Introversio, sosiaaliset tilanteet ja kuormituksen vaikutus

Introvertti tuntee itsensä kuormittuneeksi. Töissä on ollut edeltävinä päivinä aikapainetta ja kokousputkia. Työkaveri kysyy, josko introvertti lähtisi muun porukan mukana lounaalle. Introvertti kieltäytyy, eikä osallistu myöskään iltapäivän kahvihetkeen.

Introvertti saapuu toimistolle. Matkalla ulko-ovelta omalle työpisteelle vastaan tulee kollega, mutta introvertti ei tervehdi häntä. Aamukahvia hakiessa toinen kollega sattuu samaan aikaan kahviautomaatille ja kysyy kuulumisia. Introvertti vastaa hätäisesti ihan hyvää ja kiiruhtaa pois. Samanlaista välttelyä ja yksisanaisia vastauksia jatkuu päivästä toiseen.

Onko introvertilla huonot sosiaaliset taidot?

Yksi introversioon liittyvistä väärinkäsityksistä on, että sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot sekoitetaan keskenään. Kärjistettynä introvertista saatetaan myös ajatella, että ei tykkää olla ihmisten kanssa, mikä on ensiksikin väärä ennakkoluulo ja toiseksi ei liity mitenkään sosiaalisiin taitoihin.

Huonoilla sosiaalisilla taidoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko introvertti, ekstrovertti tai jotain siltä väliltä. Heikot sosiaaliset taidot tietenkin ilmenevät eri tavoin introvertilla ja ekstrovertilla. Siinä missä introvertti voi sulkeutua tai ryhtyä miltei mykäksi, saattaa ekstrovertti puhua niin, että muiden kuuntelulle ei jää tilaa. Pahimmillaan ekstrovertti voi esimerkiksi kysyä kuulumisia, mutta ei malta kuunnella toisen vastausta loppuun.

Se että introversio ja sosiaaliset taidot ovat täysin eri asioita tarkoittaa myös sitä, että introvertti ei voi selittää huonoa käyttäytymistään introversiolla. Sama pätee tietenkin ekstrovertteihin. Joskus ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että käsitämme ja koemme huonon käytöksen eri tavoin.

Onko kirjoituksen alussa kuvatuista esimerkeistä jompi kumpi huonoa käyttäytymistä vai onko vain toinen vai ei kumpikaan? Jollekin ihmiselle se, että introvertti asettaa omat rajansa, pitää kiinni itsekseen olosta eikä osallistu yhteisiin hetkiin, on huonoa käyttäytymistä, toiselle ei.

Lisäksi stressi tuo omat vivahteensa sosiaalisiin tilanteisiin. Kukaan meistä ei ole sosiaalisissa kanssakäymisissä parhaimmillaan kovan stressin alla. Emme myöskään aina tiedä kollegoidemme yksityiselämässä tapahtuvista asioista.

Introverttina sosiaalisissa tilanteissa

Olen introverttina oppinut vuosien myötä, millaisena muut saattavat nähdä introvertin käyttäytymiseni ja pyrkinyt opettelemaan sellaisia taitoja, jotka edesauttavat yhteisen sävelen löytymistä. Alla muutama esimerkki.

Uusien ihmisten tapaaminen

Introverttien vahvuus on tilanteiden tarkkailemisessa ja tarkassa havainnoinnissa. Joskus kuitenkin hiljaa oleminen ja pelkkä sivusta tarkkailu voi luoda toisille sen kuvan, että introvertti ei ole kiinnostunut toisista tai yhteisistä asioista.

Kun olin hyvin paljon nuorempi, minulle kerrottiin kerran, että ainakin osa uudessa kaveriporukassamme oli ajatellut minun olevan hieman ylimielinen, joka ei ollut kiinnostunut muista. Kun sitten olimme tutustuneet paremmin, he hämmästelivät, että enhän ollut ollenkaan sellainen. Olin tästä ensin ymmälläni, mutta myöhemmin tajusin, että olemalla useimmiten hiljaa, tarkkailemalla ja ajatuksissani, kiinnostukseni muita kohtaan ei tietenkään näkynyt ulospäin.

Vaikka olen edelleen luontaisesti tarkkailija, yritän etenkin uusien ihmisten kanssa panostaa tietoisesti vuorovaikutukseen. Välillä se meinaa unohtua, mutta paranee harjoittelemalla, kuten mikä tahansa taito.

Lyhyt small talk ja kuulumisten kysely

Olen myös opetellut sietämään ja puhumaan small talkia, vaikka introverttina en siitä juuri perusta. Ajattelen, että tärkeitä ihmissuhteita ei tarvitse eikä pidä rakentaa small talkin varaan, mutta pintapuolisissa ja nopeissa kohtaamisissa se on hyvä taito, sillä se pitää yllä vuorovaikutustilannetta.

Kaikkein helpoin tapa luoda yhteyttä muihin on kysellä kuulumisia tai avaamalla keskustelua niistä asioista, joiden tietää olevan toiselle mieluisia tai tärkeitä puheenaiheita. Se että on aidosti kiinnostunut toisesta, tekee yleensä hyvää suhteelle kuin suhteelle.

Ilmeen merkitys

Koska olen introverttina hyvin usein ajatuksissani, kasvojeni ilme ei läheskään aina ole “avoin” ja “hymyilevä”. Tiedän, että kasvot peruslukemilla ja jotain asiaa pohtien saatan tahtomattani näyttää jopa hieman myrtyneeltä.

En vastaisuudessakaan aio loihtia tekohymyä kasvoilleni (koska se on vielä pahempaa kuin vakavana oleminen), ja sallin itseni vajota ajatuksiini. Yritän kuitenkin muistaa tämän vuorovaikutustilanteissa, jotta en viestittäisi väärää informaatiota kasvoillani.

Myönteinen palaute 

Havahduin jossain vaiheessa siihen, että olen lukuisia kertoja ajatellut toisista jotain myönteistä tai kehunut heitä mielessäni, mutta en ole sanonut näitä ajatuksia ääneen. Tämä on introvertille tyypillistä “päänsisässä elämistä”. Olen sittemmin pyrkinyt  tuomaan kehuja enemmän julki.

Myönteisessä palautteessa tai kehuissa pätee sama kuin hymyssä: jos kehu ei ole aito, se on suorastaan vastenmielistä ja hyvin todennäköisesti näkyy vastaanottajalleen.

Introvertti ja kuormituksen vaikutus

Introvertti, jolla on hyvät sosiaaliset taidot, ei käyttäydy päivästä toiseen huonosti. Jokaisella meistä on kuitenkin huonoja päiviä, joten niiden perusteella ei voi tehdä päätelmiä kenenkään ihmisen sosiaalisista taidoista.

Toinen jo mainittu huomioon otettava seikka on, että kenen tahansa käytös voi muuttua, jos elämässä on liikaa kuormitusta. Introvertille yksi kuormitusta aiheuttava tekijä on sosiaaliset tilanteet silloin, kun vastapainona ei ole tarpeeksi itsekseen oloa.

Stressaantunut introvertti voi siis näyttäytyä huonosti käyttäytyvänä, vaikka hänellä olisi hyvät sosiaaliset taidot. Tällöin on tietenkin tärkeää erottaa stressin osuus käyttäytymisestä ja panostettava ensisijaisesti kuormituksen vähentämiseen.

Sosiaalisia taitoja harjoitellessa joudumme opettelemaan ja tekemään sellaista, mikä ei tule luonnostaan. On kuitenkin hyvin eri asia käyttää sosiaalisia taitoja joustavasti eri tilanteissa kuin elää jatkuvasti sellaisessa roolissa, joka ei istu itselle ja kuormittaa huomattavasti.

Lue myös:

Introvertti voi sulkeutua stressaantuneena

Miksi introvertti haluaa vetäytyä omaan rauhaan?

Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Seuraa blogia Facebookissa

introversio sosiaaliset tilanteet

Kuva: Priscilla du Preez

hyvinvointi stressi ihmissuhteet tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *