Introvertti, unohda muuttumispakko ja nauti luonteestasi

Nick Keomahavong kertoo videossa What I Wish My Therapist Told Me ajastaan Yhdysvalloissa ennen munkiksi ryhtymistä. Hän on luonteeltaan introvertti ja kuvailee, kuinka esimerkiksi sosiaalisia tapahtumia oli enemmän tai vähemmän ja vaade seurallisuuteen ja small talkiin jatkuvasti läsnä.

Keomahavong tunsi olonsa monella tapaa raskaaksi, ja hakeutui lopulta terapeutin vastaanotolle. Hän kertoo, kuinka terapeutti tarjosi erilaisia harjoituksia ja työkaluja, joilla voisi pärjätä paremmin erilaisissa introvertille kuormittavissa tilanteissa.

Sitä mitä ei voi muuttaa

Terapeutti yritti auttaa Keomahavongia selviytymään haastavista tilanteista eikä hänen lähestymistavassa ollut mitään kummallista. Mutta se mikä jäi uupumaan keskustelussa terapeutin kanssa, oli kuitenkin kaikkein olennaisinta Keomahavongin mielestä:

Että terapeutti olisi keskustellut hänen synnynnäisestä temperamentista. Että on ok olla introvertti ja että tätä piirrettä kannattaa pitää hyvänä piirteenä.

Että itseään ei aina pidä yrittää muovata ympäristön mukaan, vaan ympäristöään ja tekemisiään voi myös muokata niin, että se sopisi omalle temperamentille.

Keomahavongin kokemus oli, että terapeutti pyrki pikemminkin “korjaamaan” jotain, joka ei ole korjattavissa sen sijaan, että olisi tukenut hänen synnynnäistä piirrettään, jota Keomahavong kutsuu aidoksi luonteekseen.

Introvertin nautintoja

Vaikka kaikenlaisissa ympäristöissä on hyvä oppia toimimaan, omaa arkea ja tekemisiä ei tarvitse pakottaa ekstrovertille sopivaksi, jos on introvertti. Sen sijaan introvertille energiaa ja hyvinvointia tuovista asioista kannattaa pitää kiinni.

Muun muassa näitä asioita pidän itse introverttina tärkeänä:

Rauhallinen ympäristö

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan ja tarvitsen rauhallista ympäristöä. Välillä on oikein mukavaa ja virkistävää oleskella jossain tiheään sykkivässä ympäristössä, kuten kaupungin vilskeessä. Silti etenkin silloin, jos olen jo kuormittunut liiallisista ärsykkeistä, kaipaan rauhoittavaa ympäristöä.

Oma rytmi

Olen aiemmin ajatellut, että olen luonteeltani kärsimätön ja nopea. Nopeus pitää osaltaan paikkansa, sillä luontainen temponi eli aktiivisuuteni on korkea. Silti kärsimättömyys on enemmän stressin ja aikapaineen tuoma ominaisuus kuin luonnostaan kenessäkään oleva piirre.

Olen hidastanut rytmiäni ja huomannut, että rauhallinen rytmi sopii itselleni kaikkein parhaiten (enkä tarkoita, että kaikki asiat on tehtävä aina rauhallisesti). Jos yritän tehdä asioita paljon samaan aikaan ja teen niitä liian nopeasti, seurauksena on yleensä ärtymistä ja stressiä.

Syventyminen mielenkiinnon kohteeseen

Olen raivannut aikaa sellaisille asioille, joihin haluan syventyä, ja sillä on ollut suuri merkitys hyvinvoinnilleni. Uppoutuminen johonkin niin mielenkiintoiseen, että voin unohtaa itseni ja ympäröivän todellisuuden täysin, on hyvin rentouttavaa. Olen poikkeuksetta energinen tällaisten syventymisten jälkeen.

Omat pohdinnat ja ajatusten järjestely

Niin kauan kuin muistan, olen ollut pohdiskelija ja pyöritellyt ja järjestellyt asioita ja ajatuksia päässäni. Hyvin tyypillistä introvertille. Liiallinen päänsisäinen pohdiskelu voi tietenkin olla myös huono juttu, jos ajatukset ovat ahdistavia.

Yksi syy siihen, miksi pidän erilaisissa kulkuneuvoissa istumisesta tai kävelemisestä on se, että saan rauhassa mietiskellä asioita ja tarvittaessa järjestellä niitä omassa päässäni. Jos pääni sisällä velloo ajatusten kaaos, voin huonosti.

Asioiden aito jakaminen

Nautin todella paljon siitä, että saan jakaa asioita ystävieni ja lähimmäisteni kanssa. Hyvä ihmissuhde tarkoittaa minulle sitä, että siinä voi aidosti jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan. Sen sijaan tuntikausien pintapuolinen jutteleminen jostain kummallekin hajuttomasta ja mauttomasta asiasta ei yleensä innosta.

Lue myös:

Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille

Introvertti, luo itsellesi sopiva arki

Millainen työ sopii introvertille?

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti luonne

Kuva: Frank Mckenna

hyvinvointi stressi mieli elamantapa
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *