Vegetreenari
Vegetreenari

Osa-aikavegaani – mun valinta (ainakin tällä hetkellä)

Osa-aikavegaanius on mun valinta (ainakin tällä hetkellä). Multa kysyttiin jälleen kerran lomakuvia instagramiin laittaessani, että millaista vegeruokaa löydän reissuissa ja mitä yleensä reissussa syön? Instagram-tilini on tosiaan nimeltään vegelinda ja kirjoitan vegetreenari-nimistä blogia, eikö näiden nimien takana siis pitäisi häärätä yksinomaan kasvisruokaa syövä henkilö? No, ajattelin antaa tähän nyt pitkän ja perusteellisen vastauksen.

Gnocchit ja riesling

Osa-aikavegaani käytännönsyistä

Voisin tituleerata itseäni osa-aikavegaaniksi, sillä ruokavaliooni sisältyy kasvisten lisäksi myös eläinperäisiä tuotteita, ei välttämättä joka päivä tai joka aterialla, mutta kuitenkin. Näin on ihan käytännön syistä ja myönnettäköön, osa-aikavegaaniuteni on myös makuasia. Esimerkiksi vuustoja eli kasvipohjaisia juustoja en oikein ymmärrä. Miksi syödä jotain juustonkaltaista mikä ei maistu millekään, eikä sisällä mitään terveydelle hyödyllistä, vaan lähinnä tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa? Toinen ongelmallinen ruoka-aineryhmä ovat kasvipohjaiset jogurtit, joista kelpuutan ruokavaliooni lähinnä soijapohjaiset valmisteet, joilla on maitotuotteisiin verrattava ravintoarvo. Monet kaurapohjaiset ”gurtit” ovat lähinnä hiilihydraatinlähteitä, jotka täytyy täydentää proteiinilla ollakseen hyviä välipaloja liikkujalle. Koska treenaan tavoitteellisesti ja haluan syödä treeniä tukevaa ruokaa, täydennän kasvisruokavalioni arjessa kananmunilla, hapanmaitotuotteilla sekä lomilla ja silloin tällöin arjessa kalalla ja äyriäisillä. Kasvimaitoja olen oppinut käyttämään ja kahvini vaalennankin mieluiten kauramaidolla ja lihankorvikkeet olen sisällyttänyt ruokavaliooni varsin mutkattomasti kasvisruokataipaleeni alusta saakka.

Vegepizza Kroatiassa

Lihaton vuodesta 1997

Lopetin lihansyönnin vuonna 1997 eli kun olin 15-vuotias, tuolloin vegaanius oli suosittua ystäväpiirissäni, jossa pohdittiin paljon ympäistöasioita ja eläintenoikeuksia. Alkuun olin täysin vegaani, mutta totesin piakkoin, että kotikaupunkini vegeruokavalikoima saati omat kokkaustaitoni eivät pitkälle riittäneet. Lisäsin pian ruokavaliooni maitotuotteet ja kananmunan ja reseptejä löytyi heti paljon enemmän ja kouluruokaakin oli taas tarjolla. Yliopistoaika kului pitkälti vegeillessä, oi niitä Unicafen vegeruokia on edelleenkin ikävä! 8-vuotta sitten esikoistani odottaessani laajensin ruoka-ainevalikoimaani kalalla ja äyriäisillä ja ruokavaliooni alkoi löytyä erilailla rentoutta ja liikkumavaraa.

Fetasalaatti

Vegaanina perhelomalla? Kokeiltu on, ei onnistu!

Olen harmillisen usein havainnut, että kasvisruokaa (saati sitten täysin vegaanista ruokaa) ei yleensä ulkomailla ns. perusravintoloiden ruokalistoilla ole (tai no jos patonkia ja vihreää salaattia ei lasketa mukaan). Kyllä se vaan niin on, että me skandinaavit elämme ihan omassa vegekuplassamme, josta mm. Keski- ja Etelä-Euroopassa ei tiedetä mitään. Monissa maissa kasvisruoka mielletään kasvista sisältäväksi ruoaksi, missä saattaa jopa olla lihaa mukana tai ainakin ruokalajin pitää sisältää maitoa ja kananmunaa. Yritä siinä sitten saksaksi tai italiaksi sönköttää, että ei eläintuotteita minulle pliis, kun ei ole yhteistä kieltä.

Olen yrittänyt vegeillä Italiassa, ei tule mitään, juustoa on joka paikassa. Itävallassa vieraillessani minulle tarjottiin lähinnä alkupaloja ja keittoja ja nälkähän niistä jäi. Kroatiassa taas kasvisruoka on ihan tuntematon käsite, listalla on joko lihaa, kalaa tai pizzaa – ota tai jätä.

Japanissa vuonna 2008 matkustellessani nykyisen aviomieheni kanssa oli pinna vähän kireällä kun metsästettiin tuntikaupalla kasvisruokaa tarjoavaa ravintolaa, no ei löytynyt..Viikko meni vegesushia syödessä ja aika tylsää oli. Ilta päättyi usein mökötykseen ja ruokapettymystä paikkailtiin jälkiruoalla. Ehkä nyt on toisin, mene ja tiedä.

tofuannos
Chimichurritofua omasta grillistä

Saisiko olla vegeä lapset?

Olen lukuisat kerrat käyttänyt lomilla tuntikaupalla aikaa vegeravintoloiden etsintään ja kiljunut innosta, kun olen sellaisen löytänyt. Reissaan 90 % perheeni kanssa, johon kuuluu minun lisäkseni sekaani (tosin kasvispainotteisesti syövä) aviomies ja lapset 5- ja 8-vuotta. Esikoiseni on äärimmäinen nirsoilija (en tiedä mitä me vanhemmat ollaan tehty väärin!) ja siinä riittää haastetta jo riittämiin, että saadaan hänet kylläiseksi. Kuopus taas on kaikkiruokainen ja hän syö mitä eksoottisempia ruokia, mm. etanat ovat hänen suurinta herkkuaan.

Muutaman kerran olen lomalla valinnut omasta mielestäni huikean kasvisravintolan illallispaikaksi ja lopputulos on se, että lapset närppii vegeannoksiaan ja katselee kaihoisasti naapuriravintolan suuntaan..Olen todennut, että vegeä heille ei kannata tässä vaiheessa tuputtaa, kun ei ne osaa sitä arvostaa..

Kala-annos Kroatiassa

Terveellisyys ja helppous on tärkeää

Olen huomannut, että etenkin ravintoloissa ja ulkomailla ruokaillessa ruokavalio on mahdollista toteuttaa paljon terveellisemmin, kun voi tilata kala- ja äyriäisruokia. Lakto-ovoruokalajit ovat lähinnä juustolla ja kermalla kuorrutettuja kasviksia ja toisessa ääripäässä ovat vegaaniset superkevyet keitot tai salaatit, joilla ei vatsa täyty. Oma terveys ja läheisten hyvinvointi ovat mulle prioriteetteja ja siksi valintani on usein ravintolassa kala-ateria.

Tyttö ja kalmariannos

Osa-aikavegaani eli kasvispainotteinen ruokailija

Kasvispainotteinen, lihaton ruokavalio on siis mun juttu. Kotona Suomessa on helppo toteuttaa treeniä tukevaa kasvisruokavaliota, kun valmistaa ruokaa itse ja marketit ovat pullollaan kasviproteiinituotteita sekä erilaisia kasvimaitotuotteita. Ongelmia ilmenee toki välillä, kun pitäisi ehtiä ja jaksaa valmistaa vegaanista ruokaa itselle ja toista ruokaa muulle perheelle. Useimmiten se onnistuukin, mutta toisinaan arki on kiireistä ja aikaa on vain yhden ruoan valmistamiseen, siinä tilanteessa lakto-ovoruoat ovat hyvä kompromissi. Kyllä meidän lapset syövät toki kasvisruokiakin, mutta vaihtelun vuoksi ruokavalioon sisältyy kasvisten lisäksi eläinperäisiä ruoka-aineita.

Liikkujan ruokavalio on toki mahdollista teoriassa toteuttaa vegaanisena, mutta käytännössä 100 % vegaaninen treeniruokavalio on vaan mahdoton yhtälö ainakin minulle tässä elämänvaiheessa. Kannustankin kaikkia lisäämään kasvisruokaa omaan ruokavalioonsa vaikka ateria kerrallaan ja olisi hienoa, jos pääsisimme eroon tästä vastakkainasettelusta vegaanit vs sekaanit. Kasvisruoan lisäämisellä ja lihan vähentämisellä/välttämisellä on positiivisia vaikutuksia paitsi omalle terveydelle niin myös ilmastolle ja tämän valinnan voi meistä suomalaisista ihan jokainen arjessaan silloin tällöin tehdä ilman sen kummempaa päätöstä vegaaniksi ryhtymisestä.

Tuorepuuro maistuu mulle usein aamupalaksi

Peace and love, 

Kommentit (11)

  1. Tanja

    Niin totta, olen kanssasi täsmälleen samaa mieltänyt viimeisessä lauseessa kiteytät asian mielestäni loistavasti! Jokainen vegevalinta on kotiinpäin, jos asiaa haluaa niin ajatella, mutta perhelomaa tai tai muita hetkiä on turha pilata pitämällä periaatteeista liian tiukasti kiinni. Arjen stressiä samasta syystä on myös ihan turha lisätä. Toivottavasti et ole saanut negatiivista palautetta ajatustesi kanssa, mielestäni asenteesi on erinomainen eikä myöskään omasta (tai lastensa!) terveydestä ole syytä yhtään tinkiä.
    Ihanaa loppulomaa teille❤️

    • linda

      Jep. Äitinä tilanne on hieman eri kuin esimerkiksi, jos elelsin yksin ja matkustelisin ilman lapsia. Stressi vähenee huomattavasti, kun antaa itselleen luvan syödä kalaa ja äyriäisiä esimerkiksi juuri tälläkin Kroatian lomalla. -Linda

  2. Sarianna

    Miten sattuikaan, että juuri tänään mietin tällaista aihetta itseeni liittyen, ja kun avaan somen niin ensimmäisenä tuli tämä tekstisi esille. Oma ruokavalioni aika lailla saman tyyppinen aika lailla samoista syistä, hyvä kirjoitus, kiitos tästä!

    • linda

      Kiva kuulla Sarianna! -Linda

  3. Leena

    Iso peukku kirjoituksellesi! Sama meininki täällä, muu perhe sekaaneja ja yhtälailla laitan ruokaa myös heille, sillä erotuksella, että kokilla jää maistelu väliin. Itse olen ollut vasta vuoden kokonaan ilman lihaa, sitä ennen kyllä vuosia erittäin kasvispainoitteisella, lihaa harvoin. Mulla myöskin ekologisuus ja ilmastoystävällisyys ajoivat jauhelihan edelle 😀 Ruokavalio sisältää kyllä maitotuotteita ja kananmunia, sama ajatus mulla, että vegaanijuustot on niin epäterveellistä, melkein pelkkää kovaa rasvaa, joten hyllyyn jää, vaikka joskus vegaaniksi ryhtyisin. Ja se maku, ei ole. Sitten ei enää syödä pizzaa 🙃. Jugurtit soijapohjaisia ja maito- ja kermatuotteeet on mulla kasvispohjaisia. Itse urheilen myös paljon ja helpompi koostaa itselle sopiva ruokavalio, kun käytössä on myös muutama eläinperäinen tuote. Kalaa syön myös, kutta aika harvoin, sitä voisi kyllä syödä viikoittain, vähintään 2-3 kertaa. Samat ajatukset siis täällä 💗

  4. kristiina

    Ymmärrän osittain syitä, miksi koet vegaaniuden hankalaksi. Kasvipainoitteinen ruokavalio on toki ekologisempi ja varmasti terveellisempi kuin useimpien sekasyöjien ruokavalio, mutta en malta ”ärsyynnykseltäni” olla kommentoimatta.
    Ensimmäisenä kiinnitin huomiota sananvalintaasi ”osa-aikavegaani”. En ymmärrä, miksi eläinperäisiä (jopa mereneläviä) syövä henkilö haluaa identifioida itsensä vegaaniksi? Koska se on trendikästä tai ihanneminäsi olisi vegaani? Itse ymmärtäisin osa-aikavegaaniksi henkilön, joka elää muuten vegaanina, mutta esimerkiksi kyläillessään voi kohteliaisuudesta syödä keksejä tai pullaa, joiden leivonnassa on käytetty maitoa tai kananmunia. Luulen, että tarkoittamasi ”osa-aikavegaanit” vaikeuttavat tavallisten kasvissyöjien ja vegaanien arkea säännöttömillä ruokavalioillaan, jotka sallivat kaikki poikkeukset mielihalujen ja helppouden mukaan.

    Toinen asia mille kohottelin kulmakarvojani on kasvisruokavalio Keski- ja Etelä-Euroopassa. Vegaanius tai kasvissyönti ei ole suomalainen keksintö ja poikkeuksetta jokaisessa eurooppalaisessa kaupungissa on todella helppo löytää terveellistä ruokaa ilman lihaa tai kalaa. Tämä ei ole mutuilua, vaan tieto 😉 Olen asunut Keski-Euroopassa yli kymmenen vuotta, enkä ole joutunut ”sortumaan” kertaakaan lihapainoitteisen ruokalistan takia.

    En halua kommentillani syyllistää tai arvostella ruokavaliotasi, teet hurjan paljon hyviä ratkaisuja arjessasi syömällä kasvipainotteisesti. Argumentointi on vaan heppoista, ja kuulostaa enemmän siltä, että yrität omantunnon tuskissasi oikeuttaa itsellesi eläinperäiset ruoka-aineet.

    • linda

      Kiitos kommentistasi. Omia kulutustottumuksiani ohjaavat pääasiassa ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät syyt. En varsinaisesti koe omantunnon tuskia siitä että en ole vegaani. Pyrin ajattelemaan elämää kokonaisuutena ja tekemään mahdollisimman hyviä, itselle mahdollisia valintoja niin ruoan, liikkumisen, asumisen ja matkustamisen osalta. Ymmärrän harmistumisesi, että me kasvispainotteisesti syövät vaikeutamme teidän vegaanien elämää, se ei todellakaan ole tarkoitus! Haluaisin omalla esimerkilläni lisätä ihmisten positiivista ajattelua kasvisruokailua kohtaan, kun tällä hetkellä valtaväestö tilastojen mukaan syö liikaa punaista lihaa ja kuluttaa paljon maitotuotteita. Hineoa olisi jos tilanne olisi päinvastainen, että lihatuotteet olisivat ruokavaliossa sattumina eivätkä niin suuressa roolissa kuin tällä hetkellä. Ehkä muutosta on tapahtumassakin, ainakin uusissa sukupolvissa.. Olen edelleen eri mieltä tuosta, että Keski- ja Etelä Euroopassa olisi helppoa löytää vegaanista ruokaa ravintoloista. Lomakohteista ainakin on todella haastavaa vegaanista ruokaa löytää..En ainakaan itse voi raahata omaa perhettäni samaan ravintolaan lomalla joka päivä, jos onnekseni yhden vegaanistaruokaa tarjoavan ravintolan satun paikasta löytämään. Yksin ruokailu kun ei oikein tule kysymykseen. Kaikkea hyvää! -Linda

  5. adarine

    Mä en tajua miten ns. osa-aikavegaanit vaikeuttavat vegaanien arkea. Mitä mulla on mennyt ohi? 😀

    Mitä tulee kasvisruoan syöntiin ulkomailla, niin komppaan Lindaa täysin. On ihan eri asia asua ulkomailla kuin matkustaa siellä. En lähtisi suunnittelemaan päiväohjelmaa vain sen perusteella että joka kerta kun tulee nälkä, niin olisi varmasti vegeruokaa tarjoava ravintola vieressä, varsinkin jos on isommalla porukalla tai perheen kanssa liikenteessä. Linda kun sanoi että lapset ei syö kasvisruokaa niin puhtaasti kasvisruokaan erikoistuneet ravintolat ei ole vaihtoehto. Oon asunut 7 vuotta Japanissa ja pari vuotta Hollannissa. Japanissa varsinkin turistin on ihan turha lähteä etsimään vegeruokaa. Vaikka päällepäin näyttäisi siltä että esim. jossain keitossa ei ole muuta kuin kasviksia, liemi on hyvin luultavasti tehty eläinperäisistä tuotteista. Hollannissa huomattavasti helpompaa toki mutta ei täälläkään valikoima päätä huimaa ellei mene Amsterdamiin.

    • adarine

      Nii vois nyt vielä sanoa että mun käsittääkseni kasvispainotteisesti syövät päinvastoin helpottavat vegaanien arkea… Mitä useampi ihminen on kiinnostunut muuttamaan ruokavaliotaan kasvispainotteiseksi sitä enemmän markkinoille tulee kasvisperäisiä tuotteita kuten tofunakkia ja nyhtökauraa. Kysynnän ja tarjonnan lait kun jyllää yritysmaailmassa 😉

    • linda

      Joo tämä pitää myös paikkaansa ja tämä asia on nimenomaan itseäni ilostuttanut viimeisten parin vuoden aikana suuresti! Suomessa on jo melkein joka marketissa vegevaihtoehtoja ja kasvisruoan lisääminen on mahdollista täten ihan jokaiselle.-Linda

    • linda

      Kiitos kommentistasi Adarine (: Jotkut vegaanit ovat kommentoineet, että muut kuin täysin vegaanit kasvissyöjät hankaloittavat vegaanien arkea siten, että ravintoiloissa tarjotaan kasvisruokaa heidän takiaan vegaanisena vaihtoehtona. Tämä ei mielestäni ole kasvissyöjien vika vaan ravintolahenkilökunnan tietämättömyyttä. Vegaani ei ole sama asia kuin lakto-ovovegetarista ja tämä tuntuu olevan monille ravintoloille vaikeaa (ainakin ulkomailla) ymmärtää. Osittain tästä syystä en jaksa tehdä ruokailusta selviytymistaistelua ulkomailla vaan syön rennommin -kasvikset edellä kuitenkin. -Linda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voima-papubrunssi

Kaupallinen yhteistyö: Karviaisten tila

Voima-papu. Oletko jo testannut kotimaista härkäpapujauhoa -ja rouhetta kotikeittiössäsi? Voima-papu-tuoteperheeseen kuuluvat paahtamattomat ja paahdetut härkäpavut, raaka härkäpapujauho, raaka ja paahdettu härkäpapurouhe sekä ihastuttavat raakasuklaalla ja valkosuklaalla päällystetyt Voima-pavut. Voima-paputuotteita löytyy jo useimmista hyvinvarustetuista ruokakaupoista, ainakin…

Salsa verde kruunaa grilliruoat (ve)

Salsa verde. Olipa grillisi sitten hiili, -kaasu tai puulämmitteinen, niin grilliruokien seurana maistuu taatusti yrttinen salsa verde. Tämä kastike on alunperin lähtöisin Meksikosta, mutta sopii erinomaisesti myös suomalaiseen kesään grillatun kalan, kanan tai kasvisten kastikkeeksi. Kastikkeessa…

Kevään parhaimmat syreenireseptit

Syreeniresepti. Kasvaako sinun pihallasi syreeni? Tiesitkö, että tätä pihan kaunistusta voi myös syödä? Innostuin kartoittamaan, että mihin kaikkiin ruokiin tuota kotipihojen kaunistusta voikaan käyttää. Ja löytyihän niitä tapoja monia. Syreeni on maultaan aromaattinen ja soveltuu…

Jäikö leipää yli? Valmista maukas panzanella-salaatti tofulla

Kaupallinen yhteistyö: Ilmastoinfo

Panzanella-salaatti. Jäikö sinulla leipää yli ja mietit mitä sillä tekisit? Älä vaan heitä leipää roskiin! Kuivahtaneesta leivästä saa valmistettua esimerkiksi herkullisia krutonkeja, jotka sopivat hyvin sosekeiton joukkoon tai tuomaan rakennetta lounassalaattiin. Krutongit voi maustaa mieleisillä…

Vakavalla naamalla vai hymyillen?

Ilmeet ja eleet vuorovaikutuksessa. En olekaan vähään aikaan näin henkilökohtaista tekstiä blogiini kirjoittanut, mutta nyt tuntui, että sille on tarvetta. Jännittää, mutta tässä se nyt tulee.. Fake it ’till you make it, vaiko sittenkään? Hymyillessään…

Näin vältät kesäkilot

1. Kotimaiset kasvikset ja marjat kunniaan! Kevyt kesäruoka on helppo koostaa lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Marjat ovat luonnon oma terveellinen herkku, voit huoletta syödä vaikka litrankin marjoja päivässä ilman, että kerrytät itsellesi kesäkiloja. Syö kasviksia,…

Kasvimaitotuotteet tutuksi

Kaupallinen yhteistyö: Ilmastoinfo

Kasvimaitotuotteet tutuksi. Kaupoissa on nykyään tarjolla runsainmitoin erilaisia kasvimaitotuotteita. Kylmähyllystä löytyy mm. kaurasta, soijasta, kookoksesta, riisistä, pähkinöistä ja manteleista valmistettuja kasvimaitoja, kasvipohjaisia hapantuotteita sekä erilaisia kermankaltaisia valmisteita..Miten näitä kaikkia tuotteita kannattaa käyttää?  Mitä kasvimaitotuotteiden käytössä…

Viilentävä nicecream on kesän sallittu herkku!

Nicecream. Nyt hellitään suomalaisia lämmöllä..Helteellä maistuisi jokin viilentävä herkku  eikös vain? Kevyeen kesäherkutteluun sopivat hyvin tuoreet jääkaappiviileät hedelmät ja marjat, makuvedet tai jäätee. Jos olet jäätelön ja sorbetin ystävä tykkäät ehkä myös näistä hedelmistä valmistetuista…

Kasviproteiinit top 4 + käyttövinkit

Kaupallinen yhteistyö: Ilmastoinfo

Kasviproteiinit top 4. Valitsemalla lautaselle kasviproteiininlähteitä lihan sijasta teet paitsi hyvää omalle terveydellesi, niin myös ilmastolle! Tässä käytännölliset vinkit 4 kasviproteiinin käyttämiseen. Kasviproteiinit top 4 Kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia kasviproteiininlähteitä kuin sieniä sateella.  Tässä oma…

Vegekokkina Italiassa

Treeniloma Italiassa. Terveisiä aurinkoisesta Toscanasta! Olen hääräillyt täällä viimeiset neljä päivää treeniloman ruokavastaavana. Suomalainen My Body and Balance -sali on ensimmäinen suomalainen kokonaisvaltaisen hyvinvointiloman järjestäjä ja minä sain kunnian olla osa pilottimatkan tiimiä. Toukokuinen treeniloma…