Erityisherkkä ja ihmissuhteet

En aiemmin ymmärtänyt, että yhtenä muuttujana ihmissuhteissani oli herkkyyteni. Vaikka tiedän, että erityisherkkyys voi olla vahvuus ihmissuhteissa, se voi myös aiheuttaa väärinkäsityksiä ja hankaluuksia. Etenkin silloin, jos ei ole itsekään tunnistanut omaa herkkyyttään, eikä ymmärrä, miksi haluaisi toimia ehkä hieman eri tavoin, kuin suurin osa ihmisistä. Voi myös olla vaikea käsittää, miksi tietyt tilanteet ja kohtaamiset voivat olla niin uuvuttavia.

Herkkä mukautuu helposti

Useita vuosia sitten käyttäytymistäni ihmissuhteissa pystyi parhaiten kuvailemaan yhdellä sanalla: myötäileminen. Totta kai minulla oli omat mielipiteeni ja varmasti sain niitä välillä tuotua esillekin. Mutta pääsääntöisesti olin mukautuja ja kameleontti, joka ei paljon vastaan laittanut.

Minun piti elää yli kolmenkymmenen vuoden ikään, ennen kuin aloin edes pohtimaan sitä, josko toisin omia, eriäviä mielipiteitäni ja tunteitani enemmän esille ihmissuhteissani. Tämä herääminen johtui varmaan osittain siitä, että jatkuva myötäileminen oli alkanut lisäämään omaa pahoinvointiani. Halusin olla rehellisesti se kuka olin, ilman ainaista mukautumista.

Ja niin sitten aloin pikku hiljaa vähentämään ikuisen myötäilyn kierrettä. Helppoa se ei ollut ja jossain määrin opettelen sitä varmaan vieläkin. Vaikka jouduin muutoksen myötä kipeisiinkin tilanteisiin, olen ollut todella tyytyväinen päätökseeni olla jämäkämpi.

Psykologi Heli Heiskasen mukaan herkkä ihminen saattaa olla alttiimpi erilaisille vaikutteille:

Alttius vaikutteille voi ilmetä myös liiallisena muiden myötäilynä, mikä on omiaan etäännyttämään omista tunteista, tahdosta ja tarpeista. Joku esimerkiksi mukautuu helposti kavereiden ehdotuksiin, vaikka jälkikäteen huomaisi, ettei olisi itse tahtonut sellaista.

Herkän ihmisen on tärkeää tunnistaa mahdollinen vaikutusalttiutensa, jotta hän muistaisi hieman korostetustikin pysähtyä kuuntelemaan toiveitaan ja tarpeitaan. Etenkin tärkeitä päätöksiä tehdessä on hyvä vetäytyä muiden vaikutusten ulottumattomiin ja omaan rauhaan tutkimaan omia tunteitaan ja tahtoaan.

Herkkä tarvitsee aikaa yksinoloon

Jossain vaiheessa huomasin, että kaipaan viikonloppuisin enemmän aikaa olla omissa oloissani ja vähemmän ihmisten näkemistä. Välillä tuntui, kuin olisi ollut jokin sanomaton normi, että sosiaalinen kanssakäyminen esim. illanistujaisten muodossa kuuluu hyvään viikonloppuun. Ajattelin, että onko minussa jotain vikaa, kun en vain jaksanut enää viikonloppuna olla sosiaalinen, jos työviikko oli ollut tapaamisia täynnä.

Tottakai nautin edelleenkin ihmisten näkemisestä. Ja kuten olen aiemmin kirjoittanut, kokemusten jakaminen muiden kanssa saa yleensä aikaan ne parhaimmat muistot. Nyt kuitenkin ymmärrän, että herkkyyteni takia kuormitun jatkuvasta yhdessäolosta. Tarvitsen aikaa myös itselleni, aikaa yksinoloon.

Tasapaino yksin ja yhdessä olemisen kanssa on pitänyt opetella myös lapsiperheen arjessa. Leikki-ikäinen lapsi haluaisi välillä leikkiä kanssani kuinka kauan tahansa. Vaikka joskus tuntuu pahalta sanoa lapselle ei, niin tasapainon kannalta se on kuitenkin kaikkein järkevintä. Olen paljon paremmin läsnä leikissä, jos olen saanut olla tarpeeksi myös omissa oloissani.

Mihin erityisherkän kannattaa kiinnittää huomiota ihmissuhteissa?

Tähän mennessä olen oppinut joitain asioita ja tekijöitä, jotka erityisherkän (ja miksei muidenkin) kannattaa ottaa huomioon ihmissuhteissa:

1. Ihmissuhteiden laadulla on väliä

Ihmissuhteiden laadulla tarkoitan sitä, että kumpikin osapuoli saa suhteesta jotain. Suhde on toista ihmistä kunnioittava ja arvostava. Kummallakin on tilaa olla oma itsensä, kuitenkaan loukkaamatta toista. Parhaimmillaan suhteessa voi kasvaa ja kehittyä toisen kannustuksen saattelemana.

Itselleni laatu korvaa myös määrän. Minulla ei ole isoa kaveriverkostoa tai naisporukkaa, jossa viettäisin aikaa. Muutamat läheiset ihmissuhteet ovat sen sijaan itselleni todella arvokkaita ja kestävällä pohjalla.

2. Huomaa oma kuormittumisesi ajoissa

On myös ihmissuhteittesi etu, että huomaat kuormittumisesi ajoissa. Vaikka välillä voi tuntua hankalalta puhua omasta kuormittumisesta toiselle (etenkin jos hän ei ole erityisherkkä), niin silti se kannattaa.

Jos kuormittumisen antaa jatkua, se johtaa aivan turhaan tiuskimiseen ja apeaan mieleen. Mitä aiemmin puutut kuormittumiseen, sitä paremmin voit sinä itse ja läheisesi.

3. Varo ylitulkintaa

Herkällä on vahva kyky huomioida ilmapiiriä ja erilaisia rivien väleihin kirjoitettuja nyansseja. Vaikka se on hyvä ominaisuus ja ehdottomasti käytettävissä vahvuutena, siinä voi piileä ylitulkinnan vaara. Tuntosarvet voivat olla liiankin herkällä tunnistamaan ja tulkitsemaan ihmissuhteissa sellaista, jonka kannattaisi antaa mennä ohi.

Jokaiseen tunnelmaan ja eleeseen ei kannata tarttua siten, että se tarkoittasi mitään erityistä. Jos olet kahden vaiheilla, etkä oikein tiedä osuuko tuntosarvesi toisen välittämien viestien kanssa oikeaan, kannattaa vain yksinkertaisesti ottaa asia puheeksi ja kysyä.

4. Pidä omat rajasi

Omien rajojen pitäminen on etenkin erityisherkälle tärkeää. Sinulla on oikeus sanoa ei asioille, jotka kuormittavat liikaa. Sinulla on myös oikeus tehdä elinympäristöstäsi sellainen, että pystyt elämään siinä ilman jatkuvaa kuormitusta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että läheisesi eivät välttämättä tiedä, mitkä asiat ovat sinulle kuormittavia tai milloin kuormitusta on liian paljon. Kerro rehellisesti omista tunteistasi ja tarpeistasi.

5. Älä eristäydy muista ihmisistä

Vaikka hiljaisuus ja oma aika itsekseen voivatkin olla lataavia asioita, niin eristäytymistä kannattaa välttää. Joskus nimittäin toisen ihmisen kohtaaminen ja lämmin vuorovaikutus voi olla juuri sitä, mikä tekee hyvää mielelle.

Kun rohkenee huomioimaan herkkyytensä ihmissuhteissaan, oma jaksaminen on taatusti parempaa. Silloin pystyy myös olemaan paremmin läsnä muiden kanssa.

Lue myös:

Sinulla on oikeus olla jämäkkä

Erityisherkkyys – ja mitä tekemistä sillä on stressin kanssa?

Herkkä tarvitsee aikaa ja tilaa latautua

Herkkyys on vahvuus ja mahdollisuus

erityisherkkä ja ihmissuhteet

Kuva: John Mark Arnold

Suora lainaus kirjasta Heiskanen, H. Herkkyyden voima. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *