

Viime viikon talousuutisista moni varmasti huomasikin kiinnostavan yrityskaupan; Härkis saa uutta kasvuvoimaa, kun norjalaiseen konserniin kuuluva Kavli Oy osti suomlaisen Verso Food Oy:n.

Kehittelen tänne blogiin viikoittain Härkis-tuotteista erilaisia reseptejä. Silloin tällöin inspiroidun kirjoittamaan tästä innostavasta yheistyöstä jotain muutakin – mm. postaus Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä, jota yllätyksekseni innostuitte lukemaan yli 30 000 kertaa. Näin ollen huomaan, että te lukijatkin olette  kiinnostuneista myös blogeissa esiteltyjen tuotteiden taustoista ja siksi haluan jakaa nyt omiakin ajatuksiani tästä hienosta uutisesta.

Aloitin Verson kansa yhteistyön jo vuosia sitten, ennen kuin edes Härkis oli saanut nimensä. Innostuin tästä suomalaisesta innovaatiosta, jossa vanha kotimainen kasvipohjainen perinneraaka-aine on onnistuttu jalostamaan poikkeuksellisen helppokäyttöisiksi ja maukkaiden reseptien loihtimiseen sopiviksi tuotteiksi.

Kavli + Härkis = kotimaista ruokaa korkealla moraalilla

Kun tutustuin Vero Foodin perustajiin, arvostukseni yritystä kohtaan vain kasvoi. Tämäkään ala ei ole tässä pienessä maassa niitä kaikkein helpoimpia, mutta lähtökohdat ovat olleet alusta asti hyvät. Ihmiset tekevät työt ja päätökset ja olen aina ajatellut, että ihmisiin tutustumalla voi myös ennustaa yrityksen tulevaisuutta. Tavatessani ensimmäistä kertaa johtaja Tarjan, kerroin, että minulle on tärkeää, minkälaisten yritysten ja ihmisten kanssa teen yhteistyötä. Leena sanoi minulle, että Versossa halutaan tehdä hyvää ruokaa ja parantaa maailmaa. Se oli selkeä viesti.

Verson tuotteiden taustalla oli jo silloin joukko oman alansa kokeneita ammattilaisia, jotka lisäksi ovat aitoja ja lämminhenkisiä ihmisiä. He tekevät tätä vaativaa työtä tinkimättömällä sinnikkyydellä ja ennen kaikkea suurella sydämellä omaan asiaansa uskoen. Oli ilo päästä mukaan kasvattamaan näkyvyyttä ja innovoimaan reseptejä tämän porukan kehittämistä tuotteista. Reseptipostausten lisäksi on tullut kuvattua yhdessä Härkis-annoksia niiden tuotepakkauksiin kotistudiollani, tehtyä reseptivideoita, lukijakilpailuja, sesonkikampanjoita, ja osallistuttua tapahtumiin ja messuille.

Alkuvuosien jälkeen vauhti on vain kiihtynyt ja Verso on kasvanut 17 työntekijän menestyksekkääksi yritykseksi, jonka Härkis-tuotteet ovat tuttuja jo kolmelle neljästä suomalaisesta ja joka  parhaillaan investoi omaan tuotantolaitokseen Kauhavalle Etelä-Pohjanmaalle, härkäpapujen kotiseudulle.

Hienojen uutisten talvi

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla nähtiin härkäpapuja monissa ruoissa ja Verso Foodin johdon naiset Leena ja Tarja juhlivat linnassa nuoren suomalaisen korumuotoilijan, Jaana Junkkaalan, suunnittelemissa härkäpapukoruissa. Alkuvuoden Verson merkittävä talousuutinen oli Härkis-tuotteiden pääsy myyntiin 400 japaniliskauppaan, mikä olikin vasta alkusoittoa yrityksen uutisoinnille.

Härkäpapukorvikset by Pioni Design 

Kasvua ympäristöystävällisillä ruoka-aineilla ja jakamista hyväntekeväisyyteen

Miksi haluan kirjoittaa tästä yrityskaupasta tänä vuonna aloittamassani uudessa Maapallomaanantait-postaussarjassa? Siksi, että minusta tämä kuuluu niihin harvinaisiin ja monesta näkökulmasta merkittäviin talousuutisiin, jotka anasaitsevat mahdollisimman paljon näkyvyyttä toimiakseen esimerkkinä tämän päivän talousajattelussa.

Edellisen kerran taisin olla yhtä innostunut yrityskauppauutisista, kun suomalainen Supercell myytiin kiinalaisille ennätysisossa kaupassa. Arvostettavaa tässä oli se, että yhtiön toiminta ja verojen maksu jatkui Suomessa. Sen jälkeen olen myös seurannut kiinnostuksella yhtiön ja sen omistajien upeaa ideaa laittaa hyvä kiertämään, kun hyvä ystäväni Ulla lähti luotsaamaan heidän perustamaansa Me-säätiötä, joka jakaa merkittäviä summia varallisuutta hyväntekeväisyyteen.

Tällaista toimintaa tarvitaan lisää ja nyt Härkiksen tekijä Verso Food astuu samaan maailmaan yhdistyessään norjalaisen Kavlin kanssa. Kavli Oy tunnetaan jo Suomessa mm. Planti-kaura-ja soijapohjaisista tuotteista, jotka valmistetaan Turussa. Jatkossakin Verso Food jatkaa toimintaansa Suomessa ja maksaa veronsa kotimaahan. Kavli hakee voimakasta kasvua, jonka perustana on kasvipohjainen ruoka. Ympäristöystävällisen ruokateollisuuden kasvun hyöty laitetaan kiertämään hyviin tarkoituksiin, sillä Kavli on merkittävän osan tuotostaan hyväntekeväisyyteen jakava säätiöpohjainen yritys. Viime vuonna se lahjoitti ympäri maailmaan hyväntekeväisyyteen noin 14 miljoonaa euroa.

Kuten olen todennut aikaisemmissa Maapallomaanantai-kirjoituksissani, me kaikki voimme vaikuttaa ja isot joet tosiaankin kasvavat pienistä puroista – oli kyse sitten oman ruokahävikin minimoimisesta tai niistä ostopäätöksistä, joita teemme kaupan hyllyillä. Minulle on tärkeää tietää, että valitessani Härkiksen, saan kotimaisista raaka-aineista kestävin tuotantoprosessein tehdyn tuotteen, joka muuttuu keittiössäni helposti maukkaaksi ateriaksi – ja  lisäksi valitsen samalla tuotteen yhtiöltä, jonka tuottoja jaetaan poikkeuksellisen hyvin. Viime vuonna Kavli-säätiö tuki Suomessakin mm. lasten ja nuorten sekä vanhusten ja vammaisten hyvinvointia.

Onnea Härkiksen tekijöille ja koko uudelle tiimille ja toiminnalle hienoista uutisista ja menestystä suurella sydämellä valitulle tulevaisuudelle <3

Muut Maapallomaanantai-kirjoitukset löydät täältä.

 

 

 

treeni-ja-ravinto kasvisruoka
Kommentit (4)
 1. Tämän uutisen huomasinkin, mutta se meni aika lailla ohi muussa uutisvirrassa. Hyvä, että nostit aihetta enemmän esille, ainakin minulle tällainen info on todella tärkeää. Nyt on niin paljon terveellisiä ruokia saatavilla, että myös valmistajien taustat vaikuttavat siihen, mitä haluaa kotona suosia.

  1. inspirations
   11.3.2019, 15:39

   Hei Klara! Kiva kun jätit mielipiteesi. Ihan samoilla aaltopituuksilla olen kanssasi. Ruoan valmistajalla on iso merkitys ja aina on plussaa, jos taustalta löytyy myös näin hienoja arvoja.

 2. Hei! Kiitos että kirjoitit tärkeästä aiheesta, tällaisia olisi kiva lukea blogeissa enemmänkin. Hyvä Verso! Hienoa toimintaa, kun tuntuu että pörssiyhtiöt jyräävät kaikkialla.

  1. inspirations
   11.3.2019, 15:40

   Tintti, kiva että pidit kirjoituksesta ja kävit kertomassa siitä. Näitä uutisia on kiva jakaa ja siksi on hienoa kuulla, että niitä arvostetaan sielläkin päässä. Kivaa viikkoa sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *