MYYTTEJÄ JA HARHALUULOJA TREENISTÄ


Pilaako treenitauko tulokset? Pitääkö lihas ”tuhota” joka treenissä? Täytyykö lihas aina yllättää? Näitä asioita kysellään allekirjoittaneelta tiuhaan tahtiin, sillä tietyt treenaamiseen liittyvät myytit istuvat tiukassa kehityksen janoisen kansan mielissä. Otetaanpa tänään viikon huipennukseksi käsittelyyn kasa treeniin ja kehittymiseen liittyvää harhaluuloa, ja oiotaan tarut ja legendat vähän lähemmäksi totuutta!

Lihas pitää hakata aina ihan loppuun, että se saisi kasvuärsykkeen

Kasvuärsykkeen aikaansaamiseksi ei tarvitse aina iskeä terminaattorivaihdetta silmään, vaan lihakselle saa ihan aikuisten oikeasti iskettyä kasvusignaalin usein myös vähemmällä. Tietyn pisteen yli kerralla treenatessasi et enää edesauteta kehittymistä, vaan ainoastaan kuormitat kehoasi sekä tämän palautumiskapasiteettia. Joskus vähempikin riittäisi varsinkin, jos treenaat saman lihasryhmän useamman kerran viikkoon. Failureen asti treenaaminen ei kuitenkaan ole “väärin”, mutta se ei suinkaan ole ainut tapa kasvattaa lihasta.

Salitreeni oli tehokas, kun hiki virtasi ja keuhkot huusivat hoosiannaa

Tämän paikkaansa pitävyys riippuu hyvin pitkälti tavoitteestasi. Jos tähtäimessäsi on erityisesti kasvattaa kestävyyskuntoa, niin syke ja keuhkojen kokema rasitus voi olla osuva indikaattori treeniin laadusta. Mikäli kuitenkin tavoitteenasi on saavuttaa pyöreämmät lihakset tai kasvattaa voimatasoja, niin ollaan ehkä hieman hakoteillä.

Treeni ei ollut tarpeeksi tehokas, jos lihakset eivät ole kipeinä seuraavana päivänä

Viivästynyt lihaskipu (eli DOMSit) ei suinkaan ole suoraan hyvän treenin mittari. Viivästynyttä lihaskipua ilmenee usein silloin, jos lihas on kohdannut treenissä uudenlaista ärsykettä, tai jos treeni on sisältänyt esimerkiksi negatiivisia (jarruttavia) tai venyttäviä toistoja. Vaikka et lähes koskaan saisi tiettyä lihasryhmääsi kipeäksi treenistä, niin se ei tarkoita, etteikö se silti voisi kehittyä tehokkaasti. Enemmän olisin huolissani, jos jokaisen treenin jälkeen olisit kokovartalokipsissä.

Kahden viikon treenaamattomuus nollaa koko syksyn gainssit

Eihän se nyt näin mene. Eri asia toki on, jos kahden viikon treenitauko tulee jokaisen treenin jälkeen. Varsinkin kovaa tykittävälle aktiivitreenajalle pieni nollaaminen voi välillä tehdä jopa ihan hyvää, ja muutenkin, jos tämä pitäisi paikkansa, niin eihän kukaan pääsisi ikinä huipulle missään, jos kaikki lihat sulaisivat jokaisen takapakin iskiessä kohdalle, ja liikkeelle tulisi aina lähteä joka flunssan jälkeen nollasta.

Kotitreenillä voi kasvattaa pyöreät pakarat

Sohvaperunan innostuessa pumppaamaan pakaraa kotitreenillä lihasmassa voi alkuun humpsahtaa hieman ylöspäin, mutta pitkällä aikajänteellä treeni pitäisi saada pidettyä nousujohteisena, jotta kehitystä tulisi. Sarjapituuksia kun ei voi loputtomiin kasvattaa saati palautusaikoja tiivistää, niin progressiivisuus tulee hankkia kasvavan kuorman kautta, joka tarkoittaa lisäpainojen mukaan ottamista.
Peräsin on kuitenkin kehon yksi vahvimmista lihaksista, joka vaatii oikeasti raskasta kuormaa pitkällä tähtäimellä kehittyäkseen. Kotitreenillä voidaan toki kehittää esimerkiksi hanurin hermotusta, jotta pakara saataisiin aktivoitumaan mahdollisimman tehokkaasti raskaamman painon alla, mutta megaluokan lihakonttia sillä tuskin saat aikaiseksi.

Treeni meni harakoille, kun palkkari jäi tänään kotiin

Kroppa ei toimi kello kaulassa, vaan kyse on aina laajemmasta kokonaisuudesta ja aikajatkumosta. Kehittävä treeni on aina kehittävä treeni, ja jos muu ravintokokonaisuus on isossa mittakaavassa kunnossa, niin sheikkerin unohtuminen yhden tai parinkin treenin kohdalla treenikassista tiskipöydän pinnalle ei kovin fataalia ole ja tehtyä treeniä pilaa. Tämä rakennusaineiden kaipuu korjaantuu siinä vaiheessa, kun kotiin appeen äärelle pääset, eli no panic!

Enemmän on enemmän

Laatu tulee treenissä aina ennen määrää, ja tässä moni treenaaja lähteekin usein keulimaan mopedilla moottoritielle. Suurempi treenimäärä ei tietyn helposti saavutettavan määrän jälkeen enää korreloi kehityksen kanssa, ja tietyn pisteen yli mentäessä liika rasitus vain kuormittaa kehoa turhaan sekä vie puhtia (usein huomaamatta) treeneistä. Kehitys tapahtuu aina levossa kudosten korjaantuessa, kunhan on muistanut treenata ensin.
Jos pystyt tekemään viikossa säännöllisesti seitsemän yhtäaikaisesti laadukasta ja kovatehoista treeniä, niin onko treenisi oikeasti laadukasta ja kovatehoista, vai luuletko vain? 😉 PS. Oma lihasmassani on hankittu ”vain” neljällä salitreenillä viikossa, joten tuskin sinäkään älyttömästi enempää vaadit.

Lihas pitää yllättää joka treeni

Panosta laatuun sekä johdonmukaisuuteen, älä yllätyksiin. Jos joka kerta vaihtelet mielivaltaisesti treenin sisältöä liikkeitä, sarjoja ja toistomääriä myöten, ja kokonaisuuttasi kuvaa parhaiten termi sekametelisoppa, niin treenistä katoaa tällöin mahdollisuus nousujohteisuuteen, kun keho ei tiedä missä sen pitäisi pyrkiä kehittymään.
Ilmennetään asiaa ihan käytännön esimerkillä. Teet todella osuvan jalkatreenin, jossa tuntuma kohdelihaksessa on mitä mainioin ja ennätykset paukkuvat. Jätät kuitenkin viimeiseksi herkuksi aina jättäneesi kolmella erikoistekniikalla maustetun vaihtuvan jokeriliikkeesi tekemättä. Tässä vaiheessa lihas ei suinkaan päätä, että perskules oli muuten hemmetin hyvä treeni, mutta nyt jäi yllärit puuttumaan, ja vedä treeniä alas viemäristä. Hähää! Enpäs muuten kiusallani kehitykään!

Adidas-toppi: TÄÄLTÄ* // Aim’n-trikoot: TÄÄLTÄ*

Kaikkea ei siis aina kannata uskoa suoraan, eikä asioita kannata ajatella liian mustavalkoisesti. Treenaamisessa kuten kaikessa muussakin kokonaiskuva on se, joka ratkaisee, eli asioista ei kannata tehdä sen vaikeampia kuin ne oikeasti ovat. 😉

Tujakkaa tiistaita! Boom!

Tsekkaa myös: Naiset ovat järkyttävän huonoja punnertamaan?

Edellinen juttuni: Vähän fiksumpaa herkuttelua – Smoothiekakku!

♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (9)
  1. Moikka Piia! Tosi hyvä postaus taas jälleen kerran 🙂
    Itsekin tiedostan, että aina ei tarvitsisi failureen asti lihasta treenata, mutta monesti näin tuppaa kuitenkin käymään, kun innostuu 😀 Kova salitreeni kun vaan on ihan parasta!
    Tuli muuten reilu kuukausi takaperin ihan omakohtaisesti koettua kahden viikon treenitauko sitkeän flunssan vuoksi. Olin ihan varma, ettei maasta nouse enää pienimmätkään painot, kun treenaamaan taas pääsee. Olinpa kyllä väärässä, sillä tauko taisi tehdä ihan hyvää kun lihasvoimat ei ollut heikentyneet nimeksikään ja treenipainot on nousseet sen jälkeen tiuhaan tahtiin. Liekö vaikutusta ollut myös sillä, että sun innoittamana söin flunssankin aikana kunnolla oikeeta ruokaa enkä tosiaan alkanut ravinnosta nipistelemään. Enkä edes paisunut pullataikinaksi 😉
    Kiitos Piia että oot olemassa, oot upee <3
    Sun ansiosta oon saanut ruokailuihin järkeä ja joustavuutta ja tajunnut että tuloksia saa myös rennosti syömällä kunhan joku punainen lanka on matkassa mukana 🙂

    1. Piia Pajunen
      12.9.2017, 19:21

      Moikka Essi ja kiitos ihan älyttömän huikeasta palautteesta! Siis aivan mahtavaa, että näillä mun raapustuksillani tänne on oikeasti ollut noin paljon positiivista vaikutusta, ja että ruoka on lähtenyt maistumaan yhä rennommin ja kokonaisvaltaisesti fiksummin. Jes! Tämä on ehkä parasta palautetta mitä allekirjoittanut voi saada, joten KIITOS! <3
      Ja rehellisesti uskon myös, että tuo nopea ja nousujohteinen palautuminen flunssan jäljiltä on (ainakin osittain) nimenomaan juurikin tuon riittävän ravinnonsaannin ansiota! Ihan mahtavaa, että uskalsit popsia flunssalevonkin aikana nimenomaan riittävästi, etkä sortunut turhaan nipistelyyn. Kroppakin varmaan samalla sai hyvää lepoa (flunssarasituksesta huolimatta), ja samalla palautui ja latautui tulevia treenikoitoksia varten! Jes!

  2. Juuri pohdin näitä treenimyyttejä tänään salilla kun kaksi “vanhaa” rouvaa valaisivat toisiaan “hyvillä tiedoilla” ; sisäreisilaite tehoaa selluliittiin(istuttiin siinä 5min veivaten..)rasva palaa vasta 30min jälkeen, pelkkää proteiinia treenin jälkeen ja kaikki laitteet läpi. Hyvin tyypillistä nykyajan “treenibuumissa” asioista tehdään liian monimutkaisia, kikkaillaan ihan liikaa ja tehdään asioista vaikeita. Millä sykkeellä, mitä lisäravinteita treenibuustereita, palautumiskeinoja, mitkä nivelkulmat , mikä treeniohjelma? Train eat sleep repeat, mantra on mielestäni yksi parhaimmista. kaikki väitteet olen samaa mieltä, joskin aina ei tule muistaneeksi itse niitä noudattaa. enemmän on enemmän ajattelusta olen kuitenkin pikkuhiljaa päässyt eroon. ei kaikkea voi ja pidä ehtiä. ei yhden päivän aikana lenkkiä, salia, zumbaa ja sulkapalloa, vähästäkin tuosta sekoaa. “kasvusignaalin usein myös vähemmällä” toimii mulla, harvoin menen enää failureen koska haluan pitää tuntuman lihaksessa ja treenin suht miellyttävänä. miehillä taitaa tämä olla vielä hakusessa aina pitää vetää täysillä varsinkin jos on treenikaveri mukana. se karjuminen on kyllä ärsyttävää. Doms myytti on aika suosittu toiv sen saisi kumottua. Mutta jos ei koskaan ole kipeä onko se väärin? vähän “harmitti” ettei kotitreenillä saa aikaiseksi mitään. teenkö nyt turhaan? eikö riipu mitä välineitä löytyy ja jos saa kuitenkin tuntumaan/tehtyä samoilla painoilla kun salilla? ainakin olkapäät? palkkaria en harrasta syön tunnin kuluttua treenin loputtua ok? treenitauon koitan pitää mielessä ettei se sabotoi kuntoa, se tosin tuli todistettua kesällä vaikkei 2vkoa ollut. 4pvää mökkeilyä tosin hyötyliikunnalla ja 5nä päivänä salille heti lisää tehoja tuli ja motivaatio huipussa. yllätti miten paljon tauko vaikutti henkisesti; motivaatio kasvoi ja sitä myöten treeniteho ja ilo. Tuli todistettua että mieli+keho ovat todellakin yhteydessä toisiinsa

    1. Piia Pajunen
      12.9.2017, 19:27

      Jep, tietyt myytit ovat edelleen vahvoilla, ja varsinkin vanhemmalla väestöllä tuo rasvanpolton kohdistamiseen uskominen on kyllä yllättävän vahvana liikkeellä. 😀
      En sanoisi, että jos lihas ei koskaan tule treenistä kipeäksi, niin silloinkaan se ei automaattisesti välttämättä tarkoita, että treenaisi väärin.
      Kotitreenillä voi saada toki paljon hyötyjä irti moniin eri tarkoituksiin esim. kulutusta lisättyä sekä kehitettyä kestävyyttä, aerobista kuntoa, kehonhallintaa ja hermotusta ja tottakai hyvää fiilistä aikaiseksi/päätä tuuleteettua, jos siitä tykkää. Jos treenitaustaa on kuitenkin jo pidemmän aikaa, ja tavoite on nimenomaan lihaskasvussa, niin kotitreeni ei välttämättä ole kovinkaan varteenotettava vaihtoehto. Toki jos kotoa löytyy hyvät lisäpainot, ja kokonaisuuden osaa suunnitella huolella, niin kotitreenilläkin voi saada lihaskasvua aikaiseksi. Jos kuitenkin salille kerkeää 2-4 kertaa viikossa, niin suosittelisin panostamaan silloin enemmän salilla käymiseen kuin kotitreenaamiseen nimenomaan lihaskasvua tavoiteltaessa.

Kommentointi suljettu.