ASIOITA, JOITA SUOSITTELEN JUST NYT

Riipaisin vastaavanlaisen postauksen tuossa viime kevään tienoilla pihalle, ja se oli ilmeinen hitti. Miksipä sitä hyvää panttamaan, ja hyviä mielenpäällä lojuneita tärppejä on parempi laittaa kiertoon kuin hautoa omassa kupolissa. Tässä sitä siis mennään, eli kasa randomeita hyväksi todettuja bongauksia taivaan ja maan väliltä. Koska miksi ei?

ASIOITA, JOITA SUOSITTELEN JUST NYT

Aino Suolainen Kinuski -jäätelö

Miten olin unohtanut tän jäätelön? Klassikko. Pehmeä, kinuskinen ja kermainen. Maistuu aina. Mhhhh…

Ylimääräisten purkkien ja kosmetiikan karsimista

Ehkä paras toimintaliike viime keväänä oli tämä. Vessan peilikaapista veks kaikki puolitarpeettomat purnukat ja jäljelle vain ne, joita oikeasti tarvitsee ja käyttää. Myös meikkiosastolle jätin vain ne, jotka ovat käytössä, ja karsin pois kaikki ”en käytä tätä oikeastaan koskaan, mutta pidän tässä lojumassa”-meikit. Vitsit mikä seesteisyys arkiaamuissa, meikkaushetkissä tai illan kasvojenpuhdistushetkissä. Lisäksi iskin tässä osastolla itseni ostolakkoon. Ellen oikeasti koe tarvitsevani uutta purnukkaa tai edellinen ei ole loppunut, niin en osta. Hyvin oon pärjännyt!

Varpaankynsien lakkausta

Sitä kun voi tehdä talvellakin ihan omaksi iloksi. Ja nimenomaan omaksi iloksihan sitä kannattaakin lähtökohtaisesti tehdä. Piristää kummasti, kun villasukat jalasta potkaistessa voit suihkussa käsin ihailla huoliteltuja kivan värisiä varpaankynsiä.

Lojumista

Nyt saa. Ihan suosiolla. Viltin alle idlaamaan sohvalle. Parasta näin kaamoksen keskellä. Koska lepäämistä(kin) ei tartte suorittaa, ja jos tulevana viikonloppuna ei ole ohjelmaa, niin ei tarvitsekaan. Eikä tarvitse saada mitään aikaiseksi tai ottaa löhöylistäkin kaikkea maksimaalista irti. 🙂

Maaret Kallion (ääni)kirjat

En henkilökohtaisesti tykkää juuri yhtään mistään self help-oppaista ja mihinkään pohjautumattomista ”kuinka löydät elämääsi ikuisen positiivisuuden”-bullshiteistä. Vaikka uumoilin, että Maaret Kallio on oikeasti ihan pätevä tyyppi ja kouluttaunut psykoterapeutti, niin silti karsastin hänen tuotantoaan. Ei olisi pitänyt. ”Lujasti lempeä” ja ”Toivo”-teokset ovat pirun osuvia. Ei lässynläätä, asenneskeidaa ja tsemppilauseita, vaan oikeasti iskevää tavaraa tämän päivän ilmiöihin ja ihmismielen koukeroihin heijastaen. Kiva bonari näissä äänikirjoissa on, että Maaret itse lukee nämä.

Testaamaan uusia elintarvikkeita ja ruokia

Piristää muuten kummasti, kun poikkeaa totutusta ja testailee uusia! Jo ihan take away-settiä tilatessa voi päästä ihan uusiin makunautintoihin ja elämyksiin nappaamalla listalta jonkun, jota ei ole imaissut huiviin jo 27 kertaa aiemmin.

Pro tip uutuustuotteista intoilijoille: Uutuustuotteita kannattaa yleensä ensimmäisenä metsästää Citymarketeista ja hyvin varustelluista K-marketeista. Nämä K-ryhmän puljut ovat kauppiaslähtöisiä, ja uutuustuotteet päätyvät kauppiaan tilauksesta jouhevasti kaupan hyllylle, kun ovat ilmestyneet.

Danerollesin minipitsapohjat

Edellisestä puheenollen. Moni tietääkin ne purkista aukeavat kroisanttitaikinarullat. Saman valmistajan minipitsapohjat: jatkoon! Uh, tää oli kova.

Yhden tavoitteen & ”velvollisuuden” karsimista

Kun on vähän kiire, uuvuttaa ja väsyttää. Koko ajan pitäisi tehdä jotain, koska rästilistalla on sitä hommaa. Ei oikeasti tekisi yhtään huonoa kokeilla karsia jokin elämän velvoite pois vaatimuslistalta. Oli se sitten vastuurooli opiskelijatoiminnassa, jäsenyys taloyhtiön hallituksessa, harrastusporukan organisaattorin nakki, ei-taloudellisesti pakollinen lisäduuni, vähän kuormittavaksi jo käynyt harrastus tai muu vastaava. Tiedät omasi itsekin.

Sinäkään et ole korvaamaton, sinun ei tarvitse aina taipua sekä tekemisestä ja menosta et loppupeleissä saa elämääsi sen enempää kiitosta ja palkkiota. Tekee helkutin hyvää opetella sanomaan ”ei”, ja lopusta elämän touhotuksesta voi tulla hieman mukavampaa, kun liialliset paineet, aikataulut ja velvoitteet on karsittu. Edes yhden homman osalta.

Hankkimaan (vain tarpeelliset) joululahjat ajoissa

Ja vain, jos on tapana ollut hankkia joululahjoja lähipiirille. Jouluunhan on tosiaan puolitoista kuukautta, joten en sanoisi tätäkään hetkeä enää erityisen ”aikaiseksi”. Itsellä on puhelimen muistiossa ympäri vuoden lahjalista, jonne kirjaan eri henkilöiden lahjaideoita, joita on aina putkahtanut keskusteluissa tai ideoiden putkahtaessa aivan randomisti mieleen. Jos näitä ei kirjaa heti ylös, niin unohtuu saleen.

Esimerkiksi lähestyvän Black Fridayn kohdalla on iisimpi lähteä nettishoppailemaan aleista lähimmäiselle oikeasti tarpeellisia lahjoja. Säästää rahnulia ja lähipiiri saa oikeasti käyttökelpoisia ja itselleen tarpeellisia lahjuksia joulupukin kontista.

Tsekkaa myös: Joululahjavinkkejä ilmaisesta ylöspäin

Viihdyttävä pikakatsaus historiaan

Yläasteella ja lukiossa todistuksessa historia oli aina kymppi, mutta mitä jäi päähän? Noh. Ei hirveästi mitään, ja tätä olen surkutellut tiedonjanoisena ihmisluonteena jo ihan liian pitkään. Koska asioita on kiva hahmottaa ja ymmärtää, ja historian tietämyksestä saa hirmuisesti aikuisuuspisteitä. 🙂

Bongasin ihan randomilla äänikirjojen valikoimista Vesa Sisätön ”Avain, joka upotti Titanicin”-teoksen, joka tuli kuunneltua läpi. Sopivan tiiviitä tarinamuotoon sujautettuja historian merkittävämpiä mokia, jossa samalla saa vähän kertausta ja avausta maailmanhistoriasta viihdyttävässä ja kansankielisessä muodossa. On mokailujen täyteistä settiä Napoleonin sotavalloituksista, Pisan kaltevasta tornista, Hollywoodin elokuvatuotannosta, Suomen talvisodasta, hunnien Euroopan valtauksesta ja miksi Titanic päätyi uppoamaan.

Jatkoin tästä vielä samaisen kirjailijan Suomeen keskittyvän ”Tuhansien mokien maa” -teoksen. Kirja, jossa lukuisilla lyhyillä ”tarinoilla” avataan suomen kansan mokailujen kautta Suomen historiaa lähempää ja kauempaa. On sota-ajan sattumia, suomalaisten viinahörhöilyitä, Ruotsin vallan aikaisia hönöilyjä, olympialaisten suomitörttöilyitä ja elintarvikepuolen hupsista-juttuja. Sekä ylipäätään siitä, että miksi ja miten Helsinki on saanut alkunsa ja miten jengi on eksynyt tätä kylmää ja pimeää peräpohjolaa asuttamaan. Tällaista saisi olla enemmänkin!

Etäisyyttä luuriin

Vaikea keskittyä yhteen asiaan kerrallaan? Puhelin on kourassa heti jokaisen tyhjän 30 sekunttisen kohdalla? Kesken treenin tai frenditreffien on pakko tsekata viestit moneen kertaan ja vastata samantien? Huomaat vertailevasi itseäsi tai elämääsi yhä enenemissä määrin muihin?

Pieni tarkoituksen mukainen irrottautuminen luurista voisi tehdä (itse kullekin) ihan hyvää. Pistä puhelin kokonaan syrjään vaikka iltakahdeksalta tai piilota kapula kaverin tullessa kylään kaapin hyllylle. Sinua ei tarvita. Eikä some tarvitse sinua. Siellä ei ole mitään akuuttia tai mullistavaa nähtävää. Tänäänkään.

suosittelen just

Hupullinen takki: *TÄÄLTÄ

Sellaista marraskuun ekaan maanantaihin. Meneekö joku jatkoon tai kokeiluun? Mitä sä suosittelisit just nyt? Parhaat random-tärpit eh-dot-to-mas-ti jakoon niistä asioista tai oivalluksista, jotka on siellä päässä sytyttänyt! 😀

Kirkasvalolamppuja kaamosmielen keskelle. Pus!

EDELLINEN JUTTUNI:
5 x Aktiivisen arjen life hackit

VALMENNUKSET:
Prove-valmennukset

hyvinvointi mielenterveys kysy-hyvinvoinnista
Kommentit (7)
 1. Listassa oli ihania arjen iloja. Lisätärpit: 1.Valitse tuoksukynttilä, jota et ole aiemmin testannut, aistinautinto iltaan kun koko kämpässä on jokin eksoottinen tuoksu. 2.Spotifyn uuden suomalaisen musiikin lista, päivittyy usein ja tarjoaa positiivisia yllätyksiä. 3.Valitse kaupasta ”haasteena” uusi mauste tai raaka-aine (vaikka juures/kasvis/säilyke tms) jota et ole kokeillut ja taio jotain hyvää. 4. Kaikkea ei tarvitse keksiä uudelleen, ekat kotona paistetut tortut ja piparit (valmistaikinat on täysin ok) kehiin! Kivaa joulun odotusta!

  1. piiapajunen
   2.11.2020, 19:45

   Pitäis kyll pyörittää useemmin noita Spotifyn valmiita listoja. Itellä vaan aina samat omat listat, joita päivitän aivan liian harvoin, niin sais vähän uutta kuunneltavaa. 🙈

   Kiitos hyvistä tärpeistä, ja IHANAA JOULUN ODOTUSTA SINNEKIN! Nyt marraskuun vaihtuessa saa todellakin luvan kanssa alkaa toitottamaan sitä 😄

 2. Nukkuminen! Välillä tuntuu että sitä pidetään jotenkin nolona kun meen viimeistään kaheksalta nukkumaan ennen aamuvuoroa (4.30 herätys). Mitä vikaa on siinä että haluaa olla töissä skarppina ja ettei mee työpäivä siihen että odottaa pääsevänsä kotiin päikkäreille? Kesällä kaheksan tuntia unta riitti hyvin kun oli valosaa mutta pimeen aikaan tuntuu että pitäis nukkua kymmenen tuntia. Suosittelen vahvasti muillekin riittävää unta 😄

  P.S. Samaistuin tohon joululahjakohtaan! Mäkin kirjottelen muistiin ideoita ja yleensä lahjat on hankittuna jo ennen joulukuuta. Ja aina harmittaa kun ei oo enempää lahjoja koska rakastan paketointia 😅

  1. piiapajunen
   4.11.2020, 14:06

   Tämä! Nukkuminen on PARASTA ikinä, ja sillonhan pitää mennä nukkumaan, kun oma päivärytmi sen kertoo. 🙋🏼‍♀️ Me mentiin aina miehen kaa ennen nukkumaan puolilta öin, kun sai tosta vaan nukuttua omiin aikoihin sen 8-9h, mutta nyt beben kanssa peiton alle jo usein puoli kympin aikaan, niin saa itsekin riittävästi unta palloon. 😎

   Toi lahjamuistilista on ihan lyömätön, ja siks onkin kiva hankkia lahjoja, kun on valmiiksi oikeesti päteviä lahjaideoita. 🥳

Kommentointi suljettu.