Piia Pajunen
Piia Pajunen

Fitness kilpaurheiluna ei tuhoa terveyttä

fitness-terveysvaikutukset
Nyt sitä saatiin. Joulukinkun lisäksi ehtaa ja laadukasta tutkimusdataa naispuolisten fitnesskilpailijoiden tiukkojen dieettien fysiologisista terveysvaikutuksista. Jyväskylän Yliopistossa pamautettiin purkkiin uraa uurtava tutkimus naiskilpailijoiden tai ylipäätänsäkin normaalipainoisten naisten painonpudotuksesta, ja tutkimus julkaistiin alan johtavassa kansainvälisessä Frontiers in Physiology -lehdessä. Olisivat ne tulokset olleet minkä suuntaisia tahansa, niin mielestäni on hienoa saada tutkittua tietoa pelkkien mutuhuuteluiden sijaan. Juuri saadut laajat tutkimustulokset kuitenkin puolsivat sitä, että suurin osa normaalipainoisista naisista palautuu tiukan kisadieetin rajustakin painonpudotuksesta.
Tutkimuksessa huomattiin, että kehon koostumuksen ja hormonaalisen järjestelmän muutokset ovat dieetin vuoksi suuria, mutta 3-4 kuukauden kuluttua kisaprepin päättymisestä tila oli suurimmalla osalla palautunut preppiä edeltävään tilaan. Toki tässä tutkimuksessa ei otettu huomioon kisadieettien mahdollisia pidempiaikaisia vaikutuksia tai vaikutuksia psyykkiseen terveyteen, mutta aihealue on huomioitu siinä määrin, että tästä on tulossa myöhemmin laajempaa jatkotutkimusta. Näistä(kään) on siis turha kenenkään lähteä huutelemaan faktoina mitään, ennen kuin edes joitakin suuntaa antavia todisteita ollaan saatu koottua ja analysoitua. Näitä siis mielenkiinnolla odotellessa!
Ikäviä yksittäistapauksia lajista kuin lajista varmasti löytyy, ja näistä fitnessin kohdalle osuneista olemme saaneet välillä kuulla mediasta. Fitness urheilulajina ei sovi kaikille, eikä sen tarvitsekaan. Jos jollain on mennyt niin sanotusti hommat päin honkia, niin se ei tarkoita, että kaikilla se menisi niin. Kaikessa on aina omat riskinsä. Vaikka asiat pyrittäisiin tekemään hyvin ja järjellä, niin joskus hommat eivät vain kulje niinkuin Strömsössä tai homma saattaa lähteä huomaamatta lapasesta. Riskit ja kääntöpuolet ovat siis hyvä tiedostaa, mutta ei elämää tai mitään muutakaan voi toteuttaa jatkuva pelko kaulassa. Järki on silti hyvä pitää matkassa mukana, sekä pitää silmät ja muutkin aistit auki matkan varrella.
fitness-terveysvaikutukset-2
Joku kompastuu kauppareissulla kiveen ja murtaa ranteensa. Joku sairastuu syömishäiriöön tanssiessaan balettia. Joku saa vakavan allergisen reaktion askarteluliimasta pienoismallia rakentaessa. Jollakin voi vatsa turvota syödessään leipää. Se ei silti tarkoita, että nämä asiat olisivat yleisesti katsottuna vaarallisia ja pitäisi kieltää kaikilta. Eniten ehkä korviini särähtää mustavalkoiset ajattelutavat asiasta kuin asiasta. Myönnän itsekin olleeni aiemmin yleisesti aika jyrkkä joissain ajatuksissani, mutta kokemus on osoittanut, että asioiden tarkastelu monelta kantilta ja tietynlainen terve ja kriittinen tarkastelu toimii usein huomattavasti paremmin. Näin myös asioista voidaan oppia, ja se tarjoaa meille mahdollisuuden kehittyä ihmisinä.
Asioilla on yleensä monia eri puolia, ja taustalla voi olla usein erilaisia tekijöitä. Yksi plus yksi ei välttämättä ole kaksi, jos ensimmäisen ykkösen perään sujahtanutta nollaa ei ole laskutoimituksessa huomioitu. Joltain fitness voi viedä terveyden, mutta tähän tietoon se ei näytä vievän sitä suurimmalta osalta. Ainakaan minulta se ei ole sitä tähän päivään mennessä näyttänyt vieneen, joten homma jatkukoon hyvällä buugilla samoilla kujeilla! Lisätietoa tutkimuksesta löydät täältä.

Aiheesta lisää: Fitness ei pilaa elämääsi. Teet sen ihan itse.

Edellinen juttuni: Epäsuositut mielipiteeni

Kommentit (9)

 1. Vertti

  ”Juuri saadut laajat tutkimustulokset…” Otanta oli 27 naista…..

  • Piia Pajunen

   Laajuudella voidaan tarkoittaa myös tutkimuksen aikajännettä ja rajausta. Otanta katsottiin tutkimuksessa riittäväksi kilpailijoiden kokonaisjoukosta, ja kontrolliryhmässä oli myös saman verran henkilöitä (yhteensä 54). Jos tuo olisi ollut suppea huuhaa-tutkimus, niin ei tätä kansainvälisissä alan tieteellisissä julkaisuissa olisi noteerattu. 🙂

 2. Aliisa

  Myönnän että itselläni on ollut äärimmäisen negatiivinen asenne fitness- lajeja kohtaan. Nesteenpoisto ennen kisoja kuulostaa kieltämättä aika hurjalta kroppaa ajatellen, mutta suuri osa siitä näyttää selviävän. Syömishäiriöiden riski on toki olemassa, mutta niin on monessa muussakin lajissa. Ehkäpä fitness, baletti, voimistelu, mäkihyppy yms. eivät ole suositeltavia lajeja sellaisille, joilla on taipumusta lipsahtaa pakkomielteiden puolelle. Ei siis laji, vaan harrastaja. Jouduin hieman katsomaan peiliin kaiken kritiikkini keskellä, kun tajusin itsekin harrastavani lajia, mihin moni liittää syomishäiriön, eli taitoluistelua mutta aikuissarjassa. Myönnän että painolla on merkitystä, mutta ei pikkutarkalla tasolla. Harjoittelen pokkana kaksoishyppyjä vaikka kolmenkympin raja tuli rikottua ajat sitten. Jos BMI olisi reilusti yli 25, hyppyjen aiheuttamat tärskyt eivät ehkä olisi mitään herkkua nivelille. Mutta laji on siinä määrin rankka tässä vaiheessa, että paino pysyy kyllä kuosissa ilman neuroottisuuttakin. Oma lajini eroaa fitness -lajeista aika tavalla, mutta luulen että silloin on hyvä pysähtyä ja pohtia missä mennään, kun pala suklaata ja siihen liitettynä vaadittavista toistoista jää kaksi tekemättä. Jokainen laji vaatii jotain. Se harmillinen osuus aikuisuutta taitaa olla vastuu homman pysymisestä järkevyyden puolella. Omaa treenimäärääni kummastellaan ajoittain, mutta sellainen kerran viikossa tehty kevyt liitely mahdollistaa lähinnä kyvyn pysyä pystyssä 😀 Huh, tulipas pitkä tarina!

  • Piia Pajunen

   Eihän tässä lajissa välttämättä kaikki näytä kovin järkevältä, eikä ne välttämättä sitä olekaan, mutta kilpaurheilu tietyt jutut lajista riippuen aina vaatii. Jokaisessa lajissa on aina omat riskinsä sekä kompastuskivensä, ja heitit kyllä pätevää analyysiä aiheesta! Usein asiat eivät ole suoraan lajien aiheuttamia, mutta jossain määrin tietty on hyvä miettiä, miten näiden yleisimpien riskien toteutumista voitaisiin ehkäistä. Aiemmin harrastamassani kilpacheerleadingissa mietittiin, miten ranne- ja selkävammoja voitaisiin saada vähennettyä, ja itsekin tiedän tämän lajin parissa olleen myös muutamia painonnousupelkotapauksia nousijoiden (ne joita heitellään ja nostetaan yläilmoihin) kohdalla.

 3. Fitmama

  Odotin minäkin mielenkiinnolla tuota tutkimusta, ja hyvä, että saadaan välillä myös positiiviselta kannalta julkisuutta lajille.
  Itse olen rva 47 ja kisasin hiljattain ensimmäisissä fitness-kisoissani. Sekä dieetti, että reverse-vaihe menivät suunnitellusti, hienosti ja nyt on taas palattu varsinaiseen normiarkeen. Siihen treeni- ja fitnessarkeen. Uudet kisat puolentoista vuoden kuluttua. Joten ei tämä pelkästään ole nuorten hommaa ja siitä tämäkin on hieno laji, että kukin omalla ”tasollaan” voi myös kisata niin halutessaan! Uskon vahvasti valmentajaani ja siihen, että seuraavakin dieetti sujuu hyvin, ilman mitään ihmeellisiä juttuja. Hyvä valmentaja on ihan a ja o. Ehkäpä näissä julkisuudessa esiintulleissa tapauksissa valmentaja ei ole ollut tarpeeksi ammattitaitoinen johdattelemaan kisaajaa turvallisesti pois kisakuplasta normiarkeen.. tai ehkä kisadieetti on vedetty liian kireäksi? En tiedä, mutta jos ja kun asiat tehdään terveysnäkökulma edellä, en usko onglmia tulevan!
  Tsemppiä sinullekin tulevaan vuoteen!

  • Piia Pajunen

   Jokaisen yksilön onnistumisen/epäonnistumisen takana voi olla useita eri tekijöitä, ja toiselle toimiva ei vain toimi aina toiselle. Osalle myös lajivalinta on voinut olla alun alkaen yksinkertaisesti väärä joko fyysisesti tai henkisesti, mutta aina ei voi tietää ellei kokeile. 🙂 Huikeita treenejä ja mahtavaa alkanutta vuotta myös sinne! 🙂

 4. Sysipaskoista hetkistä reteään nousukiitoon! – Piia Pajunen

  […] Fitness kilpaurheiluna ei tuhoa terveyttä […]

  • Aliisa

   Pieni aihetoive muuten: haluaisitko joskus kirjoittaa potentiaalisia ohjeita akrobaattisten liikkeiden suorittamiseen? Toki suuri osa varmaan vaatii muutakin opastusta kuin kirjalliset ohjeet. Mutta siis kertoisit liikkeiden nimet ja kuvailisit vähän. Niin, ja kuinka tehdä turvallisesti 😀 Tämä ei varmaan liity aivan fitness -kategoriaan, mutta olisi kiva lukea lisää tästä osuudesta!

  • Piia Pajunen

   Voisin pistää kyllä harkintaan! Tämä voi blogin puolella toki olla hieman haastava toteuttaa, mutta en kyllä suoraan torppaakaan ideaa! Kiitos ideasta! 😉

Kommentoi »

Comments are closed