Kurkkaa meidän kotiin!

Tunnustan. Olen maailman huonoin siivoaja. Meillä kävi vuosia siivousfirma, jonka palvelut laitoin tauolle pari vuotta sitten. Syy tähän oli se, että oma virkeä ja aktiivinen äitini lupasi käydä meillä kerran kahdessa viikossa tekemässä puhdistuksen. Järjestely on toiminut upeasti. Viimeisenä iltana ennen äidin tuloa siivoan vimmatusti paikkoja, jotta äitini pystyy siivoamaan.

Siivous tökkii

Erityisen huono ole vaatteiden saamisessa siististi kaappeihin. Olen jo vuosia epäillyt, että minulla on jokin tarkkaavuusongelma. Kärsivällisyyteni ei vaan riitä siihen, että palauttaisin vaatteet käytön jälkeen kauniisti vaatepuille roikkumaan tai viikkaisin ne hyllyille. Siksi vaatteitani lojuu missä milloinkin. Huomioni ei aktiivisesti kiinnity niihin. Meillä mies on se, joka huomauttelee mytyistä. Jos alan järjestellä kaappeja, saan siihen kulumaan helposti koko päivän, koska uppoudun touhuun niin täysillä.

Vaikka epäjärjestys kodissa ei pistä silmääni, eikä ärsytä, likaa kammoan. Pölypallot huomaan heti ja keittiön tasojen ja vessan tulee olla puhtaat. Tavaroita voi silti olla vinksin vonksin, vaikka myönnän, että nautin suuresti siististä kodista. Se ei vaan kaltaiselleni ole jokapäiväinen mahdollisuus. Lapsiperheissä ehkä tiedetään, että hulluksihan siinä tulee, jos kodin pitää olla joka päivä tip top, kun harrastusvälineitä, urheilukamppeita ja koulukirjoja lojuu siellä täällä.

Olen myös siitä lepsu äiti, että meillä saa syödä sohvalla (Auts!), joka tarkoittaa, että murusia löytyy. Olen vain tullut siihen tulokseen, että käytän vapaa-aikani mieluiten muuhun, kuin kodin järjestämiseen. Lähden mieluummin ulos tai treenaamaan, kuin kuljen rätti kädessä. Toki tiedostan, että jonkunhan nekin hommat pitää tehdä. Onneksi kotityöt on meillä jaettu siten, että se tekee, ken ehtii.

Sen sijaan meillä mies on vastuussa sisustamisesta ja hän on mielestäni hoitanut homman mallikkaasti. Tykkään hänen tyylistään sekoittaa uutta ja vanhaa, boheemia ja klassista.

Kun sotkuahdistus iskee, motivaatiokuvat auttavat

Kun sotkuahdistus väistämättä silloin tällöin iskee, palaan muutaman vuosi sitten nappaamiiini kuviin kodistamme. Silloin meillä vieraili  sisustustoimittaja Riikka Siusluoto ja kuvaaja Suvi Kesäläinen. He tekivät ihanan jutun Glorian Koti -lehteen. Juttu julkaistiin toissa kesänä. Tavaroita ei silloin lojunut lattioilla ja valo tulvi sisään puhtaaseen kotiin.

Kuvat tuovat esiin kotimme parhaat puolet. Ne puolet, joita ei arkena tavarahelvetissä kiireen keskellä huomaa. Katselen kuvia sillä silmällä ja useimmiten kerään valtavan määrän intoa ja motivaatiota ehostaa kotiamme. Muistan, miten kauniilta valo näyttää puhtaassa ja siistissä kodissa ja miten mielikin rauhoittuu, kun vaatteita, kirjoja ja johtoja ei loju siellä täällä.

Tänään oli sellainen päivä. Kävin aamulla treenaamassa ja kotiin tullessani näin vain kenkäröykkiöt ja likaiset lattiat. Kuvat läpikäytyäni kirjoitin tämän tekstin ja sen jälkeen aloin hyvillä mielin, no, SIIVOTA. 🙂

Tässä kurkkaus meidän siistiin kotiin. Näyttäisipä meillä aina tältä. Ei siis todellakaan näytä, mutta yhtälailla nämä toimivat motivaatiokuvina minulle, kuin joskus treenin jälkeinen euforinen hikikuva tai lenkkikuva, joka saa minut poikkeuksetta liikkeelle.

Kurkkaus meidän kotiin

Kotimme on vanha, 40-luvun alussa rakennettu iso omakotitalo, jonka olemme remontoineet läpikotaisin. Olemme asuneet täällä kahdeksan vuotta ja viihtyneet erinomaisesti. Tärkeintä on se, että kotimme sijaitsee kävely- tai pyörämatkan päässä kaikesta. Keskusta, urheilumaastot, lasten koulut ja jokiranta ovat lähellä. Kodissamme kuvaan myös useimmat treenivideoni.

Olemme joskus koettaneet asumista myös keskusta-alueen ulkopuolella, mutta palasimme nopeasti ytimen läheisyyteen. Toinen iso plussa on vehreä pihamme, joka kesäaikaan toimii niin lasten kuin aikuistenkin leikkikenttänä. Kyseisellä asuinalueella sijaistee myös mieheni ja minun lapsuudenkodit.

Keittiö

IMG_1283 (1)
Keittiön puusohva on miehen isoäidin vanha. Tykkään kotimme lattioista, jotka ovat harmaaksi maalattua lautaa. Villasukkatreenit onnistuvat täällä hyvin!

IMG_1292 (1)

IMG_1282 (2)

IMG_1291 (1)

Keittiö remontoitiin täysin. Parasta on sen valoisuus, runsaat säilytys- ja laskutilat sekä toimivuus. Pidän siitä, että vanhan talon henki näkyy silti jokapuolella: lattioissa, ikkunoissa, oven karmeissa ja vaikkapa pattereissa.

Olohuone

IMG_1280 (1)

IMG_1296 (1)
Keskikerrassa on kolme huonetta peräkkäin: olohuone, ruokailuhuone ja telkkarihuone.

olohuone

Olkkarin sisustus koostuu pääosin käytettynä ostetuista tai saaduista huonekaluista. Artekin sohva ostettiin jo ensimmäiseen yhteiseen kotiimme (käytettynä) ja se oli silloin verhoiltu turkoosiksi. Lasisia pöytiä oli alunperin kaksi, mutta toinen meni rikki lasten leikeissä. Tiikkikalusteet jäivät taloon entiseltä omistajalta. Keinutuolit ovat miehen keräilyharrastuksen tulosta. Uusin tauluhankinta on Lavosen Selene.

Ruokailuhuone

IMG_1290
Mieheni tykkää lasiesineistä ja patsas on muisto edesmenneestä enosta. Mä en käsitä, miten joku voi saada kouluaikana KAKSI hymypoikapatsasta 🙂
IMG_1313 (1)
Etualalla tyttären taidetta.
IMG_1303
Ruokapöytämme ostimme häälahjaksi saamillamme rahoilla 15 vuotta sitten.

Telkkarihuone

IMG_1307
Tämä on se sohva, jolla saa syödä, ja jolla röhnitään joka ilta.  Aarnion Poni on hauska väriläiskä. Sohvan yläpuolella oleva teos on ostettu Turun taideakatemian myyjäisistä. Jos tekijä tunnistaa työnsä, niin olisi kiva, jos ilmoittautuisit. Meillä on päässyt tekijän nimi unohtumaan ja sitä aina silloin tällöin kysellään.

IMG_1297 (1)

IMG_1309 (1)

IMG_1295 (1)
Keltasävyisen taulun olen saanut lahjaksi isältäni. Hän oli löytänyt sen 90-luvulla Pelastusarmeijan kirpputorilta. Astiakaappi on Ikean. Paratiisi-astiasto ostettiin käytettynä. Eteisemme on yleensä täynnä koris-, treeni- ja ulkoilukamaa.

Makuuhuone ja yläkerta

IMG_1289
Meidän makkarissa on takka. Talvella se tuo lämpöä ja tunnelmaa. Nojatuoli on miehen isoisän vanha. Se verhoiltiin uudelleen. Talossamme on myös saunaosasto kellarissa. Saunaremontti toteutettiin vasta pari vuotta sitten. Puusauna on tunnelmallinen, mutta lämmitys vaatii aikaa.

IMG_1320

IMG_1321 (1)

IMG_1285
Portaikkoon jää hauskaa tyhjää tilaa. Pikkuovi vie tuuletusparvekkeelle. Hatut muistuttavat kesän matkasta.
IMG_1298
Meidän makkarin yöpöytinä toimivat Pirkka-tuolit. Kirjapinoja on meillä kaikkialla.

Tytön huone

IMG_1286 (1)
Tytär on saanut sisustaa oman huoneensa.
IMG_1370
Piha on kesäisin paras. Omenapuut, vadelma- ja viinimarjapensaat tuottavat ihan kivasti satoa. Vihreys tuo omaa rauhaa, vaikka olemme aika keskusta-asukkeja.

Kiva, kun kävit kurkkaamassa meidän kotiin. Mulle nämä kuvat saivat sellaisen kevätsiivousinspiksen päälle, ettei mitään rajaa. Ja hyvä niin!

Teetko sinä kevätsiivousta? Mikä sinut siihen motivoi? Onko lukijoissani muita, jotka inhoavat siivoamista?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Tällaiselta näyttävät erilaiset rasvaprosentit

FullSizeRender 177

FullSizeRender 180
Glorian kodin kannessa. Juttu Riikka Siusluoto ja kuvat Suvi Kesäläinen
Kommentit (6)
 1. Mieletön maisema makkarin ikkunasta ulos, erityisesti kiinnitin siihen huomiota :). Talvella tietystikään ei tuollaista vehreyttä.

  1. annasaivosalmi
   31.3.2018, 20:21

   Joo, toi vehreys on kesällä uskomaton 🙂 Tuntuu, että tulee sisälle asti.

 2. Moikka, tässä ekaa kertaa kommentoiva blogisi lukija! Erään toisen blogin bannerista aina tänne päädyn, ja nyt on varmaan tunnustettava, että lukija olen. 🙂

  En vielä lukenut tätä kirjoitusta loppuun ja katsonut kuvia ajan kanssa. Palaan siihen kohta.

  Ensin tärkein mielen päältä:

  Jos olet epäillyt, että sinulla voisi olla tarkkaavaisuusongelma, sinulla luultavasti sellainen on. Tai ainakin piirteitä. (Ei nimittäin vaikuttanut kovin vitsailevasti kirjoitetulta.) Saarnaamisen liian vähän tunnetusta oireistosta jätän nyt tähän, mutta laita sähköpostia jos haluat tietää enemmän.

  Alkuun voisit tehdä nämä pari testiä:
  http://karkia.me/adhd/

  Tuo testi oli hyvin avartava! En meinannut millään uskoa, että joku ihminen voi saada siitä matalat pisteet. Niin vaan moni tuttavani saa, joten pakko se oli uskoa olevansa erilainen. Ja diagnoosikin tästä minulta löytyy. Vaikka olen nainen, aikuinen, ja ihan hyvin pärjännyt monella ulos näkyvällä mittapuulla.

  Tulosta, niin helpompi tehdä:
  http://nepsy.fi/materiaaleja/tietoa/naisten-adhd-testi

  Vastaukset voivat ihmisillä vähän vaihdella sen mukaan, onko univelkaa tms. Myös jotkin muut sairaudet ja masennus voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Olet urheilullinen ja elät terveellisesti – monet vaikeudet ovat sinulla varmasti paremmin hanskassa kuin monella. Liikuntahan vaikuttaa positiivisesti aivokemiaan, ja esim. omegat ovat tärkeitä.

  Jos et koe, että millään elämän osa-alueessa tarkkaamattomuus tai siihen liittyvä muistamattomuus eivät ole ongelma, niin ehkä sitten vain kyse lievistä piirteistä.

  Tai sitten tuo oli vitsi, mitä kirjoitit. Mutta jospa joku saisi noista linkeistä apua! Painonhallinta esimerkiksi voi olla vaikeaa, jos ei adhd:n takia ole impulssikontrollia ja kokee tunteet voimakkaampina kuin muut.

  1. annasaivosalmi
   31.3.2018, 20:20

   Moikka ja kiitos paljon kommentista!

   Kyllä, olin aivan tosissaan. Ylivilkas en ole, mutta muita piirteitä löytyy. Mutta lievinä, koska ne eivät ole elämääni varsinaisesti pahemmin haitanneet tai rajoittaneet. Ja kiitos, tein tuon ekan testin. Se olis silmiä avaava. Teen toisenkin testin, kun saan sen tulostettua. Olen puhunut tästä aiheesta yhden ystäväni kanssa jolla on diagnosoitu ADHD ja meillä on paljon yhteisiä kokemuksia. Ihanaa, että kommentoit.

   Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *