PALJON RAHAA ON OKEI KÄYTTÄÄ VIIKOSSA RUOKAAN?


Postailin tuossa reilu viikko sitten rahapäiväkirjaa, ja tämän myötä heräsikin hieman keskustelua sekä blogissa ja etenkin Instagramin puolella, että mikä on riittävä määrä käyttää rahaa ruokaan per viikko. Tässä tuntui olevan todella paljon vaihtelua, ja osa ihmetteli suurestikin, miten olin selvinnyt reilulla 40 eurolla per viikko ruokakuluissani (omalle naamalleni jyvitettynä). Toisille tämä taas tuntui olevan täysin tuttu perusnakki, ja osa taas selvisi tyytyväisenä tätäkin pienemmällä.
IG:n kyselyominaisuuden perusteella erittäin epävirallinen tutkimustulos (hah) oli, että noin puolet vastaajista koki, että 40€ ruokaan/viikko/nassu oli ihan normaali summa, kun puolet taas totesi, ettei se riittäisi itselleen. Pari kovasti kummoksuvaa kysymystä tulikin siitä, että miten ihmeessä selvisin tuolla määrällä, ja kuinka täynnä kaapit olivat tätä viikkoa ennen.
Nyt toisen viikon tähän perään elellessä ja vähän tarkkaillessani ruokaostostelutottumuksia täytyy todeta, että kyllä tuo reilu 40 paikallista valuuttaa riittää minulle ihan vallan mainiosti. Toki joskus voi tulla kerralla isompia hankintoja varastoon jostain suosimistani erikoistuotteista, mutta ei näitäkään niin tiuhaan ole, että keskiarvo nousisi kovinkaan suuresti. Kaapit ovat meillä yleensä tasaisen tyhjiä tai täysiä (elämänkatsomuksesta riippuen) koko ajan, mutten koe, että niiden sisältö yleensä kerralla ehtyisi tai olisi tupaten täynnä, eli tasaista on myös perusraaka-aineiden hankintojen virta.
rahaa viikossa ruokaan
Mä jotenkin oudolla tavalla nautin siitä, etten törsäile ruokaan arkisin. En silti koe, että joutuisin erityisemmin mistään tinkimään, ja kyllä mäkin välillä panostan sitten safkaan vähän enemmänkin. Tykkään vain käyttää rahani (omaan makuuni) fiksusti ja jossain määrin tarkasti. Yksi viikonloppu itseänikin jopa huvitti, ettei oma perse vaan antanut periksi maksaa puolen litran limupullosta kolmea euroa huoltsikalta, vaikka tilin saldoa se ei olisi paljoakaan heilauttanut. Pienistä asioista tulee kuitenkin helposti iso virta, pelkkä vesi myös maistui hyvältä ja sammutti janoni, hah! 😀
Tietty huvittelukassa on erikseen, ja sieltä sitten menevät ulkonasyömiset, lounastelut ja muut juhlamussuttelut. Toki tälläkin kassalla saa usein nälkää taltutettua, ja näihin rientohin saa uppoamaan huomattavan summan rahaa. Esimerkiksi joka päivä lounaalla arkisin töissä käydessään viikossa lompakko voi kevetä jopa 50 eurolla, joka tekee kuukaudessa kuitenkin jo 200€ ja vuodessa 2400€ näin pikamatikalla pyöräytettynä. Tietty kyllähän ne itse mukaan pakatut eväätkin maksavat jotain, mutta veikkaan, että huomattavasti vähemmän kuin 50€ viikossa.
Miten siinä arkiruuassa voi säästää itse ruokaostoksia tehdessä? Näin itse sen teen:

 • En tee ruokaostoksiani yleensä pienistä lähikaupoista (esim. Salet, Alepat tms.). Näissä hintalappu on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi isoissa marketeissa tai Lidlissä.
 • Teen itse ruokaostoksia harvemmin mutta isomman satsin kerralla. En yleensä käy hakemassa vähän kerralla, vaan ostan kerralla tulevien päivien ruokaostokset, jolloin kokonaiskuva on helpompi hahmottaa ostoksia tehdessä.
 • Valkkailen kaupasta niitä tuotteita, jotka ovat tarjouksessa, ja rakennan tulevat ruokakokonaisuudet monesti sen mukaan. Näin saa kivaa vaihtelua myös omaan arkisyömiseen, kun bongailee uusia tai harvemmin itsellä käytössä olevia raaka-aineita.
 • Jos joku käyttämäni perustuote tuntuu todella tyyriiltä kyseisessä marketissa, niin skippaan sen suosiolla, ellen koe oikeasti tarvitsevani sitä.
 • Suosin myös paljon ketjujen omia “halpabrändejä”. Nämä tuotteet tulevat vielä yleensä aivan samoilta tehtailta kuin ne vieressä notkuvat “alkuperäisten brändien” tuotteet.
 • Käytän paljon pakastevihanneksia, jotka ovat edullisempia kuin tuoreet. Lisäksi pakastevihanneksissa on se etu, että ne harvemmin pilaantuvat jäädessään syömättä, jolloin ruokahävikki pienenee.
 • Lidlistä saa esimerkiksi tuoreet kasvikset ja hedelmät monesti huomattavasti halvemmalla.
 • Myös sesonkikasvikset ja -hedelmät ovat usein selkeästi edullisempia, ja niitä suosimalla tulee myös vaihtelua omaan ruokailupalettiin. 🙂
 • Ostoslistan tekemällä jo kotosalla kaappien sisältöä tutkaillen voi myös kohdistaa ostoksensa tähdellisempiin safkoihin markettikierroksella.

Miten sitten itse keittiön puolella touhottamalla voi tehdä selkeitä säästöjä? Tästä olen kirjoittanut oman postauksen: “Miten säästää rahaa ruuanlaitossa?“.

Priorisoimalla omat pennosensa saa rahat riittämään monesti myös niihin asioihin, jotka oikeasti ovat itselleen tärkeitä. Tämä homma on meinaan vielä melko tuoreessa muistissa opiskelijavuosilta, joista ei loppupeleissä ihan liikaa aikaa ole. Itselleni kirkkaana kärjessä on aina ollut oma hyvinvointi ja urheilu, ja näihin olen rääpinyt rahat kasaan vaikka väkisin. Tällöin joutui myös tekemään valintoja siellä ruokakaupan puolella, ja pienistä säästöistä tuli helposti kokoon iso potti.
Myös opiskelijana saatiin maksettua monen tonnin vuosittaiset urheilukulut jollain ihmeen kaupalla ilman, että koin polttavani itseäni loppuun sivussa töitä tekemällä (niitä kyllä tehtiin) tai elämällä ankeaa elämää lompakon nyörejä kiristämällä muista. Ne olivat minulle tärkeitä asioita, joita vastaan ei tuntunut yhtään pahalta tehdä kompromisseja sekä töitä rahaa tähän tienatakseen. Ja pakkohan tässä on todeta, että opintolainaan tuli myös turvauduttua, enkä kadu sitä tippaakaan. Tämän takaisinmaksu on kuitenkin jo hoidossa, ja viimeistä niittiä vaille pian kokonaan pois maksettu.
Huomaan kyllä, että omaan rahaankäyttööni (myös ruuassa) vaikuttaa paljon se, mitä on tullut kotoa nuorena opittua. Meillä on aina kannettu eväät töihin ja reissuihin mukaan, ja ruokahävikkiä on kotona katsottu pahalla silmällä. Itselläni tulee vieläkin joskus todella huono omatunto, jos joudun heittämään pilaantumaan ehtineen ruuan roskiin. Lisäksi meillä oli lähimpään ruokakauppaan matkaa 8 kilometriä, joten kotona tuli opittua soveltamaan ruuanlaitossa aika taiturimaisesti, sillä kaikkea puuttuvaa ei aina saanut vain kipaistua lähikaupasta. Tämän taidon huomaan edelleen olevan vahvoilla, joten vähistäkin aineksista tulee tehtyä välillä aikamoisia luomuksia, ja mies on monttu auki, mistä ihmeestä safkat taas pyöräytin, hah!

rahaa viikossa ruokaan
Puma-crop paita: TÄÄLTÄ*

Raha sekä sen käyttäminen ovat kuitenkin jokaisen omia asioita, ja on jokaisen asia, mihin ja miten rahansa käyttää. Ei se ole keneltäkään muulta pois, jos toinen haluaa panostaa taloudellisesti enemmän arkiruokaan, ulkonasyömiseen, harrastuksiin, matkailuun tai vaikka vähän möyheämpään autoon. Yleensä kaikkeen ei sitä rahaa aina voi viskellä ja pennosiaan sijoitella, koska usein meillä tavan tallaajilla se raha on rajallista, ja useimmilla meistä on ainakin jossain määrin varaa valita, mitä itse pitää itselleen tärkeän. Raha on kyllä meitsin makuun erittäin mielenkiintoinen aihe, josta voisin kyllä puhua enemmänkin!
Viimeinen kysymys kuuluukin, että oletko koskaan laskenut, paljon sulla (tai teidän taloudella) menee ruokaan viikossa? Onko susta 40€ vähän, paljon vai sopivasti viikkobudjettiin safkojen osalta?

Makoisaa alkuviikkoa jokaisen kulhon äärelle!

KURKKAA MYÖS:
DIY hodari-buffet – Hyvää ja helppoa!
6 x Hyvät kirjat – Mitä lukea seuraavaksi?

EDELLINEN JUTTUNI:
Mitä ovat 2+2-jakoiset ja 2+1-jakoiset ohjelmat?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (49)
 1. Apua! 40e on mun mielestä todella vähän. Mulla menee viikossa ruokaan 70-80e, aina, ihan sama mitä ostan ja syön. Vatsani on hieman kenkkumainen, joten en voi ostaa mitä vaan kaupasta (esim halpoja papuja tai kaalia tai makaronia). Lisäksi pakastevihannekset eivät mene alas, kun sinne joukkoon on aina tungettu jotakin ällöttävää. En myös syö lihaa. Joten onhan se vähän kallista ostaa esim nyhtökauraa, kevyitä juustoja ja tuoreita vihanneksia. Mutta hyvä muistutus, kun tulee usein napattua lähikaupasta jotain mikä loppuu aina, kuten pinaatti tms. Pitääkin käydä Prismassa tai Lidlissä! 🙂

  1. Piia Pajunen
   26.9.2018, 09:53

   No tuo ihan varmasti vaikuttaa myös kuitin loppusummaan, jos joutuu tarkemmin valitsemaan vatsan vuoksi ruokiaan. Ja sitten kun mä oon vielä luokkaa syön aivan kaikkea, niin mulle maistuu melkein ihan mikä tahansa safka. 😀

 2. Kuukaudessa rahaa kuluu ruokaan (tosin sisältää siis myös esim. pyykinpesuaineet) noin 150e, eli hieman alle 40e viikko. En myöskään syö lihaa juuri koskaan ja itse koen sen huomattavasti halvemmaksi, koska käytän melko vähän myöskään nyhtistä tai härkistä. Tuohon summaan mahtuu myös herkut, leipomiset ja kerran kuukaudessa esim. noutoruokaa. Pääasiassa tulee käytettyä myös kasvimaitoja ja -jogurtteja. Säästöt tulee mm. puuroaamiaisista, keittoruuista ja itse leivotuista sämpylöistä. Hyvin tulee siis syötyä 🙂 Ja itselläkään ruoassa säästäminen ei tarkoita laadusta säästämistä, enkä tee tätä ns. pakon edessä.

  1. Piia Pajunen
   26.9.2018, 09:56

   Aika hyvän paletin oot onnistunut luomaan, ja hintalappukaan ei päätä huimaa! Mäkin syön itse todella paljon ruokien ohessa myös sellaista edullista mutta ravitsevaa “peruskauraa”, eli perunaa, puuroa, sesonkijuureksia, pavuista, pastaa, perunaa tms. Tommoinen perushiilari on yleensä aika puoli-ilmaista, ja totaalisumma muodostuukin sitten lähinnä lihasta, juustoista, tuoreista kasviksista, pakastemarjoista tms. 🙂

Kommentointi suljettu.