Ohjattu vs. oma treeni – Kumpi parempi?

Oma treeni, paras treeni! Vai sittenkin ohjatusti? Viimeistään tänä vuonna melko moni on joutunut, tai päässyt treenaamaan myös omatoimisesti, vaikka olisi aina tottunut käymään muiden ohjauksessa esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla.

Minä teen arkena 60-80% treeneistäni omatoimisesti. Jumppaan kotona tai lenkkeilen. Suunnittelen myös omat treenini. Arkena suunnittelen myös muille paljon treenejä. Esimerkiksi kaikki ohjaukseni livenä tai netissä vaativat treenin vetämisen lisäksi sen sunnittelun.

Siksi rakastan lomalla käydä jonkun muun ohjaamissa treeneissä! Saan mennä tunnille, jättää aivot narikkaan ja tehdä, mitä ohjaaja käskee. Tänä kesänä olenkin ravannut runsaasti F45 -Training -salilla Turussa, jossa käyn tekemässä ohjatusti lihaskuntocircuitteja sekä HIIT-treenejä ryhmässä.

Ohjatuissa treeneissä kiehtoo helppous

Ohjatuissa treeneissä on puolensa: niihin on helpompi motivoitua ja lisäksi joku toinen on miettinyt puolestani, mitä tehdään. Helppoa! Lisäksi paikalla on ohjaaja, joka voi tarpeen tullen korjata liiketekniikkaa ja kannustaa viimeisissä toistoissa. Ryhmässä liikkuminen saa, ainakin minut, työskentelemään tehokkaammin, ja loppuun saakka.

Toisaalta, kun treenataan valmiin sapluunan mukaan, ei se ota huomioon yksittäisen treenaajan tarpeita, palautumista tai vammoja. Ohjatut treenit voi myös olla vaikeampi saada sopimaan omaan kalenteriin. Ohjatuille tunneille pitää aina myös lähteä, ellei niitä sitten teen kotona virtuaalisesti esim livenä MyBnB Liven kautta.

Yksin treenatessa mielikuvat motivoivat

Yksin treenatessa lähden usein liikkeelle siitä, että kuuntelen jonkin aikaa kehoani ja fiiliksiä: mitä kaipaan juuri tänään? Minkälainen treeni palvelisi minua juuri nyt parhaiten. En seuraa orjallisesti mitään treeniohjelmaa, vaan menen omien tuntemusten mukaan. Tällöin saan aina juuri sellaisen treenin, jota sinä päivänä tarvitsen.

Usein jo alkulämmittelyn aikana tiedän, onko tänään tiukan HIIT:n vai rauhallisemman lihaskuntotreenin aika. Samalla suunnittelen päivän treenin. Jos teen circuitin, päätän liikkeet, työajan/toistot ja kierrokset. Kun suunnittelen oman treeini etukäteen, tulee se myös tehtyä loppuun asti. Tärkeää on myös hyvä musiikki (jonka voi valita itse!).

Oman treenin haasteena koen usein aloittamisen vaikeuden. Kun ryhmäliikuntatunnit merkitään omaan (ja perheen) kalenteriin ja niihin lähdetään tiettyyn aikaan, on taas kotitreenistä helpompi luistaa, koska “sen nyt voi tehdä koska tahansa”. Olen siksi jo pitkään aikatauluttanut myös kotitreenit juuri tästä syystä: että ne tulisivat myös tehtyä. En myöskään odottele inspiraatiota tai motivaatiota, vaan alan treenata silloin, kun olen päättänyt treenin tehdä.

Mielikuva treenin jälkeisestä olotilasta motivoi minua myös valtavasti. Saatan joskus treenata vain ja ainoastaan tuon fiiliksen takia. Useimmiten saan kyllä tyydytystä myös itse treenistä.

Kun treenaa itsekseen ja suunnittelee omat treeninsä saa juuri sellaista harjoitusta, kuin haluaa. Tässä piilee tietysti se riski, että päästää itsensä liian helpolla. Kun kukaan ei ole “vahtimassa” voi ne viimeiset toistot tehdä vähän löysemmin.. Toisaalta olen vuosien saatossa koulinut itsestäni melko hyvän PT:n itse itselleni. Haastan itseäni omassa mielessäni jatkuvasti: juokse vielä yksi kilometri, tee vielä yksi kierros, vielä yksi toisto!

Usein saan treeneihin mukaan myös jonkun perheenjäsenen. Jaakko lähtee mieluusti lenkkiseuraksi tai tekee kanssani lihaskun tocircuitin. Onhan se kivampaa porukalla huhkia. Yksin treenatessa timeri on paras kaverini. Aikaa vastaan tehdessä saan vedettyä ihan eri tehoilla kuin toistoja vastaan.

Säännöllisyys ympäri vuoden

Haluan ylläpitää säännöllisyyttä treenaamisessa. Kun puhutaan säännöllisyydestä on kolme treeniä viikossa hyvä minimi, myös kesällä. Jos liikkuu tätä harvemmin, katkeaa säännöllisyyden ketju helpommin, ainakin omien kokemusteni mukaan.

Treenaan ja liikun vuoden ympäri. En muista milloin minulla olisi tullut taukoja treeneistä (muutoin kuin pakon edessä, esim sairastuttuani). Tämä säännöllisyys onkin minulle erityisen tärkeää: se on hyvinvointini kulmakivi, myös muussa kuin liikunnassa.

Nyt olemme viettäneet jo pidemmän aikaan mökillämme saaristossa, enkä ole päässyt ohjattuihin treeneihin lainkaan. Kun kyllästyn suunnitelemaan omat treenini ja jumppaamaan yksin, etsin instagramista ideoita treeneihin. Otan valmiin treenin joltain seuraamaltani valmentajalta, kuten @Ingerindubailta tai @Natacha.Oceanelta. Se tuo kaivattua vaihtelua.

Sain eilen kommentin instaan, jossa eräs seuraajani fiilisteli energiaani ja intoani jumpata. Hän kertoi, että meinasi itsekin aloittaa syksyllä jumppaamisen, josko saisi samankaltaista lisäenergiaa.

Miksi odottaa syksyyn, jos voi aloittaa jo nyt?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Ennen koiran hankintaa – Kysy ainakin tämä kysymys

Tuu someen: @ansaivo

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta treenit
Kommentit (8)
  1. Ohjatussa on tosiaan puolensa ja siksi pidän ihan älyttömästi noista My BnB live jumpista – tekee vaan niinkuin ohjaaja sanoo, ei voisi helpompaa olla! Etätyöaikana on ollut todella helppo mahduttaa treenit kalenteriin ja treenipaikalle on tosi lyhyt 🙂 matka. Ja tosiaan vaikka kukaan ulkopuolinen ei oikeasti näe, niin olen niin vuosikymmenien ryhmäliikunnan koulima, että musta tuntuu että kyllä Anna tai Tiina näkee kuitenkin 😀 joten aloitan usein jo viimeistään timerin piipatessa ja teen loppuun vielä mahdollisesti yhden ylimääräisen toiston. Koska minä itse näen ja tiedän, enkä treenaa huijatakseni itseäni!
    Silloin kun ohjattuja treenejä ei ole, tallenteet toimivat loistavasti eikä sitä tässä vaiheessa kesää enää niitä kevään treenejä muista, eivät siis tunnu toistolta. Ja sun insta ohjeilla sitten välillä – kun olen ne tallentanut niin siellä on aikamoinen arsenaali materiaalia jumpattavaksi, ei lopu ihan heti kesken :)! Kumppari kulkee käsilaukussa mukana mökille ja sielläkin kesähelteillä treenaan usein heti aamusta kun lämpötila ulkona on vielä sopiva.
    Itselleni tuo kalenterointi on toiminut aina parhaiten – suunnittelen ja kirjaan viikon treenit kalenteriin ja suoritan sen mukaisesti, vaikka kyse olisi tunnin kävelylenkistä tai siitä puolen tunnin circuitista. En koe tätä itselleni mitenkään orjallisena tapana toimia vaan se auttaa pysymään suunnitelmassa ja samalla myös ne tuikitarpeelliset lepopäivätkin tulee suunniteltua kalenteriin. Yllättävän aktiivisena olen onnistunut kesänkin pitämään, toki siinä on auttanut takavuosien karvas kokemus siitä, kun liikunnassa olin pitänyt parin kuukauden totaalisen tauon ja elokuussa selkä oli niin jumissa että hyvä kun pystyi istumaan… Silloin päätin että liikunta kuuluu elämääni jollain tavalla ympäri vuoden, keleistä ja paikasta riippumatta.
    Kivaa liikunnallista kesän jatkoa!

    1. annasaivosalmi
      25.7.2020, 10:30

      Moikka Marie ja kiitos viestistä!
      Niin mahtava kuulla, miten moni varsinkin tuossa etätyöaikana löysi MyBnB Live-jumpat, ja koukuttui täysin 🙂 Sulla on kyllä erinomaisia periaatteita ja hyvä asenne! Mä en myöskään koe kalenterointia orjallisena, päinvastoin. Tuleepahan sitten ainakin tehtyä 🙂

  2. Moikka, heti alkuun iso kiitos kaikista treeneistä ja mielenkiintoisista kirjoituksista. Olen kanssasi saman ikäinen, mutta herätyksen liikkuvaan elämäntapaan tuli vasta tänä kesänä.
    Itse teen mieluiten ohjattuja treenejä kotona, olenkin kohta vuoden tehnyt kuta kuinkin säännöllisesti treenejä netistä. Mua viehättää niissä se helppous; ei mene aikaa matkoihin ja tosiaan voin aikatauluttaa treenin miten mulle parhaiten sopii ja voin tehdä treenin missä vaan. Ainakin nyt mulle sopii parhaiten treenaus toistoja vastaan, huomaan hutiloivani välillä tekniikassa, jos yritän pysyä ohjaajan mukana tai saada paljon toistoja.
    Ihanaa loman jatkoa sinulle ja perheellesi

    1. annasaivosalmi
      25.7.2020, 10:32

      Moikka ja mahtava kuulla, että olet saanut kipinän liikkua! Nyt vain pidät sitä yllä 🙂 Ja tosi hyvä, että olet löytänyt itselle parhaiten sopivat tavat treenata. Ehkä liian usein mennään “muiden tai muodin mukana”, vaikka jokaisen olis hyvä löytää just se itselle paras tapa liikkua. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *