Juureskoulu osa 3. Näin lisäät juuresten käyttöä

Juureskoulu
Keltajuuri

Juureskoulu jatkuu tänään aiheella; miten lisätä juuresten käyttöä arjessa? Koetko sinä, että juuresten käyttö rajoittuu lähinnä porkkanan rouskutteluun silloin tällöin? Tässä vinkkejä sinulle miten voit lisätä helposti juuresten käyttöä arjessasi.

Juures kasvaa mullan alla

Juurkset kuuluvat kasviksiin yhdessä vihannesten, marjojen ja hedelmien kanssa. Juurekset ovat siis kasviksia, joista syödään maan alla kasvava juuriosa ja vihanneksista taas syödään maan pinnalla kasvavia osia. Esimerkiksi tomaatti ja erilaiset kaalit ovat vihanneksia. Kotimaisia juureksia ovat juuripersilja, juuriselleri, keltajuuri, lanttu, maa-artisokka, mustajuuri, nauris, palsternakka, peruna, piparjuuri, porkkana, punajuuri, raitajuuri, retikka ja retiisi.

Juureskoulu
Väriporkkanoita

Kotimaisten juuresten suosiminen on ekologista

Kotimaisten juuresten etuja ovat edullisuus, säilyvyys, hyvä maku, ekologisuus, monikäyttöisyys sekä hyvä ravintoarvo. Suomessa voidaan viljellä avomaalla useita eri juureksia ja niiden eri lajikkeita. Kotimaassa tapahtuvan viljelyn ansiosta juureksia ei tarvitse rahdata meille toiselta puolelta maapalloa, eikä avomaan viljely vaadi ulkopuolista energiaa. Tämä tietenkin näkyy meille kuluttajille juuresten hinnoissa, eli voimme ostaa niitä edullisesti..

Juureskoulu
Keltajuuri

              Tässä vinkkejä juuresten käyttöön keittiössäsi

 • Keitä juureksista sosetta, soseuta ja pakasta se jääpaloina tai pienissä 100g kerta- annospusseissa. Käytä sosetta smoothieissa, taikinoissa, puuron joukossa, hummuksen joukossa ja perunasoseen joukossa tai sen tilalla.
 • Tee juureksista sipsejä. Leikkaa juureksista ohuita siivuja, sivele pinnalle öljyä ja kuivata niitä 100 asteisessa uunissa kiertoilmalla. Mausta suolalla ja esim. chilillä tai savupaprikajauheella.
 • Älä heitä nahistuneita juureksia pois! Nahistuneet juurekset sopivat hyvin esimerkiksi sosekeittoon.
 • Tee juureksista mehustimella mehua.
 • Valmista juureksista terveellinen dippijuureslautanen leffailtaan. Pilko juureksia tikuiksi ja valmista lisäksi erivärisiä hummustahnoja (ricotta tofusta, hernehummus, edamamelevite  tai kermaviilidippikastiketta.
 • Kuori ja pilko juureksia valmiiksi eväsrasiaan, jonka pohjalla on hummusta ja nappaa suuhun kun pikkunälkä yllättää.
 • Paahda erilaisia juureksia uunissa lisukkeeksi. Tärkkelyspitoiset juurekset, kuten palsternakka, peruna ja maa-artisokka kypsyvät nopeammin kuin muut juurekset, joten ota tämä huomioon juureksia kypsennettäessä. Tärkkelyspitoiset juurekset kannattaa lisätä uuniin vasta kypsennyksen puolivälissä, jos pilkot ne samankokoisiksi muiden juuresten kanssa.
juurespiirakka
Porkkana-Hirssipiirakat
Juureskoulu
Porkkanat taipuvat moneen ruokaan. Oletko kokeillut aamusmoothiessa?

Maistuvaa arkea!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Kommentit (1)
 1. Juureskoulu osa 4. Porkkana
  12.9.2017, 07:08

  […] Näin lisäät juuresten käyttöä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *