Kananmunan tärkeimmät terveyshyödyt

Kananmunan tärkeimmät terveyshyödytpekoniNyt seuraa pieni ylistyspuhe kananmunalle. Se on helppoa ja hyvää ruokaa, joka ansaitsee tulla kehutuksi : )

Meillä syödään yleensä viikonloppuiksin kananmunia sisältävä aamiainen, kun arkikiireissä lähdetään kotoa smoothieiden voimalla.

Kananmunan tärkeimmät terveyshyödyt

Kananmuna on oikeaa superruokaa. Keltuaisessa on silmille ja näölle tärkeitä antioksidantteja, joiden on todettu ehkäisevän mm. silmänpohjarappeumaa. Lisäksi kananmunassa on koliinia joka on tärkeää aivoille ja verenkiertoelimistölle. Kaikkein tunnetuin kananmuna on valkuaisaineistaan, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat viruksilta.

Kananmunasta on paljon positiivisia tutkimustuloksia. Valitettavasti vanha kolesterolipelottelu on edelleenkin ajoittain voimissaan. Tietenkin ruokavalio on kokonaisuus, eikä mitään ainesosaa kannata liioitella. Kananmunan kolesteroli ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon, vaan maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta ja pystyy tuottamaan sitä elimistön tarpeiksi. Jos sitä on paljon ruoassa, maksa vähentää tuotantoaan ja päinvastoin.

Esim. Amerikan sydänyhdistys suosittelee munia jokapäiväiseksi ravinnoksi. Suomessa ollaan varovaisempia ja suositus on n. 5 munaa viikossa, mutta osa asiantuntijoista on täälläkin sitä mieltä, että munia tulisi olla lähes päivittäisessä ruokavaliossamme.

Kananmunia syövillä ihmisillä on todettu olevan yleisestikin parempi ruokavalio. Syynä voi olla sekin, että koska kananmuna pitää pidempään kylläisenä, ruokavalio pysyy parempana koko päivän aamiaista munan jälkeen. Ehkä juuri tästä syystä kananmuna auttaa myös painonhallinnassa. Sen tiedetään saavan elimistön tuottamaan ruokahalua hillitsevää hormonia.

Paljon blogin kananmunareseptejä löydät täältä.

Kaiken hyvän lisäksi kananmuna on mielestäni äärettömän kaunis, kuinkakohan monta hiilipiirustustakin olen tehnyt tuore kananmuna mallina : )

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *