Tunnista stressi kehossasi
Kovin usein stressistä puhutaan jonain, joka rasittaa henkisesti ja uuvuttaa mielen. Näin se tietysti tekeekin. Mutta samalla saattaa unohtua, että stressi on fysiologinen reaktio kehossamme, johon emme useinkaan kiinnitä huomiota.
Niin kauan kun kroppa palautuu päivittäisistä stressipiikeistä eikä stressireaktio ole jatkuvaa ja liian usein päällä, kaikki on periaatteessa hyvin. Välillä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota omaan tapaan toimia ja sen myötä kehon reaktioihin.
Kun turhia stressihormoniryöppyjä onnistuu vähentämään, myös stressistä palautuminen nopeutuu.
Itse olen kiinnittänyt huomiota siihen, millaisella nopeudella teen asioita. Minulla on ollut huono tapa kiirehtiä ja samalla kiihdyttää vauhtia asioita toimittaessani. Tällä tavalla kehooni tulvahtaa stressihormoneja aivan turhaan.
Koska olen perusolemukseltani ennemminkin nopea kuin hidas, en aio madella ja hidastella vastaisuudessakaan. Sen sijaan olen opetellut tekemään asioita rauhallisesti, mutta ripeästi. Usein tällä tavalla asiat tulevat kaiken lisäksi hoidettua nopeammin, koska rauhallisen keskittymiskyky on parempi kuin kiihdyttäjän.
Mindfullness eli tietoisuustaidot pyrkivät myös tähän samaan. Lyhyesti sanottuna tarkoitus on tarkkailla itseään ja kehonsa reaktioita ikään kuin ulkopuolisen silmin. Homman juju on siinä, että teemme usein asioita tiedostamatta, kiinnittämättä niihin juurikaan huomiota. Ensimmäinen askel toisin toimimiseen ja asioiden muuttamiseen on tulla tietoiseksi siitä, miten omat tavat toimia vaikuttavat mieleen ja kehoon.
Kuva täältä.