Piia Pajunen
Piia Pajunen

Lepoviikon tai kevennyksen paikka?

kevennetty-viikko-2
Treenisuunnitelmassa olisi ollut paukuttaa tämä viikko melko lujaa, mutta päätin räväyttää koko suunnitelman aika päälaelleen. Eilisessä selkätreenissä tuntui siltä, että rauta oli raskasta ja sarjat liikkuivat tahmeasti. Myös tätä edeltäneessä lauantain olkapää- ja käsitreenissä huomasi, että olkapäät eivät olleet aivan palautuneet edellisestä höökistä, vaikka tulikin väännettyä kasaan treenikavereiden kanssa oikein passeli setti. No onhan tässä tullut taas tovi väännettyä melko tiukkaa treeniä, ja vaikka treenikerrat eivät ole ylittäneet yli viittä viikossa, mutta niinhän se menee, että ei se määrä vaan se laatu. Treeneissä on rutistettu välillä sen verran tiukkaa settiä, että kroppa tarvitsee nyt ehkä pienen kevennyksen. Ensi viikosta lähtien treenikuormitukseen tulee muutenkin vähän tujausta lisää kisaprepin lähtiessä käyntiin, joten tämä on ihan passeli sauma hengähtää hieman.
Itselleni taitaa riittää tältä osin parin tai kolmen raskaamman treenin skippaaminen tältä viikolta. Oma kroppani on tottunut jatkuvaan fyysiseen höykkyytykseen jo varhaisteinistä lähtien, joten pieni kevennys taitaa tähän väliin riittää. Muutenkin olen loppuviikon reissun päällä, niin pieni kevennys tulee senkin puolesta hyvään saumaan, ja ei tarvitse raahata treenikamppeita matkaan. Saapahan omistaa koko reissun hyvälle seuralle. 😉
Milloin olisi hyvä hetki keventää tai pitää lepoviikko?

 • Jos parissa peräkkäisessä treeneissä tuntuu, että treeni ei kulje tai treenipainot lähtevät laskuun
 • Jos treenaamaan lähteminen tuntuu useamman kerran peräkkäin todella vastenmieliseltä
 • Reissujen tai superkiireisten viikkojen kohdalla voi olla myös hyvä hetki hengähtää treenistä

kevennetty-viikko-3
Miten siis toteutan tämän kevennyksen käytännössä? Noh, maanantaina kerkesin jo selkätreenin tehdä, ja torstaiaamulle olen sopinut jo vapaaohjelmatreenin. Lisäksi kaveri juuri onnistui houkuttelemaan mut (ei paljoa vaatinut, heh) kasvattilajini kilpacheerleadingin harrastejoukkueen treeneihin vanhojen joukkuekavereiden kanssa muistoja verestämään, joten luvassa on normiviikkooni kuuluvien hyppyjen ja akrobatian lisäksi myös stunttien paukuttamista, eli likkaa viskotaan ilmaan! Vitsi olen jo valmiiksi kikseissä!
Jätän silti pienen option myös yhdelle olkapäätreenille tälle viikolle, mutta luulen, että jää tekemättä, koska olen tilanteen vaatiessa melkoisen tehokas lepäämään, hah! Olen siis suorastaan mestari täyttämään aikani ihan muilla projekteilla tai vaihtoehtoisesti sulautumaan ameebana kiinni sohvan pintaan tuijottamaan monttu auki Netflixiä. Rankka treeni vaatii kevyet huvit.
Loppuviikosta tulee lisäksi kolme täysilepopäivää putkeen, joten 1-2 salitreeniä, yksi vapaaohjelmatreeni sekä yksi akrobaattinen harrastetreeni täyttää mulla ihan passelisti keventämisen viran. Jollekin tällainen meikäläisen kevennetty viikko voi olla ihan normaali treeniviikko, ja haluaisinkin siksi vielä muistuttaa, että ei kannata verrata itseään ammattimaiseen kilpaurheilijaan, jollet itse satu kilpailemaan samassa lajissa ja samalla tasolla. Asiasta muistuttelen ihan siksi, ettei tämä ole kaikille ihan itsestäänselvyys, ja itsekin tähän olen joskus aikoinani sortunut. Toki ilman kilpailutavoitteitakin voi yhtälailla treenata kovaa ja tavoitteellisesti, mutta se ei tarkoita, että jokaisen näin tarvitsisi tehdä.
kevennetty-viikko
Olen kirjoittanut lepopäivistä ja -viikoista aiemminkin vähän tarkemmalla fokuksella, ja tässä muutama ihan pätevä teksti:

Osuvaa tiistai-iltaa hengailit sitten kotisohvalla tai treenin äärellä! 😉

Edellinen juttuni: Asiat, joista tiedät, että et ole enää nuori

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (8)

 1. Ninna

  Tulipa tarpeeseen juuri kun tänään oli vastenmielisyys kuntosalia kohtaan. Menin silti koska aina tulkitsen sen laiskuudeksi/saamattomuudeksi. Ei onnistunut suunniteltu treeni vaan poljin fillaria ja ”leikin” bosulla keskivartalojumppaa. Otan neuvostasi vaariin, jos sarjapainot ei nouse levon paikka eikä turhaa syyllisyyttä pitäisi potea. Mitä mieltä olet siitä jos treeniä aloittaessa tuntuu ettei esim. kädet ole palautunut niin vaihtaa sen toiseen treeniin esim. pakaratreeniksi? Minne olet reissuun menossa?

  • Piia Pajunen

   Tuo joustaminen voi olla ihan fiksu juttu, eli jos huomaa jo heti treenin alkutekijöissä, ettei kyseisestä treenistä tule mitään, niin voi olla ihan järkevää vaihtaa se lennosta toiseen treeniin. 🙂 Olen menossa Ouluun lähimmäisiä tapaamaan 🙂

 2. Aino

  Itsellä on parin vuoden takainen melko pahaksi päässyt ylikuntotila kun oli vaan niiin kiva treenata, ruokaa ei ollut niin kiva lapata ja oli muutakin kiirettä. Puolen vuoden levon aikana lupasin että ei näin enää koskaan. 😀 nykyään itse tunnistan ensimmäisenä sykkeistä, milloin alkaisi olla lepoviikon paikka.

  • Piia Pajunen

   Jep kantapään kautta sitä ikävä kyllä oppii parhaiten! 😀 Tuo oman kropan signaalien tunnistaminen on kyllä pirun kova juttu, ja mieluummin pelaa tarvittaessa varman päälle, kun ottaa kunnolla ”turpiinsa”.

 3. Annab

  Eikö lepoviikko olisi kaikista optimaalisinta pitää ennen kuin mitään oireita tulee? Treenimotivaation laskeminen tai tavallista selkeästi huonompi palautuminen kertoo siitä, että ollaan menty jo liiaan kovaa ja olisi pitänyt keventää hieman aikaisemmin.

  • Piia Pajunen

   Yksi ihan pätevä vaihtoehto onkin laittaa kevennys treenisuunnitelmaan jo tietyin väliajoin etukäteen, mutta nämä ovat hyvin yksilöllisiä asioita, eikä tähän ole selkeää yleismaailmallista oikeaa ja väärää tapaa. Toki jos motivaatio on ollut kadoksissa jo pitkään ja palautuminen on ollut heikompaa jo pidemmän tovin, niin silloin on kyllä menty jo liian pitkälle, ja kevennys olisi tullut suorittaa jo aiemmin. 🙂
   Kokeneelle ja edistyneelle treenajalle (tai kilpaurheilijalle), joiden kroppa kestää jo hyvin kovaa höykkyytystä, voi olla ihan suotavaakin välillä testailla vähän omia rajojaan ja puskea myös sitä palautumiskapasiteettiä hieman rajoille, mutta tässäkin toki on hyvä pitää noita postauksessa mainitsemiani ”vinkkejä” mielessä, ettei vedä itseään ylikunnon puolelle. Palautumiskapasiteettiä voi siis kehittää siinä missä muitakin ominaisuuksia, mutta tämän kanssa tuleekin olla varovainen, ja kuunnella oman kehon signaaleita.

 4. Henna

  Olisiko sinulla yleispätevää neuvoa, kun olen nyt reilun kuukauden syönyt n.1900 kcal päivässä, noin hh190, pr120, r80 grammaa, toki hieman vaihdellen päivien mukaan, mutta mitään muutosta ei tapahdu. Lisäisitkö itse liikuntaa vai muuttaisitko ruokavaliota jotenkin? Urheiluna on kolme salitreeniä ja kaksi hiittiä viikossa. Olen jumissa 😀

  • Piia Pajunen

   Moikka! En valitettavasti pysty tässä ehkä lähteä neuvomaan, sillä en tiedä tarkemmin taustojasi. Toki voisinhan heittää jotain vinkkiä, mutta en voi itse olla varma annanko ohjeistuksia väärin perustein. Suosittelen kuitenkin lämpimästi pätevän valmentajan hommaamista, jos tuntuu, ettei homma etene omin neuvoin. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed