Vinkkejä syksyn kisaajille
Fitnessurheilun kulta-aika täällä peräpohjolassa alkaa olemaan taas käsillä, kun Fitnessurheilu ry:n alaiset skabailut pärähtävät käyntiin ensi viikolla Jyväskylässä SM-karsinnoilla, ja IFBB:n kansainvälinen kisakausikin starttaa saman aikaisesti Madridissa Arnold Europe Amateurin merkeissä. Itselläni tämä tarkoittaa sulloutumista minulle aivan liian pieneksi jääneeseen tuomarijakkuun, ja juuri varmistui myös täysin puun takaa pamahtanut huoltajareissu neiti Malytchevan kylkeen Prahan Pro-skabaan parin viikon päähän. Olen ehkä vähän fiilareissa, koska on niin huippua päästä nuuhkimaan kisameininkejä paikan päälle, vaikkein itse tänä syksynä kinkereillä olekaan.
Lähipiirissänikin alkaa näkymään jo aika riutunutta rottaa, komeita vatsaletkuja ja raastinrautaa muistuttavia päkkejä, joten olen tässä sivussa ajautunut myös tähän ennakkofiilikseen. Kisa-aiheista settiä voikin siis pamahdella blogiin hieman enemmän tämän “sesongin” aikana, ja tässä tarjolle muutamia mielenpäälle pamahtaneita vinkkejä omasta takaa syksyn kisaajille. Olkaapa hyvät!
1. Hoida asiat ajoissa
Älä jätä tarkoituksella kilpailuun liittyviä hankintoja tai muita stressaavia työ- tai koulusuoritteita viimeiselle viikolle tai viimeisille päiville, ellei ole pakko.
2. Älä panikoi kunnosta
Jos olet kunnossa, niin miksi panikoit? Jos et ole kunnossa, niin mitä panikointi auttaa? Jos toimit parin viimeisen viikon aikana niin, kuin valmentajasi on sinulle ohjeistanut, niin kuntosi kyllä etenee sen verran, mitä se on näinä viimeisinä päivinä/viikkoina mahdollista edetä. Uskoisin, että jokaisen kalorit suhteessa kulutukseen ovat sen verran alhaalla, että kiristymistä tapahtuu sen verran mitä vain on mahdollista ilman, että ajattelen koko ajan asiaa. Orastava kisajännitys toki kuuluu osalla kilpailijoista luonnollisena osana asiaan, joten yritä nauttia tästä perskarvoja kutkuttavasta tunteesta.
3. Panosta esiintymiseen
Tämän kohdan olennaisuutta ei voi liikaa korostaa niin uusille kuin vanhoillekin kisaajille. Kuten edellisessä kohdassa totesin, niin kireyttä et voi määränsä enempää tässä vaiheessa enää hankkia, ja tässä ajassa ja tämän hetkisillä kaloreilla tuskin lihastakaan enää hankitaan. Luontaiselle rakenteellesi et myöskään voi mitään, joten ainut mihin tässä vaiheessa voit vielä selkeästi vaikuttaa on esiintyminen.
Treenaa peilin kanssa ja ilman, pyydä aktiivisesti palautetta valmentajaltasi tai kuvaa itse kännykällä tai kameralla. Asennot, kävely, ja ilmeet kuosiin. Tuomarit kuitenkin arvostelevat kokonaispakettisi sen perusteella mitä he lavalla näkevät, eivätkä he kysele lavalla tarkkaa rasvaprosenttiasi tai kuinka paljon aerobista olet hinkannut.
4. Älä luota pelkkiin viimestelyihin
Tässä kohdassa tuntuu menevän liian monella puurot ja vellit sekaisin, sillä viimeistelyjen uskotaan olevan vähintäänkin maaginen ja mystinen keino räjäyttää timanttinen kunto esille. Itse en ole ainakaan vielä törmännyt kovinkaan radikaaleihin muutoksiin viimeistelyjen aikana.
Jos et ole vaadittavassa kunnossa (liikaa rasvaa kehossa), niin viimeistelyt tai sen yksityiskohdat eivät sinua pelasta. Viimeistely nimensä mukaisesti vain viimeistelee kunnon. Hyvän kunnon se voi toki huonolla mäihällä pilata, mutta näitä tapauksia on aika harvassa, joten turha alkaa stressaamaan.
5. Älä hamstraa herkkuja kotiin
Jotain herkkuja voi olla kiva ostaa lavan taakse odottamaan, mutta megaluokan mättövarastoja ei välttämättä kannata hamstrata keittiön kaappeihin kisaprepin päättymistä odottamaan. Voin kertoa oman (ja parin muunkin) kokemuksen syvällä rintaäänellä, että varmin tapa kusta suunnitellut reversedieetit sun muut kiven kovaa vannotut clean-eatingit kilpailujen jälkeen on varastoida herkkuja kaappeihin valmiiksi offia varten. Jos olet ensikertalainen tai aiemmat kisaprepistä palautumiset eivät ole menneet omasta mielestäsi niin kuin olisi pitänyt, niin jätä ne herkut ostamatta valmiiksi. Niitä saa kaupoista vielä kisojenkin jälkeen. Jos kokemusta kontrolloidusta kisoista palautumisesta kuitenkin on jo onnistuneesti takataskussa, tai oikeasti haluat mässäillä vailla huolen häivää, niin anna palaa! 😉
6. Valmistaudu henkisesti muuttuviin tilanteisiin
Ei välttämättä kannata olettaa, että kisapäivä kulkisi automaattisesti kuin ruusuilla tanssien. Kisapäivä on päivä siinä missä muutkin, ja tapahtumat päivän varrella voivat mennä täysin niin kuin olet suunnitellut, mutta hyvin usein eteen tulee ainakin joitakin muuttuvia tekijöitä. Se on vain elämää, joten ei kannata säihkähtää, vaan pyrkiä sopeutumaan olosuhteisiin, kuten kaikki muutkin kilpailijat joutuvat. Hävinneet kisakorut tai tunnin myöhässä oleva aikataulu voi olla täysin mahdollinen, mutta kisasi tuskin kaatuu tähän, ellet itse päätä niin. Joustavuutta ja luovimista usein tarvitaan.
7. Ole realistinen
Vaikka kaikkien salikaveriesi lisäksi vielä äitisi olisi kertonut sinun olevan voittajamateriaalia, niin tätä ei voi todellakaan tietää ennen kuin lavalla olet pyörähtänyt. Varaudu, että voit sijoittua hyvin, mutta myös siihen, ettei sinusta tulekaan tänä syksynä Suomen seuraavaa IFBB Pro:ta. Unelmoida toki saa ja ehdottomasti kannattaakin, mutta pelkissä pilvilinnoissa eläminen ilman ripettäkään realistisuudesta voi aiheuttaa kovan ryminän täältä alas. Usko itseesi, mutta älä kuvittele olevasi voittamaton.
8. Luota itseesi, älä muiden Instagram-kuviin
Tämä on nähty jo niin tuhat kertaa, että kuvissa aivan voittamattomalta näyttävä uhkakuva paljastuukin kisapäivänä ihan tavalliseksi kuolevaiseksi kilpailijaksi omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Luota kilpakumppaneista stressaamisen sijaan omiin vahvuuksiisi ja kokonaispakettiisi, sillä ei ole olemassakaan kilpailijaa ilman heikkouksia, joten sinullakin ne sallittakoot. Kliseisesti sanottuna: ole paras versio itsestäsi. Leuka pystyyn ja luotto omaan tekemiseen, sillä se on ainut johon voit vaikuttaa!
Jos aiheet kisapäivän onnistumisesta ja sijoituksien spekuloinnissa kiinnostavat, niin tsekkaa myös kieli poskella rustattu Kisojen kootut selitykset, joka on pamahtanut ehkä hieman yllättäen blogini luetuimmaksi kirjoituksekseni.
Huikeaa alkanutta viikkoa!
xoxo,
Piia
Edellinen juttuni: Kehitykseni kisakuvissa 2013-2016
Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen
Sieltä pamahti Pajuselta taas erittäin luettavaa teksitä – me like!!!
Pam Pam ja iso kiitos sulle! 😉
Wau toi eka lavakuva! Sulla on ihan mieletön fysiikka, toi vyötärö ja kaikki!!
Hih! Kiitokset! :))