Piia Pajunen
Piia Pajunen

ILTASANOMIEN KOMMENTTIBOKSI – SE TOTUUDEN TORVI!


Iltasanomien kommenttiboksi pisti taas parastaan, kun näin viikon alkajaisiksi erehdyin sinne kurkistamaan. Heti sivun alalaitaan skrollattuani teki mieli iskeä hirveällä kombolla facepalmeja ja päästellä pari kirosanaa kovaan ääneen. Pienenä alustuksena kerrottakoon, että kiinnostuksestani ja uteliaisuudestani halusin kurkata, että millaiselta näyttää vasta julkistettu tämän vuoden fitnessmallifinalisti kymmenikkö. Kuvissa näkyi terveitä, urheilullisia ja hyvinvoivannäköisiä nuoria naisia. Sellaisia, joita itsekin voisin mielelläni itsekin päästää sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa (hypoteettinen skenaario) teini-ikäisen tyttäreni verkkokalvoille.
Noh, osa kansastahan oli tunnetusti eri mieltä. Saa ollakin. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, mutta kurkataanpa tiivistys ensimmäiseltä kommenttisivulta:

”Kivan näkösiä tyttösiä mutta fitness-sanaa käytetään kyllä nyt aivan väärin tässä kilpailussa. Olikohan yks vai kaks kilpailijaa jotka hädin tuskin näyttää edes hitusen fitiltä. Varmasti kaikko treenaa salilla ja hatun nosto siitä mutta nyt jotain järkeä näihin kilpailuihin.”

”Nämäkö naiset on fitnessmalleja? Ei voi olla totta, tämä loukkaa kyllä jo oikeasti fitness-harrastajia ja vähän liiankin paljon.”

”Erittäin heikko ’fitness’ malleiksi. Hyvännäköisiä naisia, mutta näyttävät ihan perus naisilta jotka ei ole päästänyt itseään huonoon kuntoon. Standardit on aika alhaalla.”

”Nämäkö on niitä nykyajan fitness malleja? Minä olin jo 50-luvulla paljon paremmassa kunnossa, eikä silloin siitä mitään palkintoja jaettu. Minun mielestä nuo on aivan tavallisia nuoria naisia.”

iltasanomien kommenttiboksi
Oikeasti mitä hittoa?! Ja sitten pohditaan, miten naisten oma kehonkuva on kääntynyt niin epärealistiseksi ja itseinhon kausi on kovimmillaan. Rääkätään itseään ihan loppuun asti, kituutetaan minikaloreilla sekä vertaillaan omaa kehoaan epärealistisiin sometähtiin ja jopa feikattuihin vartaloihin. Tunnetaan pahaa oloa niin henkisesti kuin fyysisesti ja pahimmassa tapauksessa jopa sairastutaan vakaviin syömishäiriöihin. Tämä on ihan todellista totta ihan tavan tallaajien kuin jopa huippu-urheilijoiden keskuudessa.
Otetaanpa tähän väliin pieni reality check. Itse olen valmentanut eri tyyppisiä urheilijoita vuosikausien ajan. Olen ollut mukana erilaisissa harrastus- sekä kilpaurheiluympäristöissä (myös fitnesslajien ulkopuolella). Olen itse kilpaillut fitnesslajeissa kansainvälisesti ja ihan ammattilaistasolla asti melko menestyksekkäästi sekä tuomaroin fitnesslajeissa niin kansallisia kuin kansainvälisiä kilpailuja. Jonkinlaista perehtymistä siis löytyy, että millaiselta urheilullinen keho näyttää oli kyse sitten fitnesskilpailijasta (kisalavalla tai sen ulkopuolella), tavoitteellisesta salitreenaajasta tai ihan muiden suorituskykyyn tai taitoon perustuvien lajien naisurheilijoilta löytyy.
Jos olet todellisesta urheilullisesta naisvartalosta vähän hämmentynyt, niin kurkkaapa huviksesi, miltä olympiatason eri lajien kilpaurheilijoiden kehot näyttävät: ”Miltä urheilullisen naisen kuuluisi näyttää?”. Noita ihmetellessä voisi jokainen huuteleva Matti ja Mirjami miettiä, että kuinka paljon kannattaa huudella julkisesti fitnessmallikilpailijoiden ulkoisesta habistuksesta. Oliko nyt muka niin aiheellista huomautettavaa ja silmiä kirvelevää materiaalia, että piti päästä vuodattamaan tästä vääryydestä?
iltasanomien kommenttiboksi
Ja erääseen kommenttiin vastaten, niin ei. En minä ainakaan loukkaantunut fitnesslajien edustajan siitä, että fitnessmallikilpailuiden finaalikymmenikkö näyttää tuolta. Päinvastoin. Urheilullisia, tasapainoisia ja terveennäköisiä raikkaita ilmestyksiä. Ja hei haloo. Se on fitnessmallikilpailu? Ei siinä jaeta Ms. Olympia-sijoituksia tai Bikini Fitnessin Suomenmestaruuksia. Toki fitnessmallikisalla ei nyt ole sen suurempaa tekemistä fitness-lajien kanssa kilpaurheiluna, eikä noita konsepteja kumpikaan osapuoli tuskin haluakaan toisiinsa sekoittaa. Ei kilpauimarillakaan ja uimahallissa aktiivisesti kuntouivalla ole aivan älyttömästi yhtenäistä muuta kuin sama toteutusympäristö ja nauttiminen siitä mitä tekee. Fitnessmallikilpailussa käsittääkseni haetaan sporttista ja inspiroivaa esikuvaa sekä persoonaa pelkän ulkokuoren sijaan, joten siinä selvennys niille, kenen mielestä sikspäkki olisi pitänyt paistaa revittynä esillä ja pyöreää pihviä pullottaa hihansuusta nykyistä rajummin.
Huvittavinta tässä sporttisessa ulkonäkökeskustelussa kuitenkin on, kun itsekin olen saanut katsella omissa kommenttibokseissa kitinää siitä, että menisit salille ja treenaisit eka, ennen kuin kehtaisin edes puhua kovasta salitreenistä ja lihaksikkaasta naisvartaloista. Too bad, että olin jo siinä vaiheessa fitness-lajeissa napannut ihan mukiin menevää menestystä kansainväliseltä tasolta ja ammattilaispuolelta asti. En oikeasti tiedä, mikä on ihmisten odotus siitä, että millainen on ”fitness” oli se sitten huipputason kilpailutykki tai kevyt harrastelija.
Kyllä se tuntuu olevan vääristyneen enemmän niiden katsojien silmissä kuin varsinaisten toteuttajien, ja siitä se sitten siirtyy niiden toteuttajienkin mieliin, kun saa kuulla julkisena tai yksityisenä lynkkauksena olevansa varsin kelvoton. Ja eikä se lihasmassakaan aina kelpaa, ja jonkun mielestä olet kuitenkin samanaikaisesti oksettava ilmestys, jolla salettiin on kaikennäköiset mömmöt käytössä, päässä ei liiku mitään ja lihasten kasvatus mennyt jo aikoja sitten yli. Eihän sitä voikaan kaikkia miellyttää, eikä tähän kannata kenenkään edes pyrkiä. Toisia loukkaamatta silti voisi silti jokainen pyrkiä olemaan.
iltasanomien kommenttiboksi
Ja jumankauta. Nuo kyseiset kommentit osuvat ihan varmasti myös näiden naisten verkkokalvoille. Ja monia se varmasti sattuu. Ihan oikeasti. Paskankäryinen nettikommentointi välittyy oikeasti niitä koskeville ihmisille. Sekö on ihan oikeasti ok? Ainahan tähän voi vetäistä sen kortin, että itsepähän ovat tällaiseen leikkiin lähteneet, että parempi kestää kritiikki. Mutta kun kyse ei ole edes kritiikistä, vaan suoranaisesta mollaamisesta. Kritiikin kuuluisi olla kehittävää ja herättää keskustelua positiivista kehitystä ajatellen, mutta nuo huutelut eivät nyt ihan suoranaisesti tuota takaa ajaneet. Ja jos ajoivat, niin aika heikko suoritus.
Jos tämä ”kritiikkikortti” olisi osuva, niin samalla voitaisiin sallia avosylin se, että esimerkiksi asiakaspalvelijalle voi pistää päin näköä täyslaidallisen, sillä he ovat varmasti tienneet, että pestiin hakiessaan näitä hankalia asiakkaita voi tulla. Samalla logiikalla ulos ovesta ostoksille lähtiessäsi olisi ihan okei, että sulle voidaan tulla sylkemään, kuinka karmealta sinä näytät, ja kuinka edustat jonkun toisen mielestä vääränlaista ihmiskuvaa tässä ihmiskunnassa. Hyi kauhea! Olisit pysynyt sisällä sinä kelvoton! Itsepähän ihmisten ilmoille lähdit, ja otit tietoisen riskin, että joku voi tulla sinua arvostelemaan. Aaaaaa! Kabuff!
Kuulostaa ihan järisyttävältä kliseenjauhamiselta, mutta eikö ihan oikeasti voitaisi joskus vain pitää se oma monttu ummessa, jos ei ole sitä hyvää sanottavaa. Eri mieltä saa olla, ja se on todellakin okei, mutta ei kaikkea tarvitse suoltaa muiden ilmoille julkisesti. Jos oltaisiin edes ihan vähän inhimillisempiä ja jaettaisiin enemmän sitä aitoa hyvää kuin älytöntä skeidaa, niin maailma tai edes tämä valtio voisi olla pikkaisen mukavampi paikka elää meille jokaiselle.
Ja jos tarvitsee jauhaa, niin tee se jossain muualla kuin somessa, jossa kailottaminen on oikeasti huomattavasti julkisempaa touhua, kuin megafoniin huuteleminen torin laidalla. Kavereiden kanssa vietetyt kahvihetket keittiön pöydän äärellä ovat näin esimerkkinä huomattavasti parempi ja yksityisempi paikka, sillä tällä toiminnalla ei sentään pyritä ketään satuttamaan. Tällä tavalla et myöskään vääristä muiden minäkuvaa tai heitä kapuloita muiden elämien rattaisiin.

Inhimillistä viikon alkua joka kolkkaan!

Kurkkaa myös:
”Missä sun rinnat on” ja muita päteviä huomautuksia

Edellinen juttuni:
En haluaisi elää hääpäiväämme uudestaan

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (29)

 1. Emmi

  Hieno postaus! Itsellä yhtenä mottona on, että jos et halua saada pahaa mieltä niin älä mene lukemaan Ilta-Sanomien tai Facebookin kommentteja. Olet muuten todella kaunis ❤ P.s. Pöpö on I H A N A

  • Piia Pajunen

   Tuo on kyllä totta, että turha niitä kommenttikenttiä mennä lukemaan, kun tietää jo melko varmaksi, mitä siellä odottaa. 😀 Ja kiitos! <3

 2. kata

  Words!❤❤❤

  • Piia Pajunen

   Pus! <3

 3. HennaK

  Amen 🙌

  • Piia Pajunen

   Näin o!

 4. Just

  Tämä! Todella hyvä postaus ja täyttä asiaa. Kiteytit todella hyvin mun ajatukset 🙂 t. Fitnessmalli finalisti

  • Piia Pajunen

   Jep, välillä ei vaan pysty ymmärtämään, miksi kaikesta pitää lähteä suunsa avaamaan, kun sillä ei edes haluta saada mitään kehittävää (saati neutraalia) aikaiseksi.

 5. ninna

  Eikös fitnessmalli kilpailussa myös korosteta voittajan edustavan terveitä elämäntapoja ja elämän iloisuutta Ei se ulkonäkö ole kaikki vai mitä itse äänestäisin voittajaa enemmän sitä mitä hän edustaa ja miten hän elää Millaiset arvot elämään On positiivisuus energisyys ja liikunnan ilon sanominen tärkeämpiä asioita ulkonäkö liitetään niin paljo stereotypioita ihan ärsyttää Katsotaan vaan pintapuolta mielestäni kaikissa naisissa hehkui omaan vartaloon tyytyväisyys ja se on tärkeää jokainen kantaa kehoonsa ryhdikkäästi ja ylpeänä kritiikkiä hän voisi tulla myös esim iästä Onko joku liian vanha tai jopa nuori sitäpaitsi sanotaan että valokuvat hämäävät todella hyvin kirjoitettu jälleen Pia ja kiva kun olet kiinnostunut ajankohtaisista aiheista Oliko joku oma suosikkisi Onko joku heistä sinulle tuttu

  • Piia Pajunen

   Näinhän se menee, ja vaikka pointti oli tämä somelynkkaus ilmiönä yleensä, ja fitnessmalli-case oli tässä lähinnä yksi ikävä ilmentymä ihmisten pahansuopaisuudesta ja ajattelemattomuudesta. Pari tuttua itseasiassa tuolta myös osui top kympistä silmiin, ja täytyy sanoa, että varmaan melkoisen kova skabaa tulee olemaan näillä naisilla! 🙂

 6. Laura Kiuru

  Hieno kirjoitus! ❤️

  • Piia Pajunen

   Lämmin kiitos! <3

 7. Tuijja

  No mitä nyt taas. Voi luoja kun ihmiset on kateellisena urpoja. Miusta on vaan hyvä, että tuodaan esille sitä, että naisten vartalot ovat yksilöllisiä ja langanlaihan naisen ihannoinnista päästäisi pois. Kaikki noista kisailijoista näyttää terveiltä! Ja itse lyhyenä ja pullavana urheilijana saan enemmän itseluottamusta koska koen, että vartalomallini on yleisesti hyväksytympi kuin ennen (toivottavasti osasin selittää ymmärrettävästi). Jokainen nainen voisi miettiä naisena, että miltä tuollainen paska kommentointi tuntuu. Myös miehet. Ja myös siitä näkökulmasta, että mitä sie haluat opettaa lapsille (omille tai ihan vain yleisesti…). En kyllä muutenkaan ymmärrä miksi on muka sallittua kommentoida toisten ulkonäköä…

  • Piia Pajunen

   Näinpä. Joku kateus tai epäkohta elämässä näissä mun näkemyksen mukaan usein paistaa. Kun joku saa huomiota, tunnustusta, arvostusta tms. mitä itse ei tarpeeksi omassa elämässään saa tai ole saanut, niin se projisoituu usein niille, ketkä näitä osakseen puolestaan saa (vaikkakin eri tavalla/muodossa, mitä itse sitä toivoisi saavan). Voin olla väärässä, mutta uskoisin tässä olevan edes jotain perää. Ei itseensä ja elämäänsä täysin tyytyväinen koe tarvetta painaa muita alaspäin.
   Jokaisella on mun mielestä ehdottomasti juurikin oikeus olla juuri sellainen ja tehdä niitä asioita, joita haluaa, jos niistä ei muille (tai itselleen) aiheuteta pahaa. Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta huudella, kuka on kelvollinen ja kuka ei, jos uhkaa muille ei tästä synny.

 8. Coachingkira

  Piia oot ihana! 😍😍😍

  • Piia Pajunen

   Samaa voisin tokaista susta! 😉

 9. Emmi Lehtomaa

  KIITOS PIIA TÄSTÄ TEKSTISTÄ mun ja myös näiden kommenttien olevien naisten puolesta!!!
  Oot huippu!! ❤️
  Emmi 😘

  • Piia Pajunen

   PUS! <3 Kuten tänään kasvotustenkin jo tokaisin, niin joskus vain pata menee jumiin…

 10. Mallu

  Se on juurikin näin! En ymmärrä sitä esim fitfarmin kaan sivuilla kun joku on laittanit muutoksesta niin joku kommentoi, et aikasempi kuva oli parempi. En oo vieläkään ymmärtänyt, miksi sitä negaa pitää olla joka paikassa ja tarve sitä kommentoida!

  • Piia Pajunen

   Siis TÄMÄ! Myös yksi ilmentymä tästä samasta ilmiöstä. Jos ihminen kokee ylpeyttä kovan työnsä tuloksista, niin miksi hemmetissä muilla on tarve tulla lyttäämään toisen työtä ja omistautumista ja pyrkiä tuhoamaan toisen kokemuksen ja saavutuksen arvoa.
   Ei kaikilla välttämättä ole samat tavoitteet tai arvot elämässä, mutta jos joku onnistuu omassa tavoitteessaan (ja itsellä ei hommat etene tai et saa omista saavutuksistasi kiitosta/arvostusta) oli kyse sitten painonpudotuksessa tai uran luomisessa, niin ei kenelläkään ole oikeutta tulla määrittämään mikä on hyvä ja mikä ei juuri sinulla.

 11. JohannaMP

  Noilla kommenteillahan nyt ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että miten fit nuo naiset ovat tai eivät ole. Kyseessähän on ihan puhdas internetissä ilmenevä naisviha, joka ei kohdistu vain tietynlaisiin naisiin vaan ihan kaikkiin, joista julkaistaan netissä jotain jonkun mielestä hivenenkin tunteisiin menevää. Kerrassaan masentava ja etova ilmiö.

  • Piia Pajunen

   Tämä somelynkkaus on kyllä täyttä kuraa, ja tämä fintessmalli-case oli vain yksi esimerkki tästä. Toivottavasti internetin ihmeelliseen maailmaan saataisiin jossain vaiheessa hieman enemmän inhimillisyyttä mukaan.

 12. Henkka87

  Ihanaa, joku teki tästä postauksen! ❤ Iltalehden kommenttiosio on sellainen mesta että mä en tiedä onko se ihmiskunnan läpileikkaus vai ääliöiden kokoontumisareena. Siellä käy kaikki aina tietämässä vähän paremmin, vähän syvällisemmin ja se paikka oikein keskittyy teilaamiseen. Tästä syystä useimmissa uutisissa ei edes ole kommentointimahdollisuutta ihan selkeästi ja mä en nykyisin edes lue tai kommentoi siellä mitään että päivä pelastuu.
  Naisvartaloiden kommentointi taas on aina ollut vapaata riistaa. Mäkin kuljin joskus 40~ kilosena lyhyissä shortseissa ja topissa, niin joku mut nähnyt mies kommentoi kovaan ääneen miten ”näyttää mun mielestä aika halvalta”. Ei väliä vaikka kuulin sen, ja kommentti suht kohtuuton. Kun kerroin tosta, niin kuulin vain: ”no kannattaisko miettiä minkä näköisenä kuljet tuolla?” Mitäs jos kuitenkin lopetettais toi ulkonäön ruotiminen.>< Naisvartalot on aina avoimen kommentoinnin alaisia, ja onneksi tyttöjä ei enää kasvateta sietämään sitä. Tän takia en uskaltanut alottaa fitneksessä, koska mietin et pääsen paljon vähemmällä, eli mun panssarit ei vaan olis kestänyt sitä ryöpytystä kun tulee joka tuutista kun se oli nyt jo hankalaa – toi kommentti kun ei ollut ainoa laatuaan. Ennen kuin eksyn liikaa aiheesta niin ihanaa et joku nostaa ton tapetille! P.s. Näytät kadehdittavan hyvältä! ❤

  • Piia Pajunen

   Jep! Harvoin näitä kommenttibokseja itsekin eksyn lukemaan, ja maanantaina taas muistin, että miksi näin. Ja tuo muiden kelvollisuuden arvostelu oli sitten kyse ulkonäöstä, ajatusmaailmasta tai tekemisestä on täysin tarpeetonta ja turhaa, ja kyllä siinä on jokaisen omassa navassa silloin tarkastelun paikka, että miksi tällaista skeidaa pitää ylipäätään lähteä suoltamaan. Toki ajatuksia ja mielipiteitä jokaisella saa ja kuuluukin olla, mutta tuo toisten naamoille sylkeminen tai julkiminen lynkkaaminen on oikeasti jotain, mitä en ymmärrä. Ei kaikesta tarvitse tykätä, mutta ei kaikkea tarvitse myöskään joutua sietämään.
   Ja kiiitos sulle! Pus!

 13. Kati

  pakko oli käydä etsimässä nämä neitoset ja ihan voin yhtyä tähän sinun sanomaasi ””Sellaisia, joita itsekin voisin mielelläni itsekin päästää sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa (hypoteettinen skenaario) teini-ikäisen tyttäreni verkkokalvoille.”” -tosin mulla ei ole enää skenaario vaan joutuu oikeasti miettimään mitä näiden verkkokalvoille antaa 😉 ja mielelläni juuri tämän näköisiä, terveitä naisia!!!
  fitness,body,bikini..ihmisillä on niin jäätävän vääristyneet mielikuvat nykyisin mikä on mitäkin ja mitä mikäkin meinaa. ja enpä varmasti ole perille vallan itsekään O=)
  Kiitos, hyvä postaus!

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Kati! <3 Jospa tästä maailmasta ja internetin sekä somen ihmeellisestä maailmasta saataisiin tulevaisuudessa astetta inhimillisempi ympäristö tuleville sukupolville ja nykyisillekin, mutta aikaahan se ottaa.

 14. Jess

  Niiiiiin allekirjoitan.
  Oikeesti ihmiset kirjottaa ihan kamalaa törkyä nettiin ja pahinta on huomata, että joukosta löytyy yleensä oman vanhempien ikäisiä ihmisiä! Siis luoja mua hävettäis jos mun mutsi kommentois siellä jotakin tollasta roskaa. Mikä ihmisiä vaivaa?! Perusteellaan et ”mulla on oikeus mun mielipiteeseen!!!!!!!!111” vaikka se mielipide on luokkaa ”hyi saatana kuinka ruma ihminen”. Jep, ihan törkeen hyvä mielipide, toi lisäarvoa keskustelulle… NOT.
  Mä itse katoin heti sitä kuvaa et WAU nyt on sellasta jengiä et tohon voi aika moni ”tavallinen” pulliainen samaistua. Joukosta löyty erilaisia vartalotyyppejä ja se on musta ihan parasta. Kaikki ihmiset kun ei vaan oo samanalaisia.
  Liian pitkään on vallinnut tietynlainen ihannevartalo mutta on ihana huomata ettei kyse ole enää yhdestä mallista vaan kirjo alkaa olla laaja. Just niinku pitääkin! Ja et terveellisyys ja hyvät elämäntavat on kaikkea muutaki ku sixpäkki.
  Ihanaa kevättä sulle Piia, sun tekstit ja sä oot parasta! 🙂

  • Piia Pajunen

   Siis oon pistänyt kanssa merkille, että pahimmat molottajat tuntuvat olevan niitä omien vanhempien ikäisiä, mikä on musta todella järkyttävää. Nuoremmat osaavat taas käyttäytyä muutamia hairahduksia lukuunottamatta yleensä todella hyvin, tai toisaalta välillä tuntuu, että eniten äänessä ovat ne, kenellä eniten on ”asiaa” (vaan ei mitään totuutta tai järkeä).
   Ja tuo ihannevartalon muotti on munkin silmään nyt lähtenyt jakautumaan mahtavasti erilaisille urille, mikä on musta aivan loistava juttu! Kun ei meistä miljoonista yksilöistä millään voida kaikki olla samanlaisia tai saada samaan muottiin, niin miksi edes yrittää. Yksilöllisyys ja itsevarmuus on musta ulkonäössä upeinta, ja sitä ei voidakaan tekemällä tehdä, vaan se tulee siitä aitoudesta ja jokaisesta omasta itsestään.
   JA kiitos vielä ihanasta palautteesta, pus! Ihanaa kevättä sinnekin! <3

 15. Elina

  amen

Kommentoi »

Comments are closed