Miksi lähteä omalle lomalle/hyvinvointimatkalle?

Hyvinvointimatkailu tuntuu olevan tällä hetkellä todella pinnalla. Naapurimaassamme Ruotsissa mennään tässä asiassa edellä. Olen nimittäin jo useamman vuoden, ruotsalaisia hyvinvointilehtiä lukiessani, pannut merkille, kuinka erilaisia Bootcamppeja, joogamatkoja, juoksureissuja ja hyvinvointileirejä on tarjolla jos jonkilaiseen makuun. Näitä matkoja mainostetaan, ja niistä kerrotaan ruotsalaismedioissa laajasti.

Suomessakin matkoja on toki järjestetty, mutta pienemmässä mittakaavassa. Treenimatkailu näyttää olevan trendi, varsinkin ikäisilläni naisilla, joiden lapset ovat jo hieman kasvaneet ja omaa aikaa alkaa taas olla eri tavalla.

Minä sain ensikosketukseni hyvinvointimatkailuun viime vuonna, kun lähdin ex tempore joogalomalle Italian Garda-järvelle. Kyseinen matka oli monessa mielessä käänteentekevä. Se oli ensimmäinen ”ihan oma lomani” lasten saannin jälkeen.

Huomasin, että vaikka kaipasin reissussa perhettäni, teki aikuisten seurassa (ja ihan omassa seurassani) oleminen todella hyvää! Aloin pohtia, mikä minut sai lähtemään juuri silloin, ja miksi oma loma teki niin älyttömän hyvää.

Kun lapset ovat isompia..

Olen toteuttanut monta haavettani lasten kasvamisen tahtiin. Suoritin hyvinvointivalmentaja- ja kuntosalivalmentaja sekä pt-koulutukset silloin, kun lapset olivat kasvaneet sen verran, että minua ei tarvittu ihan joka hetki. Omaa aikaa oli vaan enemmän ja se vapautti tilaa erilaiselle tekemiselle.

Kun lapset olivat pieniä, tuli kaikki vapaa-aika ja lomat vietettyä yhdessä koko perheen kanssa. Ei tullut ihan ensimmäisenä mieleen hilpaista kesälomalla yksin reissuun ja toivottaa miehelle ja lapsille mukavaa mökkeilyä. Selkeästi nyt, tässä elämänvaiheesa oli tilaa ja tarvetta muunlaiselle, ihan omalle lomailulle.

Treenimatkailu sopi omaan aikatauluuni siis parhaiten nyt, kun lapset ovat koululaisia. He pärjäävät isänsä kanssa mainiosti, vaikka lapsia (ja miestä!) toki poisollessani ikävöinkin. Silti: takaisin kotiin palaa virkistynyt ja rentoutunut äiti, jonka ei ole tarvinnut huolehtia pyykeistä, tiskeistä tai siivoamisesta, vaan vain itsestään.

Opettajan työssäni en ole myöskään kovinkaan paljoa reissannut. En osaa sanoa vaikuttaisiko se omien lomien ja matkojen tarpeeseeni, jos olisin työssä, johon liittyisi paljon matkoja. Toisaalta loma on loma, työ on työtä.

 

Kun se on niin kallista

Treenilomat ja hyvinvointimatkat ovat melko hintavia. Toisaalta, kun miettii, mitä kaikkea ne sisältävät, voi mieli muuttua. Täysi ylöspito, aamiainen, lounas illallinen ja välipalat, majoitukset, kuljetukset ja kaikki ohjatut treenit ja luennot.

Eräs ystäväni totesi hauskasti, että kun hänen miehensä oli taivastellut treenireissun hintaa, oli miehen mieli muuttunut, kun ystäväni oli muistuttanut, miten paljon miehen golf/hiihto/mies/formula -matkoihin kuluu rahaa. Suhteellista siis.

Ja onhan se totta: ainakin omassa tuttavapiirissäni miehillä tuntuu olevan jos jonkinlaista yhteistä reissua ja rällästystä. Naisporukoilla sen sijaan harvemmin.

Yhteisöllisyys ja yksilöllisyys

Parasta oman kokemukseni mukaan näillä reissuilla on samanhenkinen seura ja yhteisöllisyys. Itsensä tulee ylitettyä treeneissä ja uusia tuttavia saa pakostakin. Silti on aina mahdollista vetäytyä vaikkapa oman huoneen rauhaan, lähteä lenkille tai nukkua pidempään: ottaa aidosti OMAA aikaa.

Koska reissussa ollaan vain omalla porukalla, tulevat ihmiset tutuiksi ja viime viikon Italian reissulla kävinkin monta mielenkiintoista keskustelua aamulenkeillä ja illallispöydässä. En tuntenut läheskään kaikkia matkalla mukanaolevia naisia etukäteen, mutta viikon aikana kyllä tutustuin moneen.

Aikaa oli toisaalta myös kirjojen lukemiselle ja vain olemiselle. Yhteiset treenit motivoivat liikkeelle, mutta jokainen saattoi harjoitella omaan tahtiin.

Irtiotto arjesta – hyvinvoiden

Itselleni treeni- tai hyvinvointimatka on mahtava irtiotto arjesta, jolloin velvollisuudet jäävät kotiin. On ihanaa, kun aikaa löytyy itsestään huolehtimiselle ja liikunnalle, ja vieläpä uudessa paikassa, tai jopa vieraassa maassa ja kulttuurissa, viime viikolla aivan upeissa Toscanan maisemissa!

Itse en haluaisi lähteä reissulle, jonka keskiössä olisi alkoholi ja juhliminen. Valvominen ei vaan sovi minulle ja siksi tämäntyyppinen matkailu on minun juttuni.

Koska seuraavaksi?

Seuraava hyvinvointimatka siintää jo muutaman viikon päässä, kun suuntaamme Turun saaristoon Houtskariin (matka on loppuunmyyty). Valmennan matkalla yhdessä joogaohjaaja Sanna Lutherin kanssa.

Elokuun vastaavalla Houtskarin matkalla taitaa olla vielä 1-2 paikkaa jäljellä. Lokakuussa suuntaamme taas Italiaan, Maggiore-järvelle. Lokakuun reissun paikat varataan juuri nyt, eli tilaa on vielä himpun verran.

Suosittelen järjestettyä hyvinvointimatkaa sellaiselle, joka haluaa keskittyä hetken vain itseensä ja hyvinvointiinsa, täysipäiväisesti. Treenimatkailu vaatii hieman sosiaalisuutta, seikkailunhalua ja heittäytymistä, mutta se antaa virtaa ja energiaa pitkäksi aikaa eteenpäin.

Oli mukava huomata reissullamme sekin, että kaikki olivat lähteneet sinne hieman eri syistä: osa oli tullut treenaamaan kovaa, osa nauttimaan auringosta ja rentoilusta, osa taas maisemista ja rauhasta ja siitä, ettei ketään tarvinnut passata.

Taisi joillain olla syynä myös Italian lämpöiset illat ja yöt, jolloin saatoi istua rosee-viinilasin äärellä ja vain jutella niitä näitä, syvällisiäkin, uusien tai vanhojen ystäviensä kanssa.

 

<3 Anna

P.S. ESPOO JA HELSINKI! Järjestän My Body & Balance -studiolla Espoossa ensi keskiviikkona 23.5. kaikille avoimet ulkotreenit. Samassa tilaisuudessa on mahdollisuus kehonkoostumusmittaukseen studiolla. Aikataulu: kehonkoostumusmittaukset ja treeniä boostaava välipala klo 18.30-19.00 Ulkotreeni klo 19-20, Treenistä palauttava raikas smoothie klo 20.00-20.15. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Samasta paikasta myös lisätiedot ja hintatiedot tapahtumasta. Toivottavasti nähdään!

 

Kaikki postauksen kuvat viime viikolta Italian Toscanan treenimatkaltamme. Kiitos vielä kanssamatkaajille! Oli upeaa tutustua teihin.

 

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Voi sentään, minä ymmärrän oikein hyvin, että haluaa lähteä yksin ja nimenomaan tuollaiselle hyvinvointireissulle, treenaamaan ja nauttimaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kun olen lukenut näitä sinun juttujasi sieltä, olen päättänyt, että heti kun mulla on ylimääräinen raha, niin lähden (mutta pitää vähän aikaa säästää vielä…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *