ALLERGIAPERHE: Maaginen 20 ruoka-ainetta lähestyy

Tämä allergia-elämä on antanut uusia ajatuksia, mittasuhteita, käytäntöjä, tavoitteita ja vaikka niin mitä. Olen ennenkin kirjoitellut, kuinka minun piti olla se vanhempi, joka koostaa lapsensa annoksen lautasmallinmukaiseksi & terveelliseksi & monipuoliseksi. No, meidän tietä vähänkään seuranneet tietävät, että näistä tavoitteista luovuttiin jo aika kauan sitten. Oikeastaan jo ennen, kuin niiden toteuttamista päästiin edes kokeilemaan. Sen jälkeen ainoa tavoite oli löytää lapselle jotain ravintoa, jotain millä ruokkia lapsi ja mielellään jotain mistä saa edes jotakin. Saantisuosituksilla, terveellisyys-asioilla ja muilla sai heittää vesilintua. Ei paljon paina liha-suositukset, proteiinin saantisuositukset tai terveellisten rasvahappojen optimaalinen suhde, kun yksinkertaisuudessaan taistellaan siitä tuleeko vatsa täyteen vaiko ei. Maaginen 20 ruoka-ainetta kuitenkin lähestyy, vaikka senkin kanssa on vielä matkaa lautasmalleihin ja muihin.

MAAGINEN 20 RUOKA-AINETTA

Leolle sopi pitkään ainoastaan 1-5 ruoka-ainetta. Sitten kohottiin likimmäs kymmentä. Siellä aaltoiltiin pitkään, hetkittäin ylitettiin 10 sopivaa ja taas tiputtiin sen alapuolelle. Se kymmenen sopivaa tuntui hyvälle, mutta ei niin ihmeelliselle siltikään. Se on vähän. Pitkään olen pitänyt 20 sopivaa ruoka-ainetta jotenkin maagisena ja kaukaisena. Se on ollut sellainen “wouu, 20 olisi jo niin laaja ja sillä voisi tehdä MITÄ VAIN.” Nyt me lähestymme sitä 20 sopivaa ruoka-ainetta ja minulla on juuri sellainen olo edelleen.

LIHAT:

 • Peura
 • Lohi
 • Vatajan nakki, Kunnon pekoni

VIHANNEKSET:

 • Parsakaali

MARJAT: 

 • Pensasmustikka
 • Punaviinimarja
 • Vadelma

HEDELMÄT:

 • Päärynäsose
 • Vesimeloni

VILJAT:

 • Amarantti
 • Tattari
 • Hirssi

RASVA:

 • Keiju maidoton, lisäaineeton margariini

MUUT: 

 • Suola
 • Nokkonen
 • Kookos
 • Muumi-tikkari

Listalla on nyt 18 sopivaa ruoka-ainetta. Ja tällä menolla saan lisätä sinne aivan pian psylliumin sekä kypsennetyn banaanin, jos oireita ei ala ilmetä. Joten olemme oikeasti lähellä sitä 20 sopivaa, joka on minun päässäni muotoutunut sellaiseksi tavoittelun arvoiseksi etapiksi. Uskon, että jokaiselle muodostuu niitä omia etappeja ja muita; minulla se on tämä 20 sopivaa ruoka-ainetta. Voin kertoa, että pääkopalle on todella suuri asia hätyytellä 20 sopivaa ruoka-ainetta, jota on pitkään pitänyt sellaisena “wou” -juttuna.

Kesällä allergialääkärimme, jolla käymme puolen vuoden välein heitti ilmoille “Jos ei tule mitään isompaa ongelmaa enää matkalla vastaan, niin hyvin voitte saavuttaa ennen joulua 20 sopivan ruoka-aineen listan.” Silloin naurahdin tuolle lauseelle, sivuutin sen ja tahdoin unohtaa koko ajatuksen. Se tuntui silloin vielä niin kovin kaukaiselle. Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan marraskuun alussa ja tällä menolla meillä voi jouluna olla täysi 20 täynnä. Toki historiaa miettien kaikki voi romahtaa koska tahansa, mutta nyt en tahdo ajatella sitä. Nyt me olemme menneet eteenpäin; olemme saavuttaneet laajemman ruokavalion kuin ikinä aiemmin. Vaikka se tästä romahtaisi, niin nyt meillä on jälleen tieto siitä, että voimme vielä tänne päästä. Eikä nyt ole merkkejä ruokavalion kaatumisesta edes!

MITÄ SEURAAVAKSI?

Tämä 18 sopivaa ruoka-ainetta tuntuu ihan valtavalle jutulle ja ruokavalio tuntuu oikeasti laajalle. Hetkittäin jopa tulee fiilis, ettei edes tiedä mitä kokeilisi. Meillä on paljon kaikkea! Sitten palaa maan pinnalle; lapsellani on yksi pasta, samaa lihaa menee yhdellätoista aterialla, rasvaa menee vasta viikkotasolla saman verran kuin omalle leivälleni kerralla ja vihanneksiakin on tasan yksi. Joten onhan tässä vielä tällaisia pieniä asioita, jotka voisivat olla paremminkin, kun asiat kääntää näin päin. Mutta tämä on paljon laajempi, kuin puoli vuotta sitten ollut ruokavalio. Joku ilkeä ihminen voisi huomauttaa, että suola on mitätön asia tuolla listalla tai että nakin ja pekonin voisi niputtaa yhteen. Mutta ehei, ei se ole niin yksinkertaista. Suola saatiin ruokiin mukaan vasta virallisesti keväällä(kö) ja nakki sekä pekoni nyt vaan yksinkertaisesti on erilliset sopviat.

Leon ruokavalio huutaisi vihanneksia; porkkana, kesäkurpitsa, ehkä tomaattikin voisi olla kokeilun arvoisia. Lihapuolelta jotain toista kalaa, kenties sei tai ahven vaikkapa. Toisaalta mieli tekisi kokeilla jouluisia karkkikeppejä, kaakaota, viinirypäleitä sekä taateleita. Sitten pitäisi miettiä, että haluaako testailla ruokia jotka on histamiini vapauttajia vaiko ei. Meillä toisaalta on niitä ruokavaliossa muutenkin, mutta mahtaako niissä olla kuitenkin rajansa.

Nyt ensimmäisenä viemme kunnialla vähän eteenpäin tätä kypsennetty banaani ja psyllium kaksikkoa testailuissamme, jonka jälkeen vasta sitten jotain muuta rinnalle. Tai kenties karkkikeppiä voi maistella tässä sivussa. Mutta psyllium antaisi hurjasti leivontapuolelle; sämpylät ja karjalanpiirakat ovat paljon helpompia, jos saadaan psyllium ajettua sisään. Ja no, banaani vaan antaa kivaa makua mm. lettuihin ja muihinkin leipomisiin.

20 RUOKA-AINETTA LÄHESTYY

Tämä fiilis ei ole sanoin kuvattavissa edes. Tätä tuskin pystyy ymmärtämään täysin, jos ei ole uinut samoissa vesissä meidän kanssa. Tätä tuskin pystyy täysin jakamaan, jos suolan kohdalla on vain miettinyt saako lapsi liikaa tai rasvan kohdalla palmuöljyn haitallisuutta. Yritän kuitenkin hehkuttaa asiaa niin kovin, että mahdollisimman moni voisi saada fiiliksestäni kiinni. Saada kiinni siitä, että itken onnesta ja näen valoa tunnelin päässä. Lapseni lähestyy KAHDENKYMMENEN SOPIVAN RUOKA-AINEEN listaa. Ja lähestyy kovaa vauhtia. Ekan elinvuoden amarantti ja poro on vihdoin vaihtumassa 20 ruoka-aineen listaan.

Edelleen meillä osa ruoka-aineista on rajoitetummalla määrällä jne, mutta ne sopii kunhan määrät eivät ylity. Vadelmia ei voida syödä joka päivä, mutta ne ovat erinomainen lisä kahdesti viikossa. Harva meistä laajemmankaan ruokavalion omaavista syö kaikkea päivittäin, joten miksi allergisenkaa täytyisi?

Haluan lopettaa tämän siihen, että lapsellani on tällä hetkellä ruokavaliossan joka lohkosta jotain. Hänellä on liha, vihannes, vilja, hedelmä, rasva. Osaa jopa useampi kappale. Osa hänen ruokavaliossaan olevista asioista on hyvin ravintorikkaita; esim. lohi rasvansa vuoksi, parsakaali kaikessa vihreydessään, amarantti ja nokkonen. Minusta aika hyvin, että vajaan 20 ruoka-aineen listaan mahtuu tällaisia ravintoarvoiltaan kohdallaan olevia useampiakin. Se on mahtavaa!

Meidän tunnelissa näkyy valoa ja paljon näkyykin juuri tällä hetkellä! Me kuljemme oikeaan suuntaan. Vihdoin.

 

SYKSYN AIEMPIA POSTAUKSIA:

Rasva; tärkeä osa ravintoa

Ruokavalio laajenee

sairaudet allergia ruokavaliot rasvat
Kommentit (5)
 1. ihmettelijä
  11.11.2019, 02:16

  Jos kyseinen nakki ja margariini käyvät, eikö silloin pitäisi käydä myös niiden ainesosat? Siis esimerkiksi sianliha ja rypsi-, palmu- sekä kookosöljy?

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   13.11.2019, 09:38

   Se ei aina ole niin yksinkertaista. Järjellä ajatellenhan se toimisi niin 🙂 Mutta ilmeisesti pekoni ja nakki käy, koska ne on käsitelty; en saa perus possun lihaa niin käsitellyksi, että se sopisi tällä hetkellä. Ja rasva; ehkäpä siinä on se, että siinä on useampaa rasvaa jolloin yhden määrä pysyy pienenä. Periaatteessa ne kai voisivat sopia erilläänkin kunhan määrät pitäisi pienen pieninä, mutta niiden testailu ei toistaiseksi ole ajankohtaista; me tyydymme yhden sopivan löytymiseen toistaiseksi 🙂

 2. katri/Kotona ja kaupungilla
  14.11.2019, 15:34

  Hienoa, että ruokien määrä on kasvanut! 🙂
  Voin vain kuvitella miltä tuntuu, kun oma lapsi ei pysty kuin joitain ruokia syömään.
  Jo ihan kokkailunkin kannalta tosi vaativaa puuhaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *