Lautasella2018 -messufiiliksiä

Lautasella-messuilla oli esillä liki 80 eri yrittäjää. Oma fiilis oli se, että valtaosa tuotteista oli gluteenittomia, mutta tämä selittynee sillä että yksi pääjärjestäjistä oli  ymmärtääkseni Keliakia-liitto. Joten se varmasti vaikutti asiaan 🙂 Hyvin esillä oli myös maidotonta ja munatonta, vaikkakin paljon  vähemmän. Sen sijaan todella vähän oli tuotteita, joissa ainesosia olisi ollut vain yksi tai kaksi; tuotteista joita olisin tahtonut löytää Leolle. Ja ne mitä oli parin ainesosan tuotteita, niin olivat riisiä tai perunaa; Leolta täysin poissuljettuja.
Roberts Berriellä oli maistatusta ja ihanan iloiset naiset myymässä, jotka kertoivat innokkaasti tuotteesta. Tämä on tuote, jota olen miettinyt itselleni monesti kokeiluun ja nyt hyvän messu-tarjouksen edessä oli pakko ostaa pari purkkia jokaista makua kokeiluun. 


Risentan toki tiennyt suureksi ja monipuoliseksi merkiksi, mutta kyllä sitä hiukan hiljeni katsoessaan sitä keltaista pistettä. Maissikakuista linssikakkuihin ja soijajauhosta durra-jauhoon asti kaikenlaista. Ihanaa, että meillä on tällainen merkki, jolta löytyy laajasti kaikkea ja nimenomaan niitä yhden aineen tuotteita. 


Urtekram varmasti monelle tuttu merkki ja meilläkin tainnut aina olla jotain heidän tuotettaan käytössä. Minusta merkki oli aika pienesti messuilla liikeellä; riisipastaa, kookosöljyä, maissimuroja ja joitakin muita tuotteita. Heillä kuitenkin on niin laajasti kaikkea, että minunkaltainen olisi kaivannut messuille jotain spesiaalimpaa. 
Caminito-jäätelöt ja sorbetit veivät sydämeni. Oli muuten hyvää jäätelöä. Maidonta ja gluteenitonta oli monenlaista; jäätelöitä sekä sorbetteja. Itse en oikein pidä yleensä inkivääristä ja jossain määrin olen sille allerginenkin, mutta hyvän jäätelön olivat onnistuneet siitäkin tekemään. Nam! Näitä jäätelöitä täytyy päästä joskus uudemmankin kerran syömään 🙂


Moilaksen uutuus-sämpylä oli minun makuuni. Näitä voisin itselleni ostaa koska tahansa tosin sitten täytyisi toivoa, etten kovin vahvasti enemmällä käytöllä reagoisi seesaminsiemeniin. Mutta täytynee ostaa näitä kotiin ja kokeilla, josko ei olisi kyseiselle siemenelle allerginen. Hyvän makuinen oli jokatapauksessa heidän uusi sämpylänsä! Ja Moilaksellahan on muutenkin laaja valikoima kaikenlaista. 
Eväsmiehillä oli maistettavana lihapullia ja pihvejä. Tuotteet olivat raakapakasteita ja siksi ne eivät valitettavasti päässeet messuilta mukaan. Ja mikä ikävintä, vielä toistaiseksi heidän tuotteitaan ei saa kaupoista! Täytyy toivoa, että joskus vielä koska a) nämä olivat ihanan lihapitoisia ja b) nämä maistuivat hurjan hyville. 
Tällä Eväsmiesten pisteellä jäin myös juttelemaan enemmänkin; totesin, että itselleni olisi tuotteet eikä suinkaan moniallergiselle lapselleni, jolle sopii ainoastaan peuranliha tällä hetkellä. Keskustelumme kuuli eräs nainen, jonka mies metsästää; yhteystietoni lähtivät naisen mukaan ja jos/kun heiltä peuraa löytyy niin saan soittoa. Katsotaan, josko saisimme heiltä peuraa järkihintaan! Pakko sanoa, että yksi parhaita messuhetkiä, kun saatoin löytää vahingon kautta meille peuraa! Nyt odotellaan yhteydenottoa. 
Nämä veivät sydämeni. Paljon lihaa, ohut gluteeniton panerointi. En syö enää muita nuggetteja tämän kokemuksen jälkeen. 

Minun päivääni mahtui kaikkiaan lopulta kolme luentoa. Tai no, kolme ja puoli. Mutta ensimmäinen luento käsitteli anafylaksiaa; puhumassa oli äiti omista kokemuksistaan. Todella koskettavaa ja laittoi tosissaan miettimään, että toivottavasti selviämme ilman anafylaksiaa. Se on pelottavaa. Toinen luento käsitteli ravinnetiheimpiä ruoka-aineita. Sieltä päälimmäisenä mieleen jäi se, että Leo syö nokkosta joka on erinomainen kasvi. Sen lisäksi merilevään päätin alkaa tutustumaan; sitä ilmeisen pieni määräkin antaisi paljon suppeaan ruokavalioon. Ja VÄRIKKYYS eli valittaisiin niitä värikkäitä, voimakkaita kasviksia eikä pitkälle jalostettuja haaleita vihanneksia. Liilassa porkkanassa on enemmän, kuin meidän oranssissa porkkanassa ja kädet sotkevassa mustikassa enemmän kuin jalostetussa pensasmustikassa. Joskus kun Leo alkaa sietämään ruoka-aineita, niin näitä asioita on hyvä alkaa miettimään. Kolmas luento käsitteli vatsavaivoja ja niiden syitä. Sieltä oikeastaan herätti vain sana entsyymit. Eri entsyymipuutokset voisi olla monenkin vaivan takana, mutta valitettavasti vielä meillä ei ole kovin hyvää tapaa tutkia muita kuin esim. laktoosin pilkkovaa. Mutta tämä pisti miettimään, että voisiko Leolla olla jotain entyymipuutostakin kenties. Itseä harmittaa etten sitten enää jaksanut/ehtinyt FTL-puolen mikrobi-luennolle. Mutta hyvä kattaus oli luentoja ja osasta sai oikeasti irtikin!
Minä löysin oikeastaan vain itselleni kaikkea kivaa kokeiltavaa. Leolle tulee kokeiluun jossain vaiheessa kuvassa näkyvää paahdettua rouhittua pellavaa ja sopiessaan myös sitten tyrni -pellava rouhetta. Pellavansiemenessä olisi hurjasti omega3 ja se olisi loistava tuote jo pienissä määrin. Joten tälle tuotteelle täytyy pitää peukkuja. Itselleni sen sijaan kotiutin Roberts Berrien -marjapikareita. Niissä kiehtoo vitamiinit ja niiden helppous ottaa mukaan; ja menisi ne hyvin vaikka smoothienkin, jos saisi aikaiseksi alkaa tehdä sellaisia! Lidlin pisteltä tarttui matkaan sitruunakakku -paketti, johon ei tarvitse lisätä kuin neste ja rasva sekä heittää uuniin vuoassa. Eräältä pisteeltä tarttui matkaan riisituotteita; riisikakkuja, riisisipsejä, riisi-maissipastaa, maidoton pestokastike sekä gluteenittomia karkkeja. Bolero –merkkisiä makuaineita, joita laitetaan tavallisen veden sekaan ja saadaan 1,5-3l valmista makuvettä tarttui myös matkaan. Hinkkalan kartanon gluteenittomia luomu kaurahiutaleita tarttui yhdeltä pisteeltä matkaan; uusi tuote, kotimainen, luomu, puhdasta kauraa. Suomalaisuutta on mukava tukea ja siksi paketti niitäkin lähti mukaan.  Luomu kasvis ja lihaliemikuutiot oli pakko myös kotiuttaa; niin ihanan lyhyt ainesosalista ja ainesosat olivat ymmärrettävissä toisin kuin monessa muussa liemikuutiossa. Mainoksia tuli kerättyä iso kasa mukaan ja niihin alan tutustumaan ajan kanssa 🙂
Mitä messuilta sitten jäi käteen? Ainakin  se, että jos tarvitsee ainoastaan gluteenitonta niin tuotteita on paljon. Ja tuotteita on omassa mittapuussani paljon  myös silloin, jos tarvitsee välttää maitoa + munaa + gluteenia. Toki tähän varmasti vaikuttaa se, että lapseni elää muutamalla hassulla ruoka-aineella ja sopivia tuotteitakin on kaikkiaan vain kourallinen. Ja aivan varmasti lähden ensi keväänä taas uudelleen, jos messut vain järjestetään! 🙂 Ehkä sieltä silloin löytyy jo Leollekin jotain..

Ja olihan tämä ihanaa omaa aikaa, koska jätin nimittäin Leon kotiin.  Moniallergisen lapsen tuonne mukaan ottaminen olisi ollut sulaa hulluutta! Onneksi tajusin sen jo kotona ja oikeasti jätin tuon lapsen isänsä kanssa 🙂

Kommentit (8)
 1. Mira / Blinger shimmer -blogi
  29.4.2018, 10:27

  Näyttääpä suorastaan herkullisilta nuo messut! 😀

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   29.4.2018, 11:09

   Sitä ne kyllä oli! Paljon maistiaisia, liki joka pisteellä ja sitten tosiaan tuotteita ostettavissa messutarjouksin vaikka kuinka paljon. Kerrankin messut, joissa oli maisteltavaa niin paljon ettei nälkä iskenyt keskenkaiken 😀

 2. Moniallergisen kanssa on todella vaikeaa tuollaisissa paikoissa. Kokemusta on. Itse en ole montaa kertaa maistanut sorbetteja kun tykkään tehdä niitä itse ja silleen tulee niin paljon parempia. Ne joita olen maistanut maistuu aina esanssille :/

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   29.4.2018, 11:10

   Itse jätin tuon pojan kotiin; ei olisi tullut mitään tuollaisessa paikassa kera vauhdikkaan taaperon! Miten teet sorbettia? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *