Vegaaninen sticky bun

vegaaninen sticky bun
Sticky bun kranssin muodossa on näyttävä kahvipöydän tarjottava.

Sticky bun eli tahmainen pulla

Sticky bun eli suomeksi tahmainen pulla on kahvipöydän odotettu herkku! Yllätä vieraasi makeasti ja leivo kahvin seuraksi ihana sticky bun. Sticky bunin täytteeksi valikoitui tällä kertaa jouluinen omena-kanelimarmeladi. Täytteeksi sopisi erinomaisesti myös perinteinen korvapuustitäyte, vaniljapullatäyte sekä tietysti kaikki erilaiset paistonkestävät hillot, kuten luumuhillo sekä viikunahillo.

Tahmapullan valmistus aloitetaan pullataikinan teolla ja toimitaan kuten valmistettaisiin korvapuusteja. Korvapuustipalat paistetaan uunissa kypsiksi paperisissa muffinivuoissa tai muffinipellillä. Pullapaloista voi muotoilla myös kauniin kranssin tai mukailla bostonkakun muotoa.. Sticky bun ei olisi nimensä veroinen ilman makeaa ja tahmaista karamellikastiketta. Pullien jäähdyttyä niiden päälle valellaankin reilusti ihanaa kondensoidusta kookosmaidosta valmistettua karamellikastiketta. Vinkki! Kokeile pullan kuorrutteena myös valmista vegaanista kinuskikastiketta. 

sticky bun kranssin muodossa
Kastiketta vaille valmis..

Pullataikina vegaanisesti

Pullataikina on helppo valmistaa vegaanisesti. Kananmunan voi huoletta jättää pois taikinasta koostumuksen siitä kummemmin kärsimättä. Nesteeksi sopii hyvin vesi tai jokin kasvipohjainen neste, kuten kaurajuoma. Rasvaksi valitaan kasvipohjainen margariini joita löytyykin kaupoista monia. Tiesitkö, että Sunnuntai laktoositon leivontamargariini, Xtra margariini, Pirkka 80% margariini sekä Lidlin Vita Dór leivontamargariinit ovat kaikki vegaanisia?

sticky bun
Sticky Bunin voi viimeistellä paahdetuilla manteleilla ja kookoshiutaleilla.

Karamellikastike kondensoidusta kookosmaidosta

Joko olet kokeillut kondensoitua kookosmaitoa? Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Kondensoitu kookosmaito on vegaaninen vaihtoehto kondensoidulle maidolle. Kondensoitu kookosmaito on maultaan makeaa, karamellimaista ja kermaista ja sopii täydellisesti kaikkiin jälkiruokiin sekä leivonnaisiin mihin käyttäisit tavallistakin kondensoitua maitoa. Kondensoidusta kookosmaidosta valmistuu myös ihana vegaaninen karamellikastike. Karamellikastikkeen valmistus on tosi helppoa, mutta vaatii aikaa. Avaamatonta tölkkiä keitellään kattilassa 2,5 h, jolloin sen koostumus paksuuntuu. Tarkempi ohje karamellikastikkeen keittämiseen löytyy Cassidyscraveablecrreations-blogista.

kondensoitu kookosmaito kiehumassa
Kondensoitu kookosmaito muuttuu karamellikastikkeeksi keitettäessä.
sticky bun tarjoiluehdotus
Muista kaapia karamellia myös pullapalojen päälle!
sticky bun
Sticky bun on vaikea syödä sormia tahmaamatta..

Vegaaninen sticky bun

Ainekset (8 annosta)

Pullataikina
2,5 dl
vettä tai kasvimaitoa
25 g
tuorehiivaa
0,5 tl
suolaa
1 dl
sokeria
2 tl
kardemummaa
7 dl
vehnäjauhoja (noin)
75 g
vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon leivontamargariini)
Täytteeksi
1 dl
omena-kanelimarmeladia (Dronningholm)
1 tl
kanelia
Lisäksi tarvitaan
1 tlk
kondensoitua kookosmaitoa
Koristeluun
0,5 dl
mantelilastuja, kookoshiutaleita
3 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 2 h 30 min

Tee näin:

Aloita tahmapullien teko karamellin keittämisellä. Laita avaamaton kondensoitu kookosmaitotölkki kattilaan kiehumaan ja keitä sitä 2,5 tuntia. Huolehdi, että tölkki peittyy koko keittämisen ajan veteen, lisää vettä tarvittaessa. Käännä tölkki ylösalaisin keittämisen puolessa välissä, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Kiehuessaan kondensoitu kookosmaito muuttuu paksummaksi ja sen maku syvenee. Ota tölkki pois kattilassa ja jäähdytä huolella ennen avaamista. Huom! Kuumana avattu purkki voi räjähtää!

Valmista pullataikina. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. Lisää joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten. Lisää seuraavaksi sulatettu margariini ja sekoita. Lisää loput jauhot desilitra kerrallaan kädellä alustaen. Kun taikina on irtoaa kulhon reunoista ja käsistä on se valmista kohotusta varten. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja kaulitse ohueksi levyksi. Levitä levylle 1 dl omena-kanelimarmeladia ja 1 tl kanelia. Kääri tiukalle rullalle. Leikkaa rulla 8:aan tasakokoiseen palaan. Laita pullat leikkauspinta alaspäin voideltuun uunivuokaan tai muffinivuokiin/pellille. Anna kohota vedottomassa paikalla noin 15 min ennen paistamista. Paistoaika riippuu leivonnaisen koosta. Paista kranssia 175 asteessa noin 15-20 min ja pikkupullia 225 asteessa 10 min. Paahda mantelilastut paistinpannulla. Valuta karamellikastiketta jäähtyneiden pullien päälle ja koristele halutessasi paahdetuilla mantelilastuilla ja kookoshiutaleilla.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *