Kahdeksan viikkoa ilman karkkia – Ennen ja jälkeen -kuvat!

Kahdeksan viikkoa sitten hyppäsin mukaan F45 -Challengeen. Muistaako kukaan edes tätä enää? Kerron haasteesta tarkemmin tässä postauksessa. Lupasin raportoida teille fiiliksistä ja mahdollisista tuloksista haasteen loputtua.

Nyt tuo 8 viikkoa on kulunut ja siihen on kyllä mahtunut melkoisia mullistuksia. Korona keskeytti treenit F45 -studiolla maaliskuun puolen välin jälkeen, elämän prioriteetit ja huolenaiheet ovat menneet täysin uusiksi, ja pullakin on maistunut. Laitan silti tämän loppuraportin tulemaan, kuten lupasin.

Miten haaste kohdallani sujui? Pääsinkö edes lähelle tavoitteitani? Tuliko muutoksia, joita toivoin? Tässä postauksessa myös kuvat lähtö- ja lopputilanteesta.

Lähtötilanne

Tammikuun lopulla kävin alkumittauksissa studiolla. Painoa oli silloin hiukan päälle 68kg. Lihasmassaa oli 30,4kg, rasvamassaa 14kg ja rasvaprosentti oli 20,6%. Nuo luvuthan ovat erinomaisia, eikä minulla siten mitään painonpudotustavoitteita ollutkaan. Ainoa huoli oli vyötärö-lantio -suhde, joka kehonkoostumusmittauksen perustella oli 0,87.

Otimme myös lähtötilanteesta myös mitat mittanauhalla(ja tämä onkin luotettavampi, kuin InBody -mittauksen arvio), ja näiden perusteella lähtötilanteessa vyötärönympärykseni oli 78,5cm ja lantionympärys 95cm. Tämä tuottaa vyötärö-lantio -suhdeluvun, joka oli  lähtötilanteessani 0,83, eli eipä tämän tarkistuksen jälkeen suurta huolta tästäkään.

Vyötärö-lantio -suhteen tulisi olla naisilla suositusten mukaan alle 0,8 (joidenkin viitearvojen mukaan alle 0,85). Minulla on kuitenkin taipumusta siihen, että kilot kertyvät keskivartaloon, omenavartaloisia siis ollaan. Tässä piilee siis riski sairastua.

Tavoitteena oli siis keskittyä tuohon vyötärönseutuun, jotta se ei pääsisi ainakaan enempää paisumaan (niinkuin meidän suvussa on tapana). Rasva kertyy minulla ensiksi ylävartaloon, ja tämähän on sitä epäterveellisintä rasvaa. Parempi puuttua asiaan nyt, kuin vasta sitten, kun ongelma on isompi.

Sain joitakin kriittisiä palautteita tämän haasteen alussa. Joku oli sitä mieltä, että miksi minä, normaalipainoinen ja hyväkroppainen ihminen lähden tällaiseen mukaan. No ihan itsekkäistä syistä lähdin. Halusin panostaa 8 viikkoa itseeni ja hyvinvointiini. Halusin keskittyä itseeni. Ohjaan paljon muita, tsemppaan, kannustan ja annan, mutta kaipaan myös itse samaa: kannustusta ja tsemppiä. Lisäksi halusin karsia turhat hötöt ruokavaliosta ja liikkua monipuolisesti, syödä terveellisesti.

Haasteen alussa koronatilanne oli aivan eri, joten monen asian tärkeysjärjestys on tässä matkan varrella muuttunut. Oma napa ei ole enää viimeisten viikkojen aikana ollut prioriteetti numero yksi, niin kuin ehkä ymmärrätte.

Tässä alkumittausten tulokset. Ne tehtiin InBody -laitteella.

No miten meni noin niinkuin omasta mielestä?

Pakko myöntää, että niinkuin tavallisesti: alkuinnostus oli kova. Hirveä tsemppi päällä ja tavoitteet kirkkaana mielessä. Mutta sitten jotain tapahtui (niin kuin aika usein tapahtuu..). Kahden viikon jälkeen en enää muistanut kirjata jokaista päivää F45:n Challenge App:iin, joka oli sinänsä kylläkin hyvin motivoiva. Sinne saattoi joka päivä kirjata, miten oli onnistunut: juonut tarpeeksi vettä, liikkunut ja syönyt terveellisesti. En enää aktiivisesti ”elänyt” Challengea, vaikka pistinkin merkille valmentajien viestit Facebook -ryhmässämme ja kannustavat kommentit kanssatreenaajilta salilla.

Yhden asian kylläkin päätin haasteen ensimmäisenä päivänä. Karkin mässyttäminen saisi loppua nyt. Minua oli alkanut ärsyttää, että puputin karkkia joka päivä (siis jokaikinen päivä!), ja halusin laittaa tuon täysin hyödyttömän tavan tauolle. Ja tästä olen ylpeä: en ole syönyt karkin karkkia kahdeksaan viikkoon! En, vaikka Jaakko on kantanut Lidl:n megapusseja kotiin ja ne repsottavat kutsuvasti auki herkkulaatikossamme. Itseasiassa kahden ensimmäsien viikon jälkeen karkkia ei ole tehnyt enää edes mieli.

Sen sijaan olen syönyt kyllä muita herkkuja kohtuudella. Pullaa, kakkuja ja sipsejä, mutta en karkkia. En ole noudattanut tiukkaa ruokavaliota, vaan olen syönyt niin kuin aina ennenkin: 80/20 tai 70/30 -periaatteella riittävästi, monipuolisesti ja kiinnittäen huomiota kasvisten määrään.

Silti täytyy todeta, että koko tämän kahdeksan viikkoa, on takaraivossa ollut ajatus, että ”haaste on käynnissä”! Tämä on ollut pelkästään positiivinen asia. Olen tietoisemmin pohtinut syömisiäni, veden juontia, liikuntaa ja herkuttelua. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, mitä suuhuni laitan. Toki koronan myötä huomio ja huoli on keskittynyt muuhun, kuin omaan vyötärönympärykseen, mutta halusin kuitenkin viedä haasteen loppuun asti.

Täytyy sanoa, että kokonaisuudessaan 8 Week Challenge oli hyvä kokemus. Valmentajien tuki ja hyvät valmiit ohjeet innostivat kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiin. En yhtään ihmettele, että tämän haasteen aikana saadaan mielettömiä tuloksia, jos ruokavalio-ohjeita noudatetaan prikuulleen.

Mutta miten minun sitten kävi?

Tulokset

Tänään mittaukset tehtiin uudelleen 8 viikon jälkeen. Inbodymittauksesta selviää(alkumittausten tulokset suluissa), että painoa on tällä hetkellä 66,5kg. (68,1kg), lihasta 30,1kg (30,4kg), rasvaa 12,9kg (14kg) ja rasvaprosentti on 19,5% (20,6%).

Kaikissa näissä arvoissa on tultu siis mittauksen mukaan hitusen alaspäin. Vaikka muutokset ovat pieniä, oli myös vyötäröstä lähtenyt senttejä: Nyt vyötärö on 75cm (78,5cm) ja lantio 93cm(95cm). Vyötärö-lantio -suhde on nyt 0,8 (0,83) Eli oikeaan suuntaan! Viskeraalirasva, eli sisäelinten ympärille kerääntyvä haitallinen rasva on myös ensimmäisestä mittauksesta vähentynyt.

Tässä Inbodymittauksen tulokset 8 viikon jälkeen:

Suurin muutos olossa

Suurin muutos on tapahtunut olossa. Olen ollut virkeä ja vatsa on voinut erinomaisesti. Olen huomannut, miten voin hyvin elää ilman jatkuvaa karkin syöntiä. Sokerin puputtaminen ei tee minulle hyvää. Iho on tosi hyvässä kunnossa, iltapäivän nuupahdukset ovat poissa, ja housut eivät enää purista vatsan kohdalta.

Olen todella tyytyväinen F45 Challengen 8 viikkoon ja lähden mielellään mukaan näihin myös jatkossa. En koe olleeni millään dieetillä, enkä ole missään vaiheessa nähnyt nälkää, lähinnä kiinnitin hieman huomiota siihen, mitä syön ja, että arkiliikettä ja treeniä kertyi sopivasti jokaiseen viikkoon. Panostin myös uneen ja lepoon. Koronan myötä maaliskuun puolesta välistä F45 studion treenit jäivät tauolle, mutta onneksi on kotijumpat, joita olen tehnyt ahkerasti.

Ennen ja jälkeen -kuvat

Ehkä tärkein viesti, jonka haluan lähettää on se, että todella pienillä muutoksilla voi saada aikaan paljon. Malttia toki tarvitaan, eikä mitään tapahdu hetkessä, mutta muutoksia tapahtuu ajan kanssa, kun toimii pitkäjänteisesti.

Vaikka nyt ollaankin kotosalla, ei kuitenkaan pidä laiminlyödä omaa hyvinvointia, päinvastoin: ehkä juuri nyt on erinomainen hetki panostaa siihen!

Vaikka muutokset kehonkoostumuksessa olivat pieniä ja senttejäkin hävisi vyötäröltä vain muutama kertovat ennen- ja jälkeen -kuvat ehkä parhaiten, missä mennään. Kuvat on otettu täysin samanlaisessa valaistuksessa, asennossa, eikä niitä ole muokattu. Suuria muutoksia ei tietenkään näy, mutta minun mielestäni jotain kumminkin.

Tällaista täällä. Jos muuten haluat lukea, miten korona on vaikuttanut hieman tärkeämpiin asioihin elämässäni, lue edellinen postaukseni meidän parisuhteesta, jossa tuli pysähdys ja pohdintojen aika. 

Tuu myös instaan: @ansaivo

<3 Anna

treeni-ja-ravinto ruokavaliot kysy-treenista-ja-ravinnosta kiinteytys
Kommentit (8)
 1. Mielenkiintoinen haaste. Itselläni alkoi 12. viikko ilman alkoholia, ei ole tehnyt edes mieli, joten jatkan, koska olo paljon virkeämpi.

  1. annasaivosalmi
   31.3.2020, 09:20

   Kiva kuulla! Hienoa, hyvä sinä. Uskon, että kannattaa jatkaa holitonta elämää. Nukut paremmin (olen nähnyt, mitä vähäinenkin alkoholimäärä tekee seuraavan yön unille ja yön aikaisille sykkeille!). Tsemppiä projektiin.

   Anna

 2. Huikeaa, eron huomaa vatsasta, mutta varsinkin takaa otetusta kuvasta erottaa miten sokeripöhö on jäänyt pois ja olet kiinteytynyt! Hieno saavutus. Itse koitan sokerihiirenä tsemppailla itseäni, nyt kolmas viikko menossa ilman sokeria (yhtä repsahdusta lukuunottamatta). Tää antaa motivaatiota jatkaa

  1. annasaivosalmi
   31.3.2020, 13:05

   Moi! Kiitos kommentista. itseään on vaikea arvioida, mutta kyllähän tuossa muutosta näkyy, toden totta. Kiva, että saat tästä motivaatiota jatkaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *