Uuden lajin tai harrastuksen aloittaminen aikuisiällä

Syksyisin tekee mieli aloittaa jokin uusi harrastus tai kokeilla jotain itselle vähemmän tuttua lajia. Onko uuden lajin tai harrastuksen aloittaminen aikuisiällä kannattavaa, mahdollista ja järkevää?

Aktiiviliikkuja -irrottaudu rutiineista

Kun katson omaa liikuntataustaani, pystyn erottamaan selkeitä vaiheita. Nuorena pelasin jalkapalloa. Parikymppisestä eteenpäin aloin käydä ryhmäliikuntatunneilla, spinningissä, juoksemassa ja steppijumpissa. Kolmekymppisenä aloitin kotitreenauksen ja lihaskuntoharjoittelun, juoksun kulkiessa näiden lajien rinnalla. Noin kymmenen vuotta olen nyt siis treenannut lihaskuntoa salilla ja kotona, sekä juossut, joogannutkin.

Voimaharjoittelu ja juoksu ovat hyvä yhdistelmä, mutta välillä pohdin, että olisiko taas, uudelle vuosikymmenelle siirtymisen myötä, hyvä aloittaa jokin uusi laji tai harrastus. On helppo tehdä niin kuin on aina ennenkin tehnyt. Omista rutiineista irrottautuminen sen sijaan vaatii vaivaa ja uskallusta, mutta voi olla toisaalta todella antoisaa.

Varsinkin jos liikunta on hyvin yksipuolista olisi hyvä pohtia tekisikö vaihtelu terää. Kehittyminen voi pysähtyä ja innostus lopahtaa, jos junnaa samoja polkuja ja tekee samoja treenejä vuodesta toiseen, vaikka se turvallista olisikin.

Uuden lajin myötä kehoni, sekä mieleni saisivat uusia ärsykkeitä ja virikkeitä. Uuden lajin pohtimisen voisi aloittaa vaikkapa omista heikkouksista (vaikka toisaalta silloin mennään kyllä usein vahvasti epämukavuusalueelle). Minulle tällaisia voisivat olla vaikkapa tanssitunnit, restoratiivinen jooga tai kamppailulajit. Olen toisaalta ollut joskus myös tilanteessa, jossa olen jo muutaman kokeilukerran jälkeen tullut tulokseen, että tämä laji ei ole minua varten. Tai sitten olen vain luovuttanut liian helposti.

Olin pari viikonloppua sitten katsomassa Crossfit -kisoja ja se näytti kyllä todella hauskalta. Crossfittiä olisi mahtava kokeilla (olen ollut vain yhdellä näytetunnilla). Toinen mikä kiehtoo on triathlon, mutta en osaa kunnolla uida (siis kovaa. Uin sammakkoa..). Siinäpä olisi minulle kehitettävää: uintitekniikat, rauhoittuminen erittäin hitaaseen joogaan tai twerkkauskurssi.

Uuden edessä – uusi laji tai harrastus

Jos olet sitä tyyppiä, joka aloittaa, jos ei nyt joka syksy, mutta usein kuitenkin liikkumisen aina alusta, saatat olla uuden harrastuksen tarpeessa. Voi olla, että yrität treenaamista kuntosalilla kerta toisensa jälkeen, mutta aina into lopahtaa.

Voisiko olla, ettei kuntosalitreenaus ole yksinkertaisesti sinun juttusi? Joskus menemme villitysten perässä: harrastetaan zumbaa, koska kaikki muutkin tekevät niin, mutta parempi ja kiinnostavampi laji löytyisikin zumbasalin naapurista tai ulkopuolelta.

Kokeileminen on avainsana. Mitä enemmän ikää tulee, sen suuremmaksi kynnys uuden aloittamiselle saattaa nousta. Omia kykyjä ja kuntoa epäillään. Epämukavuusalueelle ei ole helppoa astua. Mutta ilman kokeilemista ei voi tietää, mihin sitä voikin hurahtaa, ihan täysillä.

Kun minun treeniryhmiini tulee uusia treenaajia, kertoo moni, että heitä jännittää aluksi. Pärjäänkö, jaksanko, osaanko? Helpotus on suuri, kun ensimmäinen treeni on vetäisty läpi porukassa, ja uusi treenaaja saa huomata, että hän pärjäsi, osasi ja jaksoi!

Onnistumisen kokemukset ovat aloittamisessa avainasemassa. Liikunnasta pitää tulla hyvä olo ja fiilis. Minun mielestäni myös yhteisöllisyys tukee usein harrastukseen sitoutumista. Treeneihin tullaan myös sen takia, että siellä on ystäviä, hengenheimolaisia. Uusi laji on myös helpompi aloittaa porukassa tai vaikka kaverin kanssa, jos yksin nyrkkeilysalille meneminen pelottaa.

Uuden lajin riskit

Kerroin, että olen pelannut aiemmin jalkapalloa ja crossfit kiehtoisi minua. Olen kuitenkin tullut varovaiseksi. Moni kanssani teininä futista pelannut on mennyt aikuisten futisporukoihin mukaan nyt aikuisiällä. Minusta tämä on mahtavaa! Itse kuitenkin pelkään loukkaantumista. Olen sen verran henkeen ja vereen -pelaava tyyppi, että uskoisin olevani ruvella ja paketissa jo ensimmäisen pelin jälkeen. Crossfitissäkin pelottavat vammat. Kilpaileminen on minussa vahva vietti, ja uskon, että ylittäisin itseni, vähän liikaakin, jokaisessa treenissä. Korjatkaa, jos olen väärässä. Tärkeää on jokatapauksessa löytää itselleen ammattitaitoista ja lähtötason huomioivaa opastusta ja ohjausta.

Uuden lajin aloittamisen riskinä on toisaalta myös innostavan uuden treenimuodon löytäminen, joka imaisee mukaansa. Silloin motivaatiota ei tarvitse etsiä talven pimeinä iltoinakaan, vaan treenaamaan tulee lähdettyä kuin itsestään. Siksi kannustan kokeilemaan uutta. Olitpa sitten aktiivinen liikkuja tai vähemmän treenannut/treenitaukoa pitänyt kanssakulkija. Mitä hävittävää sinulla on?

Nyt, jos koskaan.

Kysy itseltäsi: missä haluaisit kehittyä? Minkä taidon haluaisit oppia? Minkälainen liike antaa sinulle eniten hyvää fiilistä? Mitä et ole vielä koskaan kokeillut?

Mikä on sinun uusi lajisi?

Uutta päin!

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Stressin vaikutukset ihoon – Tunnista ja hoida stressi-iho oikein.

Tuu someen: @ansaivo instagramissa

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *