Piia Pajunen
Piia Pajunen

PALJON RAHAA ON OKEI KÄYTTÄÄ VIIKOSSA RUOKAAN?


Postailin tuossa reilu viikko sitten rahapäiväkirjaa, ja tämän myötä heräsikin hieman keskustelua sekä blogissa ja etenkin Instagramin puolella, että mikä on riittävä määrä käyttää rahaa ruokaan per viikko. Tässä tuntui olevan todella paljon vaihtelua, ja osa ihmetteli suurestikin, miten olin selvinnyt reilulla 40 eurolla per viikko ruokakuluissani (omalle naamalleni jyvitettynä). Toisille tämä taas tuntui olevan täysin tuttu perusnakki, ja osa taas selvisi tyytyväisenä tätäkin pienemmällä.
IG:n kyselyominaisuuden perusteella erittäin epävirallinen tutkimustulos (hah) oli, että noin puolet vastaajista koki, että 40€ ruokaan/viikko/nassu oli ihan normaali summa, kun puolet taas totesi, ettei se riittäisi itselleen. Pari kovasti kummoksuvaa kysymystä tulikin siitä, että miten ihmeessä selvisin tuolla määrällä, ja kuinka täynnä kaapit olivat tätä viikkoa ennen.
Nyt toisen viikon tähän perään elellessä ja vähän tarkkaillessani ruokaostostelutottumuksia täytyy todeta, että kyllä tuo reilu 40 paikallista valuuttaa riittää minulle ihan vallan mainiosti. Toki joskus voi tulla kerralla isompia hankintoja varastoon jostain suosimistani erikoistuotteista, mutta ei näitäkään niin tiuhaan ole, että keskiarvo nousisi kovinkaan suuresti. Kaapit ovat meillä yleensä tasaisen tyhjiä tai täysiä (elämänkatsomuksesta riippuen) koko ajan, mutten koe, että niiden sisältö yleensä kerralla ehtyisi tai olisi tupaten täynnä, eli tasaista on myös perusraaka-aineiden hankintojen virta.
rahaa viikossa ruokaan
Mä jotenkin oudolla tavalla nautin siitä, etten törsäile ruokaan arkisin. En silti koe, että joutuisin erityisemmin mistään tinkimään, ja kyllä mäkin välillä panostan sitten safkaan vähän enemmänkin. Tykkään vain käyttää rahani (omaan makuuni) fiksusti ja jossain määrin tarkasti. Yksi viikonloppu itseänikin jopa huvitti, ettei oma perse vaan antanut periksi maksaa puolen litran limupullosta kolmea euroa huoltsikalta, vaikka tilin saldoa se ei olisi paljoakaan heilauttanut. Pienistä asioista tulee kuitenkin helposti iso virta, pelkkä vesi myös maistui hyvältä ja sammutti janoni, hah! 😀
Tietty huvittelukassa on erikseen, ja sieltä sitten menevät ulkonasyömiset, lounastelut ja muut juhlamussuttelut. Toki tälläkin kassalla saa usein nälkää taltutettua, ja näihin rientohin saa uppoamaan huomattavan summan rahaa. Esimerkiksi joka päivä lounaalla arkisin töissä käydessään viikossa lompakko voi kevetä jopa 50 eurolla, joka tekee kuukaudessa kuitenkin jo 200€ ja vuodessa 2400€ näin pikamatikalla pyöräytettynä. Tietty kyllähän ne itse mukaan pakatut eväätkin maksavat jotain, mutta veikkaan, että huomattavasti vähemmän kuin 50€ viikossa.
Miten siinä arkiruuassa voi säästää itse ruokaostoksia tehdessä? Näin itse sen teen:

 • En tee ruokaostoksiani yleensä pienistä lähikaupoista (esim. Salet, Alepat tms.). Näissä hintalappu on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi isoissa marketeissa tai Lidlissä.
 • Teen itse ruokaostoksia harvemmin mutta isomman satsin kerralla. En yleensä käy hakemassa vähän kerralla, vaan ostan kerralla tulevien päivien ruokaostokset, jolloin kokonaiskuva on helpompi hahmottaa ostoksia tehdessä.
 • Valkkailen kaupasta niitä tuotteita, jotka ovat tarjouksessa, ja rakennan tulevat ruokakokonaisuudet monesti sen mukaan. Näin saa kivaa vaihtelua myös omaan arkisyömiseen, kun bongailee uusia tai harvemmin itsellä käytössä olevia raaka-aineita.
 • Jos joku käyttämäni perustuote tuntuu todella tyyriiltä kyseisessä marketissa, niin skippaan sen suosiolla, ellen koe oikeasti tarvitsevani sitä.
 • Suosin myös paljon ketjujen omia ”halpabrändejä”. Nämä tuotteet tulevat vielä yleensä aivan samoilta tehtailta kuin ne vieressä notkuvat ”alkuperäisten brändien” tuotteet.
 • Käytän paljon pakastevihanneksia, jotka ovat edullisempia kuin tuoreet. Lisäksi pakastevihanneksissa on se etu, että ne harvemmin pilaantuvat jäädessään syömättä, jolloin ruokahävikki pienenee.
 • Lidlistä saa esimerkiksi tuoreet kasvikset ja hedelmät monesti huomattavasti halvemmalla.
 • Myös sesonkikasvikset ja -hedelmät ovat usein selkeästi edullisempia, ja niitä suosimalla tulee myös vaihtelua omaan ruokailupalettiin. 🙂
 • Ostoslistan tekemällä jo kotosalla kaappien sisältöä tutkaillen voi myös kohdistaa ostoksensa tähdellisempiin safkoihin markettikierroksella.

Miten sitten itse keittiön puolella touhottamalla voi tehdä selkeitä säästöjä? Tästä olen kirjoittanut oman postauksen: ”Miten säästää rahaa ruuanlaitossa?”.

Priorisoimalla omat pennosensa saa rahat riittämään monesti myös niihin asioihin, jotka oikeasti ovat itselleen tärkeitä. Tämä homma on meinaan vielä melko tuoreessa muistissa opiskelijavuosilta, joista ei loppupeleissä ihan liikaa aikaa ole. Itselleni kirkkaana kärjessä on aina ollut oma hyvinvointi ja urheilu, ja näihin olen rääpinyt rahat kasaan vaikka väkisin. Tällöin joutui myös tekemään valintoja siellä ruokakaupan puolella, ja pienistä säästöistä tuli helposti kokoon iso potti.
Myös opiskelijana saatiin maksettua monen tonnin vuosittaiset urheilukulut jollain ihmeen kaupalla ilman, että koin polttavani itseäni loppuun sivussa töitä tekemällä (niitä kyllä tehtiin) tai elämällä ankeaa elämää lompakon nyörejä kiristämällä muista. Ne olivat minulle tärkeitä asioita, joita vastaan ei tuntunut yhtään pahalta tehdä kompromisseja sekä töitä rahaa tähän tienatakseen. Ja pakkohan tässä on todeta, että opintolainaan tuli myös turvauduttua, enkä kadu sitä tippaakaan. Tämän takaisinmaksu on kuitenkin jo hoidossa, ja viimeistä niittiä vaille pian kokonaan pois maksettu.
Huomaan kyllä, että omaan rahaankäyttööni (myös ruuassa) vaikuttaa paljon se, mitä on tullut kotoa nuorena opittua. Meillä on aina kannettu eväät töihin ja reissuihin mukaan, ja ruokahävikkiä on kotona katsottu pahalla silmällä. Itselläni tulee vieläkin joskus todella huono omatunto, jos joudun heittämään pilaantumaan ehtineen ruuan roskiin. Lisäksi meillä oli lähimpään ruokakauppaan matkaa 8 kilometriä, joten kotona tuli opittua soveltamaan ruuanlaitossa aika taiturimaisesti, sillä kaikkea puuttuvaa ei aina saanut vain kipaistua lähikaupasta. Tämän taidon huomaan edelleen olevan vahvoilla, joten vähistäkin aineksista tulee tehtyä välillä aikamoisia luomuksia, ja mies on monttu auki, mistä ihmeestä safkat taas pyöräytin, hah!

rahaa viikossa ruokaan
Puma-crop paita: TÄÄLTÄ*

Raha sekä sen käyttäminen ovat kuitenkin jokaisen omia asioita, ja on jokaisen asia, mihin ja miten rahansa käyttää. Ei se ole keneltäkään muulta pois, jos toinen haluaa panostaa taloudellisesti enemmän arkiruokaan, ulkonasyömiseen, harrastuksiin, matkailuun tai vaikka vähän möyheämpään autoon. Yleensä kaikkeen ei sitä rahaa aina voi viskellä ja pennosiaan sijoitella, koska usein meillä tavan tallaajilla se raha on rajallista, ja useimmilla meistä on ainakin jossain määrin varaa valita, mitä itse pitää itselleen tärkeän. Raha on kyllä meitsin makuun erittäin mielenkiintoinen aihe, josta voisin kyllä puhua enemmänkin!
Viimeinen kysymys kuuluukin, että oletko koskaan laskenut, paljon sulla (tai teidän taloudella) menee ruokaan viikossa? Onko susta 40€ vähän, paljon vai sopivasti viikkobudjettiin safkojen osalta?

Makoisaa alkuviikkoa jokaisen kulhon äärelle!

KURKKAA MYÖS:
DIY hodari-buffet – Hyvää ja helppoa!
6 x Hyvät kirjat – Mitä lukea seuraavaksi?

EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä ovat 2+2-jakoiset ja 2+1-jakoiset ohjelmat?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (49)

 1. Emmi

  Apua! 40e on mun mielestä todella vähän. Mulla menee viikossa ruokaan 70-80e, aina, ihan sama mitä ostan ja syön. Vatsani on hieman kenkkumainen, joten en voi ostaa mitä vaan kaupasta (esim halpoja papuja tai kaalia tai makaronia). Lisäksi pakastevihannekset eivät mene alas, kun sinne joukkoon on aina tungettu jotakin ällöttävää. En myös syö lihaa. Joten onhan se vähän kallista ostaa esim nyhtökauraa, kevyitä juustoja ja tuoreita vihanneksia. Mutta hyvä muistutus, kun tulee usein napattua lähikaupasta jotain mikä loppuu aina, kuten pinaatti tms. Pitääkin käydä Prismassa tai Lidlissä! 🙂

  • Piia Pajunen

   No tuo ihan varmasti vaikuttaa myös kuitin loppusummaan, jos joutuu tarkemmin valitsemaan vatsan vuoksi ruokiaan. Ja sitten kun mä oon vielä luokkaa syön aivan kaikkea, niin mulle maistuu melkein ihan mikä tahansa safka. 😀

 2. Ansku

  Kuukaudessa rahaa kuluu ruokaan (tosin sisältää siis myös esim. pyykinpesuaineet) noin 150e, eli hieman alle 40e viikko. En myöskään syö lihaa juuri koskaan ja itse koen sen huomattavasti halvemmaksi, koska käytän melko vähän myöskään nyhtistä tai härkistä. Tuohon summaan mahtuu myös herkut, leipomiset ja kerran kuukaudessa esim. noutoruokaa. Pääasiassa tulee käytettyä myös kasvimaitoja ja -jogurtteja. Säästöt tulee mm. puuroaamiaisista, keittoruuista ja itse leivotuista sämpylöistä. Hyvin tulee siis syötyä 🙂 Ja itselläkään ruoassa säästäminen ei tarkoita laadusta säästämistä, enkä tee tätä ns. pakon edessä.

  • Piia Pajunen

   Aika hyvän paletin oot onnistunut luomaan, ja hintalappukaan ei päätä huimaa! Mäkin syön itse todella paljon ruokien ohessa myös sellaista edullista mutta ravitsevaa ”peruskauraa”, eli perunaa, puuroa, sesonkijuureksia, pavuista, pastaa, perunaa tms. Tommoinen perushiilari on yleensä aika puoli-ilmaista, ja totaalisumma muodostuukin sitten lähinnä lihasta, juustoista, tuoreista kasviksista, pakastemarjoista tms. 🙂

 3. Aliisa

  Itselläni menee suunnilleen saman verran vähimmillään, joskus enemmän. Tosin osuuteni on n. puolet menoista, eli puolisolla menee saman. Tosin 40€/lärvi on pienimmästä päästä. Kodin tarvikkeet (pesuaineet ym.) lisäävät menoja toki välillä. Myös kasvimaitoihin siirtyminen kasvatti ruokamenoja hieman, mutta valitettavasti siirto oli pakollinen. Onneksi halpisversiot ovat laadukkaita, mutta vaikka se Lidlin 1,19€,ero on viikkotasolla tuntuva jos vertaa 70 senttiä maksaviin halpismaitoihin 😀

  • Piia Pajunen

   Joo nuo pesutarvikkeet on kyllä sitten tohon munkin summan päälle, ja tohon sisällytin vaan sen perusruuan. 🙂 Ja kyllä mullakin varmasti joskus enemmän menee, mutta uskon, että aika harvoin, jollei ole jotain juhlia tai viikonloppukestityksiä vieraiden osalta tms. tulossa. Ja joihinkin tuotteisiin tykkään itsekin panostaa, ja välillä mäkin tykkään mussuttaa jotain herkkuoliiveita tms. mutta toisaalta ostan ihan äärimmäisen harvoin karkkia tai sipsejä, että nää menee ihan herkutteluun. 😀 Ja herkkubudjetti on muutenkin yleensä mulla eri, hah! 😀

 4. Elina

  Ei oikeesti mitään käsitystä..Ruoka on yksi sellainen ja ainoa asia, josta en tingi. Ostan usein samoja tuotteita,aina jos mahdollista niin kotimaalta ja tuoretta ja vihanneksia sekä hedelmiä. Leipää, juustoja, leikkeleitä, jugurtteja tms. en osta koskaan. Kaikkea muuta kyllä seuraan ja lasken, mutta ruokaa en 🤣. Että näkökulma kai tämäkin. Yksin olevana voi ite ottaa mitä haluaa…Rahaa ei ole mitenkään erikoisesti, että sitten tingitään muusta mutta ruoasta ei koskaan 😁

  • Piia Pajunen

   Mulla on kanssa ollut tuo sama periaate, mutta silti mulla jotenkin ohjautuu tekemään niitä edullisempia valintoja. 😀 Tietyissä asioissa en vaan suostu ottamaan sitä halvinta, koska joissain tuotteissa se halpa ei vaan ole hyvää (laadultaan ja maultaan). Esim lihassa en ikinä ota mitään broilerin jämäsuikaleita vaan kunnon filettä.
   Ja noinhan se menee, että jokainen saa päättää mihin rahansa laittaa, ja se on oikein se! Mulla on taas urheilu- ja kehonhuolto sellainen, josta oon valmis maksamaan lähes mitä vaan, jos siitä on mulle _olennaista_ hyötyä ja tuo urheilullista nautintoa ja ylipäätään mahdollistaa sen (valmennus-, jäsenyys- ja tarvikemaksut). 😀 Esim. 88€ maksava kiropraktikkokäynti on aivan yksi hailee, jos se pitää mun treenipuolen kunnossa ja vaivat aisoissa!

 5. Hanna

  Haha, asustelen yksin ja tuo 40€ menee maksimissaan viikossa, paitsi toki viikoilla, kun pitää juurikin ns. erikoistuotteita kuten pähkinöitä ja öljyjä ostaa, Voisin käyttää reilusti enemmänkin ja mamma aina huolissaan viestii, että syödäänkö täällä tarpeeksi, kun ei tunnu rahaa menevän, mutta myös nautin siitä, että osaan ostaa järkevästi. En todellakaan nipistä ruuasta, ja urheilijana syön tasan tarkalleen riittävästi ja laadukkaasti, ja kasvissyöjänä kuluu myös arvokkaampia tuotteita, kuten nyhtökauraa ja keliakian vuoksi gluteenittomia leipiä… Mutta aika haka musta on tullut valitsemaan hyviä, halpoja merkkejä ja ostamaan säästeliäästi. Yksi tärkein ohje onkin, että AINA EI TARVITSE OLLA KAIKKEA. Jos paprika on loppu, käytä tomaattia ;)!
  JA kanssa toi, että vaikka mun tiliä ei se 3€ juoma hetkauttaiskaan, niin en silti RAASKI. Kun on kotonakin kuplavettä… :DD

  • Piia Pajunen

   Mäkin veikkaan, että tosta 40€ karkaa sellaisina viikkoina, kun pitää jotain pähkinä-, siemen- tai öljyhankintoja tehdä. Toi oli myös hyvä pointti ettei aina tarvitse olla kaikkea, ja itse oon ainakin huomannut, että ne spessumutustelut maistuukin paremmalta silloin, kun se ei ole päivittäistä, ja kuitenkin syö niin päivittäin, että ruoka on silti maistuvaa ja laadukasta!
   Ja siis sama! En vaan raaski ostaa sitä 3€ limsaa yleensä, vaikkei se omaa taloutta kaataisikaan. 😀

 6. Tiina

  Riittää helposti! Me käydään aina sunnuntaisin kaupassa ostamassa tulevan viikon tarpeet, yleensä kuitti näyttää 65-80€, riippuen sisältääkö jotain parempaa (vaikkapa lohta) tai pesuaineita jne. Sen lisäksi yleensä kerran viikossa tilataan Woltista ja hieman herkutellaan. 😉
  Itse pääsen nauttimaan yliopiston ruokia 2,60€ hintaan, joten tietenkin koulupäivinä hyödynnän sitä. Mutta käytännössä rahat kyllä riittäisi molempien aterioihin x2 päivässä plus aamuväli-ilta jne.
  Mä myös nautin siitä, että rahaa ei kulu eikä ruokahävikkiä synny. Enkä koe jääväni mistään paitsi, välillä voi törsäillä enemmän, jos sille päälle sattuu. 🙂

  • Piia Pajunen

   Oi toi yliopiston ruoka! Toi on kyllä niin luksusta! Ja jotenkin siitä saa sitä nautintoa, kun onnistuu säästäämään ja välttämättän sitä ruokahävikkiä. 🙂

 7. Elina

  Tolla rahalla saa kyl vaikka mitä ruokaa! 🙂 Itse en ymmärrä miten ruokaan saa kulumaan + 50 e/vk (ellei kyseessä ole iso lapsiperhe). Omaan ruokavalioon ei kuulu eläinperäiset tuotteet ja ostan harvoin herkkuja, joten rahaakaan ei mene paljon ruokaan.

  • Emmi

   Niin että ostaa puhdasta ruokaa, jota syö n 2000 kcal päivässä😄 helppoa! Vihanneksia ja marjoja menee kilo päivässä. Ei ne halpoja ole😄

  • Emmi

   Ja Niin ja proteiinia 20g per annos. Proteiini ei ole halpaa!

  • Elina

   Kyllä mulla tulee kaloreita päivässä semmonen +2200 ja protskuakin 80-120 g joka on 60 kg ihan tarpeeksi 🙂 . Onni on, että marjoja saa ilmaiseksi metsästä ja kasviksia edullisesti satokauden mukaan kaupasta.

  • Piia Pajunen

   Kyllä mullakin tulee yleensä neljä protskuannosta päivässä, ja koen syöväni myös marjoja ja kasviksia ihan mukiin menevästi. Kasviksiin kyllä just panostan sen satokauden mukaan ja hyödynnän paljon myös edullisempia pakasteita. + Porkkanoita rouskuttelen menemään ihan olan takaa, ja se on aika halpaa se. 😀

 8. Elina

  En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, jotka tuhlaavat ruokakauppaan satasia viikossa, edes tietämättä mikä siinä maksaa. 😀 Ymmärrän toki erikoisruokavalioiden takia ruokaan kuluvat eurot, mutta omassa lähipiirissäni ainakin on useampia ihmisiä, jotka eivät voi käsittää että pariskuntana ruokaan menee viikossa 60-70 euroa, ja nyt yksinelävänä 20-30 euroa. Menen myös tarjousten mukaan – tuotteilla ei ole niin väliä, kunhan on puhdasta ja ravintorikasta ruokaa! 🙂

  • Piia Pajunen

   Joo toi ei mee munkaan jakeluun, että jos tuhlaa, eikä ymmärrä mihin se raha menee. 😀 Se on tietty eri asia, jos ihan tarkoituksella haluaa käyttää sitä rahaa tiettyihin tuotteisiin ja ruokiin, sillä jokaisella on ne omat ”intohimot” ja asiat, joihin haluaa erikseen taloudellisesti tähdätä osansa. Ja halvallakin saa fiksuja valintoja sekä ravitsevaa ja myös kotimaistakin ruokaa. 🙂

 9. Milla

  Meillä (2 aikuista ja lapsi) menee ~350-400€ kuukaudessa ruokaan ja päivittäistavaraostoksiin (wc paperi, talouspaperi, vaipat, pesuaineet…) ja mielestäni ei kyllä kitsastella ruuassa. Syödään ihan tavallista kotiruokaa ja paljon kasviksia. Esim tällä viikolla karjalan paistia, pinaattikeittoa kananmunilla ja kesäkurpitsalasagnea. Marjoja kerätään itse pakastimeen niin se tietty laskee menoja. Mutta tuostakin summasta saisin nipistettyä helpohkosti varmaan noin 100€ pois jos tarvitsisi. Kyllä siihen ruokaan saa kulumaan rahaa, jos ei yhtään suunnittele mitä ostaa ja käy joka päivä kaupassa.

  • Piia Pajunen

   Tavallinen kotiruoka on kyllä ykkönen! <3 Mäkin luulen, että tarvittaessa selviäsin pienemmälläkin, ja tästä voisikin joskus ottaa haasteen, että kokeilisi vetää ihan minimiin viikon ruokakulut, ja katsoa mihin summaan pääsisi ilman nälkäkuuria tai yksipuolista syömistä. 😀
   Ja tuo on totta, että jos käy joka päivä kaupassa hakemassa jotain pientä ilman suunnitelmaa tai visiota, niin yleensä siitä alkaa kertymään sitä hintalappua.

 10. Tia

  Mulla menee ruokaan noin 400€ kk. Siis noin 100€/ viikko, siitä lounaisiin jo 30-50€. Lounas keskimäärin 2 krt/vko ulkona, muuten eväät. Kotona sitten toinen lämmin ateria + välipalat ja aamu-/ iltapalat. Ehkä kerran kk muuten ulkona syömässä. Näitä lukuja katsella alkaa tuntua hurjalta tuo oma rahan meno. Vaikka ihan perusruokaa itsekin syön. En aina niitä edullisimpia valitse, mutta ei nyt kuitenkaan mitään ihan mahdottomiakaan (Jauheliha max 10%:sta ja kalaa noin jokatoinen viikko). Ehkä kokeilen joku kk selvitä vähemmällä 😊

  • Piia Pajunen

   Kiva kuulla erilaisia tottumuksia, ja eihän se väärin ole käyttää rahaa erilailla ja eri verran ruokaan. 🙂 Mutta tuo on tosiaan ihan mielenkiintoista välillä tarkastella omia menojaan, että mihin sitä rahaa menee, ja löytyykö omasta elämästä isojakin rahareikiä, joita ei ole ajatellutkaan. Nää on kyllä mielenkiintoisia asioita! 😀

 11. Anni

  Itse kannatan suomalaista ruokaa ja haluan myös tukea suomalaisia tuottajia. Yritän olla ostamatta näitä halpismerkkejä, jotka ovat samalta tehtaalta tulleet. Olen ymmärtänyt, että tuolloin tuottajalle maksetaan vähemmän, kuin näiltä kalliimmilta merkeiltä ostettuna. Vaikeasti selitetty, mutta tosiaan tämän vuoksi vältän itse näitä halpismerkkejä lihoissa, maitotuotteissa ja viljatuotteissa.
  Itse käytän noin 50€/kk ruokaan rahaa. Teen melko pitkiä työpäiviä, joten työpaikalla pidän myös kuiva-ainevarastoa, että jaksan työpäivät. Sinne menee myös rahaa.

  • Piia Pajunen

   Kun eilen vilkaisin jääkaappiin, niin totesin, ettei meilläkään nyt kovin paljoa siellä ulkomaisia tuotteita ole. Tämä private label-juttu on osittain kaksijakoinen juttu, ja jonkin verran näistä tiedän, kun minä ja mieheni ollaan molemmat suomalaisessa elintarvikeyrityksessä työskennelty. Toisinaan private labeleistä voi jäädä tuottajalle vähemmän käteen, mutta joissain tapauksissa se voi olla tuottajalle jopa merkittävä asiakkuus päästä tekemään private labelia isoille ketjuille. Toki näissä on vielä kommervenkkejä mukana, ja kyllä mä toisinaan valitsen myös niitä alkuperäisten tuottajien versioita varsinkin silloin, jos hinnassa ei ole merkittävää eroa.

 12. Annika

  Piti ihan mielenkiinnosta kaivaa parin vuoden takaiset menolaskelmat ja laskea, että mulla oli parina kuukautena mennyt ruokaan keskimäärin 30 euroa per viikko, opiskelijalounaat mukaan luettuna. Nykyään en enää ole kirjaillut menoja, mutta arvioisin, että jossain kolmenkympin ja neljänkympin välimaastossa liikutaan edelleen. Olen opiskelija ja aika tarkka rahoistani, mutta en silti koe, että tinkisin lainkaan liikaa ruokakuluissani.
  Ihan hurjan paljon säästää jo siinä, kun tekee yksinkertaista ruokaa. Jos tunkisin joka ruokaan kermaa, erikoisia juustoja, valmiskastikkeita, ruukkuyrttejä tmv. niin tokihan se näkyisi kauppalaskussa. Mutta kun esimerkiksi kaurapuuro ja kasvissosekeitot on ihan herkkua mun mielestäni, niin siinä säästää jo pitkän pennin ja saa hyvän mielen hyvästä ruuasta, vaikka mun pöperöni eivät mitään gourmet-reseptejä mukailekaan. 😀

  • Piia Pajunen

   Toi 30€ on aika arvostettava suoritus, ja itsekin opiskelija-aikoina tuli kyllä vedettyä todella pienellä, ja silti kyllä riitti apetta pöydässä ihan kilpaurheilijanakin. 😀
   Ja perusaineksilla saa tehtyä ihan järkkyhyvää ruokaa, ja itsekin todella useasti sovellan reseptien erikoisaineksia simppelimpään muotoon. 😀

 13. Minttu

  Laskin kerran mielenkiinnosta kuukauden ajan ruokakustannukset. Tällöin söin pelkästään oma tekemää ruokaa eli kustannukset olivat todelliset ja kuiteista vähensin muut tuotteet. Tällöin summa oli noin 250€ eli reilu 60€ olisi mennyt viikkotasolla.
  Itsekin säästäväistä sorttia ja eväät mukana aina kaikkialla. Kioskituotteita ostan vain yllätysnälän iskiessä 😀

  • Piia Pajunen

   Jep! Sama täällä, että kioskista nappaillaan vasta hätätapauksissa, ja monesti itsellä onkin eväät mukana. 😀

 14. Jessika

  Tosi mielenkiintonen postaus! Nyt asun toista vuotta omillaan opiskelijana ja viikossa ruokaostokset maksaa sen 20-25€. Lisäksi koulussa joka arkipäivä lounas sen 2,40€ ja se tekee summaan 12€ lisää, ei paha! Kaverit tuskailee vieressä kuinka kallista eläminen on ja ruoka maksaa niin paljo. No varmaan se maksaa ku käydään joka päivä ostamassa pieniä heräteostoksia ilman sen kummempia miettimisiä.
  Mulla kuuloostais olevan ihan samat periaatteet ku sullaki, kerran viikossa isot ostokset ja ostoslista valmiiksi. Kotoa tullu samankaltasia oppeja, siellä aina sesonkituotteet ollu kovassa huudossa ja eväät kannettu joka paikkaan omasta takaa (lapsena olin kateellinen kavereille ku ne sai kiskalta kaikkee ja ite vedin äidin tekemää sämpylää, hah :D).

  • Piia Pajunen

   Kiva kuulla, että tällaisetkin aihepiirit kiinnostavat! Siis mä niin ymmärrän sun pointin, ja pienellä suunnittelulla tulee tehtyä niin paljon fiksumpia ostoksia. Ei se ruoka nyt niin kallista ole, jos vähän miettii, mitä rahallansa ostaa, ja pikkulisäostoksista tulee yllättäen todella iso virta ja tili onkin tyhjillä. 😀

 15. Maija H.

  Riippuu ihan hirveästi siitä, tekeekö ja maksaako kaikki ruuat itse. Jos aatellaan, että ruokailee 5 kertaa päivässä, se tekee 35 ruokailua viikkoon. Sun budjetilla kerta-annos maksaisi reilun euron. Hmmmm… En pysty samaan. Mutta ehkä et sinäkään? Ilmeisesti viikkosi pitää sisällään myös ilmaisia lounaita? Jos sellaisia nyt onkaan 😄

  • Piia Pajunen

   Mä syön aika monesti mä syön myös neljästi päivässä, ja ei täällä muiden kommenttien perusteella tuo myöskään kovin mahdottomalta vaikuta. Nyt kun sanoit, että euro per annos, niin kyllähän se ihan hemmetin vähältä kuulostaa, mutta tosiaan vetelenkin sen neljä ateriaa yleensä päivässä.
   Sen enempää nyt en ilmaisia lounaita vetele, että ne budjetissa näkyisi kovinkaan voimakkaasti. Tietty joitakin yhteistöissä mukana tulleita protskupatukoita tms. tulee joskus syötyä, mutta en mä niilläkään elä, eikä ne jokapäivä syötynä edes maistukaan, eli ihan oikeaa ruokaa syön. 😀 Ja varmasti mulla joskus kaapin täydennysviikkoina menee vähän enemmän, mutta ei se kaurahiutalepaketti, peruna, pasta, juurekset ihan maltaita maksa. 😀 Vitsit, nyt mua alko hämmentämään tää, kun heitit ton euro per ateria (joka olis mulla se 1,25€, kun syön yleensä neljästi päivässä)

 16. Elina

  Meillä menee ruokakauppaan about 120e/vko miehen kanssa yhdessä. Itselläni on lounasetu, joten eväitä en ota töihin. Mies saattaa käydä kerran tai kaksi viikossa ulkona syömässä. Mutta tää ruokaan tuhlailu on meidän tietoinen valinta. Ollaan molemmat kulinaristeja ja tykätään tietyistä ruoka-aineista, eikä haluta tinkiä niistä 🙂 Varmasti päästäisi edullisemmin vaihtamalla tarjoustuotteisiin, mutta kun ei vaan haluta. Saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta me taas säästetään muualla kun ruokakaupassa 🙂

  • Piia Pajunen

   Toi lounasetu on kyllä hyvä! Ja mun mielestä ruokaan on ihan okei ”tuhlata”, jos se itsestä tuntuu asialta, johon sitä haluaa käyttää, eikä se edes musta kuulosta lainkaan tyhmältä. Kyllä mullakin menee joskus enemmän, ja etenkin jos on juhlia tai vieraita tulossa + ne ulkonasyömiset, jotka menee sieltä huvibudjetista. 😀

 17. kerttu

  Meillä on 6 hengen talous eli 2 aikuista ja 4 lasta ja meillä menee 150e/viikko ruokaan. Käyn kerran viikossa kaupassa ja Lidlistä ostan kasvikset, hedelmät, lihat, rahkat,leivät yms ja loput prismasta mitä en tuolta saa.
  Valmisruokia ei osteta koskaan vaan kaiki tehdään itse ja meillä menee esim 15 litraa maitoa ja 6-7kg lihaa viikossa ja syödään super terveellisesti ja 3 meistä urheilee paljon ja kovaa.
  Lapsilla on karkkipäivä kerran viikkon ja lisäksi tuossa summassa on mukana wc/talouspaperit ja pyykin/tiskin pesuaineet.
  Mistään ei tartte tinkiä:)
  Joskus saatan repäistä ja ostaa jotain extraa mutta todella harvoin

  • Piia Pajunen

   Tuossa on kyllä hyvin suunniteltu ja toteutettu ostokset! Kyllä sitä voi pienemmälläkin rahalla saada todella maistuvaa ja ravitsevaa sekä monipuolista safkaa pöytään ilman erityistä tinkimistä. 🙂

 18. Helmiina

  Oon lukenu sun ruoka-aiheisia postauksia ennenkin ja nyt ajattelin kysyä pari mieleen tullutta asiaa. Urheilet paljon jolloin ruoan täytyy olla laadukasta ja ravitsevaa, joten teetkö kaupassa käydessäsi valintasi aina hinnan perusteella? Onko sulle ruoan ystävänä esimerkiksi tärkeää tietää ruoan alkuperä vai ostatko vain sen tuotteen, joka loveaa sun budjettia vähiten? Sen haluaisin myös sanoa, että välillä ruokaan panostamalla ja jättämällä esimerkiksi private label – tuotteet kauppaan oma ruokalasku voi hieman suurentua, mutta kotimainen tuottaja kiittää 🙂 Mun mielestä nää on sellaisia asioita, joita jokaisen ruokaa rakastavan kannattaisi välillä pohtia!

  • Katariina

   Mä oon miettinyt ihan näitä samoja asioita sun ruokapostauksien jälkeen! Itse kovasti miettii hinnan lisäksi juuri myös private label asioita, alkuperää (Suomi vs muut maat, jolloin suomalainen vie voiton) ym.

  • Piia Pajunen

   En mä aina mene hinnan perusteella, sillä aina sillä halvimmalla ei todellakaan saa omaan makuuni ”hyvää” tai ”laadukasta”. Ja halvalla voi saada myös kotimaista, ja mielellään sitä itsekin suosin. Aina en näin valitse, mutta pyrin suosimaan kotimaista. Eilen kun jääkaappiin kurkkasin, niin ei siellä nyt kovin montaa ulkomailla tuotettua tuotetta ollut. Lidlin kreikkalainen jugurtti osui ulkomaisista heti ensimmäisenä silmään, ja kun kotimaisista vastineista en ole yhtä hyvää löytänyt niin en sitä vaihda.
   Kirjoitinkun tuonne ylemmäs vastausta noihin private label-asioihin, sillä jonkin verran niihin on tullut perehdyttyä, sillä ollaan molemmat mieheni kanssa oltu suomalaisessa elintarvikeyrityksessä töissä, ja tässä yrityksessä oli sekä omia että private label-tuotteita. Usein nämä private labelit tulevat myös ihan Suomesta, ja niissä voi olla kaksijakoisia puolia. Toisinaan tuottajalle jää private label tuotteesta vähemmän käteen, mutta toisinaan taas private label-tuotanto voi olla tuottajalle merkittävä asiakkuus. Ja esimerkiksi monet Pirkka-tuotteet tuotetaan Suomessa sekä S-ryhmän Kotimaista-brändi on nimensä mukaisesti kotimaista tuotantoa. 🙂
   Ja monesti esim. Cittarin tarjouserissä on niitä kotimaisia brändejä myös pientuottajilta, ja itseasiassa suurena hyvän oluen ystävänä suosin esimerkiksi todella voimakkaasti suomalaisia pienpanimoita. Lisäksi jos joskus säästän ruuasta valitsemalla suomalaisen tuottajan sijaan ulkomaisen, niin raha menee kyllä muualle Suomeen kiertoon. Käyn paljon urheiluhieronnassa ja kiropraktikoilla tms., jotka ovat yhtälailla sitä suomalaisen työn ja yrittäjyyden tukemista, mutta eri kategoriassa. Asioissa on aina monia eri puolia, ja itse ajattelen aina näitä isossa skaalassa. 🙂

 19. Maria

  Mulla menee ehkä sellainen 50-70e viikossa ruokaan. Jos samaan kauppalaskuun osuu pähkinät, öljyt, wc-paperi ja pesuaineet ruokien lisäksi, karkaa lasku usein vähän käsistä. Ostan lähituottajilta lihat, panostan lähes kaikessa luomuun ja syön maidottomasti + gluteenittomasti, siinäpä muutama syy miksi ei ihan parilla kympillä selviä. 😀 Tuohon lisäksi tulee vielä viherjauhe + Foodinin hera, jotka ovat n. 40e/kk eli viikkoa kohti jyvitettynä 10e.
  Ruoka on mulle toisaalta aika pyhä asia ja haluankin siihen panostaa. Pyrin syömään paristi viikossa kalaa, lähituottajan naudan jauheliha on 12e/kg ja mahdollisuuksien mukaan ostan ajoittain myös riistaa n. 20e/kg. Siihen kylkeen tuoreita vihanneksia, laadukkaita rasvanlähteitä ja kotimaisia marjoja. Ei silti harmita että rahaa kuluu, ruoka on kuitenkin sellainen juttu mitä me kroppaan tungetaan kolmen tunnin välein ja itse haluan ruokkia itseäni laadukkaasti.
  Olisi mielenkiintoista tietää mitä nämä 20e/viikko -tyypit syövät? Siis ihan esimerkki viikon ruuista. Aloin nimittäin itse kelailemaan omaa normipäivääni:
  Aamupala: Smoothie (heraa, marjoja, soijarahkaa, kauramaitoa, kuitulisää), ehkä n. 2e
  Lounas: Itse tehty lohisalaatti (lohta 150g, spelttipastaa, salde, kurkku, tomaatti, porkkana, paprika), ehkä 4e?
  Välipala: Banaani, 0,3e
  Päivällinen: naudan jauhelihaa 120g, riisiä, runsas tuoresalaatti, jotain 2,5e?
  Iltapala: Puuro, jossa 1dl marjoja, kourallinen pähkinöitä, kananmuna, lusikallinen hunajaa, jotain 1,5e?
  Näistä tulee yhteensä karkeasti 10e/päivä, eli tämän laskelman perusteella viikottaiset ruokakulut olisivat lähempänä sitä 70e kuin 50e… Tietty joka päivä en syö lohta, mutta tilalla jotain muuta laadukasta protskua.
  Ymmärrän että esimerkissäni voisi pihistellä vaikka ja mistä, mutta en myöskään koe että vedän jotenkin ”överiksi” ruokailujeni suhteen. En vaan ehkä ihan tajua miksi joku vaikka mättäisi itseensä halvinta sikanautaa, vehnähöttöä ja hernemaissipaprikaa JOS taloustilanne ei niin pakota tekemään. Tai jotenkin en tajua että jotkut ihmiset ovat vaikka valmiita panostamaan laadukkaaseen käsilaukkuun tai laatupuhelimeen, mutta laaturuuan ostaminen on törsäilyä ja turhuutta. 😀 Ehkä herkän ja reagoivan vatsan takia on joutunut miettimään näitä asioita vielä enemmän kuin keskimäärin ihmiset miettii, mutta mulle laadukas ruoka on ihan tajuttoman tärkeää.

  • Piia Pajunen

   Siis tässä oli tosi mielenkiintoisia pointteja! Ja siinä vaiheessa kun tosiaan tulee terveydellisiä vaatimuksia kehiin, niin joutuu tosiaan katselemaan vähän tarkemmin mitä suuhunsa laittaa, ja se varmasti näkyy hintalapussa! 🙂

 20. Reetta

  Itsellä yksinasuvana opiskelijana menee aikalailla myös 40-50e ruokaan viikossa, 2,60 opiskelijalounaat mukaanlukien.
  Käyn yleensä viikonloppuna listan kanssa lidlissä hakemassa tulevan viikon ruokatarpeet ja sit prismasta ne, mitä ei lidlistä saa. Suosin tuoreiden vihannesten lisäksi pakastevihanneksia, tykkään leipoa leipää itse ja valmistamani ruoka on aika simppeliä: protskunlähde (yleensä kanafile tai kananjauheliha), perushiilari (pasta, peruna, riisi, halpaa!!) ja sit vegeä kylkeen. Jos sattuu kauppaan mennessä olemaan joku edellämainittu tuote alessa, niin sit otan sen normihintaisen sijaan. Joskus saatan myös ostaa alennuksesta kalaa tai kanaa pakkaseen.
  Opiskelijana tykkään tarkkailla viikottaisia ja kuukausittaisia menojani, mutta vaikka olen tarkka rahoistani niin en silti koe jääväni paitsi hyvästä ruoasta tai pihisteleväni liikaa. Tavallinen kotiruoka on maukasta ja suhteellisen edullista. Kun tekee kerralla isot satsit, niin ei tarvitse olla alvariinsa ruokaa laittamassa ja kaupassa ravaamassa.

 21. Sara

  Seisemän hengen perhe, ruokaan uppoo kyllä rahaa paljon! Meillä haasteita luo myös erikoisruokavaliot, yksi ruoka ei käy kaikille niin on melkoista sumplaamista.. laskenu en ole mutta ainakin se tonni kuussa veikkaisin.

 22. Virpi

  Todella mielenkiintoinen aihe! Minäkin haluaisin tietää mitä syötte, kun ruokaan menee 20-40€ viikossa? Itsellä menee viikossa jo yli 20€ marjoihin. Ostan kaupan pakastealtaasta kaikki marjat, joita syön päivittäin puurossa ja smoothiessa, koska itsellä vain pieni pakastin. Perus puhdasta, laadukasta ruokaa syön. Ei eineksiä.
  Puuroa, kuitulisää, valkuaista, marjoja, pähkinöitä, jauhelihaa, kanaa, perunaa, pastaa, riisiä, maitorahkaa, banaania, chia siemeniä, leipää, juustoa syön joka viikko. Täytyykin tarkistaa kauppakuitit mitä on mennyt tässä kuussa rahaa ruokaan. Opiskeluaikana ei ollut rahaa ostaa marjoja, nyt onneksi on, koska ne niin hyviä monellakin tapaa!

 23. ida ihana

  Ylipäätään jos tekee itse ruokaa tai syö kotona on se aina paljon edullisempaa kuin ulkona syöminen. Toki ravintolaillallinen tai brunssi on kokemus ja aikaa läheisten kanssa, mutta tuohon 40e ei kovin montaa ravintolareissua mahdu 😉 Kultainen keskitie omien mahdollisuuksien mukaan 😊
  Kurkkaa blogista mun muutamat vinkit ruokakustannusten vähentämiseen: http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Piia Pajunen

   Itse tehtynä säästää huomattavasti isomman siivun! Ja mä kyllä tuikkaan kaikki mahdolliset ravintolasyömingit ja herkkureissut sinne hurvittelubudjetin puolelle, kuten tekstissäni mainitsin. 😀

 24. Nina

  Heh, joo. Meillä on 2 aikuista ja 3 lasta. Ruokakauppaan (sis pesuaineet, vessapaperit, vaipat, shampoot jne) menee noin 1200-1300 €/kk. Ruokaostokset suunnitellaan aina etukäteen, tilataan kotiin kerran viikossa iso satsi. Molemmat miehen kanssa treenataan kovaa, joten syödään 5 kertaa päivässä. Kalleimpia on lihat, marjat, hedelmät… myös yksi lapsista vielä vaipoissa, vaipat maksaa 12€ paketti. Että hieman huvittaa teidän parikymppiä viikossa, kunnon opiskelijabudjetit :). Mutta näinhän se on, että elämäntilanteet muuttuu ja perheen ruokkiminen on kallista puuhaa!

 25. Kati

  Mielenkiintoista on ollut lukea näitä kommentteja!
  Mie ostan paljon pakkaseen -30% lihoja mitkä tekee ”ylimääräistä” ruokalaskuun. Ristiriitaiselta kuulostaa, mut pointtina se, että vaikka tekisin listan minkö mukaan meen kaupassa niin en voi jättää noita punasen lapun lihoja, kun pitää ostaa ”varalle” 😀
  Mutta. Usrin teen viikon ruokalistan nelihenkiselle perheelle ja riippumatta ruokalistasta viikon ruuat maksaa 60-80e, maitoa ja piimää meillä menee paljon!

Kommentoi »

Comments are closed