52 tuntia kehonhuoltoa vuoteen, ja vielä helposti!
sis. mainoslinkkejä
Kehonhuolto. Tuo pelkästään hyvää mukanaan tuova ryökäle, jota me kaikki uhoamme aina lisäävämme viikkokalenteriimme, mutta toteutus jää kerta toisensa jälkeen yhtä heikolle tasolle. Kaikki aina pohtivat, miten kehonhuollon toteutuksen saisi oikeasti toimimaan niin, että sitä ihan oikeasti tulisi tehtyä. Niin minäkin ennen pohdin, mutta olen löytänyt tähän aseeksi hyvin yksinkertaisen mutta nerokkaan ratkaisun, joka on toiminut suorastaan erinomaisesti!
Mietitäänpä vähän. Oletetaan, että treenaat neljästi viikossa omaa lajiasi. Lämmittelet yleensä totutulla tavalla esimerkiksi hölkkäämällä tai polkemalla kuntopyörää. Mitä jos vaihaisit tämän tutun ja turvallisen lämmittelyrituaalisi kehoa huoltaviin ja liikkuvuutta edistäviin lämmittelyliikkeisiin. Kuntopyörän sijaan vartti tätä ennen jokaista treeniä, niin pikaisen laskutoimituksen perusteella saat viikkoon tunnin lisää kehonhuoltoa lähes huomaamatta. Fiksuimmat jo tästä päättelivätkin, että sehän tekee 52 tuntia vuodessa. Aika paljon pienellä vaivalla.
Kehonhuoltoa ja liikkuvuutta edistävillä lämmittelyliikkeillä tulee myös varmasti lämmin, ja keho on valmis kovaankin treeniin nivelten, jänteiden ja lihasten ollessa joustavina ja vetreinä. Alkutreenistä yleensä jaksaa muutenkin vielä keskittyä siihen itsensä kehittämiseen, ja kaikkihan tietävät, mitä yleensä tapahtuu sille treenin jälkeiselle venyttelylle ja putkirullailulle.
Itselläni lisätyn kehonhuoltopainotteisen lämmittelyn hyödyt ovat olleet selkeät. Liikkuvuus on parantunut huomattavasti, saan treeneistä heti ensimmäisissä sarjoissa enemmän irti, kehon erilaiset kiputilat sekä kolotukset ovat huomattavasti vähentyneet ja kroppa tuntuu muutenkin paljon miellyttävämmältä, vetreämmältä ja vähemmän tukkoiselta kuin aiemmin. Vanhojen rasitus- ja urheiluvammojen vihlonnatkin ovat vähentyneet, ja pystyn taas tekemään huoletta liikkeitä, jotka olivat ennen täysin poissa laskuista kipujen vuoksi. Hierojakäyntien aikana kroppaani möyhivien käsien omistajien ei tarvitse myöskään enää rukoilla pelastusta puolestani. En voi siis muuta kuin lämmöllä suositella!
Toppi: Nike (täältä) // Trikoot: SuperDry (täältä) // Kengät: Nike
Niinhän sitä sanotaan, että ihmisellä menee kolme viikkoa, että muutoksesta tulee tapa, joten haastan jokaisen aktiivitreenaajan siellä ruudun takana suorittamaan edes 10 minuutin lämmittelyosion kehoa avaaville ja huoltaville liikkeille seuraavan kolmen viikon ajan. Olen lähes satavarma, että tällä saa aikaiseksi jo selkeitä tuloksia sekä muutoksia omiin toimintamalleihin.
Huomenissa pistän enemmän käytännön esimerkkejä omista lämmittelyrituaaleistani, joten stay tuned!
xoxo,
Piia
Edellinen juttuni: Loikkatreeni
Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen
Hyvä postaus! 😉 Odottelenkin jo huomista postausta! Jos saisin hyviä vinkkejä!
Jeij! Kiitos palautteesta! Huomenna tulee lisää! 😉
Sattumalta mäkin tänään tein erilaista lämmittelyä normin soutulaitteen lisäksi. Entisenä yleisurheilijana lämmittelyihin kuului koordinaatioliikkeitä mm. tuttuja polvennostojuoksua, pakarajuoksua jne. Tein näitä ja vähän muita niin tuntuipa hyvälle kun ekana liikkeenä prässiä ja yleensä vähän tuntunut alkuun selässä jäykältä. Muutenkin kun selkävikaa löytyy nykyään nii ehdottomasti aion ottaa jatkossa jälleen näitä erilaisia lämmittelyitä, kun ei se pelkkä crossari, soutulaite vaab yksinkertaisesti riitä “lämmittämään” mun selkää ja jalkoja..
Siis tuon vähänkin “ideaalisemman” lämmittelyn edut huomaa monesti aivan välittömästi! Sullakin varmasti tuo tukilihaksisto ja hermosto aktivoitui ihan erilailla kuin tavallisessa soutu- tai crossariveivailuissa, joten way to go! Selkävaivaa helpottamaan voisi olla tosiaan hyvä sun tapauksessa nimenomaan aktivoida keskivartalon tukilihaksisto heti lämmittelyssä, ja jopa vahvistaa niitä tukilihaksia osana lämmittelyä, niin äkkiäkös siinä useampi lisätunti fysioterapiaa rapsahtaa vuoteen lisää ihan huomaamatta osana lämmittelyä (kun se usein pitää kuitenkin jollain tavalla tehdä). 😀