MITEN SAADA VATSALIHAKSET NÄKYVIIN?

miten saada vatsalihakset näkyviin
Miten saada vatsalihakset näkyviin? Tämä on yksi saamistani vakiokysymyksistä, joita tupsahtelee kommenttiboksin ja viestiväylien syövereihin tiuhaan tahtiin. Pistetäänpä purulihakset tänään töihin tämän asian parissa, ja pureudutaan asiaan monestakin eri näkövinkkelistä. Hiiops! Hypätään pidemittä löpinöittä suoraan astialle!

MITEN SAADA VATSALIHAKSET NÄKYVIIN?

Vatsalihakset ja genetiikka

Vatsalihakset ovat melkoisen geneettinen lihasryhmä. Vatsalihaksen muotoon ja näkyvyyteen voi toki jonkin verran vaikuttaa treenillä ja ruokavaliolla, mutta ehdottomasti suurimman tekijän tässä vaikuttaa se, että millaiset geenit olet saanut äiskältä ja iskältäsi. Joillain onnekkailla pirulaisilla (itse taidan kuulua näihin, sori kaverit) ne vatsapalikat ovat geneettisesti pyöreät, syvät sekä ulkonevat ja siten näkyvät vähän pehmeämmissäkin rasvoissa. Osalla taas peritty geenikoktaili on yksinkertaisesti sellainen, että vaikka mitä tekisi, niin massusta ei pullota palikan palikkaa.

Rasvaprosentti

Rasvaprosentti on näkyvissä vatsalihaksissa yksi merkittävimmistä tekijöistä. Vaikka omistasit kuinka pyöreät ja ulkonevat vatsapalikat, niin päällä oleva rasvakerros määrittää niiden näkyvyyden. Pelkällä vatsatreenillä pyykkilautaa siis harvoin saa esiin. Rasvaa ei myöskään saa poltettua ikävä kyllä paikallisesti, vaan havitellessasi näkyviä vatsalihaksia kehon kokonaisrasvan määrää pitäisi siis lähteä riipomaan alaspäin.
Se, onko tämä sitten näkyvien vatsalihasten arvoista, onkin sitten täysin eri juttu, ja osalla rasvaprosentti tulisi rääpiä näkyvän pyykkilaudan saavuttaakseen jo luonnottoman alas. Tämä ei todellakaan kaikille (etenkään naisille) ole tila, jossa olisi terveellistä ja luonnollista pysyä yhtään sen kauempaa, joten näkyvien vatsalihasten tavoittelussa on todellakin syytä pitää järki matkassa.
Rasvan jakautumiseen kehossa vaikuttaa myös se geenikoktaili, jonka äiskältä ja isältäsi olet perinyt, ja jotkut pystyvät painelemaan muhkean pehmeällä hanurilla rautainen sikspäkki pilkottaen, kun toisilla taas se rasva kertyy ensimmäisenä ja palaa viimeisenä keskivartalosta. Kannattaa siis oikeasti pohtia järjen kanssa, mikä itsellään on ylipäätään mahdollista ja toisekseen myös järkevää.

Vatsalihastreeni

Treenillä on myös osittainen vaikutus siihen, miten saada vatsalihakset näkyviin. Että komeat legopalikat saataisiin mahdollisesti pulpahtamaan esiin, vaatii tämä myös puhdasta lihasmassaa keskivartaloon. Asennoituminen vatsalihasten treenaamiseen tulisi näkemykseni mukaan olla lihasmassaa hankittaessa samankaltainen kuin muihinkin lihasryhmiin. Ei julmetun pyöreät ja paksut lihakset kasva kinttuihin tai käsivarsiinkaan ilmaa heiluttelemalla tai keppijumpalla.
Raskaat painot ilmentävät usein vahvoja ja pyöreitä lihaksia, ja tämä pätee myös osittain vatsoihinkin. 100 vatsarutistusta joka ilta ei ikävä kyllä tuo kovinkaan suuria tuloksia pitkällä tähtäimellä, ja kuntopiirillä sekä maratonsarjoilla treenataan enemmän sitä kestävyyttä. Monipuolisuus ei kuitenkaan ojaan kaada, eli itse suosittelen sekoittamaan raskaampia voimaliikkeitä lyhyempinä tiukkoina sarjoina sekä astetta kevyempiä ja pidempiä polttelusarjoja. Muista myös pitää niitä lepopäiviä matkassa mukana, sillä lihas palautuu, kehittyy ja kasvaa levossa.
Yksi hyvä huomio kuitenkin tähän väliin on se, että keskivartalon pohjan tulisi olla kunnossa, ennen kuin lähdetään painamaan satalasissa voimapyörällä ja heilumaan taljassa raskas kuorma niskassa. Ensin suosittelen opettelemaan aktivoimaan niitä tuikitärkeitä tukilihaksia pienillä hallituilla liikkeillä niin, että korsetti ja tekniikka pysyisi kasassa myös raskaammissa suorituksissa. Jos oikeat lihakset eivät pääse aktivoitumaan tehokkaasti, niin se kehitys jää kyllä junnaamaan. Ei se määrä vaan se laatu.

Vatsalihasten spennaaminen

Miten saada vatsalihakset näkyviin? No niitä jännittämällä! Eihän se hauiskaan pullota kenelläkään ilman, että sen hihan vetää sivuun ja palan pullistaa esiin. Se, että näet Instagramissa sairaan upeita ja näkyviä vatsalihaksia edellyttää usein sen, että niiden omistaja on kuvanottohetkellä suotuisassa asennossa tai olosuhteissa. Jos tämäkin likka haluaa saada vatsalihakset silmillä tarkasteltavaan muotoon etenkin parasta ulkoista iskua ajatellen, on minunkin oikeasti ”spennattava” ne esiin. Jos röhnötän sohvalla pelkkä pieni urkkatoppi päällä, niin ihan turha silloin sitä sikspäkkiä on tulla tarkastelemaan, ja tilalla on vain pömppis ja pari makkaraa, hah!
Älä siis oleta, että vatsalihasten kuuluisi paistaa ja pilkottaa joka tilanteessa ja asennossa, ja aamulla alusvaatteillasi peilin edessä röhnöttäessäsi on ihan normaalia, ettei pyykkilauta osu ensimmäisenä silmään. Itselläni vaati aikoinaan meinaan pienen treenaamisen ihan vain siihen, että osasin aktivoida keskivartalon lihakset rennosti mutta puristaen niin, että sain ne olemassa olevat palaset sieltä näkyviin. Tämä vatsalihasten jännittäminen oli siis itselläni olennaisin vastaus kysymykseen, miten saada vatsalihakset näkyviin, sen sijaan, että olisin lähtenyt niitä loputtomalla treenillä jyystämään ja rasvaprosenttia alas riipomaan.
miten saada vatsalihakset näkyviin

Vatsalihakset = onnellisuus?

Itse henkilökohtaisesti suosittelisin panostamaan vatsalihastreenissä siihen toiminnallisuuteen ja kyvykkyyteen, ja ulkonäkö on tullakseen jos tulee, ja tällä periaatteella itsekin olen porskuttanut menemään. Pelkkä ulkoisen ominaisuuden jahtaaminen usein vai ojasta allikkoon, eikä keskivartalosta paistava legopalikka tee ketään oikeasti onnelliseksi. Trust me.
Kaunis ja sporttinen keskivartalo ei todellakaan muodostu pelkistä näkyvistä vatsapalikoista, vaan upea keskivartalo voi olla myös sileä, pehmeä, kapea tai paksumpi. Ihan aikuisten oikeasti. Kehossasi on myös muitakin osia, kuin se keskivartalo, joten yhtälailla sitä arvoa kannattaa antaa myös niille. Keskity kropassasi niihin kohtiin ja alueisiin, joista eniten pidät ja ovat omia vahvuuksiasi, sillä kaikilla ei voi olla kaikkea. Kun oman kehonsa ymmärtää kokonaisuutena oikein ja antaa sille arvoa sellaisenaan ilman yksittäisten kohtien fiksaatioiden kanssa painimista, niin hyvä tulee.
Olen itse kokenut vartalon, jossa vatsalihakset ovat olleet äärimmäisen revittynä esillä sekä myös visusti piilossa silavan takana. Voin kertoa, että onnellisempi olen ollut jälkimmäisessä tapauksessa, sillä rasvattomaksi revitty ja tiukka ruho on vaatinut aika rajua menoa, mutta sen se kilpaurheilu on ajoittain vaatinut. Alhainen rasvaprosentti ja rautaisen kova päkki ei oikeasti kulje aina käsi kädessä hyvinvoinnin ja terveyden kanssa, vaikka harmittavan moni tuntuu nykyään olevan valmiina ensin uhraamaan hyvinvoinnistaan kuin ulkonäöstään.

miten saada vatsalihakset näkyviin
Adidas-toppi: TÄÄLTÄ* // Saumattomat trikoot: TÄÄLTÄ*

Loppuheilautuksena tujautettakoon, että Suomen lämpöasteilla niillä vatsalihaksilla ei vain ihan totta aivan liikaa tee, ja suurimman osan ajasta ne pysyvätkin visusti piilossa paidan alla. Vaikka itsellä omaan silmääni aika osuva sixpäkki löytyy, niin voin omasta puolestani todeta sen olevan melkoinen turhake suurimman osan ajasta. Kivoja kuvia niiden kanssa toki voi saada, mutta mitään aitoa ja pysyvää näkyvällä sixpäkillä en ole saavuttanut. Onhan se kiva lisä, mutta loppupeleissä aika vähäpätöinen juttu tämän(kin) likan elämässä.
Näin kesän lähestyessä se rantakunto ei todellakaan vaadi pyykkilautavatsaa, kinttuja ilman selluliittiä tai rasvattomaksi räävittyä kroppaa. Kyllä se kesäkunto on jumankekka tasan siinä kehossa, johon ne bikinit tänä kesänä päällesi puet. That’s it.

Mieletöntä viikonloppua joka massuun!

Kurkkaa myös:
Mitä fitness-kisadieeteistä tulisi ottaa opiksi?
& 3 liikkeen vatsatreeni – Voimaa kehiin!

Edellinen juttuni:
Margariinimyytti alas & avokadoleviteresepti

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (14)
 1. Itse kuulun tähän ryhmään jolla pitäisi rasvaprosentin olla lähes pakkasen puolella, jotta vatsalihakset erottuisi. Ne kyllä tuntuu tuolta pehmeyden alta kun niitä jännittää mutta turha niitä on silmillä etsiä 😀 ja just tuossa mietin hyvinvointia ja urheilua kun olin koiran kanssa lenkillä. Jos syöt just saamiesi dieettiohjeiden mukaan, kituutat nälässä ja sinulla on 5 metrin mittainen lista raaka-aineista joita ET saa syödä. Kroppaan varmasti tulee tulosta, mutta voiko tällöin hyvin? Itsellä ainakin ulkonäköä tärkeämpää on pääkoppa ja se mitä siellä tapahtuu. Jos miusta tuntuu pahalta, stressaan tai ahdistun niin en koe voivani hyvin vaikka miulla ois hurjat vatsapalat. Eli mieluummin olen pehmeämpi ja hyvinvoiva kun stressaantunut nälkäkurki 😉 ja ei, tämä ei ole kateellisen panettelua ! Muksaa viikonloppua! 🙂

  1. Piia Pajunen
   29.4.2018, 10:18

   Nimenomaan se pääkoppa on todella kova kaveri pitää matkassa mukana, ja jos se ihanan sikspäkin lupaama ruokavalio aiheuttaa vain pahaa oloa henkisesti, niin mun vinkki siihen juurikin tuo, että stoppia kehiin. Vaikka se jollekin muulle sopisikin, niin ei se välttis käy kaikille eikä sulle, ja se on ihan okei. 🙂 Sun ajatusmaailma kuulostaa kyllä hyvälle ja nimenomaan terveelle, ja jos genetiikka pitää ne vatsat sulla visusti piilossa, niin so what. Ruokaa rennosti koneeseen vaan, niinkun sulla olikin kyllä muutenkin suunnitelmana! 😀

 2. Hei! Mulla on ihana noidannuoli alaselässä ja nyt pitäisi vahvistaa syviä vatsalihaksia. Voisitko tehdä postauksen näistä? 🙂 en oikein tiedä mitä tekisin ja lankkua ei ainakaan voi tehdä!

  1. Piia Pajunen
   29.4.2018, 10:21

   Tähän kyllä suosittelisin ehdottomasti käyntiä fyssarilla, joka osaisi katsoa sulle varmasti paremmin nuo syvien vatsalihasten aktivoinnit kuntoon! Kertakäynti ja sieltä matkaan saatavat treeniopit ja -ohjelmat tekevät varmasti jo ihmeitä, sillä sun tilanne varmasti vaatisi nimenomaan vähän yksilöidympää suunnitelmaa ja katsausta. 🙂 Tsemppiä toipumiseen!

Kommentointi suljettu.