Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Mikä saa aikuiset naiset treenaamaan mieluiten ulkona? + tehokkaat ulkotreeniohjeet

ulkotreenit

Kuudelta aamulla, sateessa tai pakkasessa, pimeässä ja märässä, olen vetänyt porukalle ulkotreenejä Turun urheilupuistossa. Maagisen kauniina kevätaamuina, auringon noustessa stadionin ylle ja kellertävässä ilta-auringossa ja kesän kuumuudessa olen vetänyt ulkotreenejä Turun urheilupuistossa. Olen miettinyt näiden vuosien aikana, mikä vetää aikuiset naiset harjoittelemaan ulos, kerta toisensa jälkeen? Kuntokeskusten tyylikkäissä ja mukavissa saleissa ei tarvitsisi miettiä vaatteiden likaantumista tai pipon paksuutta.

trx

Olen itse ulkoilmaihminen ihan addiktioon asti. Lapsena useimmin kuulemani kommentti oli: ”Haiset ihan ulvolta.”, tullessani pihalta kotiin. Itse treenaisin nykyään mieluiten ulkoilmassa aina, ja minulle lenkki ulkona, ilmalla kuin ilmalla, on itsestäänselvyys. Uskon, että osittain ulkoilmaisuuteni on perua vanhempieni tavoista. Vanhempani, erityisesti isäni, käytännössä katsoen asuu ulkona. Hän ahdistuu, jos joutuu olemaan sisätiloissa liian kauan. Hän onkin tervetullut vieras omakotitalomme puutarhassa lähes päivittäin, erityisetsi kerrostaloon muuttonsa jälkeen (tekee tosi innokkaasti myös pihahommia).

porrastreeni

juoksija

Sain vastauksen ulkotreeni-intoon noin kuukausi sitten, kun Turun Sanomat oli tekemässä juttua Kello Kuuden treeneistäni ( http://hyvinvointi.ts.fi/liikunta/kello-kuuden-ulkotreenit-supersuosittuja/  ). Toimittaja haastatteli treeneissäni jo pidempään käyneitä naisia kysyen heiltä myös, mikä ulkotreenissä viehättää. Syitä ulkona harjoittelemiseen oli enemmän kuin olin kuvitellutkaan:

 • Kun on koko päivän sisätiloissa töissä, on ihana treenata ulkona
 • Ulkona jaksaa treenata paljon paremmin kuin sisätiloissa
 • Ulkotreenaus on niin paljon monipuolisempaa ja vaihtelevampaa ja siitä saa vinkkejä, miten treenata esim mökillä
 • Aamutreenit ulkona on mahtava tapa aloittaa päivä
 • Samalla saa happea
 • Kun on lasten kanssa kotona, on ihana päästä tuulettumaan ulos
 • Ulkotreenauksesta tulee hyvä olo jälkikäteen
 • Saa punaiset posket

funkymamat

Allekirjoitan jokaisen näistä perusteluista. Yksi tärkeä asia ulkona harjoittelemisessa on myös porukkamme. Yhdessä noustut sadat portaat tai tehdyt askelkyykyt eivät tunnu puuduttavalta tai pahalta vaan toisten tsemppaus saa ylittämään ja haastamaan itsensä joka kerta. Lisäksi facebookin ryhmämme toimii motivaattorina, tsempparina ja paikkana, jossa voi jakaa fiiliksiä.

IMG_9850

Olen tyytväinen, että niin moni muukin on innostunut tekemään kuntopiiriä, porrasjuoksua tai tabatoita ulkona. Urheilupuistossa näkee meidän porukkamme lisäksi ilahduttavan paljon ihmisiä treenailemassa omatoimisesti tai valmentajan johdolla. Kuinka helppoa ja motivoivaa on koota omista ystävistä jengi, ja lähteä ulos vetämään treenit!

IMG_9412

Minulle jokainen ulkona vedetty treeni on lisäksi elämys, jolle vaihtelevat olosuhteet tuovat aivan oman hehkunsa. Jokainen treeni jää mieleen omanlaisenaan ja kumma kyllä, vahvimmat muistot ovat jääneet niistä karseimmista keleistä.

aamutreeni

Tässä vielä tehokas ulkotreeni kokeiltavaksi:

Lämmittely noin 15 min. esim hölkkää, polvennostojuoksua, askelkyykkyjä

20 minuutin AMRAP

(niin monta kierrosta, kuin ehtii 20 minuutissa) seuraavia liikkeitä:

400m juoksua tai esim katsomon portaat 1-2 kertaa

12 kehonpainokyykkyä

12 punnerrusta

12 askelkyykkyä eteenpäin kävellen

12 vatsarutistusta

ja tämä 20 minuuttia vedetään kunnon tehoilla!

Loppujäähdyttely: hölkkää, laukkoja noin 10 min ja lopuksi palauttavat venytykset päälihasryhmille.

Ja eikun kokeilemaan, vaikka heti tänään!

<3 Anna

Why is it so great to train outside? There are so many reasons why we train, no matter what’s the weather like, outside. When you are working inside the whole day, it’s perfect to get the fresh air after that. In the mornings training outside has it’s own glory! Many of our group has small children and then the early mornings can be the only suitable time for workouts. In the group you get motivation and more energy than training alone.

Here one workout to try, outside, of course: 20 min AMRAP (as many rounds as possible in 20 min). 

 • 400m run or long stairs 1-2 times
 • 12  air squats
 • 12 pushups
 • 12 walking lunges
 • 12 sit ups

<3 Anna

IMG_3974

Kommentit (1)

 1. Aamuihmiset ovat ärsyttäviä – Kauneus & Terveys -blogit

  […] myös: Ulkotreenauksen ihanuudesta ja ajankäytöstä ja siivoojan […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *