Lautasella -messut 2019 (sis. lippuarvonnan)

Lautasella -messut järjestetään tänä vuonna 5.-6.4. Helsingin messukeskuksessa. Messukeskuksen sivut esittelevät tapahtumaa näillä sanoilla:” Lautasella-tapahtuma kutsuu sinut tapaamaan kasvotusten gluteenittomien, vege- ja vegaaniruokien sekä raakaravintotuotteiden valmistajat, maahantuojat, jälleenmyyjät ja vähittäiskaupan edustajat.” Messujen järjestäjänä toimii Messukeskus sekä Keliakialiitto ja yhteistyössä mukana diabetesliitto, allergia, iho & astmaliitto, Crohn & Colitis ry, Elävä raakaravinto ry sekä Vegaaniliitto.

Viime vuoden messu-fiiliksiä löytyy Lautasella -messut; jännitystä ilmassa sekä Lautasella2018 -messufiiliksiä -postauksista, jos tahtoo vilkaista mitä viime vuoden messut ovat pitäneet sisällä ja missä fiiliksissä olen siellä vieraillut. Ensimmäinen on kirjoitettu ennen messuja ja jälkimmäinen on jälkeen.

 

MESSUOHJELMA

Tahdon poimia teille muutamia luentoja, joita messut tarjoavat ja jotka kuulostavat itsestäni kiinnostavuudessaan olevan yli muiden. Messukeskuksen sivuilta löytyy koko ohjelma ja paljon on jälleen tänä vuonna ohjelmaa tarjolla! Itse en pääse paikalle, kuin lauantaina, mutta keräsin silti perjantaillekin omat suosikkini listaksi.

PERJANTAI -TÄRPIT

 • Klo 12.20 Kasvikunnan ravinnetiheimmät ruoat – Jaakko Halmetoja: luento tarjoaa katsauksen ravinnetiheimpiin ruokiin sekä kasveihin, niiden käyttöön, historiaan ja hyötyihin.
 • Klo 12.30 Anafylaksia -vakava allerginen reaktio – Kaisa Toikko; mitä anafylaksia on, yleisimmät aiheuttajat ja oireet sekä miten anafylaksia hoidetaan
 • Klo 13.40 FODMAP -ruokavalio; tarjolla on Crohn ja Colitis ry:n kokemuspuheenvuoro
 • Klo 14.00 Parantava ruoka – Olli Posti; Ruoan kuuluu maistua hyvälle ja tehdä hyvää. Miten syömistä voi parantaa ilman vaivaa ja rajoitteita? Ollin keskeisin opetus on, ettei hyvästä tarvitse luopua, ja paheissakin voi panostaa laatuun. Syöminen saa olla juuri niin hauskaa, helppoa ja vapaata kuin haluat.
 • Klo 14.30 Ravinnon merkitys artyvän suolen ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa – Reijo Laatikainen; Reijo Laatikainen on ravitemusterapeutti, joka puhuu siitä, kuinka ruokavalio vaikuttaa edellä mainittujen sairauksien hoidossa.

 

LAUANTAI -TÄRPIT

 • Klo 13.00 Erityisruokavalioasiakas ravintolassa – haaste vai mahdollisuus -paneelikeskustelu; mukana keskustelemassa on mm. kokemusasiantuntija Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta, yrittäjä Pellas-kahvilasta, keittiömestari Fazer -ravintolasta sekä ihmiset Diabetesliitosta, Keliakialiitosta sekä Crohn ja Colitis ry:stä. Tästä toivon hyvää keskustelua, koska itsekin olen joutunut toteamaan, ettei se ruokailu aina ole niin helppoa ravintolassa.
 • Klo 13.30 Mistä vatsavaivat johtuvat ja miten niitä tutkitaan? – Jari Koskenpato; Jari Koskenpato on sisätautien ja gastroenterologian lääkäri, joka tulee puhumaan aiheesta. Tämä minua kiinnostaisi oman vatsani kannalta suuresti, koska jotain tälle omallekin täytyisi varmaan tehdä kohta.
 • Klo 15.00 FODMAP -ruokavalio; myös lauantaina on tarjolla saman aiheen kokemuspuheenvuoro, kuin perjantaina
 • Klo 15.20 Kansan rakastama ruokaguru – Olli Posti; Myös meillä jotka saavumme messuilemaan ainoastaan lauantaina on mahdollisuus päästä kuuntelemaan Olli Postia tahtoessamme
 • Klo 15.20 Anafylaksia – vakava allerginen reaktio – Anna Vuorenmaa

 

Näköjään aika paljon samoja luentoja on tarjolla molempina päivinä; ihan kiva meille, jotka messuilemme ainoastaan yhtenä päivänä. Ja molempina päivinä messuilevilla onnistuu päästä ns. päällekkäisillekin eri päivinä kuuntelemaan. Tänä vuonna tuntuu, että keliakia olisi vielä vahvemmassa osassa, kuin vuosi sitten; lieneekö sitten faktaa vai vain oma fiilis. Toisaalta Keliakialiitto on näiden messujen järjestäjänä, joten ehkä siinä on suuri syy. Mutta tänä vuonna uupuu mm. suoliston mikrobit, lasten allergiat jne, jotka kuitenkin viime vuonna löytyi lautasella -messujen ohjelmasta. Koko ohjelman löydät täältä.

Itse olen lähdössä ”yksin”, koska tuo ei ole tuon oman allergisen lapsen paikka. Jo pelkästään se ruoan määrä ja sen oleminen koko messukeskuksessa olisi tuolle lapselle liikaa ja siihen päälle se, ettei hänelle siellä maistatettavista sovi todennäköisesti yhtään mikään ja eipä tuo jaksaisi antaa äidin kuunnella luentojakaan. Joten Leo saa viettää mukavan päivän isänsä kanssa ja tämä äiti lähtee messuilemaan oman siskonsa sekä äitinsä kanssa.

NÄYTTEILLEASETTAJIA

Nopealla laskemisella messuille on tulossa reilu 60 näytteilleasettajaa. Odoan kovasti pääseväni jälleen ihmettelemään, mitä kaikkea nämä yritykset ovat tuoneet mukanaan ja löytyisikö sieltä jotain, mitä en ole vielä ehtinyt bongailla kaupoista. Viime vuonna messuilta ainakin löytyi iso kasa kaikkea uutta ja mielenkiintoista, joten samaa odotan tänä vuonna myös! Näytteilleasettajissa on monta tuttua merkkiä, mutta myös vähemmän tuttuja. Kaikki näytteilleasettajat löydät täältä. Ja sitten ne tarjoukset! Ainakin viime vuonna messuilla oli läjä hyviä tarjouksia, joita odottelen tällekin vuodelle.

Ja yhtenä tärppinä vielä mainittakoon gluteeniton -buffet, joka löytyy messukeskuksesta molempina päivinä klo 10.30-15. Perjantaina listalta löytyy mm. savustettua kirjolohta sekä mini brownie ja lauantaina sitruuna-rucola-pastaa, broileria sekä macaronseja. Buffetin tarkempi sisältö sekä hinnat löytyvät täältä. Buffet on tosiaan gluteeniton, mutta esim. maidotonta siellä tuntuisi olevan aika vähänlaisesti.

LIPPUARVONTA

Minulla on ilo arpoa teille yksi lippu Lautasella -messuille. Lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn yhtenä päivänä messujen aikana eli pe 5.4. TAI la 6.4. Mukana arvonnassa olet kommentoimalla tähän postaukseen, mitä odotat messuilta ja jättämällä sähköpostiosoitteesi. Osallistumisaika päättyy su 24.3. klo 21, jonka jälkeen olen yhteydessä voittajaan. Lipun toimitan sähköpostitse 🙂

 

Toivottavasti törmäillään messuilla! 🙂

Kommentit (50)
 1. Odotan uutuustuotteita ja hyviä tarjouksia näytteilleasettajilta 😊

 2. Itse odotan eniten Olli Postin luentoa, vege- ja vegaaniruoka uutuuksia, sekä hyviä tarjouksia ja ostosten tekoa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *