Hallitsen painoani välipaloilla

omena
Vaikka terveelliseen ravitsemukseen liittyvissä asioissa kokonaisuus on tietenkin tärkeintä, koen kuitenkin, että omassa syömisessäni välipaloilla on merkittävä osuus kokonaisuuden kannalta. Ajattelen, että ne ovat jopa oman painonhallintani kulmakiviä. Sanotaan, että painonpudotus on helppoa, mutta painonhallinta, eli painon vakaana pitäminen, onkin sitten vaikeampi tehtävä. Tämä näkyy usein ns. jojolaihduttajien kertomuksissa, jotka ovat jopa useita kertoja elämänsä aikana saaneet pudotettua painoaan, mutta kilot ovat, usein korkojen kera, hiipineet takaisin. Oma painoni on pysynyt melko samana koko aikuisiän, raskauksia lukuun ottamatta. Olen löytänyt itselleni sopivan ruokavalion ja ruokarutiinit(kuten niitä kutsun), jotka auttavat minua nimenomaan siinä vaikeimmassa, eli painon hallinnassa. Ruokarutiineistani kerron enemmän täällä ja täällä.

 

marjat

 

 

Yksi ravitsemukseni kulmakiviä ovat välipalat, joita syön yhdestä kolmeen joka ikinen päivä. Välipalojen ajoittamiseen ja koostamiseen olen löytänyt sopivat kaavat, jotka toimivat kohdallani ja, joiden kautta olen saanut monia hyötyjä niin terveyden, jaksamisen kuin näläntunteen hallinnankin osalta.

 

lohi

 

Välipala, jonka syön joka päivä, ajoittuu lounaan ja päivällisen väliin. Tätä välipalaa en koskaan jätä välistä. Syön lounaan klo 11-12 ja kun työpäivän jälkeen olen kotona, noin kello 15, on tämän äärettömän merkityksellisen aterian aika. Syön iltapäivävälipalan ennen, kuin alan valmistaa ruokaa. Työpäivän jälkeen nälkä on yleensä kova ja varmistan, että minulla löytyy aina jotakin terveellisen välipalan aineksia näihin iltapäivän kriittisiin tunteihin. Jos olen kolmelta vielä töissä, syön välipalani siellä.

 

smoothie

 

aamupala

 

Tämä iltapäivävälipalani koostuu vaihtelevasti rahkasta/marjoista/hedelmistä ja pähkinöistä, munakkaasta tai proteiinipitoisesta smoothiesta tai raejuustosta ja hedelmistä. Usein keittelen myös kaurapuuron. Tämän aterian tehtävä on tasata verensokeria, pitää aineenvaihdunta käynnissä ja ruokailuvälit tasaisena ja mikä tärkeintä tasapainottaa näläntunnetta, joka ei sitten varsinaisella päivällisellä ole suden luokkaa. Olen myös huomannut, että iltasyöminen vähenee tämän iltapäivävälipalan ansiosta. Saan myös energiaa mahdolliselle salitreenille tai juoksulenkille iltaa varten. Annoskokoni ovat pienemmät ja mielihalut herkkuihin pysyvät aisoissa. Välipala koostan aina siten, että se sisältää mahdollisuuksien mukaan proteiineja, hiilihydraatteja ja hyvää, pehmeää rasvaa. Pelkkä hedelmä ei riitä, koska se koostuu pelkistä hiilihydraateista, nostaa verensokeria nopeasti, eikä sen kylläisyysvaikutus ole kovin suuri. Siksi jos saatavilla on esimerkiksi vain hedelmiä, syön lisäksi myös pienen kourallisen pähkinöitä.

mustikka

 

Proteiinit välipalaan otan vähärasvaisista maito- tai soijatuotteista tai kananmunasta. Hiilihydraatit kuitupitoisesta kaurapuurosta, marjoista tai hedelmistä. Rasvat useimmiten pähkinöistä, koska ovat niin helppoja ja hyviä tai avokadoista. Joskus herkuttelen täysjyväruisleivällä ja kyläsavu/graavilohella. Jos minulla sattuu olemaan avokadoja, syön yhden kokonaisen ruisleivän päällä ja lisäksi puoli purkkia raejuustoa.

 

avokado

 

Välipala on usein myös oma hetkeni, jonka jälkeen on mukavampi alkaa laittaa ruokaa tai valmistaa lapsia harrastuksiin. Päivän muut välipala-ajat osuvat alkuiltaan tai aamiaisen ja lounaan väliin jos olen jostain syystä syönyt aamiaisen todella aikaisin tai jos lounas venähtää myöhäisempään. Välipalat voi koostaa terveellisesti, mutta niillä ei voi toki korvata muuten huonoa ruokavaliota. Joskus kiireessä saan lykättyä syömistä pikavälipalalla siten, ettei nälkä seuraavalla aterialla ole täysin hallitsematon. Olen liian monta kertaa tyhjentänyt keittiön kaappeja iltaisin loputtomalta tuntuvaan nälkään ja syönyt lopulta liian paljon ja laadullisesti erittäin huonosti. Tästä voi tulla myös kierre, joka saa aikaan painon nousun ja rasvan kertymisen vyötärölle. Noiden iltasyöpöttelyiden jälkeisinä aamuina peilistä katsoo turvonnut olemus, jonka krapulainen olo olisi ollut vältettävissä oikein ajoitetulla ja koostetulla simppelillä välipalalla.

Kuvissa omia väli- ja aamupalojani.

Mitä te syötte välipalaksi?

 

<3 Anna

 

I love snacking. I eat 1-3 snacks every day. Usually fruits, nuts, berries,  low fat dairy products, avocado, rye bread, oat meal or eggs. I think snacks are the secret of weight control. You don’t get too hungry and can keep blood sugar levels stable. Snacking on daytime will prevent eating too much in the evenings.

 

omena
mekko: muka va

 

aamupala

Kommentit (3)
  1. Hallitsen painoani välipaloilla | Suomi Tykkää
    13.5.2016, 14:33

    […] Vaikka terveelliseen ravitsemukseen liittyvissä asioissa kokonaisuus on tietenkin tärkeintä, koen kuitenkin, että omassa syömisessäni välipaloilla on merkittävä osuus kokonaisuuden kannalta. Ajatte… …read more […]

  2. Näitä kahdeksaa ruokaa syön jokaikinen päivä - Kauneus & Terveys -blogit
    13.6.2016, 11:00

    […] tärkeitä ja jos kaipaat niiden koostamiseen tai ajoittamiseen vinkkejä, kannattaa lukea myös tämä aiempi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *