ATERIOIDEN KOKO? HIIT-TREENIN MÄÄRÄ? MEITSI VASTAA!
Hola hola huhkijat ja himotreenajat! Mikä onkaan järkevä HIIT-treenin määrä viikossa? Miten niitä ennen kannattaisi lämmitellä? Entä miten saa nälän pysymään poissa neljällä aterialla päivässä?
Nyt on hiljalleen taas Piuden vastaustuokion aika, sillä erittäin päteviä kysymyksiä on kilahtanut luukusta sisään ja omille verkkokalvoilleni. Harvemminhan sitä on ainut, joka samoja kiperiä kysymyksiä pohtii, joten otetaanpa yhdessä syssyssä käsittelyyn taas parit mielen päällä pyörivät kysymykset!
Lepopäivät tuottavat itselleni olemisen tuskaa, ja tykkään silloin tehdä jotain kevyttä ja palauttavaa treeniä poissa salilta. Onko ihan ok vetää HIIT-treeni lepopäivinä?
HIIT-treenit (high intensity interval training) ovat nimensä mukaisesti erittäin kovatehoisia, ja ne ovat kaukana palauttavasta treenistä. Ne eivät siis sovellu lepopäivien viettoon tai kevennetyllä viikolla suoritettaviksi, sillä jos oikeasti tavoitteena on palautella kroppaa, niin tässä mennään helposti hanuri edellä puuhun. HIIT-treenin määrä kannattaa pitää viikon varrella kohtuullisena, jos kovatehoista treeniä (esim. salitreeniä) löytyy viikon varrelta jo hyvä satsi.
Liika annostus kovatehoisia treenejä kuormittaa kehon palautumiskapasiteettiä ja hermostoa melkoisesti. Monilla lihaskasvua tavoittelevilla tämä HIIT-treenien määrä onkin karannut käsistä, joka voi monesti heikolla toteutuksella lähteä syömään päätavoitetta eli pihvin kasvua. Liika on aina kropalle liikaa. Oma hyvä nyrkkisääntöni tähän onkin, että vetäisi maksimissaan kaksi kovatehoista treeniä peräkkäin (oli kyse sitten salitreenistä tai HIIT-treenistä). Siitä voi sitten omalla matikkapäällä salitreenisaldolla laskea, montako HIIT-treeniä viikkoon kannattaa sijoittaa. Kaikkea ei kannata tavoitella ja treenata samaan aikaan, jos tuloksia haluaa saada.
Pitääkö ennen HIIT-treenejä lämmitellä?
Ehdottomasti suosittelen lämmittelyä ennen HIIT-treenejä. Kuten äsken jo mainittiin, on HIIT-treenien idea olla todella kovatehoisia ja liikevalikoima suosii näissä usein aika räjähtäviä tai “repiviä” liikkeitä. Ilman lämmittelyä loukkaantumisriski voi olla melkoisen korkea, mutta myös treenien teho kärsii valmistautumattomalla kropalla. Hermostoa, niveliä, jänteitä, lihaksia ja hengityselimistöä on syytä herätellä ennen täyttä höökiä, jotta siitä saisi oikeasti täydet höökit irti.
Sanoit joskus jossain, että syöt monesti vain neljä kertaa päivässä. Miten pystyt tähän? Itellä tuntuu, että on nälkä heti kahden tunnin päästä syömisestä, ja siksi on pakko vaan syödä useammin.
Toistuva nälkä kielii voi kieliä siitä, että syöt liian pieniä annoksia. Jos syön liian vähän kerralla, niin nälkä yllättää itselläni joka kerta, ja tällaisina päivinä päädyn aina syömään tiheämmin. Kun syö hyvät satsit aina yhdellä annoksella, niin nälkä pysyy poissa huomattavasti paremmin ja pidempään. Toki harvemmin syöminen soveltuu paremmin treenaavalle ihmiselle, joka tykkää (ja ensisijaisesti pystyy) syömään suurempia annoksia kerralla.
Mihin kannattaa treenejä muokata, jos haluaisi hieman tiristää rasvaa pois? Paljonko aerobista pitäisi tehdä?
Aerobista treeniä ei rasvanpolttamiseen erityisesti tarvitse, mutta aerobisen peruskunnon ylläpitämisellä on toki paljon yleisiä hyötyjä myös treenin kannalta. Peruskunto kasvaa ja hapenottokyky kehittyy, jolloin esimerkiksi raskaat jalkatreenit luistavat huomattavasti paremmin. Tottakai aerobinen treenaaminen lisää kulutusta, mutta ensisijaisesti panostaisin treenirintamalla rehelliseen raskaaseen salitreeniin.
Kunnon salitreeni iskee keholle mukavan kulutuspiikin ja pyörittää kulutusta vauhdissa pidempään salitreenin jälkeen verrattaessa tasasykkeiseen aerobiseen harjoitteluun. Sama efekti on HIIT-treeneillä, mutta kuten jo aiemmin tässä todettiin, niin kovatehoisia treenejä ei kannata liikaa iskeä viikon varrelle. HIIT-treenin määrä kannattaa siis pitää kohtuullisena, jos mukana viikolla on myös tiukkaa punttia. Jos kuitenkin aerobisesta harjoittelusta tykkää, niin 1-3 tasasykkeistä 30-60 minuutin vetoa voi ottaa mukaan kiristelyjaksolle, mutta on syytä muistaa, että rasvanpoltossa vielä suurempi rooli on siellä ruokavalion puolella.
Ja ilmeisesti ensi viikolla pitäisi alkaa vähän tämä kuumuus helpottamaan, joten hieman raikkaampaa treeni-ilmastoa on luvassa. Jes! Tämä ainakin kelpaa itselleni, sillä tukaluudesta heikot yöunet ainakin ovat rokottaneet vireystilaa, treenimotia sekä palautumista, joten on ihana taas päästä terävemmän treenin pariin! Ah, kuka muu odottaa yhtä lujaa näitä raikkaampia kelejä? Hanska pystyyn nyt!
Hurmoksellista treeniviikkoa!
VILKAISE MYÖS:
4 x Valmis kesätreeni ulkona – Tsekkaa nämä!
& Luuletko syöväsi tarpeeksi hiilihydraatteja?
EDELLINEN JUTTUNI:
Hieroja kakalla – Hakusanat, joilla blogini on löydetty
♥ SEURAA MINUA ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Moikka! Tämä ei liity postauksen aiheeseen, mutta mietin vaihdatko treeniohjelmaa säännöllisin väliajoin tai päivitätkö sitä esim vaihtamalla jotain liikkeitä ohjelmassa?
Kannattaako samalla ohjelmalla hinkuttaa vuodesta toiseen vai onko joku tietty väli missä vaiheessa olisi hyvä vähän vaihtaa ohjelmaa tai treeniliikkeitä esim. kuukauden välein? 🙂
Kiitos etukäteen!
Hellouu! Aina saa kysyä, ja kysyvälle vastataan! 😀 Tuohon samaiseen kysymykseen olen vastannut melko kattavasti eräässä vanhemmassa vastauspostauksessani, ja se löyty alla olevasta linkistä. 🙂
http://piiapajunen.fitfashion.fi/kalorien-ajoitus/