MITEN TREENATA, KUN KALENTERI ON TÄYNNÄ?

Huuh! Kalenterin sivut täyttyvät hurjaa vauhtia, ja kiirettä piisaa. On dediksiä, duunia, luentoja, tenttejä, lasten harrastuksia, kissanristiäisiä, työreissuja ja kesälomallekin on jo päivät buukattu. Miten tässä pitäisi muka keretä treenaamaan? Tässä oikeasti päteviä tärppejä siihen, että miten oman elämän hulinoihin on mahdollista sopeuttaa tuloksekas sekä hyvinvointia ylläpitävä treenaaminen.

Ihan alkajaisiksi on kuitenkin sanottava, että kun meno on hurjaa, niin kalenterin täyttäminen hirveällä määrällä treeniä ei ole järkevää. Eikä se ole kehityksen kannalta sitä muulloinkaan, eikä edes optimaalisinta. Vähälläkin järkevällä treenillä voi saada jopa enemmän aikaiseksi.

Miten treenata, kun kalenteri on täynnä?

Suunnittele viikon treenit etukäteen

Suunnitelman tekemisellä pysyt oikeasti kartalla omista treeniresursseista, eikä tule lähdettyä keulimaan liikaa. Samalla pystyt toteuttamaan järkevän kokonaisuuden, jonka yhteydessä pystyt nauttimaan elämästä, saat järkättyä itsellesi tuikitärkeää omaa aikaa sekä kykenet palautumaan paremmin kohtuullisesta treenikuormituksesta.

Merkkaa kalenteriisi etukäteen tulevalle viikolle ajankohdat, jolloin näyttäisi olevan itselle järkevintä treenata, ja jolloin ylipäätään se näyttäsi aikataulujen ja menojen puolesta mahdolliselta. Näin treenille tulee yleensä lähdettyä todennäköisemmin ja tulee vältyttyä ylilyönneiltä.

Älä iske viikkoa täyteen treenejä, vaan suunnittele sinne vain olennaisimmat. Oikeasti edes 1-3 treeniä on parempi, kuin ei mitään, ja yli kolme voi olla kiireisessä elämänvaiheessa melko hurjaa vääntöä. Suunnitelman tekemällä tulet automaattisesti huomioineeksi omien resurssiesi lisäksi myös lepopäivät. Kovalle tykittäjälle lepopäivien erillinen merkintä voi oikeasti auttaa pitämään kiinni palautumisesta ja tasapainosta elämässä.

Huom! Älä tee suunnitelmasta liian jäykkää. Jos aikataulut venähtävät suunnitellulta treenipäivältä, niin siirrä treeni vain huomiselle lepopäivälle. Kaikki viikon treenit tulevat kuitenkin tehtyä, ja joustaminen treenaamisessa on vain oikeasti ihan äärimmäisen järkevää ja tärkeää.

Keskity laatuun

Keskity laatuun, älä treenin kestoon tai treenien lukumäärään. Laatu korvaa aina määrän! Vähälläkin treenillä voi saada ihan silmittömän hyviä tuloksia, jos suunnitelma on kunnossa, treenitekniikat kohdillaan, treenin sisältö on laadukas ja itselle jäävä toteutus treenissä vedetty fokuksella ja hyvällä draivilla läpi!

Keskity huolella siihen mitä teet, ja haasta siinä itseäsi oikeasti. Jos vain rämmit treenisi läpi, ja esimerkiksi salitreenisi on täynnä roskavolyymiä, ja liikkeet sekä sarjat tulee vain suoritettua läpi, niin treenisi ei kehitä. Lihasten polttelu, hikilitrat, uupumuksen määrä treenin pituus tai treenien määrä eivät ole hyviä mittareita treenin laadulle. Keskity siis siihen mitä teet, paranna tuloksiasi ja tekemisesi tasoa viikko viikolta ja haasta itseäsi tekemään paremmin (ei enemmän).

Toteuta fiksuja treenejä

Jos tiedät pääseväsi salille vain kerran tai kahdesti viikossa, niin kehityksen ja tulosten kannalta voi olla järkevämpää tehdä koko kropan läpikäyviä treenejä, jossa fokus on raskaissa moninivelliikkeissä. Pyri näissä liikkeissä nousujohteisuuteen, eli lisäämään viikottain edes hieman painoja tai suorittamaan samoilla kuormilla enemmän toistoja. Jätä pienten lihasten ja eristävien liikkeiden pumppailu vähemmälle, sillä raskaissa moninivelliikkeissä saat kyllä riittävän kehitysärsykkeen, kun sarjat tehdään hyvällä tekniikalla ja viikottain nousujohteisilla sarjoilla.

Ota mukaan kotitreenejä

Kotona, pihalla, reissun päällä tai mökillä saa myös oikeast tehtyä kehittäviä treenejä, jos kokonaisuus ja treenitekniikat ovat kunnossa. Keskity näissä ehdottomasti laatuun ja yhtälailla nousujohteisuuteen, jos tavoitteenasi on muovata kehoa ja kehittää kehon kyvykkyyttä. Väsymys ja kesto ei näissä ole hyvä mittari onnistuneelle ja kehittävälle treenille, vaan laatu korvaa tässäkin määrän (ja uupumuksen tunteen).

Toteuta itsellesi mieluisia treenimuotoja. Kehonpainoharjoittelua, kahvakuulatreeniä, lenkkeilyä, pyöräilyä, vesijuoksua, joogaa, loikkatreenejä, mäkivetoja tai mitä tahansa. Monipuolinen kyvykkyysharjoittelu oikeasti motivoi, kun huomaa kehittyvänsä, ja tämä myös heijastuu ulkokuoreenkin.

Muista myös relata ja löysää pipoa!

Jos joku suunniteltu treeni jääkin välistä, “koska elämä”, niin älä ruoski tästä itseäsi. Lihaksesi eivät sula tai sinusta ei tule välittömästi lihavaa kotisohvan manaattia, jos treeni jääkin tekemättä. Treenikuormituksen keventäminen voi kiireisessä elämäntilanteessa olla vain äärimmäisen suotuisa teko itselle, ja auttaa ehkäisemään päin seinää pedaali pohjassa päräyttämistä. Elämästä pitää pystyä nauttimaan, eikä meidän paremmuutta tai hyvinvointiamme mitata treenien määrässä.

miten treenata

Adidas-urkkatoppi: TÄÄLTÄ* // Adidas-trikoot: TÄÄLTÄ*

Jos oman paletin toteuttaminen tuntuu haastavalta, ja kesä tuntuu hämmentävän treenien toteutuksessa, niin hyppää mun PROVE Simple Summer Edition-valmennukseen, jossa saat oikeasti juuri sun elämääsi ja aikatauluihisi sopeutuvan treenikokonaisuuden, jota ei tarvitse “suorittaa” sinnitellen läpi. Tämä huikeaa palautetta saanut valmennus sisältää:

  • Mahdollisuuden toteuttaa kehittävää treeniä itsesi näköisellä toteutuksella:
    • Treenaa 2 kertaa viikossa salilla
    • TAI treenaa 3-5 kertaa viikossa laadukkailla kehonpaino-, kahvakuula-, core- ja loikkatreeneillä
    • TAI yhdistä yllä olevista itsellesi sopiva kombo!
  • Laadukkaat tekniikkavideot kaikkiin liikkeisiin, jotta saat treeneistä maksimaalisen hyödyn irti ja treenisi laatu sekä tulokset nousevat kohisten!
  • Joustavat ravintokokonaisuudet kesään sopien, joista ei tarvitse stressata!
  • Monipuolisesti kehittävät treenikokonaisuudet sekä syventävät viikkomateriaalit, ja valmennuksen jälkeen ajattelet laadukkaasta ja kehittävästä treenistä ihan eri silmin!
  • Saat OIKEAA VALMENNUSTA mun Prove-tiimissä. Ei pelkkiä paperilappuja tai joustamattomia ohjeistuksia.

“Kerrankin treenikokonaisuus, jonka pystyn sopeuttamaan omaan elämääni myös tämän valmennuksen jälkeenkin”

“Olen kerennyt treenaamaan vain kahdesti viikossa, mutta kuudennen viikon kohdalla alkoi jo selkeästi peilikuvakin muuttua ja treenipainot ovat kasvaneet ihan kohisten”

“Ihana kun kerrankin myös kotona tehtävät liikkeet opetettiin kunnolla. Opin aivan hirveästi treenitekniikoista videoiden avulla, joten kiitos näihin panostamisesta!”

STARTTI NYT MAANANTAINA, ja materiaalit ovat jo auki! Hyppää mukaan mun tiimiin TÄÄLTÄ, ja tee kesällä oikeita tuloksia!

Paukkuja tulevaan viikkoon!

TSEKKAA MYÖS:
Kuluneen viikon treenipäiväkirja

EDELLINEN JUTTUNI:
Muotoja korostavat farkut – Tässä parhaat!

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

treeni-ja-ravinto kuntosali lihakset kiinteytys
Kommentit (4)
  1. Suunnittelu todellakin auttaa! Teen kaksi lihaskunto/salitreeniä viikossa ja niille on tarkat päivät, koska toisen lajin treenaaminen kaipaa lepopäivän alleen. Viime viikolla salipäivän aikataulut hieman valskasivat ja löysin itseni tilanteesta, jossa piti valita joko ruuan tekeminen ja tiskit tai sali. Koska loppuviikko ois ollut pilalla ilman hyviä valmiiksi tehtyjä eväitä, oli pakko valita ruoka ja tiskit. MUTTA sittenhän keksin, että mulla on kahvakuula ja käsipainot kotona! Heitin perunat ja kasvikset uuniin, tiskit altaaseen ja treenasin keittiössä. Sarjapalautusten (n.1min.) aikana ehti hyvin vähän tiskailla ja valmistella ruokajuttuja. Tuli loistava treeni, puhdas keittiö ja hyvää ruokaa.

    1. piiapajunen
      20.5.2019, 16:17

      Suunnittelu on oikeasti aika passeli apuväline, ja juurikin jos kuormittavampia treenejä tekee, niin niitä ei välttämättä pysty aina tosta vain perättäisinä päivinä tekemään. Suunnitelman avulla pystyy siis välttämään tällaiset sudenkuopat, ja parasta on, kun sitä suunnitelmaa pystyy myös lennosta muokkaamaan. Eli äkkinäisissä muutoksissa homma ei mene ihan sekasotkuksi, kun selkeästä pohjasta voi vain siirrellä palikoita uusille paikoilleen. 🙂

      1. Joo, hyvin suunniteltu on niin kuin melkein puoliks tehty. (Kunhan muistaa tosiaankin myös tehdä eikä vaan suunnitella 😀 )
        Kiitos muuten tälle suunnitelmallisuudelle ja siinä suunnitelmassa pysymiselle kuuluu tälle blogille. Oon vihdoin ymmärtänyt, että kaksi hyvin tehtyä lihaskuntotreeniä viikossa oikeasti riittää ja kun palautumisen kanssa on ollut haasteita, menen treeneissä palautuminen edellä. Silti tulee tulosta. Aiemmin olen ahnehtinut vähän liikaa kerralla omaan kapasiteettiini nähden ja homma on mennyt reisille ja aina johtanut pitkään taukoon, koska kroppa on jumissa. Kiitos siis näiden perusasioiden tankkaamisesta!!
        Syksyllä tuun mukaan johonkin sun valmennukseen, koska silloin on aikaa paneutua materiaaleihin kunnolla ja ottaa valmennuksesta kaikki oppi talteen. Nyt vedän hyväksi havaituilla tutuilla perusliikkeillä jurruttaen hitaasti ja varmasti eteenpäin.

        1. piiapajunen
          22.5.2019, 18:04

          Siis vau! Ihan mahtavaa, että vähemmällä ja suunnitelmallisemmalla menolla ne tulokset ovat parantuneet ja ylilyönnit vähentyneet! Kiitos aivan ihanasta palautteesta, ja todella hienoa kuulla, että näistä teksteistä on oikeasti apua! KIITOS!

Kommentointi suljettu.