Piia Pajunen
Piia Pajunen

KEHONPAINOTREENILLÄ PYÖREÄT PAKARAT? EI VÄLTTIS!

KEHONPAINOTREENILLÄ PYÖREÄT PAKARAT
Kuinka paljon kotitreenillä voidaan kasvattaa lihasta? Voiko saavuttaa kehonpainotreenillä pyöreät pakarat ja rautaiset reidet? Saan jatkuvasti kysymyksiä, että miksi kehonkoostumusmittauksissa lihasmassa ei vaan näytä kasvavan tai se jopa pienenee, vaikka treenattu on kovaa lenkkipoluilla ja kotitreeneillä. Miksi lihas ei pyöristy tai vatsalihakset eivät paksuunnu, vaikka treenataan kotosalla kuin hullu.
Otetaanpa pieni kertaus lihaskasvun mekaniikasta. Aloitteleva treenailija voi saada lihasmassaa monellakin tapaa ja puolivahingossa ihan kehonpainolla jumppaillessa koko kehoon tai jopa juoksemalla alaraajoihinsa. Pidemmän päälle kuitenkin lihas kaipaa kehittyäkseen progressiivistä eli nousujohteista meininkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pitäisi pystyä tekemään nykyinen paremmin tai haastavammin. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi joko lisäämällä sarjan pituutta, parantamalla suoritustekniikkaa tai lisäämällä kuormaa liikkeeseen.
Sarjan pituutta ei voi määräänsä enempää kasvattaa, sillä tällöin pyrähdetään jo heittämällä kestävyystreenin puolelle. Tekniikkaa voidaan tiettyyn pisteeseen asti kehittää ja tehostaa, mutta kun suoritustekniikka on jo visusti lapasessa, niin lihaskasvun kannalta tästä on jo kaikki revitty irti. Jäljelle jää siis lähinnä tuo kuorman kasvattaminen, eli niskaan olisi saatava lisää painoa.
KEHONPAINOTREENILLÄ PYÖREÄT PAKARAT
Jos siis haaveilet siitä täydellisen pyöreästä ja teräksisestä pakaraosastosta, niin valitettavasti siihen tarvitaan yleensä niitä raskaita painoja eli salille mars. Pakarapotkuja samanpainoisilla nilkkapainoilla olohuoneessa potkiessa tai puiston penkille hyppimällä näitä ei yleensä voi saavuttaa. Lisäksi jos puhutaan nimenomaan niistä ihmiskehon vahvimmista ja suurimmista lihaksista eli pakaroista ja reisilihaksista, niin sitä raskaampaa kuormaa tarvitaan sitä suuremmalla syyllä pidemmällä tähtäimellä. Toki geneettiset muodot ovat asia erikseen, mutta harva pystyy tekemään merkittävää transformaatiota takalistossa kehonpainotreenillä, kun tavoitteena ovat ne Instagramissa keikkuvat kansainvälisten fitnesstähtien perskannikat.
Huomion arvoinen asia on, että ne pakarat ovat hankittu sillä raskaalla salitreenillä, vaikka he monesti saattavat kanavansa sisällössä jakaa myös niitä kivoja hotellitreenitreenejä tai kotijumppia oman kehon painolla. Kyllähän minäkin jaan loikkatreenejä sun muita täällä blogin puolella, mutta merkittävin lihasmassa kinttuihin on hankittu siellä salitreenin puolella, vaikka ikäni olen loikkia ja kehonpainoliikkeitä painanut menemään ennen salille eksymistä. Tähän osittain liittyvänä asianhaarana mainittakoon, että raskailla kuormilla treenaaminen myös on oikein passeli väline myös rasvanpolttoon.
KEHONPAINOTREENILLÄ PYÖREÄT PAKARAT
Kotitreenillä ja kehonpainoharjoittelulla voi olla kuitenkin erinomaisia välillisiä suotuisia vaikutuksia lihaskasvuun. Esimerkiksi loikkatreeneillä ja lihaksia hapottavalla kotitreenillä voidaan pystyä kehittämään kohdelihasten aktivointikykyä, jolloin raskaampaa kuormaa liikuteltaessa treeni uppoaa paremmin kohteeseen. Lisäksi keskivartalon tukilihasten ja kropan hallinnan vahvistuminen on ihan äärimmäisen kovaa valuuttaa, ja sitä todellakin tarvitaan pitkässä juoksussa, jos niitä raskaampia painoja halutaan saada siellä salin puolella liikkeelle.
Toki jos kotoa löytyy levytanko ja tähän lisättäviä levypainoja, niin kotitreenillä voi päästä melko passeleihinkin tuloksiin lihaskasvun kannalta. Myös mm. kahvakuulat ja TRX-nauhat voivat olla oivia apuvälineitä lisäämään kotitreenin kuormitusta ja lisävastusta, ja näitä kokonaisuuden kannalta oikein hyödyntämällä näppärääkin lihaskasvua voidaan saada aikaiseksi.
Tämä postaus ei siis ollut dissaus kotitreeniä ja kehonpainoharjoittelua kohtaan, vaan pieni realiteettitsekkaus monille, jotka ihmettelevät, miksei omalla treenillä tule toivottua tulosta. Jos tavoitteet ovat hyvin selkeät ja melkoisen korkealla, niin on hyvä oikeasti tiedostaa, millä tavalla niihin oikeasti voitaisiin päästä. Raskaat painot kuitenkin pidemmällä tähtäimellä tuovat ne voimakkaat ja pyöreät lihakset.

KEHONPAINOTREENILLÄ PYÖREÄT PAKARAT
Adidas-treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Adidas-shortsit: TÄÄLTÄ* // FAST-megapullo: TÄÄLTÄ*

Kuitenkaan se, onko lihaskasvu ainoa oikea syy kovalle treenaamiselle on täysin eri juttu. Ei kaikkien tarvitse olla kiinnostuneita täsmälleen samasta treenimuodosta, ja treenin kuuluukin myös tuntua mukavalta. Jos itseäsi motivoi hyvä fiilis, monipuolinen säpinä, haasteelliset taitoa vaativat liikesarjat tai treenaaminen ulkoilmassa, niin go for it! Sporttinen habitus ei myöskään automaattisesti sisällä silmiin pamahtavia ja tuhottoman pyöreitä lihaksia, joten salitreeni ei todellakaan ole ainut väline treenattuun vartaloon.
Monipuolinen treenaaminen ei koskaan ole poissa muodista treenimaailmassa, joten nyt varsinkin kesällä kesämökkiympäristö ja kaupunkien ulkotreenipisteet suorastaan huutavat testailemaan vähän monipuolisempaa ja luovempaa menoa. Hyvän fyysisen kunnon merkki ei todellakaan ole lihasmassa tai lihaspyöreys, joten nyt ottamaan pururadoista kaikki irti ja mäkivetoja riipomaan raikkaaseen kesäilmaan, jos ne vähänkään houkuttaa!

Monipuolista alkuviikkoa joka hanuriin!

Vilkaise myös:
Uni ja palautuminen – Parempaa unta safkalla!
& Mistä tiedän, oliko salitreeni tehokas?

Edellinen juttuni:
Elämäni pätkänä – ”Vain alle 160cm jutut”

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (11)

 1. Veeta

  Loistava muistutus!👍
  Romua niskasn siis😉

  • Piia Pajunen

   Jos mehevät pihvit ovat tavoitteena, niin ehdottomasti juuri näin! 😉

 2. Anna

  Kiitos Piia jälleen tiiviistä infosetistä! Näitä on aina ilo lukea, varsinkin kun meinaa välillä itelläkin karata lapasesta tavotteet ja treenien päämäärät. Pidät mut maan tasalla, hah 😀
  Sellasta mietin, että osaisitko kommentoida tai vaikka kirjottaa postauksen (mikäli kiinnostaa) siitä, mitä tapahtuu jos treenaa vain tiettyjä lihasryhmiä tai ylipäätään liian yksipuolisesti? Frendi tuppaa salilla treenaamaan nimenomaan vain persettä ja jalkoja, eikä muuta oikein teekkään (paitsi jokapäiväiset aerobiset rasvanpolttoa hakien). Mietityttää tuleeko tolla menolla pitkällä aikavälillä loukkaantumisen riskiä tmv. lihasten epätasapainosta?

  • Piia Pajunen

   Hei ihan mahtava kuulla, että näistä postauksista on hyötyä! Jes! Ja laadun kun pitää määrän edellä, niin usein lopputulos huomattavasti parempi. 🙂
   Tuosta epätasapainoisesta treenaamisesta voisin kirjoittaa kyllä oman postauksen! Erittäin hyvä tärppi!

  • Mikaela

   Tee tästä postaus! Oon niin monesti nähnyt salilla naisia jotka ovat treenanneet ilmeisesti vain pakaroita ja jalkoja, alakroppa on vahva ja muodokas ja yläkroppa ihan eri paria.

  • Anna

   Jes, mahtavaa! Innolla oottelen sun ajatuksia tästä!

 3. Kati

  Mie en oo moneen kuukauteen käynyt salilla. Haluaisin kyllä ja on ikävä sitä tuoksua ja kolinaa ja ja ja 😉 No enivei, tuli joskus treenattua salilla säännöllisesti ja tehokkaasti. Nyt energia on menny vaan työhön mikä on fyysistä.. kaverin kanssa innostuttiin nyt käymään kesäjumpissa meijän kylällä ja kaks kertaa on jumpattu jalkoja ja pakaraa aika tehokkaasti. Eilen olin pudota persiilleni joka oli ”pullahtanut” taas esille 😀 😀 peilin edessä piti ihan hetki palloilla et kyllä ne pakarat siinä on. Oon toki ”persevä” valmiiksi että ei ne kahdella jumpalla tullut, haha. Pointti tässä siis se että onko se geeneissä vai mikä että saattaa jopa helposti saada ne jokunen aika sitten hankitut näkyvät tulokset esille?(saako tässä punaisesta langasta kiinni) Ja huomasin myös sen et perusjumppa ei väsytä niin paljon eli muistaako lihas että on joskus kyykätty hivenen raskaammin kun vain omalla painolla vaikka siitä on aikaa kuukausia?
  Tulipa pitkä kommentti, kiitos jos jaksoit lukea!! <3

  • Piia Pajunen

   Hellureii! Veikkaan, että kyse on tapauksessasi juurikin ”lihasmuistista”, joka on todella vekkuli epeli. Mikäli lihasmassaa on aiemmin ollut, ja syystä tai toisesta se on päässyt hupenemaan treenaamattomuuden vuoksi, niin monesti pienikin ärsyke saa lihasmassat humahtamaan takaisin entiselleen, mikäli pohja on rakennettu aikoinaan huolella.
   Oma esimerkki oli tässä aikoinaan jalkaleikkauksen ja sen tuomien komplikaatioiden tuoma 6kk täyslepo (osa tästä ajasta kului suurimmaksi osaksi maaten), jossa omat reiteni kuihtuivat silminnähtävästi kasaan. Päästessäni varovasti takaisin treenin pariin (jouduin välttämään edelleen tiukkoja ponnistuksia), niin about kuukaudessa massa oli humahtanut takaisin, ja johan siinä oli ihmettelemistä, kun juuri mitään ”oikeaa” treeniä en jaloilla ollut päässyt tekemään. 😀

 4. Annie

  Hyvä lisäys tuo, ettei siellä salilla treenaaminen ole kuitenkaan mikään ”pakko”, ellei juurikin treenaa esim. muhkean pepun toivossa. Onnellisena ja hyvässä fyysisessä kunnossa voi pysyä ihan muullakin urheilulla! 🙂
  Joku toivoikin postausta ”epätasapainoiseen” treenaamiseen liittyen. Itseäni on mietityttänyt viime aikoina, että mitenköhän parhaiten saisi korjattua tuollaista ns. epätasapainoa. Ihmisillähän vissiin menee vähän geneettisesti tuo, että mihin kohtaan kehossa sitä rasvaa kertyy, joten varmaan vähän sama lihasten kanssa?
  Esim. itse treenaan lähinnä siksi, että se on kivaa ja siitä tulee hyvä olo, mutta viime aikoina on kyllä tullut kurkistelua pikkuisen peiliinkin ja mietittyä, että mikähän on mennyt ”vikaan” 😀 Vaikkei ulkonäkö ole siellä prioriteettilistan kärjessä, niin en voi olla huomaamatta, että mulla on jaloissa paitsi (toivottavasti) reippaasti lihasta, myös hieman sitä ylimääräistä. Peppu ja reidet ovat aika muhkut. Kädet taas ovat suhteellisen timmit, mutta vähän rimpulat ja rintakehä/ylävatsa todella hoikan näköinen, hyvä ettei kylkiluut ihan paista. Eli ylä- ja alakroppa ovat aivan kuin eri ihmisen 😀 Teen kuitenkin salilla kolmijakoisella kierrolla (2x yläkroppaa+vatsoja, 1x jalkoja) 3-4 treeniä viikossa ja kävelen/hölkkään/pyöräilen fiiliksen mukaan kerran pari viikossa.
  Olisi siis kiva saada myös vinkkiä siihen, miten esim. juurikin tällaisessa tapauksessa kannattaisi toimia, jos tahtoisi tätä epäsuhtaa vähän korjata? Esim. jaloille enemmän vai vähemmän salia/aerobista? 🙂

  • Piia Pajunen

   Sun treeniohjelma vaikuttaa melkoisen tasapainoiselta, joten sinuna en olisi huolissani. Jalat ovat luonnollisesti ihmisellä huomattavasti suurempi ja vahvempi lihasryhmä fysiologisesti, joten on enemmän kuin normaalia, että kintuista löytyy enemmän jerkkua kuin yläkropasta. Varsinkin naisilla tämä usein korostuu ulkoasussa ihan myös siltäkin kantilta, että genetiikka määrää meille naikkosille usein suurimmat rasvavarannot tuonne kinttujen ja hanurien seutuville. 🙂
   Omaa genetiikkaa vastaan ei siis liiaksi kannata taistella, ja sun meno vaikuttaa todella tasapainoiselta treenienkin puolelta, joten anna kuulee palaa vaan samaan malliin! 😉

 5. Aapa

  Itse olen kotitreenien puolesta puhuja siitä syystä, että tällä hetkellä elämäntilanne ei salli salitreenejä (20km päässä lähin sali). Haaveissa salitreenit parin vuoden päästä kun lapset vähän kasvaa. Onneksi keksin kotitreenit, muuten olisi nuppihajonnut ihan täysin. Treenaan kotona 3-5 kertaa viikossa ja yritän jaotella treenejä sopivasti.
  Kävin tuossa keväällä kehonkoostumusmittauksessa (inbody) ja yllätyksekseni 1,5 vuoden kotitreenaus oli tuonut tuloksia (rasva% 17.3 ja lihas% 31) Oon hyväksynyt sen, että kotitreenillä en saa lihasta kasvatettua määräänsä enempää, mutta varsinkin pakaroihin ja reisiin on tullut silmin havaittavia muutoksia. Pakarat on pyöristyneet huimasti (ennen täysin lättänä) ja reisissäkin näkyy jo lihasta. Myös vatsalihaksia saattaa pilkistää aamuisin enne turvotuksia 🙂 eli omakokemus on, että kotitreenillä pääsee tiettyyn pisteeseen ja olen tyytyväinen tähänkin, mutta sitten joskus lisätään lihasta salitreenillä kunhan se on mahdollista…:)

Kommentoi »

Comments are closed