6 x HYVÄT LAUTAPELIT AIKUISILLE – TAATTUA VÄÄNTÖÄ!

Hyvät lautapelit tarjoavat armotonta vääntöä ja loputonta ajanvietettä hyvällä porukalla, ja kun tilanne eskaloituu vastapuolen hävyttömiin solvauksiin ja kirosanojen lentelyyn, niin ollaan asian ytimessä! Lautapelit ovat siitä loistavia, että ne ovat ajattomia, hintaansa suhteutettuna äärimmäisen pitkäikäisiä ja tällä teknologian aikakaudella kasaavat ihmisiä yhteen puuhastelemaan ja vääntämään hyvässä hengessä. Mikä oikeasti olisikaan parempaa ajanvietettä kun pistää frendien kanssa mittelöt kehiin bissen, viinilasin tai kahvikupposten äärellä?

Itsehän olen aina rakastanut pelata pelejä, mutta viitisen vuotta takaperin päästiin pelaamaan kaverin luona Catania, ja siitähän se lähti eikä loppua näy. Nyt meillä on jo vähän isompi hylly täynnä mitä erilaisempia pelejä, ja todellisuudessa tila kaapista alkaakin jo loppumaan, hah!

Kaikki tuntevat jo Monopolyt, Scrabblet ja Aliakset, mutta tässä läjä meillä päin hyväksi todettuja ja koukuttavia lautapelejä niiden perinteisten valintojen ulkopuolelta. Muutamiin peleihin tuikkasin lisäosasuosituksia jo peruspelin omistajille, mutta nämä kohdat voi “ummikko” huolella näin alussa skipata.

HYVÄT LAUTAPELIT AIKUISILLE

MENOLIPPU

Kuka onnistuu rakentamaan kattavimman junaverkoston eri kaupunkien välille? Palkittu hyvää perusvääntöä tarjoava ajaton kestosuosikki myös kevyempään makuun. Säännöt ovat helppo oppia, ja peli on luonteeltaan kohtuu mutkaton. Menolipussa täytyy kuitenkin kestää hieman pientä stressiä ja epävarmuutta, ja hyvällä pokerinaamalla voi myös välttyä siltä, että kaverisi blokkaa ainoan kelvollisen reittisi määränpäähän (ja tunteet kuumenee). Tämä peli sopii myös koko perheelle.

Pelaajat: 2-5

Kesto: 45 min

BOHNANZA

Kavereiden kesken Papupeli

hyvät lautapelit“Oisko kellään kahvipapua?” Ai että! Lähipiirissä ihan vakiovääntö ja kestosuosikki, jossa kinastelulta ja perheriidoilta ei voi välttyä, ja melko usein sitä saa viestejä mökkireissujen lähestyessä, että “ota papupeli mukaan”. Todella sosiaalinen papujen istutuspeli, jossa käydään kauppaa aktiivisesti muiden pelaajien kanssa ja kilpaillaan parhaimmilla tarjouksilla. Omaa vuoroa ei siis tarvitse välttämättä odottaa peukaloita pyöritellen, sillä kaupankäyntiä on mahdollista harrastaa myös muiden vuorolla.

Tuurilla on osuutta asiaan, mutta hyvällä strategialla, pienellä laskelmoinnilla ja osaavalla kaupankäynnillä on vahvat mahdollisuudet saavuttaa papukeisarin asema, ja tienata eniten kolikoita pelin päätteeksi laskettavaksi. Toisaalta on aivan normaalia kuulla “miten hemmetissä teit kaupat ton kanssa, kun mun tarjous oli parempi?!?”, eli aina ei voi ennustaa. 😀

Pelaajat: 2-7 (itse sanoisin, ettei kahdestaan toimi)

Kesto: 45 min

Lisäosasuositukset: Princes & Pirates oli oikein kelpo laajennus, kun peruspeliä on jyystetty oikein olan takaa jo useampi vuosi (ei silti toki kyllästytä). Lisäosassa siis kaksi täysin eri lisäpeliä, joista toistaseksi meillä on työstetty vain piraattiversiota. Toimii äärimmäisen hyvin, tuo sopivasti lisä”jäynää” ja menemättä yhtään turhan monimutkaiseksi.

CATAN

hyvät lautapelit

Tämä palkintoja kahminut helposti lähestyttävä strategiapeli oli ensimmäinen triggeri ja porttiteorian käynnistäjä meillä lautapelien koukuttavaan maailmaan, ja toimii yhä monien vuosien jälkeen. Tarkoituksena asuttaa Catanin saari omilla nappuloilla rakentaen kyliä, kaupunkeja ja teitä saavuttaen ensimmäisenä vaaditut pisteet voittoon. Tämä lemppari on jopa meidän äiskän suosikkeja ja kestosuosikki myös frendien keskuudessa, joten sopii yllättävän laajalle porukalle kevyemmistä pelaajista kovempiin harrastajiin. Peli, jossa mahdollisuus kikkailla ja tehdä kiusaa, mutta tuurilla on jonkin verran osuutta asiaan.

Pelaajat: 3-4 (mahdollisuus hankkia myös 5-6 pelaajan laajennus)

Kesto: 45-60 min

Lisäosasuositukset: Ensimmäiseksi lisäosaksi Catan-intoilijoille vahva suositus “Merenkävijät”-lisäosalle, joka toimii etenkin nelinpelissä huomattavasti “tilavammin”. Lisänä teiden rinnalle tulevat laivat, joilla päästään valtaamaan uusia saaria. Mukana monta erilaista ja mielenkiintoista valmista skenaariopohjaa, jotka ovat erittäin helposti ja nopeasti omaksuttavia peruspelin osaaville. Tosi-Catan-faneille ja pidemmästä peliväännöstä pitäville “Kaupungit & Ritarit” on taas aivan ykkönen. Tuo huomattavasti lisää ulottuuvuuksia peruspeliin, ja lisää peliin mielekkäällä tavalla haastetta (ja v*tutuskertointa, hah).

DOMINION

hyvät lautapelit

Vuoden 2009 aikuisten peli-palkinnon voittanut Dominion tarjoaa kovaa mutta sutjakasti kulkevaa vääntöä joka pelissä erilaiseksi muuntautuvan korttipelin muodossa. Omaan pakkaan pyritään pelin aikana ostamaan uusia kortteja, ja lopussa eniten voittopistekortteja kerrännyt vie voiton. Pistekortit kuitenkin ovat pelin kulkiessa pelkästään taakkana, joka tuo peliin mielenkiintoisen twistin. Hyvä kombo tuuria ja taitoa, ja mitä pidemmälle tätä pelaa, niin sitä enemmän ulottuvuuksia tästä saa irti. Toimii yllättävän hyvin jopa kahdestaan pelattuna, mikä ei kovinkaan monessa pelissä ole itsestäänselvyys.

Pelaajat: 2-4

Kesto: 30-50min

Lisäosasuositukset: Meille lautapeliliikkeessä suositeltiin lukuisten lisäosavaihtoehtojen joukosta Nousukausi-lisäosaa, joka on toiminut peruspelin lisänä todella näppäränä, todella helposti omaksuttavana ja hieman lisäominaisuuksia sekä mahdollisuuksia tuovana laajennuksena.

HONSHU

Ideana rakentaa omaa kaupunkia valittavina olevien korttien avulla, ja yhdistää kortit jo olemassa olevaan kaupunkiin maksimaalista pistesaldoa tuottavaksi lopun pistelaskua ajatellen. Korttien saatavuuteen vaikuttaa kuitenkin tikkivaihe, ja paremman tikin pelaaja voi viedä kierroksen alussa juuri sinun himoitsevasi kortin naamasi edestä. Plussaa rasian pienestä koosta, eikä vie tilaa kaapissa tai reissuun mukaan pakattaessa. Peli ei myöskään kestä älyttömän pitkään, joten uutta kierrosta kerkeää ottaa hyvinkin tämän pelin kanssa.

Pelaajat: 2-5

Kesto: 30 min

BLOKUS

Äärimmäisen yksinkertainen ja alle minuutissa opittava simppeli strategiapeli, joka toimii juuri yksinkertaisuutensa vuoksi. Tarkoituksena asettaa omia palasia vuorollaan laudalle sääntöjen mukaan, ja valloittaa peliin loppuun mennessä mahdollisimman paljon alaa toisten tullessa tielle. Itse tykkään tästä juurikin siksi, että peli ei vaadi sääntöjen muistelua ja suurempia alkuvalmisteluita, mutta vääntöä saa joka pelissä. Pelin kesto on myös suhteellisen lyhyt, joten kerkeää hyvinkin ottaa revanssia kirvelevän häviön kohdalla. Sopii myös koko perheelle!

Pelaajat: 2-4

Kesto: 20min

Valko-harmaa neule: TÄÄLTÄ*

Mistä näitä pelejä voi löytää? Osan voi bongata ihan perusmarkeiteista, ja kaikkia varmasti saa tongittua lautapeleihin erikoistuneista nettikaupoista. Me taas ollaan iso osa hankittu ihan kivijalkaliikkeestä lautapelien erikoisliikkeistä kuten Lautapelit.fi- ja Fantasiapelit-liikkeistä (niiiiin siistiä käydä hypistelemässä pelejä hyllyssä). Näissä henkilökunta on aina ollut todella asiantuntevaa, ja henkilökunnan vinkeillä näistä lautapeleistä ollaan moni bongattu meidän peli-iltoja viihdyttämään.

Mitä pelejä sä pelaat mieluiten, ja mitkä hyvät lautapelit kuuluisivat sun top 3-listalle? Missä pelissä tulee sun mielestä parhaimmat väännöt ja varmimmat perheriidat? Toki tämänkin listauksen ulkopuolelle jäi vielä monen monta hyvää peliä, ja voipi olla, että jossain vaiheessa tulee kakkososaa kehiin!

Pelisilmää viikonvaihteeseen!

TSEKKAA MYÖS:
33 x tekemistä sadepäiville

EDELLINEN JUTTUNI:
Vahvasti eläviä treenimyyttejä – totta vai tarua?

VALMENNUKSET:
PROVE by Piia

hyvinvointi ihmissuhteet perhe
Kommentit (35)
 1. Meillä suosikki tällä hetkellä ja Splendor, Castle ja Smallworld. Varsinkin viimeksi mainittu aiheuttaa sopivasti kähinää 🙂

  1. piiapajunen
   2.10.2019, 18:06

   Spendor ja Smallworld eivät olekaan itselle tuttuja, joten pitääpä nuuhkia nämä! Castle löytyy myös omasta hyllystä, ja sekin oli harkinnassa tähän postaukseen! 🙂

 2. Bananagrams! Scrabblea ja Alfapetiä kevyempi, nopeampi ja pienempi, mutta ei todellakaan helpompi tai laimeampi 😀 superkiva ja joka kerralla erilainen peli!

  Sit ihan klassikko Rappakalja on vaan aina vaan hyvä.

  1. piiapajunen
   2.10.2019, 18:08

   Rappakalja on huikea! Sitä on pelattu jo joskus lukiossa frendien kanssa yötä myöten kyyneleet silmissä ja kippurassa nauraen 😀 Vaatii vaan oikeanlaisen porukan ja mielentilan tähän vääntöön. 😀 Pitää myös tsekkailla tuo Bananagrams, ja tähän olen tainnutkin törmätä pelihyllyillä ennenkin. 🙂

Kommentointi suljettu.